Vi får to vegetarianene på besøk på julaften, og jeg stresser fryktelig med hva jeg skal servere dem. Jeg prøvde å lage fylt flaskegresskar forleden, men det tok fryktelig lang tid og det smakte mer som tilbehør, ikke hovedrett. Vi skal ha ribbe til kjøttspiserne, så den vegatariske retten må helst ikke kreve timesvis i ovnen. Har dere noen forslag? Er skeptisk til nøttestek, for det tror jeg vil smake mer eller mindre som det fylte gresskaret. :vetikke:
Jeg spurte min vegetarianersvigerinne i England om forslag, men hun sa bare at det er masse å velge mellom i butikkene, men det er det vel ikke her til lands? Finnes det noen (spesial)butikker som selger ferdige vegatarretter som passer på julaften?
Jeg er ikke noe særlig til kokk, og er dessverre ikke vant til kjøttfrie festmåltider, så jeg sliter litt, må jeg innrømme.
Jeg har spurt gjestene selv, men jeg er redd de ikke vil komme med forslag.
Prøvd vegisterkaker? Jeg har aldri laget det selv, men har fått med meg at f.eks Tjorven bruker å ha det, selv om de ikke er vegetarianere. Hun har sikkert tips og oppskrift.
Har aldri prøvd det. Er det noe man kan kjøpe? Jeg er litt skeptisk til kjøtterstatningsretter fra butikk. De jeg har prøvd, har alle dessverre smakt dynge.
Aner ikke om de kan kjøpes ferdige, men det finnes masse av oppskrifter på nett, og de er uten kjøtterstatning. Basert på ris, blomkål og havregryn, med samme slags krydder som i medister. Men som sagt, jeg har verken laget eller smakt det selv, bare hørt at det er noe mange liker.
Det finnes flere slags veggisboller og -kaker i frysedisken som jeg synes er gode, gjerne basert på erter eller kikerter. De fra Liv Laga, for eksempel. Falafel er også veldig godt, sånn generelt sett. Og de er forholdsvis nøytrale i smaken, så man kan ha ulike slags tilbehør til. Skulle tro sprøstekte boller/falafler med ribbetilbehør som svisker, poteter, rødkål eller surkål (eller sprøstekte rosenkål, som vi har innført! :nam: Si fra hvis du vil ha oppskrift!) burde være godt. Jeg vet ikke med saus når man ikke skal bruke ribbefettet, men kanskje det finnes noe slags posesaus som passer?
Niesen min pleier å lage nøttestek når familien har festmiddag med kjøtt, og den er god, med masse krydder i, men det er litt jobb når man ikke har gjort det før, og jeg skjønner at du helst vil slippe å prøve noe helt nytt i tillegg til julematen.
Men har du spurt noen av gjestene som kommer om de har tips? Kanskje de har en favorittvariant av veggisboller. :)
Jeg så vegisterkaker på Meny her om dagen, men husker ikke produsent. Men vi lager selv, og bruker oppskriften under. Jeg er ikke noe glad i nøttestek, men veldig glad i vegisterkakene.
Det spørs jo hvor lista for enkle å lage ligger, men jeg synes de er enkle og det er lite grisete. Jeg orker ikke å lage ting som innebærer å raspe, fordi det blir raspet blomkål/gulrot over hele kjøkkenet. Her koker man ris og blomkål og putter i stavmikser med krydder. Etterpå er det som å steke vanlige farsekaker. De kan lages ferdig og oppbevares i kjøleskap, eller fryses ned.
Da vi spiste helt vegetarisk, ville vi forresten svart ja til saus med ribbefett, så spør gjestene hvis du vanligvis lager det.
Det har jeg aldri opplevd før. Jeg er virkelig helt ubrukelig på kjøkkenet. :knegg:
Du steker dem noen minutter på hver side i stekepanne, enten i smør eller olje, avhengig av hva gjesten din foretrekker, på middels/høy temperatur. Også kan du legge dem inn i ovnen for å få dem gjennomvarme etterpå. Alt er jo ferdig varmebehandlet egentlig, så poenget er bare å få stekeskorpe og temperatur.
Rosenkål: Sett ovnen på 220 grader varmluft. Rens rosenkålene og del dem i to. Bland dem med et par spiseskjeer olje på et stekebrett med bakepapir, og dryss over salt og pepper. Stek i 20-25 minutter.
(Jeg steker dem etter at jeg tar ribba ut av ovnen, den skal jo hvile en stund, så det er fint tid til det.)
Jeg lagde nøttestek selv i sommer og jeg synes det var godt. Nå er det heldigvis butikk-kjøpte å få tak i. Jeg ville gått for det.
Jeg lagde denne:
NØTTESTEK:
• 150 g sopp
• 2 ss olje til steking
• 150 g persillerot
• 150 g gulrot
• 200 g hasselnøtter, eller andre nøtter
• 1 boks kokte linser, røde eller grønne
• 1 stk gul løk
• 2 fedd hvitløk
• 2 ss tomatpuré
• 2 ss soyasaus
• 1 dl grønnsakskraft
• salt
• 3 plater butterdeig
• 1 stk egg
Slik gjør du
Finhakk sopp, løk og hvitløk. Kutt persillerot og gulrot i små terninger. Finhakk nøttene eller kjør dem i food prosessor.
Stek soppen i tørr panne til den begynner å bli gyllen. Tilsett olje, persillerot, gulrot, løk og hvitløk. La frese til grønnsakene begynner å bli møre.
Tilsett tomatpure og la frese i 1 minutt. Tilsett linser, soyasaus og kraft. La koke til grønnsakene er helt møre, og det meste av kraften har kokt inn. Vend så inn hakkede nøtter, og smak til med salt og pepper. Sett fyllet i kjøleskapet og la det til stå til det er helt avkjølt.
Strø litt mel på kjøkkenbenken. Legg butterdeigplatene på benken. Legg dem slik at de overlapper hverandre litt. Kjevle ut platene så de blir ca. halvparten så tykke.
Legg fyllet på midten av butterdeigen. Klem fyllet godt sammen til en avlang pølse slik at fyllet blir så fast som mulig.
Skjær snitt i hvert hjørne av butterdeigen slik at skjøtene på endene blir penere. Pakk fyllet inn i butterdeigen. Legg nøttesteken med skjøten ned på et bakebrett med bakepapir. Pensle nøttesteken med sammenpisket egg.
Tips! Hvis du ikke ønsker egg i retten, kan du pensle med olje eller vann.
Hvis du ønsker en ekstra fin nøttestek til jul, kan du stikke ut figurer av butterdeig med pepperkakeformer og legge på nøttesteken.
Tips! Husk å pensle både under og på figurene, slik at de sitter fast under steking.
Stek nøttesteken midt i ovnen på 215 grader i ca. 15-20 minutter til butterdeigen er gyllen og sprø. La nøttesteken hvile i 10 minutter før du skjærer den i skiver og serverer den.
SJYSAUS TIL VEGETARIANERE
INGREDIENSER til fire porsjoner
• 4–5 aromasopp
• 2 skiver sitron
• 1 stor løk
• 1 gulrot
• 2 stenger stangselleri
• 3–4 laurbærblad
• 1 ss provencekrydder
• 2 hvitløkfedd
• 3–4 ss hvetemel
• 1 liter grønnsakbuljong
• 1/2-1 dl soyasaus
• 0,5 dl kaffe
• salt og pepper
SLIK GJØR DU
Del soppene i fire. Stek dem i en kasserolle på høy varme til de får litt farge.
Kutt alle grønnsakene i tommelfingerstørrelse. Tilsett løk, sitronskiver, gulrot, stangselleri, hvitløk, laurbærblad, provencekrydder og stek videre i 3–4 minutter, til det har fått farge og er litt svidd.
Tilsett hvetemel og stek videre 1–2 minutter. Tilsett grønnsakbuljong, soyasaus og kaffe. La det småkoke i 4–5 minutter.
Sil sausen gjennom et dørslag og smak til med sitronsaft, salt og pepper.
TIPS
Du kan tilsette litt sukkerkulør for å få en mørkere farge.
Tilsett havrefløte eller fløte hvis du vil ha en kremete variant.
Håper det er greit at jeg blander meg inn litt. Kan nøttesteken fryses? Jeg tror det krever litt mye ovnsplass og tid å lage både og nøttestek + alt tilbehøret på selve julaften så hvis jeg kunne laget nøttestek denne uken og fryse ned hadde det vært supert. Så kan den varmes i ovn sammen med fløtepotetene mens kalkunen hviler.
Divine, jeg tror de har alle varianter. Bare spør på en hvilken som helst Meny. Jeg ville ha kjøpt i sommer om jeg hadde kunnet, men det er visst sesongvare til jul. Så nå bør du finne det ferdig.
Jeg hadde blitt skuffet om jeg måtte spise frossen ferdigmat ala liv laga burger på julaften.
Det jeg pleier å spise er honning og ingefærglaserte rotgrønnsaker, pluss vintersalat på Rødkål og spinat. Nøttestek syns jeg er vanskelig å få god, jeg har mere tro på vegisterkaker. Om du vil kan jeg legge ut oppskrifter.
Jeg har laget vegisterkaker etter oppskriften til matprat.no. De blir skikkelig gode og julete, men må stekes litt lenger enn det som står i oppskriften.
Enig. Men jeg tenker jo også at de man feirer jul med normalt er nære nok til at man kan si «sorry, men jeg har ikke kapasitet til å lage noe eget til deg, kan du ta med noe?» Vi tar med egen mat til jul hvert år. Og nok til at alle kan smake.