Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva skal jeg spise?

#1

frukt sa for siden:

Jeg synes det kan være veldig vanskelig å planlegge måltider. Jeg spiser helst ikke brød, havregryn, bønner og linser fordi jeg får bare magetrøbbel av det. Bokhveteflak er en grei erstatning for havregryn, men dyrt, og kan være vanskelig å få tak i. Spiser mye egg, men har jeg spist 3-4 egg til frokost synes jeg ikke jeg kan spise flere til kvelds liksom. Steker jeg 400 gram kjøttdeig til middag spiser jeg halvparten, men det har og hendt at jeg har spist alt om jeg har vært veldig sulten ... Folk kommenterer av og til hvor store porsjoner jeg spiser, men de vet jo ikke hvor lenge det kan gå mellom måltidene.

Jeg synes det er vanskelig å tillate meg selv å bruke penger på den maten jeg helst vil ha når jeg kunne ha kjøpt noe billigere. Men så vet jeg jo og at om jeg ikke har lyst på noe spiser jeg det ikke, og går kanskje altfor lenge uten å spise hvis det ikke er noe godt alternativ. Jeg kan bli lei av mat jeg egentlig liker, og da er det vanskelig å få det ned. Så da hjelper det lite med en matplan for uka om jeg ikke har lyst på det som står på menyen.

Hvorfor skal noe som er livsnødvendig være så vanskelig? :dåne:


#2

My sa for siden:

Lage noen gode salater, kanskje kutte opp ingredienser og putte i bokser, slik at det er lett å blande? Da kan du variere med ost, kylling, skinke, egg, tunfisk og andre proteinkilder. Glutenfri pasta. Gresskarfrø er godt i salat, og har mye energi. Nøtter også. Lage noen skikkelig gode hjemmelagde dressinger du kan ha på ...

Omlett kan varieres mye, jeg er veldig glad i omelett med spinat og chevre. Da lager jeg en enkel omelett med egg, løk (evt purre), salt og pepper, og når den har nesten stivnet smuldrer jeg over litt chevre og legger på en dunge med spinat, og legger på lokk og lar det stå på lavere temperatur til spinaten har kollapset litt. Så bretter jeg omeletten i to, og lar den steke litt til.


#3

Blå sa for siden:

Hvis du vil ha billig og sunt, så ville jeg tenkt på ovnsbakte grønnsaker. Det kan varieres med ulikt krydder, rotgrønnsaker er også veldig godt med litt honning på.

Og det er faktisk verd å bruke litt penger på sunn mat du har lyst til å spise. det gir energi både fysisk og psykisk

Er du glad i linser? Kokt med chilli, for eksempel. Kjempegodt og veldig billig.


#4

Karamell sa for siden:

Jeg synes også mat er vanskelig fordi det jeg liker får jeg høyt blodsukker av. (Og så klarer jeg maks ett egg en gang i blant, for det er ikke en favoritt).

Det jeg vet jeg burde spise, men som jeg ikke gjør er å preppe kylling eller annet protein og spise det med grønnsaker. Jeg liker ovnbakte grønnsaker om jeg har masse krydder og ost på toppen. :knegg:

Det jeg faktisk gjør er å spise cottage cheese med bær eller sukkerfritt syltetøy.
'Jeg spiser ikke brød både pga blodsukker og at munnen min mangler nesten all spytt et menneske bør ha, men jeg klarer tynne knekkebrød med "fuktig" pålegg. Det er dritkjedelig med omtrent bare smøreost, da. Topper den ofte med masse agurk.


#5

frukt sa for siden:

Takk for tips og forslag. :blomst:

Salat blir jeg vel nesten aldri lei av, og er flink til å lage i perioder. Det kan bare være litt tiltak av og til å skrelle, fjerne frø, kutte osv. Desto større grunn for å lage en stor porsjon så jeg har til mange dager.

Ja, det er jo sant at mat er noe det faktisk er verdt å bruke penger på, så jeg må nok jobbe med å legge vekk de tankene. Og det er jo ikke som om jeg virkelig flotter meg heller akkurat. Kjøper jeg biff er det ikke wagyu liksom, men kanskje Gilde i stedet for First price. Sistnevnte bruker ofte kjøtt fra Afrika, og jeg nekter å kjøpe langreist kjøtt når jeg bor midt i Norges matfat ...

Jeg liker linser, men det gjør visst ikke magen min. Lenge siden jeg har spist det da, så jeg kan jo teste det.


#6

Syrinx sa for siden:

Diverse supper?
Søtpotetsuppe
Potet- og purresuppe
Potet- og sellerisuppe
Gulrotsuppe


#7

Retz sa for siden:

Mye bra og billig mat i poteter, rotgrønnsaker, fiskekaker, fisk, kylling, pasta, diverse salater, supper og ikke minst i datodisken finnes det mye bra mat. Er det mat utenom middager du helst tenker på, så lag deg en caprese eller stekt blomkål (ikke at sistnevnte er spesielt billig for tida, da) med olivenolje og pinjekjerner over.

Finnes det ikke knekkebrød som du tåler bedre enn brød? Jeg har liten oversikt her.


#8

Kanina sa for siden:

Min frokost består ofte av stekte poteter, som jeg har kokt til middag tidligere. samt stekt egg. De kan holde et par dager i kjøleskap, og det er kjapt og gir variasjon fra "bare egg". Jeg har cøliaki, og kan derfor ikke spise vanlig brød (men tåler glutenfri havre). Når jeg ikke har noe glutenfritt brød eller knekkebrød i hus, er stekte poteter redningen. Jeg føler meg ikke ordentlig mett av å bare spise egg. Hermetisk mais kan også godt være med.
Eller gå for en japansk frokost: kokt ris og egg.


#9

Floksa sa for siden:

Har du sett på ferdigmiddager som finnes?
Jeg har prøvd en del og synes de er forbausende gode.
Finnes både porsjoner til mikro og ferdige poser som er frosset der man kan ta en porsjon.
Frosne grønnsaker og ferdig oppskåret kjøtt, med smelta ost er min «go to» når jeg er matlei eller tiltaksløs.
Og ja, det funker til alle måltider. Frokost må ikke være brødskive eller müsli.


#10

frukt sa for siden:

Takk igjen for forslag. :blomst:

Suppe blir jeg ikke mett av. :vanskelig: Men lapskaus og lignende gryter metter, og er lett å lage store porsjoner av med masse grønnsaker i.

Poteter liker jeg, og blir mett av. Så det og andre rotgrønnsaker kan jeg bli flinkere til å bruke.

Det finnes knekkebrød jeg tåler, men jeg må spise så mange om det skal monne. Jeg pleier å bruke tortillalefser når jeg tre noe kjapt og enkelt. Fortsatt hvete, men mindre mengde, og de kan fylles med mase godt.


#11

frukt sa for siden:

Ferdigmiddager kan jeg godt spise, jeg er veldig lite kresen egentlig. Mister bare matlysten av og til. Det er helst prisen som er problemet.

Det var et lurt tips. Har alltid frosne grønnsaker i fryseren.


#12

frukt sa for siden:

Så for å oppsummere:

  • Ikke ha dårlig samvittighet for å bruke penger på mat.
  • Lage store porsjoner når jeg først lager mat.
  • Ha noe raskt og lettvint tilgjengelig som jeg vet jeg liker.

#13

m^2 sa for siden:

hett tips - spør chatgpt! jeg spurte om matplan, oppskrifter, handleliste, og la inn hva jeg likerogikke,hva jeg har i skapet, alder og kjønn på de som skal spise, følge norske kostholdsråd for 2024 og sjekke oppdaterte priser. jeg skrev også et maks beløp per uke. og ba den sørge for minst mulig rester. vips! flott matplan.

du bør dog sjekke prisene, det er ikek alt som er like oppdatert.


#14

Tallulah sa for siden:

Til frokost spiser jeg havregryn med nøtter, frukt og soyamelk, hver dag. :knegg: Er ikke veldig sprek i matveien om morgenen.

Til lunsj spiser jeg ofte salater, relativt enkle, så de er kjappe å lage. Det er gjerne isbergsalat (eller annen hodesalat som holder lenge), tomat, agurk som base for alle også varierer jeg med tunfisk, lakserester fra middag, kylling, feta, hummus, ajvar osv.

Middag liker jeg varm, og jeg er glad i pasta med tomatsaus. Her kan man enkelt lage en diger porsjon og variere med protein; jeg lager ofte kylllingkjøttboller, soyafarse eller så spiser jeg den vegetarisk.

Undervurdert snacks: Eple med peanøttsmør.


#15

Ine sa for siden:

Liker du yoghurt?

Spiser tyrkisk/ gresk yoghurt med to spiseskjeer kesam. Tilsetter enten bær eller skogsbæryoughurt. Spiser dette til frokost og kvelds.

Men jeg også merker at det går mye penger til mat nå.


#16

frukt sa for siden:

ChatGpt har jeg blitt tipset om før, ja. Har bare glemt å prøve å formulere noe å be om. Men kan gi det et forsøk.

Liker yoghurt, ja. Lager den selv av melk fra en lokal gård. Men det er heller ikke noe jeg blir mett av, så det er mer kosemat.


#17

Syrinx sa for siden:

Berre for å.framsnakke suppe litt, så er jo slike supper som eg ramsa opp der eigentleg berre lapskaus som er kjørt saman med stavmikser.


#18

Kanina sa for siden:

Viktig forbehold, ja. ChatGPT driver ikke å søker på internett etter gjeldende priser, den bare gjetter hva som er sannsynlige priser basert på annen informasjon den har trent på! Og den har neppe trent på VGs prisbørs, for å si det sånn.


#19

Kanina sa for siden:

Tortilla-lefser inneholder ikke mindre mengder hvete enn vanlige brødskiver, det kan jeg nesten garantere. Det bare ser sånn ut fordi de er flate, antakelig? Det finnes glutenfrie tortilla-lefser, dog. Både de som er merket med glutenfrie, og de små mais-tortillaene som er på størrelse med et taco-skjell. Usikker på om disse er uten hvetestivelse (dette avhenger jo av hva i hveten du reagerer på).

Angående knekkebrød: man må nesten kjøre på med masse pålegg. Eggeskiver, avocado, sardiner i olje (jepp, det liker jeg..!), sånn at det ligger et lag oppå knekkebrødet som er fem ganger så tjukt. Ellers blir man IKKE mett av knekkebrød, er min erfaring.


#20

frukt sa for siden:

Jeg har ikke cølliaki altså, men magen reagerer om jeg spiser mye kornprodukter, spesielt grove virker det som. Men en tortilla i ny og ne går greit. Dessuten får man plass til mer av det som metter (for meg), altså pålegg.


#21

Ine sa for siden:

Jeg deltok på et mat-kurs en lege og ernæringsfysiolog hadde en gang. Lavkarbo. Mange brukte det som slankekurs, så sikkert ikke aktuelt for deg. Men det ga meg mye inspirasjon i matveien, konkrete matplaner med enkle oppskrifter. Tror jeg hadde vurdert å kontakte en ernæringsfysiolog, så jeg kunne få tilpasset matplan.


#22

Nada sa for siden:

Et tips i forhold til supper: ha en potet eller to oppi, da metter det som bare det.


#23

Ine sa for siden:

Min erfaring er at gresk/tyrkisk yoghurt med kesam metter mye bedre enn " vanlig" yoghurt.

Jeg er veldig glad i gresk salat. Spriter opp ferdigretter og fastfood med det.

Har agurk og paprika ved siden av når jeg feks spiser brød med kylling eller brød med egg.


#24

frukt sa for siden:

Jeg har sendt en melding til PTen jeg hadde tidligere i år da jeg vant en måned gratis. Han har bachelor i ernæring.
Har innsett at det har sklidd litt ut i det siste. Fant noen bilder fra 2021, da jeg var veldig ute og kjøre, og jeg fikk litt sjokk faktisk. Vil ikke tilbake dit.


#25

Ine sa for siden:

Så bra, frukt. Tror mye er gjort om du finner et par veldig enkle måltider å lage til frokost og kvelds. Høres slitsomt ut å liksom planlegge nytt for hvert måltid.


#26

Magica sa for siden:

Jeg lånte en bok på biblioteket om matprepp som var skikkelig bra! Ta en titt i den? www.friskforlag.no/produkt/matprepp/
Den hadde forslag til flere måltider, og brukte masse grønnsaker og var skikkelig fin og inspirerende.

Jeg må preppe, særlig frokost og lunsj hvis jeg skal ha noe annet enn knekkebrød med ost.

Til frokost syns jeg det er kjempegodt med en yoghurtblanding jeg lager på kvelden i en boks med frosne bær, yoghurt (gjerne gresk), chiafrø, litt havregryn og kanskje noen eplebiter. Kan variere mye med type bær og smak på yoghurt, kan ha i cottage cheese også for enda mer metthet.


#27

frukt sa for siden:

Den boken har jeg og lånt, men kom jeg i gang med prepping ...? Klarer visst ikke mer enn en dag av gangen. Men veldig fin bok altså.

Må bare få anbefale han her
www.facebook.com/sveinerikgjosund
Har hatt han som PT før, og synes han er veldig flink. Kosthold har han og peiling på


#28

Pepper Lemon sa for siden:

Hvordan er det med grøtmat, kan du like det? Ser poenget med bokhveteflak, men hva med byggryn? Grøt av quinoa går også an. Jeg lever mye på grøt med cottage cheese, metter lenge, og smaker godt.


#29

frukt sa for siden:

Jeg liker grøt, ja. Jeg reagerer på FODMAPS og bygg utgår. Men jeg har både hel bokhvete, quinoa og chiafrø liggende. Og jeg har innsett at det bør være noe jeg ikke må lete fram oppskrift for å lage, for da blir det straks mer tiltak. Så enten må jeg lære meg noen nye oppskrifter, eller ha de lett tilgjengelig i en egen bok for eksempel.


#30

frukt sa for siden:

Begynner samarbeidet med PTen neste uke. Tror det blir bra. Det er ikke spesielt dyrt faktisk.


#31

Ine sa for siden:

Spennende. Håper du finner fram til noe som gjør ting bedre for deg.


#32

apan sa for siden:

Jeg anbefaler også å lage en tynn omelett, putte i det du ønsker (purre, påleggsrester, ost etc), la den bli kald og skjære opp og ha den inni lomper, evt glutenfrie lefser om det er bedre for deg. Lett å spise, lett å ta med, og en fin måte å bli kvitt matrester på. Billig er det også.


#33

frukt sa for siden:

Takk for tips. :blomst:


#34

frukt sa for siden:

Det går veldig bra faktisk. Han har en refleksjonsbasert innfallsvinkel der han stiller spørsmål som får meg til å tenke over de valgene jeg tar, og gapet mellom det jeg velger og målet mitt. Slik finner jeg ut hva som er utfordrende, og mulige løsninger.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.