Jeg digger oppskriftene til Hanne Lene Dahlgren, aka Vegetarentusiasten. Jeg er ikke vegetarianer, men trives veldig godt med et kosthold med mye grønnsaker, bønner og linser.
Jeg har ikke noe forhold til tofu, men jeg ble inspirert til å prøve her en dag, for hun har en oppskrift som heter knasende katsu. Men helt ærlig ble jeg litt skuffa. Ikke over retten i seg selv, men selve tofuen hadde en litt merkelig konsistens. Jeg er vanligvis altetende, men tofu var litt kjedelig.
Jeg tar høyde for at jeg har null peiling på bruk og tilberedning.
Spiser du tofu, og i tilfelle: Hva liker du best å bruke den til? Jeg kjøpte nemlig to pakker, så jeg har en i kjøleskapet.
Jeg øver meg på å spise mer tofu, og har hatt hell med å ha den i en varm linsesalat og bryte den opp til smuler. Da forsvinner tofuen litt mellom de andre grønnsakene, men metter likevel ganske mye, og det er fint med litt hvitt i salaten (firm tofu).
Jeg er også veldig glad i å lage mat uten kjøtt. Har faktisk ikke spist kjøtt siste uken. Har ofte brukt tofu, særlig i asiatiske retter der den marineres. Da trekker den til seg masse gode krydder og smaker, og jeg synes det blir kjempegodt. Bruker da den faste typen.
Vi bruker ikke tofu i mat hjemme, men i jula spiste jeg tofuis i Japan, tofuen var lokalproduser i Isehara-distriktet, hvor vi bodde. Tofuisen var som softis i konsistens og veldig god!
Jeg bruker ikke tofu. Jeg er ikke begeistret for konsistensen.
Jeg har prøvd å bruke Anne Lene Dahlgrens oppskrifter, men innrømmer at jeg har valgt henne bort fordi hun i for stor grad bruker kjøtterstatninger. Jeg foretrekker å lage vegetarisk mat som baserer seg på grønnsaker/linser. Dersom jeg skal lage retter som vi er vant til at har kjøtt i seg så bruker jeg enten sopp eller blomkål, som jeg synes er bedre enn tofu eller kjøtterstatning.
Jeg regner meg egentlig som veldig altetende, men synes som regel at tofu smaker papp. Det hender jo at det er godt krydret, og da smaker krydderet godt, men selve tofuen fremdeles ... papp.
Jeg spiser ofte vegetarmat, men da velger jeg mat som er laget av reelle grønnsaker (ofte sopp, egg, linser/bønner, aubergine osv.). Jeg synes erstatningsproduktene som skal "ligne" på kjøtt ofte smaker rart. Så er jeg jo heller ikke vegetarianer, så hvis jeg vil ha "the real deal" så spiser jeg heller det.
Nå er ikke tofu et erstatningsprodukt da, selv om det til en viss grad blir brukt til det i oppskriften nevnt. Jeg ville ikke brukt tofu på den måten, det er for lite smak i paneringen. Jeg bruker det i asiatiske oppskrifter der man bruker tofu.
Det er jeg enig i, og det var derfor jeg skrev tofu, eller kjøtterstatning. Men, i vestlig matlaging opplever jeg at det blir brukt som en kjøtterstatning. Uansett, ikke så begeistret for det.
Å! Jeg liker den nye kokeboka hennes, samt de oppskriftene jeg har funnet på Instagram, nettopp fordi de er fulle av grønnsaker. :undrer: Jeg registrerer at det er en del tofu i den nye boka hennes, og derav denne tråden, egentlig. Men det jeg pleier å lage basert på hennes oppskiftene består for det meste av kikerter, bønner og linser. Og grønnsaker.
Jeg elsker fiestaformen, og jeg lager også ofte one pot-gnocchien. Og vinnerlasagne! Herregud så god! Og pimpa linsegryte, og ikke minst den fantastiske kikertsalaten!
Ingen kjøtterstatninger i noen av disse. Tror ikke jeg har sett noen som helst kjøtterstatning bortsett fra tofu, om man kan kalle det en kjøtterstatning.
Så gøy! Jeg kan ikke huske at jeg har nevnt den på FP, men det har jeg jo tydeligvis gjort. :knegg: Prøv vinnerlasagne! Når du leser oppskriften, ser den ikke så spesiell ut, men den smaker ekstremt digg. Jeg tror kanskje det er den røde pestoen som gjør det. Og jeg bruker vanlig melk, altså, ikke soyamelk.
Angående kjøtterstatninger, så tror jeg aldri jeg har smakt det, faktisk. Jeg spiser tidvis selleriburgere fra Grønne Folk, og jeg liker Hoffs Liv laga. Men de er jo ikke basert på kjøtterstatninger.
Jeg lager en annen vegetarlasagne, som familien elsker, men jeg kan jo prøve meg på en ny variant også, selv om resten av familien sikkert helst ser at jeg lager den jeg vanligvis lager (som egentlig er "vanlig" lasagne, bare med ekstra grønnsaker i stedet for kjøtt i tomatsausen).
Har leita etter tofu på butikken, men ikke funnet. Coop, Rema 1000.
Ergo har jeg hatt lyst til å sjekke det ut fordi den lokale, lille thai-restauranten lager pad thai med kylling og tofu, og jeg synes det smaker godt. Mannen er ikke enig. :knegg:
Jeg ser av oppskrifta at den er ganske lik den som jeg selv lager, bare at jeg har mer grønnsaker i. Løk, gulrot og stangselleri bruker jeg alltid i sausen (også når jeg lager med kjøttdeig), og masse hvitløk, basilikum og oregano, en skvett rødvin eller balsamico, og buljong. I vegetarvarianten bruker jeg i tillegg små biter av squash, og av og til blomkål eller små biter av søtpotet, litt varierende ut fra hva jeg har, og linser har jeg også brukt av og til. Og selvsagt hakket tomat, av den dyre sorten. Men har aldri brukt pesto i, kanskje jeg skulle prøve det. I bechamelsausen bruker jeg hvetemel i stedet for maizena. Synes det er mye bedre. Ja, også bruker jeg selvsagt ost. Synes jeg ser jeg slipper unna med å droppe osten. :knegg:
Den korianderdressingen høres veldig god ut, og passer sikkert til mye, så den må jeg prøve å lage. :jupp:
Jeg tror det er den pestoen som gjør forskjellen. Jeg skjønte først ikke vitsen med å lage en pesto som skal blandes inn i sausen, men det gjorde virkelig hele retten.
Eldste datter foretrekker Beyond Burger framfor burgere med kjøtt, så hun tar gjerne det når vi skal ha burgere på grillen. Jeg synes det smaker greit nok, men lukter litt ekkelt, som alle andre slike kjøtterstatningsprodukt, og sliter med å spsie det av den grunn. Jeg liker godt grønnsakskroketter eller -nuggets, men har blitt skuffet når jeg har kjøpt feil, og fått de som skal etterligne kyllingnuggets i stedet. De liker jeg ikke, de har den samme kunstige kjøtterstatningssmaken og -konsistensen som beyond burgerne.
Jeg syns ikke halloumi likner på tofu i det hele tatt. Verken utseende, smak, munnfølelse, konsistens eller noe annet. Halloumi knirker og er seigt og salt. Godt, det også, men virkelig noe helt annet.
Nei, mente egentlig ikke at du mente det. Men siden både du og Tjorven (og etterhvert flere) trakk fram kjøtterstatning mer eller mindre i samme åndedrag som tofu ville jeg presisere at det ikke er det samme, siden det var veldig lite tofukunnskap i tråden. :knegg:
Er litt forbauset over at flere ikke har smakt eller ikke liker egentlig. Tofu er jo en ganske vanlig ting. Første gang jeg spiste det var jeg 10 år. Jeg husker det fordi det var så anderledes andre ting jeg hadde spist, og jeg likte det veldig godt. Vi var invitert hjem til japanske venner av oss, og jeg fikk misosuppe med tofu, samt at vi grillet kjøtt og tofu på bordet.
Jeg vil ikke si at tofu er en "ganske vanlig ting" i det norske kostholdet, det er jo ikke alle som har japanske venner. Det er sikkert vanlig for noen, men ikke for de fleste, det er vel brukt ganske spesifikt i asiatisk mat? Jeg kan i alle fall ikke huske å ha sett det særlig ofte på menyen på andre typer restauranter, og har heller aldri fått det servert når jeg har vært på middag hos andre. Det er heller ikke veldig stort utvalg av tofu i de vanligste norske dagligvarebutikkene, så jeg synes ikke det er forbausende i det hele tatt. Det har blitt mer vanlig de senere årene etter hvert som det har blitt mer utbredt å være vegetarianer, men fortsatt langt igjen før det har etablert seg i det daglige kostholdet på samme nivå som med mange andre utenlandske matvarer. Det er kanskje ikke like lett å like, sånn uten videre, hvis man ikke helt vet hvordan man skal få det til å smake godt. Det smaker jo ikke noe særlig sånn i seg selv.
Nei, det var ikke spesielt vanlig da jeg var 10 (det var tross alt i 1984), men i dag har de det på Rema 1000, og siden de har hatt det der i årevis i Oslo gikk jeg ut i fra at det hadde spredt seg til resten av landet. Å lage asiatisk mat er jo ganske vanlig? Tofu er jo ikke noe som bare brukes i Japan. Det brukes i kinesiske, vietnamesiske og thailandske retter også, så jeg gikk ut i fra at mange hadde smakt det. Om ikke hjemme, så på restaurant. Jeg skjønner selvsagt at det ikke er en like vanlig ingrediens som kylling eller blomkål, men det var ikke det jeg var forbauset over heller.
Jeg har i alle fall ikke inntrykk av at det er ganske vanlig, så for min del ble jeg ikke veldig forbauset. Men det er sikkert fordi det ikke har spredt seg hit enda da. :humre:
Nei, jeg mente ikke at det er ganske vanlig å bruke det; som i at det var noe som inngikk i det norske kostholdet ukentlig liksom, men at det er en ganske vanlig ting som man ser på butikken, i menyer osv. Og siden det å lage asiatisk mat er ganske vanlig i det norske kostholdet, gikk jeg ut i fra at mange hadde smakt tofu på restaurant, og/eller prøvd det hjemme en eller annen gang. Og at da flere ville likt det. Siden jeg liker det. :knegg:
Tror kanskje en del har motforestillnger mot det, hvis de ikke er vant med det, fordi det så ofte har vært framstilt i amerikanske satiriske filmer og serier som noe som smaker fælt, som man bare bruker hvis man, helst pålagt fra andre (kona, f.eks), må på diett og være krampesunn. Kalkunformet tofu på thanksgiving, for eksempel. :knegg: Hvis man hører nok ganger om at det er noe negativt, som man påtvinges som erstatning for noe som er godt, så tar det litt tid før man får omstilt seg til å tenke at det er noe man har lyst til å prøve, særlig hvis man ikke er vegetarianer.
Nei, men har smakt det. Jeg har vært på veganske restauranter i utlandet sammen med veggisvenninner. Jeg ble ikke begeistret, men jeg liker Pimpa linsegryte og noen av rettene til hun vegetarfantasten. prøver gjerne vinnerlasagne og fiastaform. :jupp:
Godt poeng. Jeg var jo heldig som likte det første gangen jeg fikk det, og har i all hovedsak spist det som en egen ingrediens, ikke som erstatning for noe annet. Men jeg vet jo at puddingkonsistens er noe mange ikke liker. Kanskje det blir litt som brunost for utlendinger: man forventer ikke at noe som heter "ost" er søt. Og nordmenn forbinder puddingkonsistens med dessert. Da er det rart å ha det i middagsretter som ikke er søte i det hele tatt.
Nei, tofu er ikke ultraprossessert. Mulig noen av produktene som lages videre av tofu er det. Men tofu er laget i Asia i et par tusen år tror man. Du får også norskprodusert tifu fra Miss Gin. Men bønnene er ikke kortreiste, nei. Så om man lever strengt på kortreist mat er ikke tofu så bra.
En mulig det kommer en dag! Denne artikkelen er fra 2021:
sorter.
– Se her, sier hun og peker på en plante som skiller seg ut fra de øvrige vekstene.
– Det er soyabønner, sier hun smilende og har med det bevist at det er mulig å dyrke denne viktige matplanten også i Norge. Kanskje vil det en gang i fremtiden være mulig å produsere soya til både tofu og andre matvarer på norske gårder?
Enn så lenge må du nøyes med fersk tofu produsert i Norge av soyabønner høstet i Frankrike. Men fersk, norskprodusert tofu vil etter hvert ganske sikkert være et innslag på stadig flere menyer.
Jeg må bestille det mer ute, merker jeg. For i går prøvde jeg å krydre tofubiter og sprøsteke dem. De smakte forsåvidt greit, men konsistensen var litt gummi. Selv om jeg presset vannet ut av blokken før jeg skar den opp.
Jeg har spist tofu og om jeg har fått det servert hos andre, og jeg har ikke hatt motforestillinger mot smak eller konsistens. Jeg har ikke brukt det til matlaging selv, dels fordi jeg nok også har vært for uvitende og primært har oppfattet det som et kjøtterstatningsprodukt, noe som de som ikke tror de kan leve uten kjøtt må ha for å få litt tyggemotstand i maten eller noe ... Jeg lever fint nesten kjøttfritt, og jeg har tenkt at jeg med mitt kosthold med mye grønnsaker og fisk ikke trenger kunstig framstilte soyaprodukter. Jeg skjønner at jeg kanskje må revurdere forestillingen min om dette, i alle fall når det gjelder tofu.
Nei. Jeg ble av-tofufisert i en periode der svigermor stort sett bare serverte ufattelig mange varianter av tofu-retter når vi var innom og spiste der. Jeg klarte aldri å venne meg til verken smak eller konsistens.
Jeg prøvde en stund på nittitallet å venne meg til Tofu, men ga opp. Jeg har smakt veldig mange tofuretter både i Norge og i Asia, men jeg blir ikke venn med hverken smak eller konsistens.
Jeg hadde venner i barndommen (80-tall) som brukte mye Tofu og soyaprodukter generelt og det har vært en sånn ting jeg skulle ønske at jeg kunne like.