Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hjemmelaget pepperkakedeig - har du en knallgod oppskrift?

#1

Fintdethei! sa for siden:

Lurte på å lage deigen selv i år..
Skal lage et lite pepperkakehus, og resten pepperkaker som skal pyntes.

Har du en oppskrift som aldri skuffer?


#2

Malama sa for siden:

Jeg liker jo best den oppskriften jeg har fra mamma, men den er ikke super-ideel for pepperkakehus, for den hever seg litt/vokser, men så lenge man er påpasselig og kutter til delene med en gang de kommer ut, før det blir stivt, så går det jo bra.

Men så idiotisk Google disk skal være nå da, jeg får ikke åpnet den.


#3

Señora sa for siden:

Steinerskolens pepperkaker

1/2 liter sukker
1 1/2 dl vann
3/4 dl mørk sirup
1 ss malt kanel
1 ss malt ingefær
1/2 ss malt nellik
250 gram smør
1/2 ss natron
1 1/2 liter hvetemel

Bland sukker, vann, sirup og krydder i en gryte som varmes opp. Ikke kok.

Ta gryten av varmen og ha i smør.

Avkjøl blandingen og ha i natron som oppløses i en ss varmt vann.

Bland i mel, la deigen stå kaldt 1 døgn.

Stekes ved 180grader Celcius i ca. 5-10 minutter.


#4

Nenne sa for siden:

Jeg har lagt ut en, men tror ikke den passer til pepperkakehus. Den er ikke hard nok, men farlig god.


#5

Myria sa for siden:

Her er vår favoritt og som har vært brukt siden jeg var liten. :jupp: Dette er en stor oppskrift så den er nok til både pepperkakehus og pepperkaker (om du lager bare pepperkaker blir det kanskje 300 stk).

300 g mykt smør
5 dl sukker
1 dl sirup
1 ss malt ingefær
2 ss kanel
2 ts malt nellik
2 ts kardemomme
1 ss natron
2 dl vann
ca 1,5 liter (900 g) hvetemel

Rør smøret smidig med sukker og sirup. Bland inn krydderne, natron, vanet og til slutt halvparten av melet. Arbeid inn resten av melet på kjøkkenbenken og la deigen hvile kjølig over natten. (Når deigen står godt tildekket og kjølig, kan den stå lenge før man behøver å bake den ut). Stek ved 200 grader til de blir sprø og får fin farge (ca 10 min).



#7

Svanen sa for siden:

Denne er den beste, både på smak, og fin å bruke til hus. (Flyter minimalt utover)

140-150 g melange
200 g mørk sirup
120 g brunt sukker
140-150 g sukker
1,5 dl fløte
3 ts kanel
2 ts kardemomme
2 ts nellik
2 ts ingefær
1 ts natron
9-10 dl hvetemel

Ha sirup, sukker, fløte og krydder i bollen.
Tilsatt smeltete margarin, så hvetemelet med natron.
Arbeid deigen til den blir jevn og glatt.
Dekk til og la stå kjølig til neste dag.
Stekes 180 grader i 6-8 min.

Har brukt den samme oppskiften (fant i et julehefte fra melange på slutten av 90-tallet) i årevis. Og barna liker ingen andre pepperkaker bedre.


#8

Hyacinth sa for siden:

Er det ingen av dere som bruker pepper i? :tullerdumednisselue:

Jeg har ingen spesiell fast oppskrift, googler når det trengs, men jeg tripler alltid kryddermengden. Minst.


#9

Che sa for siden:

Ja, å øke kryddermengde er min go-to også. Jeg har pleid å bruke den fra Trines matblogg - men med mer krydder da.


#10

Myria sa for siden:

Enig i at den fra Trines blogg har altfor lite krydder i, men jeg synes personlig at den oppskriften ikke er god i det hele tatt. Det året vi prøvde hennes oppskrift gikk alle i søpla. :sparke:


#11

Hyacinth sa for siden:

Enig.

Jeg synes pepperkaker skal være tynne, sprø, litt mørke og smake mye krydder.


#12

Acino sa for siden:

Helt enig, sett inn skingrestemme! Må jo ha pepper i pepperkaker!! :knegg:



#14

Hyacinth sa for siden:

Og så er jeg så sær at jeg kun bruker ceylonkanel. (Og ja, det er stor forskjell!)


#15

Malama sa for siden:

Endelig samarbeidet Google disk.
Her er min
140 gr sirup
140 gr sukker
140 gr margarin
1 egg
1 ts nellik
½ ts ts pommeranskall
1 ts natron
400 gr hvetemel

Sirup smeltes

Rør i sukkeret og la det smelte

Ta gryta av varmen

Tilsett kaldt margarin, rør godt

Avkjøl til fingervarm

Pisk egget og rør det inn

Sikt krydderet i og rør godt

Tilsett litt mel

Rør natron ut i litt varmt vann og ha det i

Tilsett mer mel, til deigen er så fast at den kan arbeides sammen på benken

Deigen skal stå kaldt til neste dag

Kakene stekes i varmluft 170 gr ca 10 min to brett om gangen


#16

Toffskij sa for siden:

+1 på triple kryddermengden. Det må være minst en spiseskje ingefær for at det skal bli noe særlig godt!


#17

Malama sa for siden:

Mine har jo ikke ingefær engang

Men ingen andre bruker pommeransskall


#18

Polyanna sa for siden:

Dere som tripler, bruker dere sånne måleskjeer? Når jeg bruker dem, som er en god del større enn en faktisk teskje man bruker til te, så syns jeg det blir passe, med de oppskriftene jeg bruker (Haugesund Husmorsskoles kokebok).


#19

Hyacinth sa for siden:

Jeg måler ingenting. :flau: Jeg åpner lokket på boksen og heller oppi noe jeg antar er sånn ca en teskje eller to.


#20

Noba sa for siden:

Min oppskrift er det pepper i. :jupp:


#21

Malama sa for siden:

Jeg bruker måleskje og følger oppskriften som jeg har fra mamma, som dog heter mammas pepperkaker og derved er fra min mormor. (Mamma skrev oppskriftene dine inn på data en gang. Min bror fastslo at "det er lietbmes en backup-mamma" og kopierte dem. Og delte dem med meg på google disk. Så de er navnet slik min mamma navnet dem)


#22

banana sa for siden:

Den aller beste, som mamma alltid laget, og som jeg nå som hun er borte lager selv. Det er mammas tekst som følger med. Hun kom fra et annet land og fant denne oppskriften i et "dameblad" under overskriften "ingefærkaker" slik jeg husker det. Men det er jo ikke ingefær i, så jeg må huske feil. :ler:

500 g sukker
4 dl sirup (mørk)
2 ss malt kanel
½ ss malt pepper
½ ss malt nellik
500 g smør
2 ss natron
4 egg
Ca. 1450 – 1500 g mel

Gi sukker, sirup og krydder et oppkok. Tilsett natron og hell det straks over smøret som ligger i bollen i kjøkkenmaskinen. Røres til smøret er helt smeltet og blandingen er kald.

Visp sammen eggene, rør dem i smørblanding og rør melet inn til slutt. Tilsett litt og litt av gangen, og arbeid det godt inn.

La deigen stå kaldt noen timer. Den kan godt lages flere dager i forveien.

Kjevl ut deigen og stek kakene ved ca. 200 °C + varmluft i 6 – 7 minutter. Ikke la dem bli for brune, selv om de er helt bløte når du tar dem ut, stivner de så snart de blir kalde.

Til peppernøtter trilles deigen ut i brun farin (jeg bruker også perlesukker isteden hvis jeg ikke har brun farin).
Del deigen i små emner og rulldisse til boller, ca. 2 – 3 cm diameter. Legg bollen på smurt plate. Stikk en havl skåldet mandel i hver og stek dem i 8 – 10 minutter (prøv med litt kortere tid først, kommer an på ovnen).

Og den siste omsorgsfulle meldingen fra mamma på e-post:
Hei, vær oppmerksom på at du må helle den varme sirupen straks over smøret etter at du har hatt i natron. Det eser opp, ikke ta for liten kjele, og det er fare for at du brenner deg. Hvis det blir avkjølt stivner hele greia. (men det gjør ikke det når det blir rørt sammen med smør).


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.