Vi var matlei etter julen og bestemte oss for å lage mye vegetarmat på nyåret. Fasiten ble faktisk at vi bare har hatt fem ganger kjøtt i 2025. Har spist så mye godt. Pleier å google etter oppskrifter og har et par kokebøker, men vil gjerne ha noen oppskrifter på noe DU synes er kjempegodt. Takk på forhånd!
Ellers synes jeg at «The stew» fra en eller annen blogg jeg ikke husker (noe med Julie?) er helt vidunderlig. Hvis man liker kikerter da, noe jeg gjør.
Utfordringen hos oss er at vi har ett barn som ikke spiser sopp og løk og ett barn som ikke spiser blomkål og linser/bønner. Dette er jo ofte ingredisenser som går igjen for å få nok proteiner i en vegetarrett, så hos oss blir det som regel vegetar hvis bare ett av barna skal spise hjemme.
En av tingene jeg gleder meg til med å bli "barnløs" er at vi kan spise mye mer vegetarmat til middag.
Nesten-vegetarisk Shepherd's Pie:
2 løk
3 gulrøtter
2 stilker selleri
100 g røde linser
2 ss tomatpuré
1 boks tomater
3-4 dl grønnsaksbuljong
2 laurbærblad
en dæsj Worcestershiresaus (strengt tatt ikke en veg. ingrediens, men gull for smaken om man ikke skal servere til faktiske vegetarianere)
timian
1 kg poteter
1 bunt vårløk
smør
melk
revet muskat
100 g revet cheddar
Hakk løk og surr i smør/olje i 10 minutter. Ha i hakket gulrot og selleri og surr litt til. Ha i tomatpuré, tomater, linser, buljong og krydder. La koke til linsene er møre (20-30 min.). Smak til med salt og pepper.
Kok potetene. Surr vårløken i litt smør, ha i melken og varm opp. Lag potetmos, spe med vårløkblandingen og smak til med muskat, salt og pepper. Tilsett 2/3 av osten.
Ha sausen i en form, dekk med potetmosen og resten av osten. Stekes på 200 grader i ca. 30 minutter
Å tusen takk alle!! Og beklager at jeg ikke lette etter tidligere tråder først. Vi er så absolutt ikke vegetarianere, bare folk som foretrekker grønnsaker nå for tiden.
Ellers +1 på pimpa linsegryte og selvsagt min egen kikertcurry. Og jeg lager jevnlig tomatsausen til Vegetarentusiast (fra kokeboka En skikkelig digg kokebok 1) og putter i fryseren. Altså den sausen som har 1 ss tørket basilikum og 1 ss tørket salvie, og så pleier jeg å koke den i 3-4 timer. Den brukes til kjøttboller og veggisboller og dessuten til en supergod aubergineform fra samme kokebok/nettsted.
En annen gjenganger for oss, som Datteren fant i en av sine kokebøker, er pasta med pesto, frisk cherrytomatsaus og parmesan. Tomatsausen er utrolig god og enkel: del en haug cherrytomater i to, varm en klunk olje i en stor gryte på høy temperatur, ha tomatene i sammen med en liten teskje sukker og kanskje en halv teskje godt salt, og stek/rør i et par minutter. Vi har ofte denne til stekt fisk, men det er en god pastarett også uten fisk til.
Jeg forenkler den ofte ved å bruke ferdig pesto, og ferdig tomatsaus av god kvalitet (Mutti med grillede grønnsaker eller Mutti med parmesan) funker kjempebra.
Bruk de grønnsakene du vil. Jeg bruker gjerne sellerirot, søtpotet, paprika og løk. Sjelden fennikel, som han foreslår.
Og så bruker man jo selvsagt den osten man har i sausen. Jeg har gjerne litt frossen spinat i også.
Den smaker veldig godt og jeg har fått mye skryt for den. Bruker man ferdig tomatsaus og ferdig pesto er dette en veldig lettvint rett. Da baker man bare grønnsaker, lager ostesaus og monterer.
2large leeks (about 1 pound), roots and wrinkled tops trimmed, stalks halved lengthwise, white and green parts thinly sliced
Extra-virgin olive oil
Salt and pepper
2garlic cloves, thinly sliced
2fresh thyme sprigs
4eggs
2(14-ounce) cans white beans, such as cannellini or butter beans, drained
Handful tarragon or parsley leaves, roughly chopped, to serve
Toasted bread (optional), for serving
FOR THE MISO VINAIGRETTE
Vask purren godt, men ikke tørk dem av. Varm 2 ss olivenolje og stek purren med salt og pepper til den slipper vannet og begynner å sette seg fast. Tilsett hvitløk og timian, skru ned varmen til lavt og sett på lokk i 20 min. Bløtkok egg. Lag vinaigretten. Sjekk purren, den skal bli "silky smooth og jammy". Ta ut timianen, tilsett de hvite bønnene og ta av plata. Tilsett 3/4 av urtene og miks inn vinaigretten. Legg opp med halve egg og strø resten av urtene over. Kan serveres med brød. Jeg har også tilsatt ekstra ruccola, for jeg er så glad i ruccula. Om man syns det metter lite, så kan man servere med stekt halloumi også.
Lag tomatsaus først. Fres løk og hvitløk, gulrot og squash blankt i litt smør i en gryte på middels varme, ca. 2 minutter. Tilsett tomatpuré, og fres 2 minutter til. Ha i hermetiske tomater, laurbærblad, timian, salt og pepper, og la småkoke uten lokk på middelsvarme i 20 minutter, eller til den tykner litt. Fjern laurbærbladet.
Sett ovnen på 200 °C. Bland sammen crème fraîche, ricotta, muskat og revet ost til ostesaus.
Fres løk og sopp i smør i en panne på middels høy varme, i ca. 5 minutter. Tilsett spinat og hvitløk, og fres til spinaten faller sammen og er myk. Krydre med salt og pepper.
Smør en ildfast form, 20x30 centimeter, med smør og legg et tynt lag tomatsaus i bunnen. Legg så lasagneplater, spinat- og soppblanding, tomatsaus og ostesaus lagvis. Gjenta, og avslutt med ost på toppen.
Stek i ovnen i ca. 20 minutter, eller til lasagneplatene er myke og toppen gyllen. Server med brød og smør til.
Tips
Det kan være godt med en frisk salat til, gjerne en tomatsalat. Skjær tomat i skiver og vend med salt, pepper, balsamicoeddik og god olivenolje.
Tips
Denne vegetarlasagnen kan også serveres som tilbehør til grillet kjøtt eller fisk. Den har mye smak i seg selv, men ønsker du kjøtt i lasagnen, kan du legge inn et lag med grillet kylling eller kokt skinke.
Prøvde den fra Instagram i dag. Gode smaker men trengte en slags saus til for det var litt tørt. Da laget jeg en saus av naturell yoghurt, tahini, sitron, salt og pepper og litt chili. Det var perfekt til.