Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

[SpinOff] Retro-mat

#1

Fløyel sa for siden:

Etter å ha lest om kabaret og ser mange har minner/traumer? om dette fra barndommen lurer jeg på hvilke andre matretter man tenker kommer fra barndommen og som nå nærmest dør ut. Kanskje jeg får noen ideer om å vekke de til live igjen.

Jeg har vokst opp med at kabaret skulle på koldtbordet til julefrokost/brunch. Og har fortsatt med det og elsker det i den forstand at jeg spiser det en gang i året. Min inneholder reker, egg, erter, fløtepudding og aspik.

Fisk-i-skjell er en annen retrorett som hører lillejulaften til og kun denne dagen. Ungene forventer å få dette servert.

Smørbrødkake serveres alltid til frokost 17. mai, kun mannen og jeg som spiser. Varierer med en kjøttvariant og en skalldyrvariant (kan også ansees som ett gigantisk rekesmørbrød med reker, majones, avocado og egg, bygget opp lag for lag)

Ting jeg ikke har tatt med fra 70-tallet er blodpudding og lungemos. Og rogn på boks som ble skåret i skiver, stekt i pannen.

Noe jeg sikkert kan finne på å servere igjen er reke-cocktail, kålrulletter, raspeball m/brunostsaus.


#2

My sa for siden:

Spekesild (med melkesuppe til), blodpølse med sukker og smeltet smør, torskerogn og hvalbiff er noe jeg husker vi hadde av og til da jeg var barn, og som jeg ikke har spist siden. Av dette er det vel bare spekesild jeg kunne funnet på å spise nå. Med hardkokt egg, rødbeter, rå løk, smør og kokt potet.

-Spaghetti a la capri, på boks.
-Potetgull som tilbehør til kjøttkakemiddag
-Desserter som rødgrøt, sviske- og aprikoskompott, semulegrøt ...


#3

Karamell sa for siden:

Mat som ble servert da jeg var barn som jeg aldri lager: From the top of my head.
Blodpudding med sukker servert med macaroni.
Spekesild med løk, rømme og poteter.
Pale (småsei) med lever i eddiksaus og poteter og gulrøtter.


#4

Vianne Rocher sa for siden:

Pale har jeg aldri hørt om men huttetu.

Blodpølse med sirup.
Potetball med sirup og bacon.
Disse to likte jeg men jeg har aldri lagd det selv. Veldig lite sirup som tilbehør i mine middager.

Kleppsuppe (melkesuppe med melboller)
Fiskekaker i brunsaus
Kjøttsuppe med tilhørende brun lapskaus på restene.
Seibiff

Disse likte jeg ikke. Husker jeg begynte å gråte når vi skulle ha kjøttsuppe for da ventet lapskaus dagen etterpå og det er det verste jeg vet :knegg:


#5

Pegasus sa for siden:

Ovnsstekt høne (i keramikkform med lokk), karrisaus og ris. Det var noe av det beste jeg fikk som barn, men har aldri laget det selv.
Stekt blodpudding.
Blodpannekaker.
Smørgrøt.
Spekesild.
Kald kokt småsei med rømme og varme poteter.
Klippfisk.
Plukkfisk.


#6

løve70 sa for siden:

Sibiff (var vel den eneste fiskeretten jeg ikke syntes var helt forferdelig)
Saltsprengt torsk
Plukkfisk
Smørgrøt (det var godt)
Hønsefrikkasé
Lørdagskylling
Terteskjell
Fiskepudding/fiskeboller


#7

Filifjonka sa for siden:

Ja, det er nok en god del retter fra 70- og 80-tallet som jeg ikke lager selv. Kabaret var ikke så vanlig i barndomshjemmet, men det hendte. Jeg spiste det ikke og har aldri laget det selv.

Men torskerogn i skiver fra boks, stekt i panne, som Fløyel nevnte, det likte jeg veldig godt! Husker det med nypoteter, rømme, revne gulrøtter eller en av faren min sine gode salater rett fra åkeren, med dill etc.

Kålrulletter likte jeg også veldig godt, og det lagde jeg faktisk i høst. Jeg likte også lapskaus, kjøttsuppe, seibiff, fiskekaker i brun saus med poteter og makaronistuing…


#8

Nada sa for siden:

Ting jeg ikke lager selv, men som var vanlig i min barndom var; seibiff med løk, torskerogn fra boks stekt i skiver i panna, hvalbiff, lever i fløtesaus, lungemos.
Jeg likte både lungemos og torskerogn da jeg var barn. De andre tingene var mat som gjorde at jeg verdsatte poteten svært høyt. Man blir mett av bare potet nemlig.


#9

Che sa for siden:

Haha, den der er en av mine "traumer" - Lapskaus har jeg aldri maktet - ikke nå og ikke som barn.

Lapskaus
blodpudding
Hermetisk rogn

Jeg har tatt med meg veldig lite av barndommens matretter inn i egen hverdagsmeny....

Jeg tror aldri jeg fikk servert hermetisk middag av typen lapskaus og pasta capri som barn. (ei heller som voksen)

Seibiff med stekt løk synes jeg er ganske godt fortsatt, men lager det aldri. Det samme med Uer og eggsmør. Det er egentlig noe av det beste jeg vet, men har aldri laget det selv.


#10

Strå sa for siden:

Jeg sliter med pasta i alle former. En lang stund klarte jeg fint å få ned Heltens lasagne. Så begynte han å teste ut hvor mange lag med lasagneplater han klarte å få til i en form og da ble det stopp.


#11

Martis sa for siden:

Vi lager noen ganger terteskjell og ulike typer smørbrødkaker/retter. Både varme og kald. Jeg husker godt favoritten min fra bursdager i barndommen, før pizza :knegg: det var loff i en lang form med en slags stuing av skinke asparges og sopp, enten med bare egg eller med hvitsaus og ost på toppen. Jeg lager dette noen ganger til den islandske syklubben min.

Av ting jeg ikke har tatt med meg er alle slags innmatretter og den kjedelige kokte fisken. Og fiskepudding og kjøttpudding, generelt kjøpt farse mat spiser jeg ikke.


#12

Sissel sa for siden:

Disse rettene fra barndommen har jeg ikke tatt med meg videre:

Lever med fløtesaus og poteter
Spekesild - likte det ikke da heller
Pølsesuppe med kjøttpølser og morrpølser
Terteskjell med hvit saus og fiskepudding
Stekt sild

Jeg er ikke vant med hermetikkmat, mamma laget alt fra bunnen av. Lykken var når vi fikk servert Toro Orientalsk gryte en gang i skuddåret. :)


#13

Tallulah sa for siden:

Jeg husker skuffelsen og det milde sjokket første gang jeg spiste kabaret. :knegg: Det var ikke en smak jeg hadde greid å forestille meg.

Det er ganske mye jeg ikke har videreført fra barndommen. Ikke nødvendigvis fordi det ikke var godt, men fordi det er vanskelig å få tak i.

Vi spiste mye blodpudding og sånn rogn på lang boks som ble stekt i skiver. Jeg likte begge deler, har ikke spist det i voksen alder. Samme med levergryte, jeg liker det godt, men har ikke laget det etter jeg flyttet hjemmefra. Jeg husker også "lørdagskylling", de store pannene med kylling. Ofte med potetgull som en side dish. Det var helgemat.

Terteskjell med skalldyr, små fiskeboller og asparges har jeg laget et par ganger, i julen. Jeg elsker det, men både Høvdingen og Hiawata kan styre seg.


#14

Luftslottet sa for siden:

Jeg har ganske ung mor som selv hadde utviklet kraftig aversjon mot en del retroretter, som sild og lever.

Av ting jeg husker fra egen barndom, er det nok aspik og hvite asparges fra glass og mye greier i hvit saus som tilhører glemselens dal.

Av ting jeg ofte fikk servert som barn, er det ganske mange Toro-retter og andre ting fra boks (torskerogn, spagetti a la capri, bogskinke) som aldri har blitt servert hos meg. Noe av dette likte jeg som barn, for eksempel pasta i ferdig Toro-pose. Har ikke prøvd det som voksen.


#15

Luftslottet sa for siden:

Terteskjell husker jeg som noe mamma og pappa lagde for å kose seg etter at vi hadde lagt oss, så det har fortsatt et litt romantisk skjær. :knegg:

Jeg har aldri lagd det selv, siden mannen min overdoset på fiskefarsemat i barndommen.


#16

Tjorven sa for siden:

Det er veldig mange ting jeg fikk servert som barn, som mine barn aldri har fått. Jeg vokste jo delvis opp hos bestemoren min, så jeg fikk servert mat fra generasjonen som "hadde opplevd krigen". :knegg:

Jeg husker lungemos som et herremåltid. Lungemosen smakte godt, og den eneste grønnsaken som fulgte med var sylta rødbeter. Det var jo knallgodt med kokte poteter til.

Torskerogn (fra boks) og levergryte gikk også ned selv om jeg ikke akkurat elsket det. Men når det kom til blodpudding så stoppet det helt for meg. Da fikk jeg lov til å spise brødskiver isteden.

Jeg har videreført fiskeboller i hvit saus, men mine unger har aldri fått det servert i terteskjell. (Jeg fikk det når vi var hos bestemor, men ikke når vi var hos mamma.)


#17

Blå sa for siden:

Min mor lager av og til kabaret (som jeg kaller det), men da alltid som en del av et utvidet lunsjbord slik at det er mulig å velge noe annet. Jeg spiser det ikke og lager det ikke.

Jeg vokste opp med veldig mye kokt (delvis overkokt) fisk. Selv om vi fremdeles spiser mye fisk så velger jeg stekt, ovnsbakt eller som del av gryte. Jeg tror egentlig bare at det er persetorsken til jul og av og til røkt torsk som er trukket.

Ellers spiser jeg ikke lever og innmat. Det ble servert i mitt barndomshjem, men heldigvis veldig sjelden.


#18

Tjorven sa for siden:

Å ... ja ... nå kom jeg på noe annet som jeg likte godt og som jeg aldri lager lenger. Fiskeretten "røkt kolje".

Jeg var ikke begeistret for min barndoms fiskeretter, men røkt kolje var veldig godt. Den ble servert med poteter og ihjelkokte gulrøtter (som dermed kunne moses inn i potetene), og det ble toppet med masse smeltet smør.

Jeg har faktisk sett etter røkt kolje på butikken for å servere til ungene, men det har de visst sluttet med.


#19

Blå sa for siden:

OBS selger røkt kolje og røkt torsk. Både frossen og i ferskdisk dersom du har en stor en med ferskdisk. Røkt fisk er kjempegodt, og veldig velegnet til de som ikke i utgangspunktet er så begeistret for fisk. Jeg servererer det med poteter og spinat (vanligvis frossen spinat som kokes lett med hvitløk og fløte, som en slags saus).


#20

My sa for siden:

Terteskjell husker jeg at mamma skulle lage en gang, fordi det var noe "alle" hadde som kosemat. Så likte hun det ikke selv, og hele greia gikk i søpla. :knegg: Siden hadde vi det aldri hjemme, og jeg har heller aldri spist det selv.

Vi hadde alltid grillkylling (ikke fra foliepakke, men fra ferskvareavdelinga i butikken, de grillet der) med salat og potetgull til, som kosemat til MGP. En av de sjeldne gangene vi spiste foran TV.


#21

Tjorven sa for siden:

Grillet kylling var jo vår generasjons introduksjon til kylling. Jeg husker at vi kjøpte den i frysedisken, og stekte i folieform i stekeovnen. Den ble servert med ris og potetgull på lørdagene, og jeg husker at det var veldig godt.

Det var jo først når jeg var i slutten av tenårene at de begynte med fersk kylling i butikken. Vi spiser i hvert fall veldig mye mer kylling nå enn det som ble servert i min barndom.


#22

Tallulah sa for siden:

Om du abonnerte på Adams matkasse for noe år side, så vet man hvor all den røkte kolja var. Den var der. :nemlig:


#23

Tjorven sa for siden:

Jeg abonnerer på GodtLevert, og har hatt matkasse i over 15 år nå. Jeg har visst klart å styre unna de som har røkt kolje på menyen, for det hadde jeg garantert valgt hvis alternativet hadde dukket opp.


#24

Nenne sa for siden:

Lever i fløtesaus har jeg aldri laget selv om det var vanlig, ei heller stekt rogn. Spagetti a la capri syntes jeg var fælt allerede som liten, så det blir i hvert fall ikke noe. Røkt kolje har jeg heller aldri laget, jeg ville ikke ant hvor man kan få tak i det nå.

Bestefaren min pleide å lage spagetti med tomatsaus og stekte fiskeboller, men det tror jeg ikke var en vanlig rett den gang da heller, så det har jeg heller aldri forsøkt meg på.

Ostesufflé er også en sånn 70-tallsgreie, men det kunne jeg i grunnen tenkt meg å prøve igjen.

Terteskjell lager jeg av og til, med høns (egentlig kylling) og asparges på boks. Det er det eneste jeg bruker aspargesbokser til nå


#25

Galathea sa for siden:

Jeg er født i 73, så det jeg tenker på som retromat er nok det vi spiste på tidlig 80-tall. Tror ikke vi pleide å ha det hjemme, men på skolekjøkkenet lagde vi 80-talls "risotto", en gryte med tomatsaus og andre grønnsaker, og vanlig middagsris. Hjemme hadde vi mye seibiff med løk, det har jeg aldri lagd selv, fikk nok overdose.

Ellers så husker jeg Toro-grytene, spesielt meksikansk gryte, husker vi pleide å ha det de fredag- og lørdagskveldene pappa jobbet seint skift, for han kunne virkelig ikke utstå disse nymotens smakene :D Dette var før tacoen ble allemanseie, så tex-mex var skikkelig eksotisk.


#26

Tallulah sa for siden:

Dn røkte kolja var en av grunnene til at vi sluttet med matkasse fra Adams. Dette var før man kunne sette sammen egen meny, og de kjøpte nok ofte opp store lagre av en ingrediens, så i en periode var det så. mye. røkt. kolje. Jeg er ikke så begeistret for røkt mat, og i særdeleshet ikke fisk.

Måtte google: på meny får du røkt kolje!


#27

My sa for siden:

Meksikansk gryte fra Toro smaker speidertur for meg. Tror aldri jeg spiste det annet enn på speidertur. Men vi hadde andre posegryteretter hjemme.

Mamma var aldri glad i å lage mat. Enkelte ting lagde hun fra bunnen av, som hvit og brun saus, tomatsuppe, blomkålsuppe m.m. Men det var mye fra pose (lasagne, potetmos, diverse gryteretter, pizzafyll ...), hermetikk (spaghetti a la capri, lapskaus, trøndersodd ... ) og frysedisken (fiskepinner, amerikansk grønnsaksblanding, kjøttfarse ... ). Kjøttkaker kjøpte vi ferdig fra butikken eller den lokale slaktebutikken, jeg så aldri mamma lage kjøttkaker selv. Det samme med fiskekaker.

A propos pizzafyll fra Toro, det er skikkelig retromat for meg. Langpannepizza med hjemmelaget, tykk bunn, pizzafyll fra toropose og kjøttdeig.


#28

Tjorven sa for siden:

Min mor var også helt uinteressert i å lage mat. Egentlig var hun ganske uinteressert i å spise den også. Moren min veide ca 48 kilo helt til jeg flyttet hjemmefra. Hun var jo også alene med oss, og jeg skjønner at det var travelt. Så jeg er vokst opp på Toro og frosne grønnsaker. Ettersom jeg var ganske så kresen så var det helt sikkert greit nok.

Men jeg er også delvis vokst opp hos min mormor, og hun var glad i både å lage og spise mat. Så det er henne som lærte meg det som skulle læres. Dermed kan jeg lage det meste fra grunnen av.


#29

frukt sa for siden:

Russedessert - en slags pudding av semulegryn og saft
Monte Rosa - sjokoladebløtkake med tyttebærkrem


#30

Blå sa for siden:

Jeg husker også at vi spiste mye mer dessert. Vi hadde gjerne dessert også på hverdager, men det var ikke veldig søte desserter. Typisk nypegrøt, youghurt, eller semulepudding.


#31

My sa for siden:

Dette husker jeg vi lagde på skolekjøkkenet.

#32

Skilpadda sa for siden:

Jeg har alltid likt det meste av mat og har ingen traumer knyttet til noen matretter. Jeg likte både spekesild og stekt sild (særlig stekt salt sild med sprø panering) og blodpudding, og syntes lever i fløtesaus var helt OK. Kabaret husker jeg at vi hadde noen ganger til selskap, og jeg syntes det var veldig morsomt å lage det; stable erter og asparges og reker og sånt i en form, og så prøve å tenke seg hvordan det ble når den ble hvelvet ut av formen.

Vi brukte veldig lite ferdigmat og posemat; vi fikk fersk fisk fra farfar (eller fisket den selv eller kjøpte direkte fra fiskere), og fiskekaker og fiskegrateng var alltid hjemmelaget og veldig godt. (Men det hendte vi kjøpte fiskeboller på boks når pappa var bortreist; han likte ikke det så godt.) Stekt sei var laget av fersk selvskåret filet, og var også veldig godt, med masse stekt løk til og revne gulrøtter. Kald kokt sei var kjempegodt! Vi kokte seien helt nyfisket, lot den stå kaldt i kokelaken over natta og serverte med pisket rømme og agurksalat. Boknafisk, saltfisk og lutefisk likte jeg også (men ingen av de tingene pleier jeg å lage selv). Vi spiste mye reinsdyrkjøtt; kjøpte i en årrekke et helt slakt hver høst. Og jeg husker mormors lammefrikasse; det er også en ting jeg ikke har spist siden jeg var liten.

Grønnsaker er den tingen jeg husker at vi kjøpte «ferdig»; hverken asparges eller sopp fantes ferskt i butikken da jeg var liten, så det kjøpte vi hermetisk. Men jeg likte begge deler, og selv om jeg langt foretrekker ferskt nå, har jeg fortsatt en nostalgisk følelse for hele, hermetiske sjampinjonger.

Videre husker jeg jo klassiske desserter som semulegrøt og -pudding, sagopudding, sviskegrøt med fløte på, Trondheimssuppe med rosiner i og søt melkesuppe med makaroni. Jeg likte alt sammen, jeg. Og så var jeg kjempeglad i en fromasjkake mormor lagde, av rød gelé blandet med pisket krem, sjokoladebiter og fruktbiter.


#33

Serafin sa for siden:

Jeg elsket kristiansundsball som lita, og med farmor som var fra Averøya så lagde hun det ofte. Mamma har også lagd det noen ganger, men jeg har aldri lagd det selv. Jeg skulle nok fått det til om jeg gikk inn for det, men..
Og nå som farmor er borte er det jo og så sjeldnere at vi er på Møre, og dermed kjøper ikke med pappa ball fra Kristiansund. Han har innimellom tidligere erklært at "Nå er det på tide å besøke tante", så har han tatt en fredag, kjørt til Kristiansund, drukket kaffe hos tante, kjøpt ball og kjørt hjem igjen. :knegg: Det er sånn 4-5 timer en vei.

Fiskekaker i brun saus hadde vi ofte hjemme, jeg har aldri lagd det. Samme med fiskepudding.


#34

veobra sa for siden:

Jeg tror vi hadde dessert nesten hver dag i barndommen. Det var også youghurt eller cornflakes med sukker. Ikke avansert, men en liten og sør avslutning på måltidet.


#35

Karamell sa for siden:

Pale er det bergenske ordet for småsei, Vianne.

Jeg hadde glemt lever i fløtesaus ja, og terte skjell. jeg liker sikkert terteskjell den dag i dag også. Min mor serverte det til venninnene sine i klubb og det var vel små delikate fløteboller med reker i hvit saus. Jeg husker ikke om de hadde grønnsaker oppi, jeg fikk jo smake og hadde definitivt ikke grønnsaker oppi. Jeg likte ike kokte grønnsaker og det gjør jeg egentlig ikke nå heller, selv om jeg spiser det. :humre:


#36

frukt sa for siden:

Det var en kort periode man fikk kjøpt hel røkt kylling. Det var veldig godt husker jeg, men den forsvant fort.


#37

My sa for siden:

Vi hadde ganske ofte puffa ris med melk, sukker og syltetøy. Gjerne tyttebærsyltetøy, siden det allerede stod på bordet til middagen (mamma brukte/bruker tyttebær til alt av middagsmat).

#38

Tjorven sa for siden:

Svigerfar spiser tyttebærsyltetøy til ALT. I sommer klarte han å kombinere tyttebærsyltetøy med lasagne. :eek:


#39

Karamell sa for siden:

Røkt torsk i hvit sus hadde vi noe av. Min mor lager det enda.
Plukkfisk laget farmor. Det liker jeg. Potetmos og purre og noe hvit fisk.


#40

My sa for siden:

Min farmor lagde også dette, på andre siden av fjorden (Eide). Min søster elsket det, jeg greide ikke å få det ned (var kresen da jeg var barn, vokste det heldigvis av meg). Jeg har aldri laget ball, eller vært i en situasjon hvor det har vært aktuelt å spise det, i voksen alder. Hadde vært interessant å smake det, og se om jeg liker det nå.

#41

Fløyel sa for siden:

Her var det mye jeg hadde glemt! Min mor er veldig god på mange måter, bare ikke på kjøknet :knegg:.

Jeg var "livredd" hver gang det stod fisk på bordet, bortsett fra fiskepinner, for fisken vi spiste innholdt mengder med bein og det lider jeg av den dag i dag. Får jeg fiskebein i munnen, da er jeg forsynt. Og all fersk fisk (ser jeg nå i voksen alder), var sprengkokt så den lå som dissende lim på tallerknen med kokte gulrøtter vedsiden av. Spekesild husker jeg også som mareritt med alle de småsmå beina. Bestefar tygde i seg bein så det knaste :skremt:

Seibiff med fløtesaus og løk, det var godt. Men det tror jeg kom i sånne fryste blokker.

Spaghetti Capri har jeg aldri smakt, men jeg har fått servert min andel Joikaboller, det har jeg ikke spist siden jeg flyttet hjemmefra.

Foliekylling med salt chips til var lørdagskos ja! Heller ikke kjøpt som voksen.

Vi hadde mye poteter, besteforeldre fra innlandet med egen dyrking av poteter. Mamma lagde en form for potetstappe, men hun skulle nok ha tatt ett ekstra kurs hos bestemor. Bestemor sin mat smakte veldig mye bedre enn mamma sin... Men bestemor var av "husmor" generasjonen, mens mamma var av den nye generasjonen med yrkeskvinner, så hun brukte ikke mye tid på kjøknet.


#42

My sa for siden:

Jeg er oppvokst med potetmos fra posene til Mills. :knegg:


#43

Karamell sa for siden:

Jeg er oppvokst på hjemmelaget potetmos (potetstapp som vi kalte det) med pølsebiter i. Pølsestapp.

Vi hadde mye hjemmelaget mat, selv om det også var kjøpte fiskekaker i Torosaus og Toro grønnsaksuppe med farsepoller fra sånn farsepølse fra frysedisken i. Min far laget festmiddagene med helstekt indrefilet av okse eller hele laksesider med agurksalat og sånt og min mor lager hverdagsmiddagene. Bodpudding hadde vi kun når min far var bortreist, for det likte ikke han.

Når dere snakker om lapskaus, så hadde vi mye av det også, men bare lys lappskaus. Gjerne med Vossakorv.Brun lappskaus var det lite av. Jeg er vestlending, så mulig det er en regionsgreie.


#44

Retz sa for siden:

Alt av fisk og sjømat gikk ned på høykant da jeg var barn; fersk torsk, lettsaltet torsk, røkt fisk, stekt sild, stekt lyr, hvalkjøtt, krabbe, reker +++. Bortsett fra kokt makrell.

Terteskjell med fiskepudding, reker og hvit saus sto høyt på lista, lutefisk var favoritten.

Jeg likte ikke kjøtt, men kjøttkaker var ok.

Til søndagsmiddagen var det alltid kjøtt, oftest steik. Melkesuppe, hermetisk fersken eller sitronfromasj til dessert. Av og til også suppe først.

Lørdag var grøt dag, men det vanket loffskiver med pålegg om kvelden, og vi barna fikle en liten flaske rød brus og barnetimepose til ukas høydepunkt: Barnetimen på radio kl 18.

Halvfabrikata var såpass sjelden vare at jeg husker veldig godt da jeg smakte Bergene Fruktsuppe første gang. Nydelig suppe!


#45

Serafin sa for siden:

Det er noen år siden jeg spiste det nå, hender de har noe lignende i butikken her, men jeg mistenker at jeg hadde blitt veldig skuffet om jeg hadde prøvd det, haha.

Jeg elsket jo "fiskesuppa" som ble når farmor kokte ball selv, og jeg drakk den fra kopp.


#46

Malama sa for siden:

Kristiansaundball, det er blandaball det? Altså med fisk i? Jeg er oppvokst på sunnmøre, ikke norsmøre, så vi har ball, potetball (raspeball). Det lager jeg jo enda til familien. Men blandaball har hverken jeg elle mannen noe forhold til så et har vi ikke


#47

Serafin sa for siden:

Ja, det er blandaball.
Vi kaller det ball, mens raspeball kaller vi "kløbb".

Blandaball er egentlig ikke vanlig her i trøndelag tror jeg. Det er mer en nordmøre-ting?

Samboeren kaller jo raspeball for komle. Så er veldig forskjellig navn rundomkring.


#48

My sa for siden:

Feskball, blainnaball og pottettball lagde farmor. Vet ikke helt forskjellen på feskball og blandaball, jeg spiste ingen av delene. Det var den blandede som var vanligst, og stort sett bare gikk under "ball". Det var den min søster var så glad i.


#49

Malama sa for siden:

tror nok blandaball er en nordmøreting ja.

Vi kaller det ball eller potetball. Det kalles også raspeball og komle og andre ting, så navnene varierer lokalt ja, Men den som er laget med potet og mel, er nok mer brukt over større deler av landet enn den med fisk i deigen, som vel er en lokal nordmøreting tror jeg


#50

Myria sa for siden:

Stekt blodpudding med sirup var en av favorittrettene mine som barn, men det har jeg ikke laget (eller hatt lyst på) etter at jeg flyttet hjemmefra. Vi hadde ikke så ofte norsk husmannskost hjemme fordi Mamma er fransk og hun laget oftere middag enn Pappa gjorde, så flere av rettene dere nevner i tråden er mat jeg bare har hørt om og aldri spist. Torsk med grønnsaker og aïoli (vanlig fredagsmiddag i Provence) er derimot fremdeles en favoritt, og noe også mine barn liker veldig godt (selv den superkresne).
Mine norske besteforeldre skulle en gang imponere Mamma ved å lage en gryterett med hvitløk i. Bestemor brukte et halvt hvitløksfedd i en stor gryterett til mange mennesker og under middagen satt både hun og Bestefar og uffet og akket seg over den voldsomme hvitløkssmaken. :knegg:

Vi hadde risengrynsgrøt (kokt med rosiner i :skremt: Jeg likte det da, nå grøsser jeg bare av tanken.) hver lørdag, noe som gjorde at jeg ble lei for livet. Nå i voksen alder spiser jeg det bare én gang i året, på lille julaften (og da er det godt).


#51

Syrinx sa for siden:

Hønsefrikassé tenkjer eg er retromat, men eg lagar det rett som det er.

På 80-talet hadde vi gjerne ostefondue på laurdagskveldane. Det er vel ikkje like poppis no for tida.

Posemat var sjeldan kost i min oppvekst, men orientalsk gryte med nakkekotelettar var ein gjengangar. Eg vart aldri imponert av den retten.


#52

Myria sa for siden:

Hønsefrikassé lager jeg også rett som det er, men det spiste vi aldri da jeg var barn så det er noe jeg har begynt med i voksen alder.


#53

Fersken sa for siden:

Feskball (hvit ball) er bare av fisk, gjerne med dott inni.
Blainnaball er en blanding av potet og fisk.
Pottetball er bare av potet og har nært slektskap som komle, klubb, kompe osv.

Av disse er det bare feskballen jeg liker i dag. Hender jeg kjøper et par slike når jeg er i Kristiansund på ferie.


#54

My sa for siden:

"Dott", er det flesk? En venninne av meg kjøpte i alle fall en form for ball på en kafe ute på kysten her, en gang hun ville være vill og gal og spise noe "ekte norsk" (hun er utenlandsk), og den hadde en bit med flesk i midten, som min venninne kunne styre sin begeistring for. :knegg: Egentlig for hele retten, tror jeg, selv om hun prøvde så hardt hun kunne å være positiv. Men det stoppet da hun kom til fleskebiten.


#55

Fersken sa for siden:

Litt usikker på hva den dotten egentlig er, for den hopper jeg alltid over. Av og til er det mer lignende som bacon, men tror det stort sett er flesk ja. :knegg:


#56

My sa for siden:

Min venninne har for øvrig satt til livs både "smærgraut og bakels", pinnekjøtt, makrell i tomat på brødskive, og flere andre (for henne) mystiske spesialiteter med stor begeistring, så hun er ikke lettskremt sånn egentlig, men akkurat konseptet ball forstod hun seg ikke helt på.


#57

Retz sa for siden:

Dotten er ister. Hvitt fett som ligger rundt innvollene hos svin.


#58

liefje sa for siden:

Å her var det mange minner. Jeg har spist det meste av disse tingene som barn, og det var mye jeg ikke likte (hahaha, skrev akkurat i en annen tråd at jeg spiser alt, men ikke disse tingene her, nei!).

Lever og røkt torsk var det verste. Og fiskemåltider var alltid med kokt fisk, poteter, gulrøtter og smeltet smør, tror vi hadde veldig lite andre grønnsaker. Likeså blodpudding (som jeg tror vi slapp å spise). Også laget mamma lutefisk med hvit saus og kokte gulrøtter. Jeg likte ikke det, heller, men elsker lutefisk nå, med riktig tilbehør (bacon, lefser, ertestuing, brunost etc.).

Husker også godt at champinjong og asparges kun fantes på bokser.

Også husker jeg pizzaen mamma laget. Hjemmelaget bunn med ketchup, strimler av salami og ost. Ingenting annet. Og pølse med makaronistuing (makaroni med hvit saus og ketchup). For ikke å snakke om hvis vi hadde ost og kjeks; Da var det ikke mye annet enn brie og sånne smøreoster med pepper eller appelsin å få tak i. Og port salut. Veldig eksotisk. Hahaha.

På den annen side hadde vi reker og krabber før mange venner hadde det. Og pappa hadde noen eksotiske oppskrifter han hadde lært av kokken på en båt han var; Kylling i karrisaus bl.a. som var kjempegodt. Men stort sett gikk det i noe kjøtt eller fisk med disse fæle, melne potetene. Det gikk mange år da jeg flyttet for meg selv før jeg kokte poteter til middagen. Det hadde jeg fått nok av.

Mormor inviterte ofte til søndagsmiddag. Da var det svinestek med mormorsaus og poteter og blomkål. Festmåltid!

Mamma liker fortsatt godt disse retrorettene, hun har ofte skjell med fiskeboller og erter, lever, blodpudding og røkt fisk. Heldigvis har hun andre ting når jeg kommer.


#59

Vianne Rocher sa for siden:

Feskball er hvit ball med bare fisk, gjerne med flesk i midten. Blandaball er fisk- og potetball. Jeg liker ingen av delene men er vokst opp i Kristiansund og har selvsagt spist det. Gi mæ heller fishan. Eller bakels og græt.


#60

Karamell sa for siden:

Hva er egentlig bakels og græt og klæppsup? Gidder ikke google. :p
Jeg bor i trøndelag, så har jo hørt om disse nordmørske retene. :knegg:


#61

Vianne Rocher sa for siden:

Bakels og græt er vaffel (bakels) og søt smørgrøt(græt). Høres sikkert odd ut men det er godt!

Kleppsuppe trodde jeg var trøndersk for det har jeg fra min familie som er vokst opp på Fosen. Det er suppe bestående av varm melk og melboller. Servert med kanel og sukker.


#62

Karamell sa for siden:

Mulig det er trøndersk, men min trønderske svigerfamilie har aldri servert meg dette. Svigermor var fra byen og svigerfar fra Nord-Trøndelag.

Bakels tipper jeg var vaffel, og jeg sikkert hørt det før. Smøres den grøten på vaffelen?


#63

Vianne Rocher sa for siden:

Just so! Vaffelhjerte, en dæsj av grøten (som har smør, kanel og sukker på toppen) og spis.

Opprinnelsen til kleppsuppe skal jeg prøve å finne ut av.


#64

Skilpadda sa for siden:

Kleppsuppe høres ut som det samme som kleppmelk, som jeg bare har hørt om; moren min liker det ikke, så vi har aldri fått det. :knegg:


#65

liefje sa for siden:

Nå kom jeg på dravle. Sånn klumpete melkegreie. Min mor serverte det til min utenlandske mann (den gang kjæreste) første gangen han kom på besøk til dem. Som en slags test. Hahahaha.


#66

Karamell sa for siden:

Jeg kommer fra by med begge foreldre også fra (samme) by, så det har vært lite bondegårdskost hos oss. Fisk har det vært me av da,og mest fersk pale. Og noe panert seibiff fra frossen blokk + fiskekaker og fiskepudding.


#67

Serafin sa for siden:

Klæppsup har jeg bare hørt om, aldri fått det servert. Mulig farmor prøvde seg da jeg var bittelita, men mamma har like mye aversjon mot melke-mat som jeg har.

Vi hadde ofte stekt rogn, blodpølse med sirup og slike ting. Og jeg har i ettertid skjønt at det var det egentlig bare pappa som likte. :knegg:

Pølse og spaghetti var også ganske fast, og da måtte pappa ha potet til. Pølse og spaghetti sammen blir aldri servert her i huset.

Mamma lagde verdens beste pølsegryte, med potet og hvit saus, men det har vi aldri, ettersom ungene ikke spiser former og slike ting.


#68

Luftslottet sa for siden:

Jeg trodde ikke jeg hadde opplevd så mye veldig tradisjonelt, men noen trønderske tradisjonsretter er det da, som mormors hjemmekokte gomme. Kjempegodt!

Mamma pleide også å gi oss sodd fra spann med noen melboller hun kalte klot oppi. Det var veldig godt.


#69

ingling sa for siden:

Vi hadde nesten utelukkende hjemmelaget fra bunnen-mat hjemme, så jeg syntes det var skrekkelig eksotisk de få gangene vi spiste Toro eller ferdig-greier. Frossen lasagne med baguetter til var en stor opplevelse, uten at jeg helt skjønner det nå. :knegg: Mamma lagde italiensk pizza med tynn bunn og langtidskokt saus og mozarella, så det var mye god mat. Noe jeg vel aldri har gjort i voksen alder er å ha sopp stekt i fløte med loff til som lørdagskos (men sjukt godt!), og så har jeg ikke klart blodpudding siden jeg var åtte-ni, men vet at jeg spiste det før det. Hvalbiff hadde vi også en del, antakelig helt på slutten av 70-tallet eller tidlig 80 (jeg er født i 75). Rogn på boks kjenner jeg meg også igjen i, det brukte vi i studenttilværelsen på seint 90-tall også siden det var billig og egentlig ganske godt. Det er nok få av rettene jeg lager nå, men jeg lager f.eks. fiskegrateng fra bunn på samme måte som mamma, så det er nok noen basisgreier som henger igjen. Den omdiskuterte kabareten husker jeg som helt grei, men ikke noe jeg hadde valgt på buffet nå.


#70

veobra sa for siden:

Puffet ris med sylteøy, ja. Røre så et ble rosa melk. Fruktsuppe og nypesuppe fra pose. Spesielt stas med nypesuppe, med fløten vi hadde oppå kunne jeg tegne mønster.

Vi hadde mye smeltet smør til potetene.


#71

Dali sa for siden:

Mamma lager alltid fruktgrøt til dessert når vi er hjemme, med sukker og melk på. Det er veldig godt men lages ikke av meg, bl.a fordi mannen ikke tåler det meste av frukt.


#72

vixen sa for siden:

Blodpudding og rogn på boks har jeg ikke spist siden jeg var lita. Kommer nok aldri til å gjøre det heller. Levergryte spiser jeg heller aldri. Pizza da jeg var lita var middagspølse, tykk bunn, hermetisert tomat og ost. Gulrøtter kokt alt for lenge og amerikansk blanding forbinder jeg også med barndom. Fiskekaker i brun saus og kjøttpudding i hvit saus spiser jeg heller aldri,men det kunne jeg godt spist nå. Ball synes jeg fremdeles kan være godt. Både potetball, fiskball,blandaball og sildbaill. Men lager det ikke selv. Kidsa hadde ikke satt pris på menyen fra min barndom for å si det slik.


#73

løve70 sa for siden:

Blodpudding og rogn på boks hadde vi heldigvis aldri. Komler hadde vi, det spiser vi enda (stort sett hos moren min). Det er potetvarianten uten dott og sirup :knegg:

Denne tråden fikk meg til å huske noe annet moren min pleide å lage; makaronisuppe. En slags søt, melkebasert suppe med makaroni oppi. Det høres ganske ekkelt ut, men jeg husker det som noe jeg likte.


#74

Syrinx sa for siden:

Appelsinris er ein dessert eg ikkje har høyrd om i nyare tid enda alle lærte å lage det på skulekjøkkenet.


#75

My sa for siden:

Aldri hørt om. Tror aldri vi lagde det på skolekjøkkenet.

#76

Acino sa for siden:

Jepp, det husker jeg også. Husker det faktisk var skikkelig godt også.

En ting vi hadde innimellom som restemiddag var plukkfisk. Og det er ikke det samme som pytt i panne med fisk, for har skjønt noen steder i landet sier plukkfisk om det. Nei, det var rester av hvit fisk og hjemmelagd potetstapp most sammen. Servert i skål med smørøye nesten som grøt. Husker jeg likte det godt men har likevel ikke lagd det selv.


#77

Ellisiv sa for siden:

Plukkfisk er godt. Med sprøstekt bacon i. Nam. Ungene spiste det endel i barnehagen, husker jeg.

Men altså, er det bare jeg som måtte slite med kålruletter? Kokt kjøttdeig innpakket i kålblader. Smakte…..nada!


#78

Acino sa for siden:

Synes kålruletter var godt. Lagd en gang i voksen alder selv også. Men skal sies min pappa var veldig god til å lage mat, stort sett, kokk av yrke. Plukkfisk var mamma sitt verk. :knegg: Når jeg begynner å tenke er det mange retter fra barndommen jeg bare ikke bruker selv om jeg likte det.


#79

My sa for siden:

Jeg kan ikke huske at vi noen gang hadde kålruletter da jeg var barn. Tviler på at det var noe min mor gadd å dille med å lage. Men jeg har spist det som voksen, og likt det. Hvor mye det smaker kommer vel an på hvordan man smaksetter farsen.


#80

LilleT sa for siden:

Jeg er født i 1970, og av minner jeg har om mat fra barndommen er det en god blanding av skikkelig mat fra bunnen og Toro + andre veldig lettvinte middagsløsninger som for eksempel spaghetti med bare ketchup og revet ost.

Typiske middagsretter kunne for eksempel være:
-Lever i fløtesaus
-Kjøttkaker i brun saus
-Blodpudding med sirup eller sukker
-Spekesild
-Fersk suppe med melboller
-"Småkjøtt" (Det var det man kalte det i min familie, ikke helt sikker på hva som ligger i det ...)
-Fiskesuppe
-Oksekjøtt i løksaus
-Lapskaus (både hjemmelaget og fra boks)
-Kokt laks eller ørret med kokte poteter og agurksalat
-Hvalbiff
-Fårikål

Typiske koseretter kunne være:
-Grillet kylling og ris (ofte servert lørdag kveld)
-Cabaret
-Landgang
-Tartarsmørbrød
-Terteskjell
-Pirog
-Reker og loff

Vi hadde alltid dessert på søndager, og hos besteforeldrene mine som jeg ofte var hos var det alltid dessert (men det trengte ikke være annet enn banan med melk!). Jeg har ellers minner om alskens fruktkompotter og fruktgrøter, både laget fra bunnen og fra pose, sånne halvferdige sjokolade- eller karamellpuddinger, gele og nypesuppe.

Også var det mye frosne grønnsaker som tilbehør til middagene; grønne erter, gulrøtter, blomkål ...


#81

LilleT sa for siden:

Ja! Det lagde vi også på skolekjøkkenet!


#82

Serafin sa for siden:

Ja, vi og! Sånn helt tidlig på 90-tallet.


#83

Fersken sa for siden:

Neida, både kålrulletter og fårikål var vanlig og den kokte kålen deler jeg gjerne på.


#84

Karamell sa for siden:

Fårikål lager jeg hver høst.

Jeg har aldri hørt om appelsinris, men risotto med kjøttdeig og vanlig ris laget vi på skolekjøkkenet, og det måtte jeg lage hjemme til familien noen ganger. Det var jo egentlig spagetti i kjøttsaus, men med ris i stedet for spagetti.


#85

Nelly Nickers sa for siden:

Rogn på boks mener jeg er undervurdert. Nam! Finnes de5 ennå? Husker jeg kjøpte det og tilberedte til meg selv og ferske kjæreste da jeg studerte, han var sjokkert så motbydelig syntes han det virket (turte ikke smake).

Appelsinris…. Minnes vagt ordet langt baki heimkunnskapshjernebarken et sted. Hvordan var det, igjen?


#86

Syrinx sa for siden:

Eg googla det i sta og ser at det er meir som ein riskremvariant. Den kommunale versjonen, i alle fall inni fjorden hos oss, var kokt ris, appelsin og mjølk over ved servering. Eg meiner å hugse at eg/vi likte det, men tenkjer også at det ikkje er utan grunn at retten har gått i gløymeboka.


#87

Tallulah sa for siden:

Det var kjempegodt! Tror det finnes, men sikkert ikke i basisutvalget til den jevne butikk. :knegg: Tips: svolværpostei smaker ganske likt.


#88

Fløyel sa for siden:

Åhh! Det spiste vi også, husker det som veldig godt.
Også flatbrød i en skål med sukker og melk, det var også godt.

En dessert jeg kom på var svisker med fløte, DET har jeg ikke spist etter at jeg flyttet hjemmefra.


#89

Fløyel sa for siden:

Mens mannen min var helt sjokkert over at vi hadde fått servert kattemat til middag :knegg:


#90

banana sa for siden:

Jeg kunne gjerne spist både lungemos og fiskeboller i karrisaus (= vanlig hvit saus med karri-krydder) av og til, men det ville ikke blitt akseptert i resten av familien. Dette var mat jeg fikk hjemme da jeg var liten, og jeg har alltid likt det.

Plukkfisk hadde vi aldri, men jeg spise det på Island for noen år siden, i en ganske fin resturant ute i fjellheimen et sted. Det var utrolig godt!

Vi spiste både kokt torsk (som pappa tok med rett fra fjorden), røkt kolje (fra fiskebutikken, men alltid god kvalitet) og stekt makrell (rett fra fjorden) med agurksalat og poteter da jeg var liten. Det var middager jeg sjelden gledet meg til, men de var allikevel gode når man først var i gang. Til kokt torsk var det alltid smeltet smør på potenene.


#91

amylin sa for siden:

Husker også vi hadde lungemos, og det var faktisk noe jeg likte. Tror neppe jeg ville spist det i dag. Sild med potet, flatbrød og løk var også noe fra barndommen som ikke spises nå. Det jeg fortsatt lager fra barndommen er vel kjøttkaker med brun saus, selv om jeg oftere spicer opp kjøttbollene og serverer dem med nudler, ris eller i en suppe.


#92

Karamell sa for siden:

Fiskeboller i hvit saus lager jeg av og til og alle liker det. Karri is optional. Mannen tror han ikke liker liker karri (eller annen mat fra østen), så det står ved siden av (ingen må si til ham ham at jeg både har kokosmelk og currypaste i den ene gryten han liker så godt!).


#93

My sa for siden:

Det av barndommens mat jeg fortsatt lager er først og fremst kjøttkaker i brun saus med erterstuing og kokt potet, pannekaker og tomatsuppe, blomkålsuppe, og blomkål, skinke og makaroni i ostesaus. Diverse fiskeretter også, forsåvidt, men jeg pimper dem som regel litt mer enn det mine foreldre gjorde. Fiskeboller i hvit saus likte jeg aldri (heller ikke nå), så det har jeg aldri laget selv. Har aldri vært glad i bearbeidede fiskeprodukt. Jeg kan spise fiskekaker hvis det er av den grove typen med veldig mye fisk, ikke den mest "barnevennlige" typen uten tekstur og tyggemotstand, ikke fiskeboller, og absolutt ikke fiskepudding.

Ellers lager jeg fårikål i fårikålsesongen, og tradisjonell julemat i jula.


#94

frukt sa for siden:

Jeg vokste forøvrig opp med kokt torsk med lever og rogn, levergryte, viltgryte, pakistansk kyllingcurry, blodpudding med sirup på, komler, ertesuppe og fleskepannekaker med sukker på, fiskekaker i brun saus, kyllingen i folieform som har vært nevnt, fårikål, løksuppe, og langpannepizza for å nevne noe.


#95

LilleT sa for siden:

På min skole i Oslo lagde vi riskremvarianten. For øvrig en av de få tingene vi lagde der som faktisk smakte godt. Tror kanskje jeg må lage det i jula!


#96

ingling sa for siden:

Vi spiste kokt ris med melk og tyttebærsyltetøy til "dessert" av og til hvis vi hadde rester av ris. Høres ut som tyttebærvarianten av appelsinris. Utnyttelse av rester er jo noe som er smart å ha med seg, da!


#97

Isolde sa for siden:

Jeg er for ung merker jeg.

Pappa serverte en eller to ganger dårlig hvalbiff.
Amerikansk blanding i spagetti sausen synes jeg var grusomt.
Fikk en del kompotter hos besteforeldre, likte det godt.

Det meste vi spiste spiser vi fortsatt. Pleier ikke å ha raspeball/komle for er gift med en som ikke liker det, og tåler det dårlig.

Plukkfisk er veldig godt! Jeg koser meg også med pølsestappe(potetstappe med pølsebiter) men bare en av fire unger liker det.


#98

LilleT sa for siden:

Ja, vi brukte også ris på den måten! Ikke alltid med tyttebær, men jordbær- og bringebærsyltetøy funket jo også.


#99

Karamell sa for siden:

Jeg tror nesten aldri vi hade ris. :gruble: Kun når jeg laget nevnte risotto med kjøttdeig etter skolekjøkkenet på ungdomsskolen. Når vi hadde grillet kylling, hadde vi ofte spiralloff til, og salat.


#100

My sa for siden:

Vi hadde heller aldri ris, som jeg kan huske. Bortsett fra i form av grøt. Vi hadde også loff og salat til grillkylling. Og evt potetgull.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.