Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva MÅ du ha på/til julefrokosten?

#1

Musemus sa for siden:

Jepp, det lurer jeg på. :lys:


#2

Strå sa for siden:

Plommesyltetøy, blåmuggost, makrell i tomat, julesild og det greske påskebrødet mitt. Det skader ikke med peanøttsmør og sjokoladepålegg også. Juice, diverse, og god, tyrkisk kaffe må også til.


#3

Fintdethei! sa for siden:

Feil person som svarer, men får jeg ost, syltetøy og egg, så er jeg strålende fornøyd. Hele året. Ja, og hjemmebakte rundstykker eller brød er herlig luksus.


#4

Tjorven sa for siden:

Røyka laks med eggerøre, julesylte i lefse med sennep, tunge med sylta agurk, lun leverpostei med bacon

Så mye at vi må fordele påleggsalternativene på flere julefrokoster.


#5

007 sa for siden:

Helt feil person som svarer, her også. :knegg:
Så lenge jeg får bløtkokte egg og litt salt er jeg fornøyd, det er det eneste frokostpålegget jeg spiser. Hjemmebakt brød/rundstykker er en høydare, men ingen must.


#6

Miss Norway sa for siden:

Vi har ikke julefrokost.


#7

star sa for siden:

Har julelunsj.
Mammas rundstykker, eggesalat, egg og laks og varm sjokolade.


#8

Retz sa for siden:

Jeg tror det eneste jeg ha hver eneste morgen, jul eller ikke jul, er kaffe. Har i de siste årene ikke kjøpt noe ekstra til jul, så havregrøt får duge da også.


#9

Polyanna sa for siden:

Oioi, der er mye. For meg er det julens viktigste måltid. :knegg:

Noen gode, skikkelig modne, mjuke oster. Skikkelig god skinke (Parma, san Danielle, serrano). Jeg har små flagg til å merke hvilke som er hvilke (spansk, fransk, italiensk) :knegg:, ansjos, div syltetøy, litt sild, roastbiff, et par typer «julepålegg» (som jeg ikke syns er så godt, men mannen liker det). Eggerøre, røkt ørret.

Reker. Noen typer «salat» (fra butikken). Rogn.

Div grønt, rødbeter, etc.

Litt oppskåret frukt.

Rundstykker, godt brød, julebrød (som jeg syns det er uforståelig at man kan legge salt pålegg på, det er jo en kake! Menmen).

God juice, gjerne litt hjemmelaget juice også)


#10

Syrinx sa for siden:

Lammerull
Kokt egg og juleansjos
Eggerøre og røykt laks eller ørret, må vere god kvalitet


#11

Acino sa for siden:

På vårt frokostbord julaften står det:
Lokalprodusert, gammeldags sylteflesk
Juleskinke i tykke skiver
Greddost, ev annen hvit ost også
Brunost
Fenalår
Kokte egg i skiver
Kaviar
Kjøpt waldorfsalat (genialt at den kjøpte er uten nøtter)
Grov sennep
Majones
Meierismør
Sylteagurk
Hjemmebakt julebrød med rosiner og sukat
Hjemmebakte, lyse rundstykker
Gode juicer og sjokolademelk

For meg er det viktigste sylteflesk og rundstykker. Julefrokosten er lang og stor, markerer starten på jula skikkelig.


#12

Magica sa for siden:

Hjemmebakt brød eller rundstykker. Potetlefse/lompe jeg kan smøre smør og strø sukker på til dessert. Pålegg, der er jeg enkel: edamerost, og gjerne noe god skinke, og så pleier jeg lage eggesalat til jul. Det er godt. :D Og hjemmelaget ripsgele må vi ha til jul, vi har det ofte ellers også da. :knegg:


#13

venla sa for siden:

I løpet av jula liker jeg dette til frokost eller lunsj:
Hjemmelagde rundstykker og sirupskake
Eggerøre
Røyket laks
Lammerull
Sylte
Gräddost
Julebrunost
Brie
Solbærsyltetøy


#14

Malama sa for siden:

Vel, spikkekjøtt. Altså fenalår, som vi får med hjemmefra pappa når jeg henter ungene der siste skoledag antar jeg (pappa henter ungene siste skoledag på skolene der de ser også får alle barnebarna være sammen der og kose seg frem til vi er ferdige på jobb. De begynner p blisbtor nå og hadde klart seg hjemme, den eldste kommer med bussen fra vgs, men de synes det er koselig.

Når det kommer i hus markerer det starten på juleferien.

Jeg har i tillegg laget lammerull og diskuterer med meg selv og ungene og jeg skal skal lage sylte i tillegg. Jeg har kjøpt graddost, det blir nok noe røyka laks, jeg vurderer å droppe skinke som skjæres i litt tykke skiver siden der bare er meg som spiser den.

Ungene spiser nesten bare spikkekjøtt. Og en og annen med sjokoladepålegg.


#15

Pamina sa for siden:

Bestemors sildesalat
Svensk juleskinke og hjemmelaget waldorfsalt
Hjemmelaget leverpostei
Tomatsild

Utover det så er det det samme, eneste jeg spiser hvert år er dette.


#16

jolie sa for siden:

Aniskringler og gode rundstykker. Røkt laks, eggerøre, ribberull, julesylte, svensk juleskinke, diverse grønt, greddost og julebrunost. Og bremykt.


#17

Nooria sa for siden:

Hjemmelaget kjøttrull (lammerull).


#18

Myria sa for siden:

Vi har stor julefrokost hele julen. Da har vi forskjellige typer spekepølser, spekeskinke, røkt juleskinke, fenalår, hjemmelaget sylte, potetsalat, rødbetesalat, hjemmelaget majones, forskjellige gode oster, julepostei, røkelaks, eggerøre, godt brød, ostekjeks, forskjellige grønnsaker. Ofte også kald kalkun og ribbe. Og så juice og annen god drikke til. Det er definitivt et av høydepunktene i julen. :jupp:


#19

ingling sa for siden:

Ost. :nemlig: Vi har ikke store julefrokoster bortsett fra de årene vi har besøk, for det er bare jeg som er interessert, men jeg spiser oftere brødmat til frokost i julen enn ellers i året, så da er det godt å ha gräddeost, kanskje litt røkelaks og egg i tillegg til vanlig ost. :jupp: Har vi besøk smeller jeg opp med mye mer, da. Og sitter med masse rester. :humre:


#20

Karamell sa for siden:

Jeg er enkel, det går helst i egg, enten hardkokte, bløtkokte eller egerøre, hjemmelaget tomatsild, hjemmelaget rekesalat, grov leverpostei eller brie for min del. Hvis jeg gidder skal jeg lage rundstykker til vi kommer hjem fra bortreisejuledagene. Vi har også røkelaks, speskeskinke, lammerulle og sylte, tenker jeg. Og grâddost eller edamer.


#21

Hyacinth sa for siden:

Med fare for å virke dum:

Hva ER egentlig julefrokost? Og når spiser man den? Julaften? Første dag?

Jeg forstår at det er frokost altså. Og vi spiste også frokost første juledag (i barndommen) som alle andre dager, men kanskje med loff i stedet for grovbrød og muligens litt nøtteskinke. Faren min spiste sild.

Som voksen har vi kanskje aniskringler (fordi ungene elsker det), og så har vi bare litt ekstra god frokost med litt ekstra pålegg. Ofte eggerøre og kakao.


#22

Fløyel sa for siden:

Det største og viktigste måltidet for meg er frokost 1. dag jul. Mer julebrunch kl 12. Det er det måltidet jeg bruker lengst tid på å dekke og servere. Og vi er som regel mange til bords.

  • Fint og grovt nystekt brød, dansk rugbrød, lefser, div kjeks.

  • Ribbe, pølse, medisterkaker fra kvelden før.

  • Karrisild, sennepssild, sursild

  • Ostefat, alpeost, blåmuggost, brie er ett minimum, med honning og walnøttkjerner og fiken marmelade.

  • Div spekepølser som elgpølse, rødvinspølse, spekeskinke m.m

  • Honning og sennepsmarinert skinke og julesylte

  • Lun grov leverpostei med sprø bacon, og røbetsalat

  • Cabaret m/remulade, jupp - det må stå på frokostbordet. Og min er ikke sånn man finner på typisk hotellbuffet

  • Reker m/avocado og sitron

  • Laks og eggerøre

  • Roastbeef m/sylteagurk, rødløk og remulade

  • Aprikosmarmelade og multesyltetøy

  • Div garnityr, tomat, paprika, agurk, stangselleri, druer

  • Melk, div juicer, kaffe, te

Vi sitter til bords noen timer. Har fisk 1. dag jul til middag, for brunchen sitter i lenge.

Vi har dette 2. dag frokost også, men ikke like høytidlig. Også har vi som regel en spillkveld med venner og naboer, de får samme mat, men da kalles det kveldsmat.


#23

My sa for siden:

Lefse, med sylte og en god sennep. Og lefse med kald ribbe, dagen etter at vi har hatt ribbemiddag. Det er det aller viktigste for meg. Lefse er superviktig. Men har en del andre ting jeg også vil ha på bordet:

-Fine rundstykker
-Sild, et par varianter, spesielt rømmesild og sennepssild kanskje.
-En god leverpostei, de siste årene har jeg kjøpt en nydelig en av villsau, fra lokalmatbod på julemarkedet.
-Gode oster, både harde og myke, blå og hvite (inkl. edamer).
-Hardkokt egg.
-Diverse spekemat og annet kjøttpålegg, har noen favoritter fra lokalmatbodene der også, som jeg kjøper hvert år. Blant annet noe badsturøkt kjøtt av sau og ku som er nydelig.
-Røykelaks.
-Agurk, paprika og sånt.
-Kaffe
-Melk

Også noe som jeg personlig ikke trenger (men spiser av og til likevel), som enkelte andre i familien må ha:
-Mannen må ha eggerøre.
-Jordbærsyltetøy fra hjemgården til mannen.
-Sjokoladepålegg
-Juice
-Kakao (det vil si varm melk, til å blande i sjokoladebombene/sjokolade på pinne, som ungene alltid får i julestrømpene)


#24

My sa for siden:

Vi spiser julefrokost på julaften (litt sent, og relativt langvarig), med masse godt, som ramset opp over her, men det er vel ikke noe annet enn det du skriver, en ekstra god frokost med litt (eller ganske mye) ekstra pålegg. Første juledag kjører vi reprise, og har i tillegg med rester fra julemiddagen. Da hender det også at vi har gjester (og fjonger oss og kaller det brunch).


#25

Taien sa for siden:

Vi spiser julefrokost på julaften morgen. Med levende lys, lys fra juletreet og ingen andre elektriske lys.

Frokosten består av:
Eggerøre
Potetsalat
Fenalår
Spekeskinke
Sognemorr
Røyket laks
Ost
Kokt skinke
Små baguetter/rundstykker
Sursild
Lammerull
Sylte

Før pleide vi å spise i 8-tiden om morgenen, men ettersom ungene ble eldre, blir klokken ofte 9.30-10 før vi setter oss ned.


#26

Taien sa for siden:

Kan du dele oppskrift på eggesalat? :blafre:


#27

Malama sa for siden:

Jeg spiser vel "julefrokost" som frokost hele juleferien jeg.

Vi spiser frokost julaften og vi spiser frokost første juledag, men der alle andre har første juledag som en rolig sløv dag, er det hos oss å spise frokost og dekke til familieselskap. Det er jo 9 års dagen til vår yngste datter.

Men andre juledag, deeeeeet er dagen vi slapper av, og har en riktig lang og deilig frokost.

Brød og gjerne rundstykker, lefser også. Melk og oboy, jus og iste, og kaffi og evt te, alt ettersom hva folk vil ha.


#28

Musemus sa for siden:

Bakgrunnen for spørsmålet mitt var at vi alltid har mamma og pappa her på frokost på julaften. Eller, nesten lunsj - i 10-11-tida.
Jeg ønsket tips til noen nye, spennende pålegg. :)


#29

Karamell sa for siden:

Julefrkost for meg er felles frokost, pent pådekket med kakao og juice og sånt. Julekopper. Ellers i året spiser vi når vi våkner/vil hver for oss, men julaften og første juledag prøver vi å spise samlet. Dvs at ungene måtte opp til 10, f.kes. I og med at det var ting de ville se på TV, gikk det greit selv da de var ungdomer (da de var småttiser var de jo våknee tdlig, men jeg husker ikke hva vi gjorde da. :knegg: ).
Senere i julen spiser vi samme pålegg og det gode brødet vi måtte ha, men litt mer spredt. og gjerne foran TV.


#30

Myria sa for siden:

Den spises som dagens første måltid. Det er felles frokost med dekket bord. Hos oss fra og med 1. juledag og hver dag resten av juleferien.


#31

Blondie sa for siden:

Vi har ingen julefrokost-tradisjoner. Jeg mistenker at det er fordi jeg har vokst opp med et utpreget A-menneske til mor og et like utpreget B-menneske til far. Søskenflokken var delt. Vi spiste noe vi A-menneskene kalte tidlig middag og B-menneskene anså som frokost i 14-tiden på førstedag.

Nå pleier vi å kjøpe inn litt røkelaks, egg, god ost, noe skinke og lokalprodusert syltetøy og honning. Vi steker gjerne også rundstykker. Det er ikke noe voldsomt eller fancy, men det er en rolig start på romjula. I år skal vi ha britisk overnattingsbesøk og han vil gjerne bidra med litt tradisjoner på morgenkvisten, så han skal få låne kjøkkenet.


#32

Tjorven sa for siden:

:knegg: I tillegg til min ganske omfattende liste over ting jeg mener at jeg må ha til julefrokost, så har snuppa kommet på banen. Hun mener hun nå har blitt så voksen at hun både kan og vil stå opp til julefrokost.

Så nå står god ost, avokado og strandaskinke på den allerede omfattende handlelista. (Det er kanskje ikke så julete i seg selv det hun etterspør, men hun skal selvsagt også få noe hun opplever som godt til julefrokosten. Hun har INGEN forståelse for at jeg liker oksetunge. )


#33

My sa for siden:

Ungene her er hjertelige deltakere til julefrokosten, men vi spiser heller ikke før alle har våknet av seg selv og stått opp. Selv om de nå er tenåringer og vanligvis kan sove halve dagen, så blir de likevel plutselig barn, og står (til dem og være) tidlig opp. Også er det ingen av oss i familien som krever mat umiddelbart når vi står opp. Ungene er bare passe sultne da, siden de starter dagen med godteri fra julestrømpene. Men setter pris på frokosten likevel. For sønnen er det likevel frokosten første juledag som er høydepunktet, for da spiser han rester av julepølser og sossisser i lefse. Tror egentlig det er det han setter høyest med hele jula, i alle fall er det noe han stadig snakker om at han ser fram til. Julaften foretrekker han rundstykke med røkt kjøtt, mens jentene er mest opptatt av brie.

I år blir ikke eldstejenta med på frokosten på julaften, for hun skal på jobb og starter tidlig. Første juledag også, men jeg er usikker på om det er sen- eller tidligvakt hun har da. Siden vi spiser julemiddagen ganske sent har vi risgrøt med mandel på tidlig ettermiddag (14-15-tida). I år har vi bestemt at vi tar dette lille julaften i stedet, så får vi med eldste også, siden hun ikke kommer hjem fra jobb før nærmere halv fire på julaften. Jeg er forresten vokst opp med det som tradisjon uansett, grøt med mandel lille julaften, så for meg passer det jo ekstra fint.


#34

tink sa for siden:

Julefrokost er diverse felles frokoster i tilknytning til jul. I år inntas den hos svigers ettersom vi overnatter fra julaften. Men tenker å bake opp noen lyse frokostrundstykker og horn som vi kan ta opp og kose oss med til andre anledninger også. Vi klarer/orker ikke å tvinge ungene til fin felles frokost hver morgen lenger, men et par felles møtepunkter må vi få til.

Av må-ha: så kommer eggerøre og laks, gräddost eller edamer (også kalt juleost), noe syltetøy og gjerne en norzola eller selbu blå. På selve julefrokosten hører også varm kakao med krem til. I løpet av jula vil vi gjerne ha skinkestek, roastbiff og noe ribberull liknende pålegg i omløp - men jeg klarer jo ikke å spise alt det på en frokost.


#35

My sa for siden:

Dette er det største problemet med julefrokosten. Det er for mye godt, og ingen mulighet til å smake på alt. Så det gjøres knallhard prioritering. :knegg:

Det er vel stort sett bare julaften og første juledag at vi også alltid spiser frokost sammen (ingen må tvinges da, det er like viktig for ungdommene, og vi venter til de er klare). Resten av jula spiser vi frokost litt mer spredt.


#36

Malama sa for siden:

Ja, det er et problem å klare å få smakt på alt man il, og særlig siden jeg elsker å spise kalde rester av pinnekjøtt også, men jeg lurer på å lure det inn som et eget ekstramåltid med lefser eller noe sånn for å ha plass til mer av pålegget til frokostene. Trøbles jo ekstra av at vi altså har bursdagsselskap med kake første juledag på formiddagen.

Det er alltid en avveiing der hvor lenge skal man la trøtte tenåringer sove 25.12 opp mot hvor lenge kan man drøye at en lillesøster får bursdagsgaven din fra familien og litt oppmerksomhet. Resten av året og hele julen står hun jo opp et par timer før alle andre på fridager, vel, reelt, 3-4-5 timer før alle andre, og det er jo ikke helt innafor å la henne sitte alene oppe i mange timer på bursdagen sin heller da. Men det ER ikke sånn at så mange andre enn hun er interessert i å stå opp i 5-6 tiden heller. Forhåpentligvis sover hun litt lenger i julen siden hun er trøtt og omstilles sake men sikkert til feriemodus....


#37

liefje sa for siden:

Julefrokost er faktisk en av tre frokoster vi spiser sammen i løpet av et år, så den er viktig. Vi må ha:

  • Gravlaks med sennepssaus (pappa laget verdens beste, men nå som han ikke lever lenger, må gravlaksen være fra fjelberg, jeg står gjerne i kø i en time et par dager før jul for å få akkurat den)
  • Trøffelbrie
  • Skagenrøre
  • Sylterull
  • Sild
  • God oster, særlig San Marcellin
  • Luksusappelsinmarmelade
  • Rilettes
  • Sprø rundstykker
  • Ekte smør med saltkrystaller

#38

Tallulah sa for siden:

Jeg er vant til at julelunsjen inneholder rester fra dagen før, i tillegg til rundstykker, egg, syltetøy og diverse oster.

Da jeg vokste opp besto restene av kalkun eller and (dansk familie) og sosisser, nå er restene ribbe og grove medisterkaker (svigerfamilien).


#39

Hyacinth sa for siden:

Skjønner.

Jeg mener å oppfatte i tråden at det ikke er uvanlig å ha gjester til julefrokost. Eller, med de mengdene som enkelte ramser opp, så går jeg ut fra at det er flere enn bare 2-3 personer til julefrokosten.

Hos oss er middagsselskaper det vanligste i julen, flere av dagene. Så å ha gjester på frokost er ikke særlig aktuelt. Og da er vi jo bare to voksne pluss en studentsønn her hjemme, og alle har sine favorittpålegg, så det er egentlig helt meningsløst å kjøpe inn eller å sette fram mer enn det. Det går ekstra mye i skinke i julen, og sønnen vil ha eggerøre. Så da er det liksom ikke vits i å servere sild, røkelaks og alt mulig annet typisk julete kjøttpålegg, men noen gode oster har vi alltid.

Kanskje handler dette mye om tradisjon og hvor i landet man er fra også? Jeg har ikke inntrykk av at noen jeg kjenner i Stavanger har omfattende julefrokoster. Har iallfall aldri hørt noen snakke om julefrokost.


#40

My sa for siden:

Vi er fem, bare med oss (dvs fire til frokost i år), men ofte har vi tilreisende gjester, siden både mannen og jeg har familie på andre kanter av landet, som overnatter og blir noen dager hvis de feirer med oss. Men selv de årene det bare er oss fem så har vi et ganske overdådig utvalg. :knegg: Så det er ikke noen stor forskjell, bortsett fra antall stoler rundt bordet. Mannens bror med kone og småbarn bor også i byen, og hvis ikke de reiser bort så inviterer vi gjerne dem til oss på første juledagsbrunch. Så vi har som regel en eller annen frokost med ekstra deltakere i løpet av jula.


#41

Hyacinth sa for siden:

Og så registrerer jeg at mange spise ribberester til frokost. Jeg har aldri spist ribbe i jula, så der er det lite rester å hente.
(Vi spiser mye pinnekjøttrester, altså, men ikke som frokost.)

Og med unntak av julaften, starter selskapene i julen ofte kl 15, så det er heller ikke tid til lange og sene frokoster.


#42

Myria sa for siden:

Vi er jo fem i familien og er i tillegg 2-4 ekstra i julen så det er ingen problemer å få spist opp alt. Som hos My er julefrokosten viktig både for voksne og barn så de står gjerne opp litt tidligere for å spise felles julefrokost hele julen. Vi venter på alle, men det er ingen som står opp grytidlig og må vente mange timer før sistemann endelig kommer seg ut av senga så det gjør det jo litt lettere enn om det er større variasjon i stå opp-tid.

Jeg er ellers fra Nord-Norge, men det er min franske mor som innførte stor julefrokost i familien. Mannen min er fra Stavanger og har ikke noe tradisjon for den typen felles julefrokost (det har heller ikke min svigerinne fra samme sted), selv om de hadde ekstra godt pålegg (og moren laget sylte, lammerull og slikt selv) hele julen de også.


#43

maggypop sa for siden:

Jeg må ha tomatsild til julefrokosten. Helst på grovt brød. Ellers på bordet står det i hvert fall sylte, sennep, lefser, røkelaks, eggerøre, julekake og brunost.


#44

My sa for siden:

Ja, vi driver ikke med selskap da, siden vi ikke har familie her i byen, og som regel reiser til svigerfamilien i romjula og blir der til over nyttårsaften. Der samles vi til en felles middag eller to med folka i nabohuset, det vil si mannens søster med mann og barn, eventuelle bonusbarn og etterhvert barns partnere. Så det kan være mye folk, men det er ikke snakk om formelle selskap. De viktigste felles julefrokostene har vi hjemme før vi drar dit, men vi tar med oss det som er igjen av mat når vi drar. Så det er mye godt der også, og vi koser oss, selv om vi ikke nødvendigvis spiser felles med ungene der.

Det viktigste, i alle fall for meg, på det frokostbordet, er fårerullen som svigermor lager. Jeg har aldri funnet noe til salgs, som kan måle seg med den. Men vi har pinnekjøttrester til frokost også vi. Pinnekjøttet varmes opp, mens ribberester (vi har ribbe til middag første juledag) spises kald i lefse. Både til frokost, lunsj og kveldsmat ... og mellommåltider ... #matvrak


#45

Skilpadda sa for siden:

Mamma pleier å lage leverpostei, sursild, tomatsild og lammerull. I tillegg er det typisk skinke, spekekjøtt, en del oster, syltetøy, røkelaks og eggerøre. Hjemmebakte rundstykker og brød, kanskje vørterbrød, og selvsagt kaffe og forskjellige typer juice.

Vi har ikke selskap i julen, så det er bare oss tre og mamma. Kan være vanskelig å få spist opp alt, ja. :knegg: (Og så er det jo et tilbakevendende problem med at man ikke blir sulten før langt på dag, så det blir sen middag, og ingen orker å spise julekaker på noe tidspunkt etter middag ... Julekaker i stedet for lunsj er en løsning på akkurat det problemet, da.)


#46

Polyanna sa for siden:

Hos oss er den STORE julefrokosten førstedag. Det tar lang tid å ordne til og vi dekker pent. Blir mer brunsj enn frokost. I år skal svigers være hos oss, og jeg må huske å gi svigerfar beskjed om å spise egen frokost når han står opp, ellers klatrer han oppover veggene før det er klart. :knegg:

Etter det måltidet så legger vi alt i de fine, røde, runde hardplastboksene jeg har til pålegg. De stables i kjøleskapet nede, og resten av frokostene i jula så kommer alt frem igjen, men da servert i disse boksene (som vi bruker året rundt - de er superfine og praktiske!)

Så vi spiser julefrokost hele jula, men mest mest "stas" og tid til å lage til, første dagen.


#47

Polyanna sa for siden:

Og, ja, det er et problem å få smakt på alt, så jeg lager ørsmå deler av rundstykker. Typ ett rundstykke delt i fire, for å få kommet innom flest mulig sorter. :knegg: Og noe pålegg spises uten brød. Rekker heldigvis å bli godt sulten siden klokken er minst 12.

Og så spiser vi som sagt opp i løpet av jula.


#48

Acino sa for siden:

For oss er de første julefrokostene nesten like viktige som middagene. Første julefrokost er julaften og så har vi like stor frokost 1.juledag. Siden vi ikke er så mange (oss 4 pluss broren min) har vi gjort det til tradisjon å ha koldtbord/tapas som middag 2.juledag. Da får vi smakt på mer/brukt opp ting.

Vi har dessverre ikke juleselskap (eller blir invitert til noen), forsøkte i mange år men vi har ikke nære nok/de har sine tradisjoner/de ønsker ikke osv.


#49

Tjorven sa for siden:

Vi er som regel bare to, så vi har gått for ett godt pålegg hver dag. Og så spiser vi heller god frokost mange dager etter hverandre.

Ungene har hatt en tendens til å stå opp rundt kl 14, og så lenge har jeg ikke kunnet vente. Men i år har snuppa spilt inn ønske om å delta på julefrokost OG sagt at hun er villig til å stå opp mye tidligere. Men det gjenstår å se hva "mye tidligere" faktisk innebærer.


#50

Nenne sa for siden:

Noen mener 1. juledags frokost. Jeg tenker egentlig alle frokostene i romjula.

Vi har alltid hjemmebakte rundstykker, varm sjokolade med krem og egg av noe slag, vi varierer litt der gjennom romjula. Første dag er det bacon og speilegg.

Jeg lager eller får cabaret og har alltid majones/krem-blanding til det. Det er det bare jeg som spiser. Men det hører med til jul.

Vi har ellers alle pålegg som noen kunne ønske seg:

Sylte
Røkelaks
Reker
(Rødvins-)salami
Diverse kjøttpålegg
5-6 forskjellige oster
Eplegele
Multesyltetøy
Kirsebærsyltetøy
Div. andre syltetøy som vi alltid har i hus.
Påleggssjokolade (dansk type)

Juice, eple og appelsin, kaffe selvfølgelig.

Jeg har sikkert glemt noe.


#51

007 sa for siden:

Dere som har store mengder pålegg: Klarer dere å unngå matsvinn? Dette er nemlig vårt problem; et rikt utvalg fører til at mye mat blir kastet.


#52

Tallulah sa for siden:

Ja, for oss så er frokosten jeg snakker om første juledag. Gjennom årene fra min barndom og gjennom Hiawatas så har den blitt spist hos diverse familiemedlemmer. Da jeg vokste opp var det alltid hos en tante vi reiste til, da Hiawata var liten var det oftest hos svigers der vi hadde tilbragt julaften og natten. Nå er den som regel hjemme hos oss selv, i år mest sannsynlig med min familie på besøk hos oss.

På julaften har vi ikke tid til frokost, da er det sofakos med julestrømpe, jule-TV, panikkpakking av de siste gavene og fikse oss før vi reiser til svigers.

Jeg kjøper ikke inn noe særlig ekstra pålegg nettopp av årsakene du nevner 007. Sylte liker bare jeg. Roastbeef liker bare Høvdingen. Så vi bruker det vi har, og sper heller på med fersk bakst, koker egg og åpner en større variasjon av hjemmelaget syltetøy.


#53

Malama sa for siden:

Har små mengder (vakumpakker og fryser en del) om gangen sånn at det er mange sorter men ikke mye av altm ja, også har en del av det langt holdbarhet og laksen som ikke har det, spises fort opp.


#54

Myria sa for siden:

Ja, det er ikke noe problem siden vi er minst 7-8 (ofte flere) som spiser av maten. Selv om man har mye forskjellig trenger ikke det bety at man har store mengder av hvert pålegg. Mye pålegg (som oster, spekemat, syltetøy o.l.) har lang holdbarhet og når jeg f.eks. lager sylte skjærer jeg den i mindre biter og fryser ned slik at jeg bare tar opp litt av gangen. Potetsalat og majones synes vi smaker best når den ikke er for mange dager gammel så da lager vi en passelig porsjon slik at det blir spist i løpet av få dager og så lager vi en runde til i løpet av romjulen.


#55

Bokormen sa for siden:

Vi dekker ikke så ofte på til svære frokoster i jula. Det kan godt skje en gang i romjula, førstedag eller når som helst. Da med ribberester, juleskinke, div oster, godt smør, sennep, lefser, juice, te eller kaffe osv. Ofte kjøper vi litt roastbeef til jul, og kanskje jeg lager en eggesalat. Men like ofte er det at vi smører oss litt da vi står opp. Om det er romjul med mye jobb og/eller mye sosialt liker vi godt å sulle rundt da vi kan, de som kan sover litt lenger, og så tar en seg mat da en vil.

Jeg "må" ha lefser, juleskinke, god sennep, og noen gode oster. :nam: Og kaffe! Morgenkaffe i julekrus. :nemlig:


#56

My sa for siden:

Vi tar med oss det som er til overs, når vi reiser til svigers i romjula. Men klart, litt matsvinn blir det nok, det er ikke til å unngå, selv om det meste stort sett går med. Mye av pålegget er kjøpt på lokalmatboder på julemarkedet, og der kan man styre litt hvor mye man vil ha, så jeg kjøper ikke så mye av hver sort. Det er egentlig småkakene det blir mest svinn av. De er mest populære før jul. I selve juledagene er det så mye god mat, at kakene kommer i andre rekke, og etter jul er det ingen som er interessert lenger.

#57

Katinka sa for siden:

Nennes rundstykker, grove og fine. :nam:


#58

Polyanna sa for siden:

Vi er fem, i år 7, hvorav normalt minst tre hester (i år fire), så det går bra. Men jeg har med årene blitt flinkere til å kjøpe passe mengder av ting som det går mindre av enn jeg tror (modne oster og de gode skinkene, for eksempel, og sild, som bare jeg spiser). Skinke skjært opp i ferskvaredisken er ganske store biter og blir mer av noen få skiver enn man tror.

Og så hjelper det veldig med de påleggsboksene - lett å finne seg sin egen favoritt og smøre seg noe selv gjennom jula, og lett å dekke med alt i en fei i de øvrige av julens frokoster. De er til og med lette å pakke med seg og ta med til hytta.


#59

veobra sa for siden:

Vi spiser frokost i 11-12-tiden. For noen av oss betyr det at vi spiser litt før hvis vi er tidlig oppe. Hos oss går det en del brødmat uansett, og vi er mange rundt bordet. Det er derfor ikke noe problem at vi ikke får spist opp, vi er minst 10 i hus store deler av jula.

Jeg må ha røkelaks og eggerøre og sylte.


#60

My sa for siden:

Hva slags bokser er det du snakker om Polyanna, hvor har du kjøpt dem?


#61

Polyanna sa for siden:

De er fra IKEA, men har gått ut for lenge siden. Røde utenpå og hvite inni, runde, kanskje 10-12 cm i diameter , i ulike høyder (mine favoritter er et par cm høye), og gjennomsiktig lokk. Tror de fantes i helhvitt også.


#62

Polyanna sa for siden:

Lokket legges bare oppå (festes ikke), men er tett nok.



#64

Nenne sa for siden:

Det pleier å gå fint. Vi handler stort like før julaften og så blir det kanskje noe påfyll av melk i løpet av romjula, men det er stort sett det. Ting går tomme etter hvert og da erstatter vi ikke. Vi kaster så å si ikke mat.


#65

-ea- sa for siden:

Siden jeg ikke forsto spørsmålet, så antar jeg at dette er svaret mitt. :humre:


#66

Karamell sa for siden:

Vi unngår mye rester med at minst en av juledagene er det pålegg og brød til middag. Men klart noe matsvinn kan det jo bli. Spesielt hvis en av oss som har et pålegg kun en av oss spiser blir lei av det.


#67

Nada sa for siden:

Må ha cabaret, reker, sursild, egg i en eller annen form, sylte, roastbiff, litt forskjellige oster, hvetekake, potetlefser og rundstykker.
Har minsket utvalget veldig de siste par årene. Så nå har vi annet "julepålegg" tidligere i desember, så vi får smakt litt av det vi ønsker.


#68

løve70 sa for siden:

Ingen av oss her i huset er frokostmennesker, men vi har alltid pleid å ha 1. juledags frokost/brunsj hos moren min. Med masse godt pålegg, ferskt brød ++. I år skal moren min dra til broren min, så da må jeg vel lage istand brunsj hjemme. Ingen av oss er spesielt glad i tradisjonelt julepålegg, men må ha noen gode skinker, oster og sikkert karbonader. Samt nybakte rundstykker.


#69

Fløyel sa for siden:

Samme her. Her spises det kaker til "frokost" også er det bruch senere.

Jeg oppbevarer og stabler alt i disse fra IKEA:
www.ikea.com/no/no/p/ikea-365-matoppbevaring-med-lokk-rektangulaer-glass-plast-s892å69071/

Og nyttårsaften siste årene har vært knytkalas, dvs. Voksne som samles og tar med litt hver til bordet så det blir ett slags koldtbord. Her går det unna med rester.
Blåmuggost i champingjong varmet i ovnen med honning på er godt. Dadler med spekepølse i airfryer - også godt. Man tar hva man har og modifiserer.


#70

Vianne Rocher sa for siden:

Mamma sin fantastiske lammerull. Og tebriksene hun baker.


#71

liefje sa for siden:

Våre store julefrokoster er 1. og 2. juledag. På julaften blir det enkel frokost for da har vi risgrøt til lunsj før vi går i kirken og da blir det ikke plass til stor frokost. Litt matsvinn blir det nok, men ikke mye, for mye av pålegg holder seg jo (ost, sild, spekeskinke), kan brukes til å lage diverse små forretter til juleselskaper etc. Og vi passer på å kjøpe pålegg som skjæres opp i butikk slik at vi får bare det vi trenger (seks skiver av den skinken og seks av den andre etc.)


#72

jolie sa for siden:

Hva slags lefse er det snakk om her? Høres ut som noe minsten (ikke så liten lengre :knegg: ) kunne likt. Har sett de har sånne julelomper/-lefser i butikken nå, firkanta - er det sånne? Tåler de frysing? Evt noe man får kjøpt på Bondens marked?


#73

My sa for siden:

Jeg kjøper på julemarkedet ja, det står noen i lokalmatteltet i Kongens gt og selger lefser, både påsmurte nordlandslefser og potetlefser som vi bruker. Jeg har kjøpt mandelpotetlefsa deres. Men ja, det er samme typen som dem du snakker om. Potetlefser, beregnet på kjøtt eller fisk (lutefisk, rakfisk o.l.), ikke smurt, til søt kaffemat. Og de tåler frysing (de på julemarkedet er frosne, og gikk rett i fryseren her). Den på markedet er selvsagt bedre (skulle bare mangle til den prisen), litt seigere og saftigere. De i butikken er litt tørrere, og ofte ikke like tynne, men de er fullt brukbare de også.

#74

veobra sa for siden:

Lammerull må jeg også ha. Jeg pleide kjøpe Thulefjord sin. Det ser ut som om de har blitt en del av Gilde. Ellers e Aaron mat sin ganske lik den min nordnorske mormor lagde.


#75

Malama sa for siden:

Jeg kjøper også sånne firkantede på matbutikken mens jeg venter på det året jeg skal finne tid og energi til å lage. Jeg har takke. Mannen spiser gjerne sånne med kjøttpålegg i jula. Jeg tror jeg fikk den brødleie sønnen også inn på det sporet i fjor.

Kanskje jeg kan kjøpe flere og fryse, for det er ofte kort holdbarhet på em i butikken og vasnkelig å få tak i synes jeg. Få butikker som har, og bare et par pakker. Ikke det mest vanlige på våre strøk kanskje


#76

My sa for siden:

Ja, på østlandet er det mye mer vanlig i butikkene, fra flere produsenter også. Jeg bruker å kjøpe noen fra butikken og ha i fryseren i reserve, siden de på markedet er så dyre. Så har vi de beste til de viktigste dagene, og har butikklefsene til senere, hvis vi går tom. De tiner jo veldig fort på benken.

#77

Malama sa for siden:

Mannen er jo oppvokst på østladnet, med sunnmørske foreldre, så det forklarer jo hvorfor han er mer vant til sånne lefser, men jeg prøver skaffe det til jul da, hvert år. Ikke alltid jeg finner. Jeg håper jo engang å kanskje makke meg til å lage ;) Men det bli ikke denne jula heller kjenner jeg.


#78

nolo sa for siden:

Haha, sånn gjør jeg det også med rundstykker til fin frokost. Man må jo få med seg mest mulig av det gode pålegget.

Lille julaften før jeg legger meg setter jeg rundstykkedeig til kaldheving i kjøleskapet, sånn at vi har helt ferske rundstykker til frokost. Pålegget varierer, men alltid sild og roastbiff og brie.


#79

Serafin sa for siden:

Jeg er oppvokst med "kveldsmat-middag" lille-julaften, og ikke noe særlig julefrokost.

Men jeg synes det er litt koselig å få samlet alle, så vi har kjørt julefrokost julaften de siste årene. I år tar vi "kveldsmat-middag" lille-julaften, og julefrokost julaften.

Da blir fort "restene" fra lillejulaften til frokosten, også lager vi oss frokost av det selv utover jula.

Det vi har er gjerne:

  • Kakao
  • Hjembakte rundstykker (nenne sine)
  • Små pannekaker (kjøpt, til han som ikke er så glad i pålegg)
  • Røykt laks
  • Eggerøre
  • Roastbiff
  • Spekeskinke
  • eggsalat
  • Sylte
  • Agurk, paprika, salat etc.
  • Syltetøy
  • Kokt skinke
  • Norvegia og gjerne edamer
  • Også må jeg ha lefser og sennepssaus
  • Kaffe/te/juice etc.

#80

Tjorven sa for siden:

Vi spiser julefrokost bare i romjula. På julaften starter vi med ribbesteking i det øyeblikket vi står opp (og setter tv-en på "ribba - minutt for minutt"). Da er det ikke tid til noen fancy frokost.


#81

Malama sa for siden:

Ribba minutt for minutt skal j oetter litt igangsetting bare stå der og kose seg leeeeeeenge?

Jeg setter et ikke på tv'n, men jeg har det på mobilen, dagne etterpå, for vi har ribbe første juledag. Jeg følger den sånnsett ikke slavisk heller da, men altså, stå opp, bursdagssang og gave, kos. På med ribba, og så lager vi frokost.

Julaften er det stå opp, i gang med pinnekjøttet, begynner å lage frokost, spiser lenge og vel, skrur av varmen på kjøttet og reiser på besøk til mine foreldre. (hor vi også får mat...)


#82

Karamell sa for siden:

Min Kiwi pleier å ha sånne store firkantede lefser. Jeg har lært av min tante, som har bodd på østlandet i over 60 år nå, å spise ribberester med sennep i lefse.


#83

Malama sa for siden:

Min kiwi pleier ikke ha det så særlig ofte, eller evt har de en eller to, så kanskje har de ikke når jeg kommer, men min eurospar pleier ha. I alle fall har de 3-5 pakker så det er større sjangs for å få tak i, men holdbarheten tilsier at de må kjøpes like før jul, og holder ikke til nyttår, og gjerne tomt / ikke kommet nye i romjulen, evt ER jeg ikke på eurospar i romjulen egentlig...


#84

Hyacinth sa for siden:

Jeg synes det er ville kvalitetsforskjeller på lefser. (Jeg spiser lefser hele året.) Rundt juletider ser jeg at Real(?) har store, firkantede lefser, men Real er alltid tørre. Det er så nedtur.

De lefsene som alltid er saftige er Hodnes og Roxman, men de er små, og sistnevnte er ofte nokså tykke.


#85

My sa for siden:

De holder hvor lenge som helst hvis du fryser dem da.

#86

Filifjonka sa for siden:

Ikke så veldig mye egentlig. Vi har ikke sånne store frokoster med masse kjøtt og kabaret og alt mulig. Jeg er fornøyd med godt brød eller rundstykker, gjerne aniskringler, ost og paprika, kanskje eggerøre, kaffe og juice. Jeg er så å si vegetarianer når det gjelder pålegg, og etter mange år med tenåringer som står opp på alle slags tider har frokosten utviklet seg til en mer fleksibel greie hos oss.

Det er middager og desserter det legges absolutt mest jobb i hos oss i jula. :)


#87

Malama sa for siden:

*Det har jeg rett og slett bare aldri tenkt på, men herved skal jeg skaffe dem allerede, så snart jeg finner noen i en butikk, og fryse dem til jul!

Ideelt sett noen som ikke er av de "tørre skuffelsen" da, men mannen har ikke pleid klage


#88

My sa for siden:

Ja, det er sant at det er store forskjeller. Dette er den jeg har kjøpt på julemarkedet, jeg var veldig fornøyd med den i fjor: www.godtoghjemmelaget.no/produkt/mandelpotetlefse/

#89

Shun sa for siden:

Jeg har innført rødbetgravet laks til julefrokosten, samt hjemmelaget silderøre på ristet rugbrød.

I år har jeg tenkt å bake Nennes rundstykker for første gang, og sørger for oster, skinke, kokte egg/eggerøre og syltede grønnsaker.


#90

Karamell sa for siden:

For en del år siden laget jeg hjemmelaget laksemousse, og det er kjempegodt! Men så forspiste jeg meg ... men nå er det så lenge siden at jeg fikk lyst på det igjen!


#91

Musemus sa for siden:

Kan svare for meg selv også, da.

Vi pleier å ha rundstykker + glutenfrie rundstykker, egg / omelett, yoghurt med müsli og bær, ost og kjeks, kaffe /te / kakao, juice (i år har jeg kjøpt fersk juice hos en landhandel :hjerter: ), spekeskinke, ost, sjokolade, marsipan. Blant annet.

Vi sitter i noen timer, og bare koser oss. Foreldrene mine og oss fire. Ungene pakker også opp gavene fra mine foreldre.


#92

Tjorven sa for siden:

Og der kom det inn bestilling på "ekstra god eplejuice" også. Det skal vi klare.


#93

vixen sa for siden:

Jeg laget eplemost i høstferien og den ligger tappet og klar i garasjen. Den ble knallgod!


#94

My sa for siden:

Vi har en hel del i fryseren fra tidligere. Blant annet har vi et stykke sylte jeg kjøpte på julemarkedet i fjor. Svigerforeldrene mine feiret jul her i fjor, og da de kom hadde svigermor med seg sin hjemmelagede sylte, så da spiste vi selvsagt av den i stedet. Antar ei sylte holder seg et år i fryseren (-20c), så da slipper vi å kjøpe det. Smurte lefser har vi også i fryseren fra tidligere, i tillegg til en dunk (2 l tror jeg) med kaldpresset eplesaft, også fra svigers.


#95

Musemus sa for siden:

Sylte og lefse, ja! Det har vi også - det er jeg oppvokst med på julaften. Da var det barne-TV på formiddagen mens mamma lagde sylte og lefse til oss.


#96

My sa for siden:

Akkurat samme her. :jupp: Sylte og lefse var et eget måltid på formiddagen julaften. Nå har vi det som en del av frokosten, siden vi bruker grøt med mandel til lunsj (da jeg var barn hadde vi det lille juaften).


#97

Dali sa for siden:

Spurte 13-åringen om dette spørsmålet. Skinkeost svarte hun. :lol: Det samme som hun spiser hver eneste dag.


#98

Tjorven sa for siden:

Det er denne typen svar vi har fått i alle år, og ungene har ikke hatt noe lyst til å stå opp "tidlig" for å spise julefrokost heller. Men i år kom altså forespørselen helt av seg selv, og med en langt mer interessant ønskeliste over hva som skulle være på bordet (dog bare middels julete). De gror opp disse ungene.


#99

Malama sa for siden:

Mine tror motsatt vei. De har i alle år stått opp tidlig, men i løpet av det siste året at eldstemann som er 16 funnet sin indre tenåring og b menneske og er vanskeligere å få opp. Søstra på 13 har vært b-menneske lenge, men kommer i alle fall til frokost i større grad.
Og minstemor på straks 9 er jo altså moegendulg deluxe, så vår utfordring første juledag er avveining mellom hvor tidlig man kan kreve at tenåringer står opp denne dagen mot hvor mange timer man skal forvente at en nybakt 9nåeing, på 9 års dagen sin, sitter alene i stua og ser rvbmens alle andre sover..... Vi har i alle fall droppet "vekke på senga med gaver" for ikke snakk om at vi kan holde henne i senga så lenge. Hun våkner vanligvis før 6, men er jo sent oppe i jula så kanskje rundt 7


#100

Myria sa for siden:

Barna våre er veldig forskjellige der. Mellomste skjønner ikke poenget med julefrokosten og spiser helst sitt vanlige peanøttsmør. Han er ekstremt kresen da og prøver sjelden noe nytt. Derimot er både eldste og yngste veldig glade i julefrokostene våre og det har de vært siden de var små. Det er et av julens høydepunkter også for dem. :jupp:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.