TJa, å skifte dekk kalle jeg å skifte dekk. Eller som mannen påpeke, skifte HJUL, ikke bare dekket, faktisk.
Å rense sluket er en del av husarbeidet som jeg utsetter. (vel, jeg tar opp i dusjen etter meg nårjeg har dusja altså, jeg har elstremt stor andel av ansvaret for hår i sluk, så jeg tar det fortløpende) Å male og montere møbler går gjerne under "opp-pussing".
Jeg har ikke en sekkebetegnelse på det, da måtte et i så fall vært "mannfolkarbeid" ja, men fra barnsben er jeg jo oppvokst med at og bake brød og vaske gulv er mannfolkarbeid, for et er tungt. (Min kronisk syke mor, og min funksjonsfriske far, da ble det til at å vaske gulv var han jobb, spesielt før vi fikk microfibermopper og tørrmopping i hus, med god gammeldags gulvklut og langkost var det tungt å vri opp og tungt å vaske. )
Hvorfor i all verden skal dette kjønnsdeles? Jeg gjør alt det du sier her, uten å tenke at det er noe som burde være tillagt det andre kjønn. Kryp ut av båsene dine, Him.
Holder meg til vedlikehold, husarbeid, ommøblering.
Dekkskift var mannens oppgave til vi begynte med dekkhotell. Nå er det jeg som fikser det.
Plukke opp hår fra risten i dusjen er en nesten daglig oppgave og del av det å tørke opp etter at man har dusjet. Dyprens nedover slukene går ofte til mannen, mens jeg tar noen andre ekle oppgaver. Bære tunge ting samarbeider vi om, men ettersom ungene vokser til, så får de hjelpe til med det. Akkurat nå er guttene størst og sterkest.
Skru i veggen og noe sparkel/malearbeid er fortsatt mannens domene, fordi jeg ikke er nøyaktig nok - samtidig som han har fått grunnleggende opplæring og fikser det lettere enn meg. Reparasjon av tekstiler er mitt domene - fordi jeg liker det og kan det. Kjenner mange damer som ikke kan sy eller reparere klær også.
Vedlikehold, skifte dekk, oppussing er det vi kaller det. Jeg er enig i at det ikke kalle husarbeid. Å bære tunge ting kalles nok: "gutter: kan dere bære denne hyllen for meg?" :knegg:
Å handle kalles enten å gå på butikken eller å handle.
Jeg ser ikke noe klart fellestrekk ved disse tingene. :gruble: Rengjøre sluk synes jeg absolutt er husarbeid. Eller vedlikehold, litt avhengig av hvor stor jobb det er. :knegg: Maling er oppussing, eventuelt vedlikehold. Skifte dekk er vedlikehold, det også, hvis man ikke vil kalle det bilarbeid eller noe sånt? Bæring er bæring; hvis man bærer ting opp på loftet, er det rydding, og hvis man flytter møbler til et annet sted, er det ommøblering.
Jeg oppfatter him som at hun nettopp spør etter et ord som ikke er definert ut fra kjønn.
Jeg bruker nok ikke ordet husarbeid så mye. Jeg snakker om rydding, vasking, klesvask ol. Jeg kategoriserer en del av det du sier som vedlikehold, oppussing ol. Jeg tror ikke jeg har savnet noe som er mer felles for alt hjemmearbidet som ikke er husarbeid. Vi har vel fått det tredje skiftet som betegnelse på alt planleggingsarbeidet og mye av det usynlige. Jeg oppfatter ikke at det som nevnes i HI er innen den kategorien i alle fall.
Ser vedlikehold er foreslått, det er kanskje ganske nært? :gruble: (Tror bare ikke jeg har snakket om denne type oppgaver i en "sekkebetegnelse" før?)
Det er jo det som er spørsmålet? :confused: Jeg er vokst opp med at det kalles mannfolkarbeid, men det er jo gått bittebittelitt tid + at da jeg vokste opp var arbeidet mer omfattende (fordi det var mindre vanlig å kjøpe hjelp og det var mer duppeditter
Ja, jeg ble jo sittende og gruble på hva som er definisjonen på «husarbeid». Det er kanskje rengjøring, matlaging og «forebyggende vedlikehold», liksom? (Som i å rense sluket før det går tett og man må reparere.) Men det er jop flere typer husarbeid som vi, for eksempel, gjør sjeldnere enn folk med bil skifter hjul på dem. :knegg:
Mulig det er nyttigere å dele opp på en annen måte, for eksempel
rengjøring (inkludert slukrensing)
rydding (inkludert å bære på loftet)
matlaging
vedlikehold (inkludert enkel reparasjon)
innkjøp
ommøblering
oppussing
hagearbeid
bilarbeid
Men hva slags definisjoner man trenger, kommer jo an på hva man skal med dem. :) Og der vet jeg ikke hva du har behov for.
Ja, her var det mest at jeg har en del arbeidsoppgaver som jeg skal snakke med noen om - og så oppdaget jeg da jeg skulle si noe at jeg hadde bare dette gammeldagse ordet: "mannfolkarbeid". Klarte å overraske meg selv der, gitt!
Og etter det begynte jeg å tenke på hvordan man kategoriserer og snakker om arbeid som man gjør privat :humre: Jeg bruker selv ordene: Husarbeid og økonomi. Så jeg har tenkt på hva jeg vil definere som husarbeid. Og hvis jeg snakker om noen om en konkret oppgave så sier jeg selvfølgelig "ta opp låsen i vasken fordi den er tett" (det er vel ingen som sier de gjør husarbeid mens de legger sammen klær heller? De fleste er vel helt konkrete når de snakker om spesifikke ting? Hvis folk spør hva jeg skal ha på meg på julebordet, så svarer jeg: "Blir nok en langermet kjole". Jeg svarer ikke klær :humre: )
Arbeid er for meg både: privat arbeid, betalt arbeid, frivillig arbeid. Arbeid for meg defineres av at det er noe jeg må gjøre, jeg kan ikke velge det vekk. Feks opplevde jeg det som like mye arbeid å låse opp gymsalen som foresatt i korpset som det å skrive en rapport på jobb i dag. Opplever også det å være i møte med skole, skrive søknad om parkeringstillatelse og følge andre til lege som arbeid. (Men det å gå til lege selv, det er ikke arbeid, merkelig nok) Arbeid kan være morsomt, interessant, kjedelig, tungt etc så for meg er det forpliktelsen som skiller det fra feks en fritidsaktivitet.
Ekkelt arbeid var jo både en stor og romslig kategorisering som innkluderer alt fra å tømme spybøtter, rengjøre sluk, vaske toalett og si opp folk. :humre:
Jaaaa, men det blir bare en underkategori av vasking. Jeg vasker noe ukentlig.
Jeg synes det bare er male og sette opp hyller/møbler som er i samme kategori. Vedlikehold i hjemmet. Rense sluk er husarbeid, skifte hjul er bilhold, og bære tunge ting kan være altmuligrart. :knegg:
Mange av de arbeidsoppgavene som går i sekkebetegnelsen der faller vel også under den gamle kategorien "kroppsarbeid"? I hvertfall det som er tungt, må sjaues, snømåking, graving osv?
Eg tenker og at desse tinga har veldig lite med kvarandre å gjere, og har ikkje behov for noko samle-ord for det. Sjølv om det hender eg saknar å vere to om nokre av desse oppgåvene (tunge løft, ein som held medan ein skrur osv.) ser eg heller ikkje på det som manne-arbeid. Like lite som å støvsuge eller vaske tøy er dame-arbeid.
Nå sporer jeg av, men jeg husket på en historie fra Storesøster var liten (4-ish) da jeg leste det som er sitert. Vi hadde delt opphusarbeidet oss i mellom og alt av støvsuging var det mannen min som pleide å ta. En dag kom jeg hjem med sandete unger fra barnehagen og det var så mye sand som kunne dras fra gangen og spres i hele huset st jeg løp og hentet støvsugeten på direkten og satte igang. Jeg ble bryskt abruty av Storesøster som forlangte å få vite om jeg hadde fått lov av pappa å bruke støvsugeren. :humre: Så typisk mannfolkarbeid der altså. ;)
Møkkajobber kaller jeg det, men det gjøres jo av den som orker/kan det best uavhengig av kjønn. Så jeg var dekkskifter og vedhuggerstabler mens mannen er slukfikser og badvasker.
Basert på min 39 år lange erfaring med Helten i hus så vil jeg påstå at vi totalt sett deler nokså likt når det gjelder timer brukt på husholdningsarbeid. Men vi fordeler ikke alle oppgavene 50/50.
Alt som har med bil og gressklipping er Heltens domene. Klesvask og støvtørking er min jobb. Støvsuging gjør Helten mens jeg bruker feiebrett i steden.
Nå ble jo hele tråden en tråd om sluk, men jeg mener jeg vasker sluket når jeg tar opp hår/lo fra sluket fra oversiden. Mens når jeg løfter opp lokket og vasker under så renser jeg sluket. Har liksom aldri falt meg inn at man kan bruke samme ordet om begge ting.
Det er jo mulig at ordet mannfolkarbeid (vet ikke helt hvor ordet mannearbeid kom fra, da jeg laget tråden - dårlig hukommelse?) kan være en eufemisme for "arbeid jeg ikke gidder å gjøre". Kvinnfolkarbeid var et ord som aldri ble brukt hjemme hos oss, men jeg vet hva "den vanlige" definisjonen er:
Helt nytt ord for meg! Takk :)
Ja. Jeg kjenner ordet, men bruker det ikke selv (og har ikke hørt det i vanlig tale som jeg kommer på? :gruble: )
Må bare drodle litt videre på sluket. :knegg: Det første du beskriver inngår i å vaske gulvet for meg. Hår som ligger oppå slukristen ligger jo på gulvet, og jeg ville ikke vasket gulvet uten å ta med det? For å vaske/rengjøre/rense sluket må jeg løfte opp slukristen, ja.
Mer generelt er uttrykket mannfolkarbeid for meg i samme sjanger som du beskriver kroppsarbeid. Altså et uttrykk jeg kjenner til, men som ikke blir brukt i hverdagstalen rundt meg. Tror jeg ville brukt grovarbeid eller sjauing, for å indikere at det enten er tungt eller grisete.
Ja, jeg er med zulu på denne. Om jeg sier jeg har vasket sluket, så har jeg renset det. Om jeg sier jeg har vasket gulvet eller dusjkabinettet (som også har et sluk i seg) så er det ikke sikkert at jeg har vasket sluket, men jeg har vasket oppå rista og fjernet hår som evt. ligger der.
Jeg synes ikke jeg kan si jeg har vasket gulvet når det jeg gjør (etter hver dusj) er å bruke et stykke papir og vaske akkurat sluket (har superfint fall på badet, så allt av hår er i sluket). Synes at det ville vært å overdrive det jeg gjør ganske hardt. :humre:
Men lurer også på hvor ofte folk renser sluket. Akk, ja. Kjenner jeg gleder meg enormt til å ta opp vasken og rengjøre den (kattene har fått kattesand ned i den, det er jeg sikker på ...)
I følge min (skilte) mor er det eneste du trenger mannfolk til å sette juletreet på fot. Så det går visstnok under mannfolkarbeid. :nemlig: Jeg vet ikke om det er husarbeid eller grovarbeid da, det er i alle fall ikke vedlikehold.
Det du beskriver er bare å plukke opp hår, det er ikke å vaske sluket i min bok. Skilpadda skrev at å rengjøre sluket er en underkategori av vasking, og det er jeg enig i. Ikke dagligvask, men sånt man vasker jevnlig.
Jeg tipper jeg gjør det med 1-2 måneder i mellom. Litt sjeldnere enn jeg rengjør filteret i oppvaskmaskinen, men litt oftere enn jeg rengjør kjøkkenvifta.
Rense sluk er i samme kategori som å vaske filteret på kjøkkenvifta. Det gjøres ikke hver uke, men med jevne mellomrom, og er mannfolkarbeid (hos oss vel å merke). Føler det er i grenseland mellom husarbeid og vedlikehold, eller grovarbeid. Særlig tungt kroppsarbeid er det i alle fall ikke.
Vi renser sluket når badet vaskes én gang/per uke.
Kjøkkenvifta blir vasket minimum én gang/per uke + ved steking av pannekaker eller mat som lukter veldig.
Jeg setter stort sett mannen til å gjøre alt jeg virkelig misliker å gjøre selv i huset… noe som fort kan bli en del. :knegg: Jeg pleier f.eks aldri å støvsuge = mannfolkarbeid. :D
I kveld utfører mannen min sitt definitivt peloge mannfolk arbeid. Han sorterer to pakker med lego etter tegningene ut til å bli passe porsjoner. Guttungen sin ble 12, det er litt i overkant. Jeg bør merke meg å kjøpe litt mindre pakker neste år.
Yngste sin bør helst ikke bli mer enn 8-9. Hun skal få øredobber i tillegg bl.a
Også får alle godteri, julesokker, bakedag, juletrepynt etc.
Men den sorteringen. Det er mannfolk arbeid her i huset.