Denne uka kom bunaden og seterdrift på UNESCO sin verdensarvliste. Det står i sterk kontrast til vårt daglige forbrukersamfunn. Jeg kjenner mer og mer ubehag med hvor mye vi kjøper og kaster, og hvor lite vi reparerer. Og det går så fort i feil retning! For 10 år siden kjøpte jeg noen kjoler i litt tykt bomullstoff. De har vært i ukentlig bruk siden da, og begynner å få noen flekker og hull. Men de er fullt brukande ennå, ihvertfall til gårdsarbeid. Av de andre klærne jeg har kjøpt i tiden etter, så er det knapt nok noen som holder mer enn et år. Mange får store hull etter bare noen uker. Det samme med ting: printere, telefoner, pcer... uansett hvor mye vi måtte ønske å fikse på dem, så er det rett og slett ikke mulig.
Den nye Netflix-dokumentaren "Buy more" er ubehagelig å se. Men ikke det dummeste å titte på i disse juletider. Boka "Ultra-processed people" var også en vekker. Vi har laget oss et samfunn og et system som ikke er bra for oss, hverken som mennesker eller klode. Og med de endringene som kommer, så må vi tenke annerledes. Jeg tror vi må hente kunnskap fra de som jobber med tradisjonshåndtverk, enten det handler om klesproduksjon, eller om å produsere mat fra grunnen av. Det er mange tradisjonsbærere her i landet, og det er både hyggelig, sunt og miljøvennlig å leve litt mer sakte.
På bakgrunn av dette, årets julegavetips til deg selv eller andre: bli med i organisasjoner og aktiviteter som gir kunnskap og inspirasjon.
Noen eksempler:
-Miljøorganisasjoner: Naturvernforbundet, Framtiden i våre hender
-Tradisjonsbærerorganisasjoner: Bygdekvinnelaget (se særlig Nøysom-prosjektet deres), Kvinne- og familieforbundet (tidligere Husmorforbundet), Husflidslagene
-Organisasjoner som hjelper deg med å dyrke mer selv: KVANN (Norwegian Seed Savers), Hagelaget, Permakulturforeningen
-Organisasjoner som hjelper deg med å sanke mer selv: Norges Jeger- og fiskeforbund, Sopp- og nyttevekstforeningen
Flott initiativ! Jeg kan legge til: Bli med i et andelslandbruk. Dyrking i felleskap, anført av kompetente gartnere/bønder. Oversikt finner du her: Andelslandbruk
Ja. Så evig enig. Jeg kjenner på en økende kvalme over forbrukssamfunn og alt som kastes. Har vært en del på fyllingen i det siste med "legit" søppel ( :knegg: ), og det er helt vanvittig hva som slenges i de containerne - selv om det til og med går an å levere til gjenbruk!
Jeg holder på å lese Ultraprocessed People, og selv om jeg har hørt mye av det før, er det noe annet å se det i sammenheng og som et stort system.
For noen år siden, da jeg var med og arrangerte loppemarked, gjorde vi en avtale med et par av borettslagene her. De bestiller komprimatorbil et par ganger i året, slik at folk kan kaste ting de ikke får kjørt vekk. Vi plukket ut det vi ville ha før bilen kom, og vi fikk inn mengder! Vi kunne tatt med mer, men hadde ikke tid og kapasitet. Men så mye av det kunne vi hentet hvis folk hadde kontaktet oss og avtalt henting litt tidligere.
Jeg er på ingen måte perfekt selv, men jeg synes samfunnet lenge har vært på vei i feil retning, og forsøker å holde igjen så godt jeg kan.
Vi er ikke så glad i butikker eller handling noen av oss, det hjelper godt på forbruket. Det som kan lappes eller repareres blir lappet eller reparert. Fysiske bøker er vel det vi sløser mest på. Når jeg ser på møbler og bilder mm vi har i langstua og på spisestua så er det ganske lite som er fra dette årtusenet. Den toseter-sofaen vi skaffet for tre år siden er det nyeste vi har. Den gamle treseteren vi hadde, fra 1986, lot seg ikke plassere her vi bor nå, så den ga vi bort til et par som likte den.
Vår store synd er at vi flyr et par ganger i året.
Norges Husflidslag har "Rødlista", dvs alle Husflidslag i hele Norge har plukket ett håndverk som står i fare for å bli glemt, de samler dokumentasjon og har kurs i disse håndverkene. Her er det mange gode og lærerike kurs for alle. Utrolig gøy! Anbefales.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.