Om er par uker får jeg besøk av noen fra jobb. Vi blir 9. Jeg hadde et mindre selskap i går og kom meg ikke i tide fra jobb. Det ble ganske travelt selv om jeg hadde vasket hus og klargjort alt annet dagen før. Kunne tenke meg litt mer margin når vi blir 9.
Jeg ser for meg at en gryte kanskje er best, men jeg tror nesten jeg må lage den dagen før i alle fall. Jeg har en stor gryte, og en kald veranda. Den kan kanskje stå der evt?
Hva med en tradisjonell Stroganoff med potetmos eller noe deilig brød til?
Denne oppskriften fra Gladkokken er veldig god og dyp i smakene, og det at man surrer løk, bacon, fløte og rømme og tilsetter mot slutten gjør hele retten. Fløte/rømmeblandingen kan også lages dagen før og settes i kjøleskap.
Støtter forslaget om gryte. Chiliconcarne er også godt. Jeg pleier å servere med baguetter, avocado, tortillachips og rømme. Denne kan med hell lages dagen før.
Chili con carne
Ingredienser:
3 ss extra virgin olivenolje
2,5 ts chilipasta eller harissapasta
1 stor løk finhakket
2 hvitløksfedd finhakket
1 lang rød eller grønn chili – finhakket uten frø
1 rød paprika, grovhakket
500 g karbonadedeig
½ ts salt
2 ss rødvin
1 ts kajennepepper eller chiliflak
2 ts mildt, røkt paprikapulver
1 ts spisskuminfrø
1 ts tørket oregano
1 ts tørket basilikum
1 ts malt koriander
1 kanelstang
800 g hermetiske, hakkede tomater med væske
800 g hermetiske røde bønner, avrent (gjerne en boks med røde bønner og en med sorte)
2 ts worcestershiresaus
1 ss balsamicoeddik
2 ss tomatpuré
2,5 dl vann
2 kvister frisk timian
Litt mørk sjokolade
salt og pepper
Fremgangsmåte:
Finn frem en gryte som også er god til å steke i - jeg brukte Le Creuset gryta mi. Varm oljen på middels varme. Ha i 1,5 ts chilipasta og rør den inn i oljen i noen sekunder. Tilsett løken og stek den i 3-4 minutter til den mykner. Ha i hvitløk og chili og stek videre i 2-3 minutter.
Ha i karbonadedeig og stek til den er brunet. Tilsett salt og vin og la det surre i 2 minutter.
Tilsett kajennepepper, paprikapulver, spisskummen, oregano, basilikum, kanel og hakket paprika. Rør godt i blandingen i 1-2 minutter.
Ha i tomater, bønner, balsamicoeddik og tomatpuré. Rør sammen til en tykk, rød saus. Hell på 1,5 dl vann.
Skru opp varmen litt og kok opp chilien mens du rører hele tiden. Krydre med salt og pepper. Rør inn resten av chilipastaen og timian.
Dekk gryten delvis med lokk og la chilien surre over lav varme i 55-60 minutter (gjerne lengre). Rør jevnlig så det ikke setter seg fat i bunnen. Ha i mer vann ved behov.
Fjern kanelstang og timiankvister. Smak til med salt og pepper og gjerne litt mørk sjokolade.
Server med godt brød og gjerne små skåler med rømme, ost og guacamole.
Jeg kan anbefale denne eltefrie foccaciaen som tilbehør, iallfall, stort enklere blir det ikke med helt nybakt brød. Lag deigen dagen før, sett den i ovnen når du begynner på den andre maten. trinesmatblogg.no/recipe/eltefri-foccacia/
Veldig godt sammen med mange gryter eller salater, og gjør at det virker som du har lagt mye flid i maten uten at det faktisk er noe særlig jobb.
Støtter forslag om god gryte, og de blir best om de lages dagen før. Jeg har selv aldri fått til stroganoff, men jeg har lykkes med ALLE oppskrifter Nextlife har anbefalt så med denne tror jeg det blir bra.
Et tips er å dekke bord dagen før. Det tar latterlig mye tid å finne fram om man har det litt travelt.
Jeg fikk lyst til å lage denne biff stroganoffen, men når jeg klikker inn på lenken ser jeg at det er flere krydder og ingredienser som ikke står i ingredienslisten.
Er det sånt som står et annet sted på siden til gladkokken?
Jeg skjønner visst ikke hva du mener her?
Her er ingredienslisten, og noe krydder/smakstilsetning ut over dette kan jo bare tilsette selvtester smak.
1 kg høyrygg av okse
200 gram bacon
2 stk løk
4 stk sjalottløk
20 stk champignon
2 dl seterrømme
2 dl kremfløte
6 dl kalvekraft
2 ss tomatpure
1 ss sukker
2 ss røkt paprika
1 ss dijonsennep
1 ss worcestersauce
1 ss sitronsaft
smør til steking
salt og pepper.
Jeg har laget chili sin carne (fra Trines matblogg) i lignende anledning. Det var en vegetarianer i selskapet, og jeg gadd ikke lage noe eget til henne. Hadde kokt ris til, og guacamole, tortillachips, rømme m.m. som tilbehør. Fikk mange lovord.
Her må du ikkje la deg skremme av den lange ingredienslista. Ta sjansen, og du får ei utruleg smaksoppleving.
800 g lammelår i skiver
salt og pepar
olje til steiking
1 bunt koriander med røter (kjøp på internasjonal butikk)
3 cm ingefærrot
3 kvitlauksfedd
2 raude chili
3 raudlauk
1 kanelstang
1/2 ts korianderfrø
1/2 ts heil spisskummen
1/2 ss anisfrø
5 heile kardemommekapslar
2 stjerneanis
1 liter kyllingkraft
1 dl soyasaus
1/2 dl lønnesirup
200 g svisker
2 lime
600 g søtpotet
100 g smør
1 sitron
2 dl yogurt naturell
Del kjøtet i bitar. Krydre raust med salt og pepar og brun kjøtet i olje. Legg kjøtet til side.
Surr grovhakka raudlauk, finhakka korianderrot, ingefær, kvitlauk og chili blank i oljen etter lammet. Støt kryddera (utanom kanelstang og stjerneanis) i morter, ha dei i laukblanding og steik nokre minutt til.
Tilset kjøt og kyllingkraft, la putre i ein liten time.
Tilset soyasaus, lønnesirup og svisker og la koke minst ein halvtime til. Kjøtet må vere lenge nok på varmen til å bli godt og mørt.
Smak til med limesaft.
Del søtpoteten i terningar og kok den mør. Mos den saman med smør, smak til med salt og pepar.
Ja, jeg lagde akkurat den til en annen anledning, og det er et alternativ det også. Har ikke slått det fra meg.
Jeg tenker på stroganoffen til Nextlife også. Mener du da, Nextlife, at jeg kan steke kjøttet og gjøre det klart i hovedkjelen dagen før (og sette denne på verandaen) og så lage den rømmeblandingen klar og ha den i kjøleskapet, og bare mikse det sammen?
Hvis man går for noe med høyrygg (ikke helt landet på hva), hvor mye kjøtt bør man beregne egentlig når det er i en gryte? Feks den oppskriften din, Nextlife, hvor mange ganger ville du ganget den til 9 personer?
Jeg ville ganget med 2,5 eller 3, og hatt evt. rester til en rainy day.
Jeg lagde opp en gryte sist søndag og sørget for å lage så mye at vi fikk til fryseren også.
Denne var perfekt for meg til besøk i morgen. :) Jeg vurderer ris i stedet for potetmos siden jeg syns det blir så tungt med potetmos i tillegg til den fløte-og-rømmebaserte sausen.
Er det en salatoppskrift som vil passe ekstra godt som tilbehør eller forrett til denne?
Jeg synes Stroganoff kler grønne grønnsaker, og har tradisjonelt hatt enten broccoli, rosenkål, haricots eller liknende til. Det er så mange og kraftige smaker i Stroganoff, så jeg liker at det man evt. serverer til er enkelt og gjerne litt bittert eller syrlig.
Nå sist lagde jeg imidlertid Gudinnesalaten til, det var veldig godt og friskt til.
(Det skal bemerkes at jeg ikke spiser hvitløk eller parmesan, så de utgikk fra ingredienslista) meny.no/oppskrifter/salat/green-goddess-salat/
Og når jeg lager hjemmelagd potetmos foretrekker jeg at den smaker potet, ikke fløte, rømme, smør e.l. så jeg moser mandelpotet, og lar litt av kokevannet være igjen for å spe med, og krydrer enkelt med salt og pepper. Om noe har jeg i bittelitt smør.
Jeg laget den i går! Nyyyyydelig med salaten som Nextlife linket til. Kjøpte røkt paprika (vanlig krydderglass) og kalvefond, som jeg blandet opp med vann til riktig mengde, på Meny. Brukte Mørbrad siden det var på tilbud, så kokte ikke lenge. Det var altså så GODT!
Noe av det positive med å bo i Trøndelag er at sodd regnes som selskapsmat. Det serverte jeg til middagsgjester i dag, da vi feiret 25-årsdagen til min niese. Spann fra frysedisken, med kjøttboller og kjøttbiter i kraft, og med kokte poteter og gulrot på siden. Og flatbrød (skjenning hadde jeg glemt å kjøpe). Enkelt, og veldig godt.
Nå skal jeg være kjip Oslo boer, som har vært sammen med trønder i 25 år. Jeg vet at sodd er stas i Trøndelag, men som østlending er det ikke mye å rope hurra for.
Nemlig, det er nettopp derfor jeg sier at jeg er heldig som bor i Trøndelag, hvor det faktisk er stas. :D Her er det trygt å servere det, for det er store sjanser for at det vil bli satt pris på (jeg er selv nord-/østlending, og har lært meg å bli glad i det).
Ja, selv om folk liker det, så kan man liksom ikke servere det som selskapsmat til folk som ser på det som hverdagsmat. Man trenger å være i et område hvor det faktisk har status som selskapsmat hvis man skal servere det til gjester.
Jeg har altså hevet meg over stroganoffen til Gladkokken og forberedte den igår. Altså, jeg har noen spørsmål, til den som måtte føle seg kallet og kunnskapsrik rundt dette. Jeg vil først bemerke at jeg føler jeg har dårlig kontroll på kjøtt, det var nemlig mannen som pleide fikse sånt. Jeg gjør sikkert det meste feil rundt kjøtt i gryte.
Blandingen med rømme, bacon, løk etc ser helt amazing ut. Den står i kjøleskapet og jeg har prøvesmakt.
En stor gryte med kjøtt som kokte i kalvekraft har jeg anbragt på verandaen. Det er minusgrader her, så jeg antar det må gå bra. Jeg kjølte ned gryta først i kaldt vannbad, et råd jeg fant på nett. Det var biter av høyrygg, og det kokte ca 2,5 timer igår.
Jeg føler liksom at kjøttet smaker litt tørt. Googlet litt og fant ut at jeg kanskje hadde kokt det for hardt slik at væsken ble "sugd ut" av kjøttet? Ja, det er vel uansett litt sent å angre på nå. Det kan jo også bare være at kjøttet er sånn. Kan det være en ide å koke gryta litt lenger i ettermiddag? Er det kanskje uansett en ide, sånn før jeg tilsetter rømmeblandingen?
Er det en fordel at den putrer en stund etter at rømmeblandingen er tatt oppi?
Og stemmer det at den kjøtt i kalvekraft-blandingen foreløpig ikke har en veldig spenstig smak?
Sist men ikke minst: I min søking etter nedkjøling og lagring av store gryter, kom jeg over mulighet for at maten kunne bli sur. Nå har jeg seriøst aldri vært utfor det før, men nå begynte jeg lure på om det er veldig sannsynlig at det skjer?
Hvis kjøttet er mørt, altså at det er lett å «dra» fra hverandre er det ikke noe poeng å la det koke lengre. At det fremstår tørt kan enten være selve kjøttstykkes kvalitet eller at det er litt mye kokt.
Jeg ville bare kokt opp og hatt i rømmeblandingen og varmet godt opp, det er ingen gode poenger ved å la rømme/fløte putre en stund.
Smaken på kjøttet er ganske ordinær, jeg synes det er blandingen som gjør smaken. Smak evt. til etter blanding med salt, pepper og kanskje litt chilipulver om du fortsatt synes den trenger noe.
Det er svært, svært lite sannsynlig at gryten blir sur om du har brukt ferske råvarer, kjølt ned og oppbevart kjølig og ikke latt den stå i halvannen uke. :ja:
Ok. Det høres greit ut. Det er kanskje også litt at jeg ikke fikk tak i røkt paprika. Jeg brukte vanlig, men det blir jo ikke det samme. Kan kanskje derfor være ekstra lurt å hive i litt chili? Jeg tror kjøttet blir helt greit altså, når resten kommer oppi.
Takk igjen for bra veiledning. Var faktisk ikke klar over at kjøtt kan bli for mye kokt. Men det er kanskje også fordi jeg kjøpte høyrygg i biter, og de er litt små. Har sett før at det egentlig er bedre med et stort stykke.
Hahaha. Jeg har hatt den samme diskusjonen med mamma som alltid vil "diske opp med" sodd som noe ekstra godt når jeg kommer på besøk. For meg er det en ganske kjip suppe: Poteter, gulrøtter, tynn buljong og noen kjøttboller og kjøttbiter, liksom. Mamma er bergenser, men har tatt til seg sodd fordi det er så lettvint. Den kjøper jeg, men at dette skal være festmat, skjønner jeg virkelig ikke.
Jeg vil bare oppdatere med at det ble veldig vellykket med stroganoffen fra Gladkokken. Takk for tips og veiledning, Nextlife. Jeg fikk tak i røkt paprika og tok i etterpå, og smakte til med litt mer sennep. Ble veldig bra og fikk mye ros. Kjøttet var ikke tørt når alt ble servert samlet. Stekte en langpanne med små poteter i ovnen til, og et brett med brokkoli. Fungerte supert. Kommer til å lage den igjen.