I disse dager skal man jo helst unngå plast og mange bytter ut kjøkkenutstyret sitt, bla skjærefjøler. Jeg har sett mye reklame for titanbrett, men også motstand.
Jeg har en trefjøl til brød og grønnsaker. Jeg har også sånne tynne plastbrett i ulike farger til ulikt bruk som jeg synes egner seg til rått kjøtt/ fisk.
Jeg har nå kjøpt en trefjøl med saftrand, men tenkte å bruke den til stekt kjøtt som skal skjæres opp.
Hva bruker dere av fjøler? Hva bruker dere til rått kjøtt/ fisk og rå kylling? Føler ikke rå kylling egner seg på tre, men mulig jeg tar feil.
Jeg bruker trefjøler til alt unntatt rått kjøtt og fisk, da bruker jeg plast og tenker at det er helt greit. Man må ikke la det beste bli det godes fiende.
Jeg har et par trefjøler og noen i plast. Bytter ikke ut, men tenker at når de er utslitt og jeg trenger nye, så kommer jeg til å kjøpe tre.
Mitt viktigste bidrag for å redusere bruk av plast og utslipp av mikroplast i naturen er at jeg så godt som aldri kjøper polyesterklær lenger. Jeg kjøper generelt mindre, og går for naturmaterialer når det er mulig (derav mindre, det blir jo dyrere ting). Jeg bruker ikke fleece (aldri likt), superundertøy, i svært liten grad teknisk treningstøy, har sluttet å kjøpe mikrofiberundertøy m.m. Kjøper mye brukt, og selv da holder jeg meg helst til 100% ull, bomull, lin, silke, viskose etc, jeg har blitt kjempekresen når det gjelder materialer. Selvsagt vel så mye for komfort som for miljøet, jeg synes klær av plastmaterialer er ubehagelige.
Anyway, da får det heller våge seg at jeg bruker de plastfjølene vi har, så lenge de varer. Men jeg kjøper ikke nye i plast altså, heretter går jeg for tre. Jeg bruker også trefjøl til rå kylling. Vasker med såpe og veldig varmt (nesten kokende) vann, og bruker motsatt side til andre ting (er et spor langs kanten på den ene siden så det er lett å se forksjell).
Forrige gang dette var oppe her på FP, så byttet jeg ut storparten av mine plastfjøler med trefjøler. Det har gått sånn passe. Jeg syns det er et ork å få dem vasket ren, så jeg har nå gått over til å bruke plast til rått kjøtt. Ja, og så har jeg begynt å klippe opp mange matvarer jeg tidligere brukte å skjære opp. For eksempel baconskiver og kyllingfilet.
Å velge seg rett skjærefjøl i tre er en liten vitenskap. Jeg tror det var Tallulah som la ut lenke til en ganske nerdete (:hjerter:) artikkel om det forrige gang. Tresortene man bør være på jakt etter, er lønn, valnøtt, bøk og teak.
Trefjøler, uten unntak.
Noe så tullete som den reklamen for de der titanfjølene, så klart sløver de knivene!
Med normal forståelse for kjøkkenhygiene og kryssforurensning så er trefjøler det aller beste valget.
Vi har nesten bare plast. Brødfjøla er i tre. Den brukes også til større stykker kjøtt fordi den har sånn kant.
Planen er å bytte dem ut med tre når de er brukt opp. Det er ikke så lenge til. Jeg leste i forrige tråd at noen tok dem i oppvaskmaskin. Det er min plan. Det kommer ikke til å funke hos oss å ta dem for hånd, såpass godt kjenner jeg meg selv.
Jeg ønsker meg gode trefjøler. I dag har vi en som er delvis ødelagt og en del plast.
Jeg forsto med en gang at «titan» ikke er noe jeg ønsker. Jeg har dyre kniver på kjøkkenet og de kutter jeg ikke ned i metall med.
Nei, tror jeg dropper titan altså. Visste ikke at det var en fjøl- diskusjon her fra før, men burde jo skjønt det. :humre:
Jeg fikk først lyst på titan da jeg så et lite firma fra min lille hjemkommune som produserte dem. Men så så jeg alle influensere som reklamerte med billigere varianter, samt kritikken. Så får la titan være og bruke plast de få gangene jeg kutter rått kjøtt.
Har trefjøler, bruker de til alt og vasker de med varmt vann og zalo. Passer på å ikke bruke fjøl som er brukt til rått kjøtt til salat og slikt.
Er det ekstra mye bakterier i kylling og annet kjøtt nå ifht for 50 år siden da det ikke var plastfjøler og oppvaskmaskin?
Jeg spurte om det samme i 2022, og den tråden har nøye gjennomgang av ulike alternativer. Vi endte opp med tre i tre: en med avrenning, en til grønnsaker og en med rist til brød. Nå, to år senere: Vi bruker plasten litt fortsatt, men prøver å minimere det. Skjærer jeg kjøtt på den med avrenning vasker jeg med oppvaskbørste og zalo, og skyller over med kokende vann. Har aldri opplevd at de svetter såpe.
Men jeg syns de jeg har er litt klumpete, så er på utkikk etter noe flatere, men helst med renne.
Vi ønsker oss noen i tre til jul i år, for å bytte ut den plasten vi bruker til grønnsaker. Til brød og stekt kjøtt har vi allerede i tre. Kommer til å bruke plast til fisk og rått kjøtt fortsatt, tror jeg, men vi kan godt køpe oss noen nye, de vi har er godt brukt.