Jeg har altså invitert til venninnelunsj førstkommende lørdag. Jeg har bestemt meg for å gå for en lightversjon av tapas med mye god drikke, slik at maten ikke får hovedfokus. :D Jeg er ikke god på å lage mat, og jeg har på grunn av dårlig rygg heller ikke all verdens med krefter til å diske opp med flotte retter.
Å bestille ferdig tapas er dessverre ikke noe alternativ her jeg befinner meg.,
Jeg tenker altså å sette fram et utvalg småretter som kanskje kan kalles tapas, men er ikke veldig opptatt av at alt som en måtte tenke hører med på et tapasbord befinner seg der, altså. Av det jeg lager selv, er det en fordel med alt som kan lages ferdig senest dagen før, for på selve dagen har jeg mer enn nok med å orke å være oppreist.
Av ting jeg får til å lage ganske greit er salater, men kom gjerne med tips til hvilke som er relativt enkle å lage og kan passe på et tapasbord. Jeg er ganske kresen på salat selv, og er ikke så begeistret om de har vært lagret i kjøleskap, men kanskje er det eventuelt noen av bestanddelene som kan forberedes dagen før?
Jeg er takknemlig for forslag til potetretter som kan lages ferdig dagen før. Kan en oljebasert potetsalat funke for eksempel? Kanskje har du en oppskrift?
Og hva slags eggererett går jeg for, om noen? Jeg får fint til å lage eggerøre på dagen, men har dere kanskje andre forslag?
Ostefat med marmelader og frukt, manchego, diverse skinker og oliven har jeg tenkt å kjøpe på Meny. Har noen tips om andre ferdige tapasting jeg får kjøpt i vanlig butikk som er gode nok til å kunne erstatte hjemmelagde?
Jeg tenker å lage foccacia på selve dagen, for den bør vel være fersk. Det vet jeg at jeg får til, men det er verre med kake eller dessert. Kom gjerne med tips til noe som er fryktelig enkelt å lage og som kan lages senest dagen før der også, eventuelt noe som kan kjøpes helt ferdig der også.
Rema sine kjøttbollar i tomatsaus kan fint brukast på tapasbord.
Kjøp ferdigrenska scampi, fres dei kjapt i olje med ein haug kvitlauksbåtar, ein chili eller to og gjerne nokre skiver frisk ingefær, samt salt. Dette må gjerast like før servering, men alle ingrediensane kan vere klargjort på førehand og då går det kjapt.
Ostekake eller brownies med vaniljeis er topp til dessert. Toro sin brownie er faktisk helt ok. Eventuelt kan du tilsette litt hakket sjokolade. Finnes utallige varianter av ostekakede blir bare bedre av å lages dagen før. Her er en av mine favoritter:
Blueberry and White Chocolate Cheesecake
Ingredients:
200 g (7oz) plain digestive biscuits
100 g (3½ oz) butter
400 g (14oz) good-quality white chocolate, broken into pieces
250 g (9oz) full-fat cream cheese
250 ml (8½fl oz) double cream
250 g (9oz) mascarpone cheese
250 g (9oz) blueberries
Method:
Note: You will need a 20cm (8in) Non-stick springform cake tin.
Bash the bisquits in a resealable bag with a roling pin, or any other blunt instrument you can do serious damage with, until you have fine crumbs.
Melt the butter in a large saucepan then add the biscuit crumbs and mix to combine. Tip the butter and biscuit mix into the base of the springform tin and press down with the back of a spoon. Cover and place in the fridge to chill while you prepare the rest of the ingredients.
Place the chocolate in a heatproof bowl then set it over a small saucepan of barely simmering water, making sure the base of the bowl does not touch the water, and gently melt, stirring occationally.
Beat the cream cheese, cream and mascarpone in a large bowl with a wooden spoon until well combined. Stir through the white chocolate and lastly fold in the blueberries. Spread the mixture evenly over the top of the biscuit base, then cover and place in the fridge to chill and set for at least 2-3 hours.
Remove the cheesecake from the tin and serve in generous slices.
Ellers synes jeg at man kan få kjøpt gode ferdige varianter av aioli, pesto og hummus.
Denne pastasalaten er alltid en suksess og kan også med hell lages dagen før. Halver gjerne porsjonen om dere ikke er så mange:
Pastasalat
1 stk ferdig grillet kylling rives i biter
1 pk skinke (kalkun) skjæres i biter
1 paprika hakkes i små biter
1 boks mais
1 stk løk hakkes i små biter
1 pose pasta (ikke for kompakt - skjell er bra)
Dressing:
2 lettrømme
1 majones
2 ss remulade
Like deler:
Salt
Sukker
Estragon
Skjærgårdskrydder (Helgø)
Merian
Urtekrydder (Herbes de Provence)
Cajennepepper (dobbelt??)
Dill (dobbelt)
Serveres med hvitløksbaguetter eller nystekt focaccia
Jeg hadde vært superfornøyd med følgende tapasbord:
god ost i skiver - manchego er godt, hvis du vil "spanske" det til litt
god spekeskinke
godt brød eller focaccia
aioli*
saltkokte poteter
gode cherrytomater**
du kan kjøpe eller lage ved å ha ferdig majones i en skål, ha i 2-3 hvitløksfedd, bittelitt hvitvin eller eplecidereddik, og salt og pepper. Miks til med noen dråper vann for å få ønsket konsistens
** tomatsalat er enda bedre enn kun tomater, hvis du orker; del tomater i to eller fire, litt hakket løk og frisk basilikum. Ha i litt olivenolje, balsamico og honning, og bland godt. Nam!
Jeg har bakt brownie og puttet i fryseren. Tenker å kjøpe en god vaniljeis for å ha til. Jeg har lyst til å servere noe litt «friskt» ved siden av. Har noen tips til noe superenkelt basert på bær eller frukt?
Gresk salat kan kjøpes på Meny til nesten samme pris som ingrediensene, og man kan også servere vårruller kjøpt i asiatisk butikk (ofte frysedisk i større pakker) og ha soya og sweet chilisauser som dipp.
Ferdig kjøpt tapenade av oliven eller tomat, evt pesto med skivet parmesan, på crustini er enkelt. Og italiensk salat med tomat, basilikum og mozzarella er godt og enkelt.
Jeg er ikke noe god til å lage mat, men aioli syns jeg alltid at jeg lager bedre enn det jeg har funnet i butikken. Dvs, jeg så plutselig at min favoritt fra en ferietur faktisk finnes i norske butikker, så det kan være jeg må teste den ut og sjekke om hukommelsen min spiller meg et puss eller ei. Uansett!
Å lage aioli er kjempelett - i alle fall om du har en Bamix stavmikser med multifunksjonskniven du ser her.
Her er min oppskrift:
Ta et halvlitersmål som er rett i kantene, for eksempel et som dette.
Ta følgende ting ut av (kjøle)skap og ha det i målebegeret etter tur:
1 eggeplomme (bruk eventuelt hviten i eggerøre/omelett)
1 helt egg
1 ts dijonsennep
2 ss sitronsaft (gjerne fra flaske)
hvitløk etter ønske (vi er glade i hvitløk, så vi har 1-2 kinesiske hvitløk), delt i store biter
to store klyper flaksalt, for eksempel Maldon (jeg har lest at det visstnok er saltet som virkelig er viktig for å få til aiolien)
ca 4 dl rapsolje helles i halvlitersmålet (oljen bør stoppe et par cm fra toppen på målebegeret - visstnok blir aiolien stivere jo mer olje du har i), og du er klar for miksing.
Det er et poeng at ingrediensene har omtrent samme temperatur, men jeg opplever at om jeg gjør det på denne måten - starter med å ha egg, sennep og sitronsaft (alt fra kjøleskap) i begeret for så å begynne å fjerne skall og kutte opp hvitløk, før jeg har i salt og deretter rapsolje (sistnevnte oppbevares i romtemperatur, og siden begeret er i metall, så fordeles temperaturen fint), så vil denne måten å gjøre det på, fungere brillefint. Det har faktisk aldri slått feil!
Sett stavmikseren i bunnen, og start mikseren. Veeeent, og la det bre seg et hvitt, tykt teppe (eller snø? skyer? jeg vet ikke den beste betegnelsen) nederst i begeret. Når denne skyen (det begrepet likte jeg visst best) har kommet nederst, så holder du stavmikseren i gang mens du sakte løfter stavmikseren oppover (hold fast i begeret med den andre hånden). Du vil da se at oljen blir omformet til deeeeilig aioli. :nam:
Ha aiolien i en lufttett boks (for eksempel denne fra Clas Ohlson). Holder lengre enn man tror - hos oss har det holdt minst ei uke! Den tøffeste jobben blir å rengjøre stavmikseren!
Tips hvis du må bruke opp aiolien: Smør aioli på utsiden av et ostesmørbrød, og stek smørbrødet på begge sider i en panne eller eventuelt et smørbrødjern. Namnam det også.
Du kan jo tenke at ditt tapasbord går litt mer i retning av spekemat-bord? Eggerøre, ostefat og diverse spekemat, den anrettes jo bare og kan gjøres klar dagen før. Det hadde holdt for min del om det var skravla og drikke som stod i fokus.
Enig, men om du har litt tamme jordbær er det supergodt å marinere dem i litt limesaft med litt ekte vaniljesukker en kort stund før servering. Da blir det litt naturlig "saus" også. :nam: