Kalenderpiken sa for siden:
[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON
-
- årgang -
19
[1 Appelsin ] [2 Skilpadda ] [3 Elise ] [4 Toffskij ] [5 Maverick ]
[6 Eia ] [7 Malama ] [8 amylin ] [9 Dali ] [10 Fersken ] [11 Syrinx ]
[12 Albertine ] [13 Inagh ] [14 Tallulah ] [15 Kanina ] [16 Tangerine ]
[17 Che ] [18 Floksa ] [19 Magica ] [20 Mex ] [21 Palmen ]
[22 Pøblis ] [23 him ] [24 daffy ][/CENTER]
Nå er det ikke mange dagene igjen til jul! Jeg er av dem som vil at advent skal være ventetid og at julepynten ikke skal opp før det er jul, altså rundt lille julaften. Jeg møter mer og mer (gran)kvist på dette i befolkningen rundt meg ser jeg!
Noe jeg har lagt spesielt godt merke til særlig i år er all julemusikken. Jeg har et noe anstrengt forhold til musikksjangeren julemusikk, og jeg lover... NRK P1 som IKKE er en julekanal har spilt 85% julesanger siden 1.desember. Det er til tider en lidelse (vi hører mye på radio, også på badet). Og så må jeg innrømme at jeg faktisk plutselig kom over en julesang jeg syns var litt kul. Det er Øystein Sundes “Julekalenderen”, den er skikkelig på kornet på å beskrive førjulstiden, og siden Øystein S er en artist som synger så fort at det ikke er til å fatte, så er julesangen skikkelig kort. Den finner dere her, hør den! open.spotify.com/track/4PIZBlxpZttfJrprCrXxI2?si=kxTUsxOBTJmlFWuRBoOcQQ&context=spotify%3Asearch
Hvis dere har litt problemer med å få med dere alt han sier, så ligger teksten her:
genius.com/Ystein-sunde-julekalenderen-radio-versjon-lyrics
I et av mine førjulsøyeblikk på P1 så kom jeg over et intervju med en norsk forfatter som heter Ragnhild Holmås, hun har skrevet en ny bok som heter “Ordenes gyselige jul”, en barnebok som avslører hva ordene vi bruker i julen egentlig betyr. Den er skikkelig morsom, og midt i blinken til min snart-11-åring. Jeg har selvsagt lest den, før jeg pakket den inn. :knegg: og her er den: aschehoug.no/ordenes-gyselige-jul
Tenkte jeg skulle bidra med noen fakta derfra som dere kanskje ikke vet:
I Sverige kaller de julegaver for julklapp fordi de pleide å klappe på vindusrutene til hverandre i julen, og når vinduet ble åpnet, kastet svenskene gavene inn vinduet!
I riktig gamle dager så var det jo lilla som er adventsfarge nummer en, og på engelsk heter det purple. Purple kommer av purpur, som var en snegle som levde dypt nede i havet, og det slimet denne sneglen hadde, var lilla! Og det slimet måtte konger, paver og keisere ha, og de trengte ti tusen purpursnegler for å få ett gram med lillafarge. Det ble dyrt! Og det gikk med mange snegler. :(
Det er artige fortellinger om hvordan julenissen ble julenissen vi kjenner i dag., via han Sankt Nikolas. Ganske makabre greier, men veldig gøy! Vi lærer om vår norske nisse, eller Nils som han het. Alle gnomer på alle gårder het Nils, og navnet var knyttet til en viss egenskap, nemlig å være litt dum og vrang. Folk som het Nils hadde et eget kallenavn, nemlig “Nisse”! (Litt som Lars ble kalt Lasse).
I Sverige kaller de julenissen for tomtegubben, som står for “gubben på tomten”, eller mannen på gården.
Til slutt må jeg ta med en funfact om Mistelteinen, som er grønn og skjønn og pynter seg med et perlekjede av hvite bær. Hvis en fugl blir fristet av de pene bærene, kommer den til å angre. Når fuglen prøver å bæsje bæret ut igjen, klistrer det seg fast i rumpa. Fuglen må gni og gnukke rumpa mot en grein for å bli kvitt det, og der klistrer bæret seg fast og lager nye mistelteiner. Tein betyr grein, og mistel betyr bæsj!
Med det så vil jeg ønske alle en riktig god og fin og morsom jul, ta vare på deg selv og de rundt deg! Senk kravene og prøv å nyte øyeblikkene, snart er det januar og striskjorte og havrelefse.