Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan noen anbefale meg en lydbok?

#1

gnuri sa for siden:

Jeg ble sykemeldt i mars i fjor, og klarer ikke lenger å lese noe særlig, så da hører jeg på lydbøker. Har hørt 87 bøker i 2024, og trenger forslag til gode bøker som blir lest bra.
Noen tips? :vilha:


#2

tink sa for siden:

Nå lytter jeg til Små branner overalt, av Celeste Ng, lest av Gisken Armand. Liker både boken og oppleser.

Har lyttet til Ken Follet sin Kingsbridge-serie. Den er fin å binge, og er passe fornøyd med Nils Ole Oftebro som innleser. Det kan ha noe med at den dype stemmen fort blir utkonkurrert i trafikkstøyen inne i tunnelene jeg passerer på vei til og fra jobb.


#3

gnuri sa for siden:

Tusen takk :klemme:- har ikke hørt noen av de- så de skal definitivt lagres


#4

Blondie sa for siden:

Et tips fra meg er å se på «Bøker lest»-tråden på litteraturforumet her inne. Jeg går mange gode tips derfra og det ligger tråder fra mange år tilbake.
Jeg leser nesten kun norsk samtidslitteratur, så mitt felt er nok litt smalt. :knegg:


#5

gnuri sa for siden:

Takk for tips :klemme:


#6

My sa for siden:

Jeg har nylig hørt Mikael Niemi - Koke bjørn, lest av Ivar Nergaard. Den likte jeg godt. Og jeg er ekstremt kresen på opplesere.

En annen favoritt er Christianus Sextus-trilogien av Falkberget, lest av Arne O. Reitan. Fantastiske bøker, og ikke minst fantastisk oppleser. :hjerter:

For øyeblikket hører jeg på Stephen Fry in America, av og med Stephen Fry (er også TV-serie). Han er også veldig fin å høre på, jeg hørte også hele Harry Potter-serien, lest av han, for noen år siden.


#7

Input sa for siden:

Hvis du ikke har lest "Søsterklokkene" og resten av serien av Lars Mytting, synes jeg det var noe av det absolutt beste på lydbok. Han leser selv, på verdens fineste dialekt, og det er bare så vakkert.


#8

Divine sa for siden:

Jeg hørte den på svensk, og det var bare aldeles fantastisk. Anbefales på det varmeste.


#9

Ine sa for siden:

Ikke hørt selv, men lest. Byens spor av Saabye Christensen. Lest av Kim Haugen på storytel. Likte bøkene veldig godt.


#10

Luftslottet sa for siden:

Hvis du kan høre på engelsk: Alt som er lest av Stephen Fry.

Jeg hører stort sett alt Stephen Fry leser inn, og Kobna Holdbrook-Smith.


#11

Galathea sa for siden:

Anbefaler Tore Renbergs bøker lest av Tore Renberg og Erlend Loes bøker lest av Erlend Loe.


#12

tink sa for siden:

Jeg liker også veldig godt å lytte til reiseskildringer, men det er fordi jeg ofte bruker lydbok på en annen måte enn som lesebok. Det er gode skildringer og levende beskrivelser, men man trenger ikke henge med på historien som i en vanlig skjønnlitterær bok.

Liker både Erika Fatland sine bøker (selv om hun ikke er innleserfavoritt), og mer historike skildringer som Marco Polo og Volga.


#13

gnuri sa for siden:

Tusen takk for gode tips :klemme:


#14

gnuri sa for siden:

Har hørt på de- og elsker de :hjerter:


#15

gnuri sa for siden:

Tusen takk for tips- jeg har hørt det meste av Saabye Christensen- men ikke de


#16

gnuri sa for siden:

Ja liker Stephen Fry :hjerter:


#17

gnuri sa for siden:

Tusen takk :klemme:


#18

gnuri sa for siden:

Takk for tips :klemme:


#19

My sa for siden:

Jeg er motsatt, ikke så glad i å lytte til slike bøker. Spesielt ikke Erika Flatland sine. Grunnen er at jeg liker å bla litt fram og tilbake i boka for å se på kartene og bildene. Særlig kart, jeg må se reiseruta og vite hvor i verden vi er til enhver tid, og hvor de ulike stedene befinner seg i forhold til hverandre. Men også fordi jeg glemmer personer, årstall, detaljer og sammenhenger, og må tilbake og sjekke igjen etc (mulig jeg bare har litt dårlig hukommelse :knegg:). Og spesielt bøkene til Flatland er så fulle av fakta og historie. Men når jeg leser dem på papir (for kindle fungerer heller ikke like bra til å lese på den måten) koser jeg meg faktisk veldig med å bla fram og tilbake og lese enkelte deler om igjen og se på bildene flere ganger. Nå er jeg riktignok i gang med å lytte til nettopp en reiseskildring, "Stephen Fry in America", og det går forsåvidt greit fordi det er mye mer fortelling og beskrivelse enn fakta, sammenlignet med Flatland (i tillegg til at jeg synes Fry er mye mer behagelig å høre på). Men også der savner jeg å ha kart å se på, underveis i fortellingen.

Det samme gjelder forsåvidt bøker med et veldig rikt persongalleri, der man har en oversikt foran eller bak i boka. For eksempel Tolstoj sin Krig og Fred. Jeg hørte denne på lydbolk for ikke lenge siden, og ble nesten sprø av alle navnene, uten å kunne slå opp og se hvem de var og hvilke relasjoner de hadde til hverandre, fordi jeg glemte det hele tida. Mange fremmedartede russiske navn som gjorde det ekstra vanskelig å huske. Akkurat den boka er jo i tillegg stappfull av stedsnavn, årstall og historiske hendelser, og slike ting synes jeg det er krevende å holde styr på når jeg bare får det inn i ørene. Så jeg liker bedre litt enklere og mer lineære historier med færre personer og fakta når jeg hører på lydbok.

Men det er nok forskjell på hvordan vi leser og hvordan ting fanges opp og lagres i hjernen.


#20

Luftslottet sa for siden:

Jeg liker også veldig godt innleseren på Bill Brysons bøker på engelsk, enten det er en skuespiller eller Bryson selv. Det er kåserende reiseskildringer, for det meste, i en litt sånn kunnskapsrik og morsom gretten gubbe-stil.


#21

Luftslottet sa for siden:

Ad Mys kommentar om persongalleri, er jeg enig i at det hjelper med papirbok, med unntak av de oppleserne som lager stemmer. De som lager gode stemmer er helt supre på lange bøker med rikt persongalleri. Hørte Game of thrones på den måten, oppleseren var fabelaktig god.

Kindle er det aller verste på stort persongalleri, syns jeg, for da er det slitsomt å bla bakover.


#22

My sa for siden:

Ja, han som leser Christianus Sextus gjør også dette. Inkludert veksling mellom dialekter og svensk. Også helt fabelaktig. :hjerter:

#23

Pamina sa for siden:

Alle bøkene til Jonas Jonasson er supre å lytte til på svensk, bortsett fra Morder Anders - der leser Håvard Bakke strålende på norsk. Profeten og Idioten og Analfabeten som kunne regne er supre på svensk. Jeg elsker en del av de svenske oppleserne, noen må leses på litt høyere tempo, men det funker det og. Særlig gode innlesere er Katarina Ewerløf, og Marie Richardson.


#24

Ine sa for siden:

Da tror jeg du har noe å glede deg til!


#25

gnuri sa for siden:

Takk :klemme:


#26

gnuri sa for siden:

Takk- Jeg hører omtrent alltid i høyere tempo :jupp:




#29

LilleT sa for siden:

Jeg hørte på "Systrarna" av Jonas Hassen Khemiri på svensk på Storytel. Den er innlest av skuespillerbroren til forfattere, og det synes jeg fungerte fint.


#30

gnuri sa for siden:

Takk for tips :klem:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.