Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Før julen ringes inn - 2

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON

    1. årgang -

2

[1 Appelsin ] [2 Skilpadda ] [3 Elise ] [4 Toffskij ] [5 Maverick ]
[6 Eia ] [7 Malama ] [8 amylin ] [9 Dali ] [10 Fersken ] [11 Syrinx ]
[12 Albertine ] [13 Inagh ] [14 Tallulah ] [15 Kanina ] [16 Tangerine ]
[17 Che ] [18 Floksa ] [19 Magica ] [20 Mex ] [21 Palmen ]
[22 Pøblis ] [23 him ] [24 daffy ][/CENTER]

Jeg er vokst opp med at det blir bakt mange sorter til jul. Vi liker å bake, og vi liker hjemmebakte kaker! Da jeg var liten, bakte mamma og vi ungene en hel rekke sorter, og i tillegg kom bestemødrene mine med et par spesialiteter og dessuten flere sorter lefse.

Her er utvalget for et par år siden, bakt av mamma med noen bidrag fra meg. Med klokka er det smultringer, sandkaker, mandelflarn, biscotti, kokosmakroner, krumkaker, champagnetrøfler, tynnlefser og mørlefser. (Kransekaken, som mamma og jeg alltid monterer i fellesskap, og som blir varierende skjev hvert år, fikk ikke plass på bildet!)

Da jeg var liten, var det et annet (og større) utvalg. Jeg begynte for litt siden å lage en liste over Småkaker Jeg Husker, både av nostalgigrunner og for å prøve å finne oppskrifter - men poenget akkurat i dag er smultringer. Begge bestemødrene mine hadde en oppskrift på smultringer, men mormors variant er den jeg husker som den beste og «mest ekte». De var mørkere og mykere enn farmors, og de var aller best ferske, så vi hadde dem i fryseren og tinte noen få hver dag til ettermiddagskaffen.

Vi somlet oss, typisk nok, aldri til å få den ekte oppskriften fra mormor. Men mamma og pappa tok over smultringbaksten etter henne, med en oppskrift som lignet, og etter litt prøving og feiling lærte de seg også å vurdere hvor brune smultringene skulle se ut oppi gryta for å være passe ferdige.

For noen år siden ville jeg selv prøve å lage dem. Mamnma sendte selve oppskriften, med kommentaren «mormor (…) pleide også å ha i litt kanel og litt kardemomme», og pappa sendte meg en smultringopphenter han hadde laget til meg.

Jeg lagde smultringer helt på egen hånd i 2020, og det gikk forholdsvis greit å være alene.

Hvis man har en større gryte, med plass til flere smultringer av gangen, blir det litt vanskeligere å gjøre det hele på egen hånd. Mamma og jeg har laget dem i fellesskap de siste par årene.

Med sukkertermometer er det lett å følge med på temperaturen. Men det finnes mange tips der ute til hvordan man vurderer om fettet er varmt nok. Med litt erfaring kan man sikkert vurdere det ut fra hvordan det ser ut når man slipper en liten deigklump oppi.

Smultringene må snues i gryta når de er brune på undersiden, og når de er brune på den andre siden også, fisker man dem opp og legger dem på kjøkkenpapir så litt av fettet trekkes ut.

[yt]Aq6p_OzZODM[/yt]

NB: Ha alltid et lokk liggende ved siden av gryta med kokende fett! Skulle det ta fyr, må du sette på lokket, IKKE helle vann i - vannet vil sprutkoke øyeblikkelig og i praksis eksplodere kokende fett ut over det hele. Og det kan fort legge en utrivelig demper på julefeiringen. :nemlig:

Det er viktig å dele tradisjoner med folk, så de blir videreført. Hvis noen av dere der ute har tradisjoner knyttet til gamle oppskrifter, som mødre, bestemødre eller andre i familien sitter på, så be om å få dem før det er for sent! (Farmor ga meg etter hvert oppskriften sin på mørlefser, men jeg fikk aldri somlet meg til å bake dem sammen med henne, så jeg har aldri helt skjønt hva hennes «mel til passe deig» eller «litt hjortetakksalt i melet du baker ut med» egentlig betyr. Men alt er bedre enn ingenting.)


#2

Tjorven sa for siden:

Takk for fin luke.

Jeg hadde en bestemor som kunne bake, og jeg bakte med henne før hver jul helt til hun gikk bort da jeg var 19. Men å få noen oppskrifter tenkte jeg aldri på som tenåring, så de gikk i graven med henne.


#3

Inagh sa for siden:

Nybakte smultringer - detcer godt, det! :elsker:

Takk for fin luke.


#4

Blå sa for siden:

Takk for luken.

Jeg har sterke minner om mine foreldre som bakte smultringer på lille julaften. Godt stresset. :D


#5

Palmen sa for siden:

Jeg har så gode minner med bestemorbakst! Julebalst er faktisk noe av det fineste FP har gitt meg. Nye ideer, nye oppskrifter, nye tradisjoner, og i omtrent 15 år, julebakst sammen med Adrienne. Tusen takk FP og tusen takk for fin luke Skilpadda.


#6

tink sa for siden:

Smultringer! :hjerter:


#7

LilleT sa for siden:

Så fin luke! Mormoren min lagde alltid smultringer til jul. :hjerter: Jeg er over snittet redd for alt som kan ta fyr, og jeg kommer nok aldri til å våge meg utpå noe slikt.


#8

Nenne sa for siden:

Vi greide å redde de to viktigste oppskriftene etter farmor, pepperkakene (egentlig sirupssnipper) og medisterkakene. Begge deler har jeg delt i et tidligere års adventskalender.

Takk for fin luke, Skilpadda. :) Smultringer har jeg aldri prøvd meg på, jeg har rett og slett litt angst for det fettet.


#9

Maverick sa for siden:

Kokende fett eksplodert over hele kjøkkenet kan tenkes å legge en demper på julegleden, ja. :nemlig: Viktig HMS.

Jeg spiste smultringer til frokost i dag tidlig før jeg så denne luken! :hjerter: Meant to be! Kommer neppe til å lage selv, da. Det er viktig at man er klar over sine begrensninger.


#10

Skilpadda sa for siden:

Jeg oppdaget i går at vi hadde et par smultringer i fryseren fra forrige jul, så dem spiste vi til kaffen. Fortsatt gode, og veldig raske å tine i ovnen!


#11

Kanina sa for siden:

Takk for nydelig luke! Jeg kan lukte kardemommen helt hit!


#12

Kanina sa for siden:

Jeg prøvde å bake smultringer i fjor, men de ble mislykket. Smakte skikkelig fælt, jeg lurer på om det var fordi hjortetakksaltet var gått ut på dato? trodde ikke sånt egentlig kunne det, men det var jo for det meste en stor klump nedi boksen, som jeg klarte å kakke noen smuler ut av.


#13

Tallulah sa for siden:

Smultringer har jeg aldri turt å bake. Jeg har aldri vært veldig fan, men har et minne fra da jeg var barn, pappa var helgepappa og ble helt barnslig entusiastisk over smultringvognene som sto flere steder i Oslo i "gamle dager", og vi kjøpte en pose med fem ferske smultringer på deling. Det føltes litt som en hemmelighet vi delte. Også er jo norske smultringer SÅ mye bedre enn amerikanske donuts.


#14

Divine sa for siden:

Jeg elsker smultringer ( :elsker: ) og har alltid vært imponert over mamma som har tord å lage dem. Selv er jeg altfor pysete.


#15

nolo sa for siden:

Svigermor og tante lagde gode smultringer, og nå ble jeg minnet om begge de fine damene. :hjerter: Her i Bergen heter det oftest hjortebakkels. :)


#16

Kanina sa for siden:

Nå ser jeg for meg en kronhjort med smultringer dandert i geviret.


#17

Pamina sa for siden:

Minner om barndoms jul og smultringkoking i dagene før jul. Har aldri vært helt begeistret for bakverket, men det er gode minner uansett.


#18

Taien sa for siden:

Det å bake sammen er noen av mine fineste førjulsminner. Mamma og Mommor bakte, meg meg som "hjelper".
Men smultringer har aldri vært min greie. De er utrolig gode med en gang de er laget, men så....nei. Hvis du vil dele oppskrift på mørlefse blir jeg glad! Svigermor lagde alltid det, og jeg skulle få oppskriften...men så døde hun ganske så plutselig og svigerinnen min gir den ikke fra seg. Men det var noe av det beste jeg visste, og svigermor visste det, så hun laget alltid litt ekstra til meg. :hjerter:


#19

Skilpadda sa for siden:

Nolo: En av bestemødrene mine pleide å lage hjortetakk, som ligner på smultringer, men smaker litt annerledes, og så er det klippet hakk/takker rundt ringen.


#20

Skilpadda sa for siden:

Taien: Smultringer bør fryses, de er absolutt best nystekt eller nytint/-varmet i stekeovn. Men du kan gjerne få farmors oppskrift på mørlefser også!

Farmors mørlefser

Dette er en ganske stor porsjon! Deigen lages dagen før.

250 g smør
2,5 dl kulturmelk eller kefir
4 kopper sukker
3 ss hjortetakksalt
hvetemel til «passe deig» (omkring 1 kg?)
Smøret smuldres i mel, og deigen blandes sammen - ha ikke i for mye mel, bare nok til at deigen holder sammen. La deigen stå kjølig til dagen etter.

Bruk godt med mel til utbakingen, og bland også litt hjortetakksalt i dette melet. Kjevle tynne, runde emner som stekes på nederste rille ved ca. 200-225 grader til de såvidt begynner å få litt farge. Avkjøl på rist hvis du vil ha sprø lefser, i stabel hvis du vil ha myke.

Lefsene smøres med smør og sukker, legges sammen to og to og deles i snipper. Kan godt fryses ferdig smurt og oppskåret.


#21

Acino sa for siden:

Vi(fra forumet her) skulle hatt en samling med julebakst sammen, kanskje jeg hadde turt prøve lage smultringer da. Takk for fin oppskrift med bilder og fremgangsmåte!


#22

Appelsin sa for siden:

Jeg er ganske imponert over innsatsen for å få smultringer før jul! Gøy å se bilder fra prosessen også. Har alltid tenkt at smultringer tør jeg aldri å lage. Når jeg tenker på det har jeg sikkert ikke spist smultringer på 35 år. Kanskje jeg skal ta en, neste gang jeg får anledning, inspirert av deg :)


#23

Luftslottet sa for siden:

:sikle: Dette så veldig godt ut!


#24

Syrinx sa for siden:

Så koselig og fristande (!) luke.


#25

Timar sa for siden:

Tusen takk for fin luke og oppskrift! Sønnen og jeg debuterte som smultringbakere i fjor. De ble litt tørre, så i år prøver vi din oppskrift!

Jeg har også barndomsminner om smultringproduksjon og varm smultgryte i juleinnspurten. :hjerter:


#26

løve70 sa for siden:

:hjerter: Husker smultringlukten fra adventstiden da jeg var liten.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.