Vi har nettopp flyttet i hus, og her er det to peiser. Den ene har glass på tre sider (Nordpeis Q34-UL). Problemet er at glassene sotes ned i løpet av kort tid, og jeg er allerede lei av å vaske de. Jeg har fulgt Nordpeis sin guide for fyring og veden er tørr og fin. Må jeg la det brenne sånn ordentlig mye liksom? Jeg prøver å skru ned luftinntaket etterhvert som det har tatt ordentlig fyr slik at det ikke blir sprengfyring liksom, og da blir flammene litt blå og dunkelt. Er det da det går over til å sote kanskje? Må jeg ha på mye luft hele tiden? Kan flammene gjøre glassene rene liksom?
I min ovn, så får jeg svarte glass om jeg brenner med for mye eller liten trekk. Det brenner seg rent igjen om jeg justerer trekken, så vi vasker ikke glassene noe særlig ofte. Men mye trekk (om jeg husker det) når det brenner tomt i, eller på slutten av fyringen for dagen.
Ok, så du øker trekken på slutten for å fjerne evt sot?
Det morsomme var at da jeg lot flammene få litt fritt spillerom mens jeg gikk inn på kjøkkenet for å ordne meg frokost, så var glassene renere da jeg kom ut :humre: Det betyr dog ikke at jeg tror jeg lykkes hver gang etter dette, for jeg synes det er forskjell fra gang til gang.
Har alltid knusk tørr ved, og har stort sett full åpning på trekken. Vær og vind ute syns jeg påvirker hvordan det brenner også. Noen ganger brenner det rent og andre ganger soter det til selv om fremgangsmåten er den samme.
Vi har nordpeis, og vi reduserer aldri trekken og vinduene holder seg rene så lenge temperaturen i brennkammeret holdes høy, det betyr for vår ovn legge på nok ved ( 2-3 kubber om gangen, sånn at det er mye glør) Hvis vi fyrer med for lite ved om gangen, hender det at det soter litt, men det blir borte hvis vi hiver på mere ved.
Vi har ovn med glass på tre sider og sjelden problem med sot. I vår ovn er trikset tørr ved (spiller liten rolle om det er bjørk eller furu), stabling av veden liggende og oppfyring fra toppen. Ikke stående ved og ikke fyr opp fra bunnen av. Ha max trekk til du ser du får så høy varme at gassen som dannes over veden også brenner. Det ser på en måte ut som du har to bål oppå hverandre. Juster ned trekken litt når du har fått skikkelig temperatur og «dobbel flamme», men ikke strup den for mye. Bål må ha oksygen.
Dette gir best effekt ut fra vedforbruket og minst utslipp. Det blir varmt, men legg heller mindre ved i om gangen. Man kan ikke ha bålkos hele kvelden med en moderne ovn, da blir det for varmt eller du fyrer eventuelt både uøkonomisk og med større utslipp.
Vi vasker vel glassene et par tre ganger i sesongen når vi fyrer riktig. Så hender det at en av ungene fyrer med for lite trekk og da må det enten fyres skikkelig for å brenne soten av rutene eller man må vaske.
Soting kommer fra ufullstendig forbrenning, så synderene er en enten for lite luft eller for lav temperatur. Så skikkelig med ved i ovnen og ikke juster ned luftinntaket annet enn når det brenner veldig godt. Du vil se at det begynner å sote om du drar ned luften for mye. Og man kan fyre vekk soten med god fyring, som du har opplevd. For lav temperatur - det er oftest en utfordring man får ved å legge i nye kubber på litt glør eller ha for lite ved i brennkammeret. Det er bedre å la det brenne helt ut og tenne opp igjen når det trengs enn å prøve å ha litt ved brennende hele tiden.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.