Hvis du ikke har erfaring, eller har lyst til å sette deg inn i veldig mye, ville jeg valgt noe som ikke er for avansert. Det er ikke nødvendig å forkultivere, det vil si så inne, du kan kjøpe ferdige planter litt seinere på våren.
Uten å foreslå hva du skal putte i karmen, vil jeg si at dersom du skal ha tak på pallekarmen, må du tenke på høyden på det du planter. Og når du planter, husk at det vokser og gror, så plant med stor nok avstand. Og så ville jeg satt meg litt inn i hva som er utsatt for skadedyr - noe må ha nett over for å unngå at du dyrker til andres (fluer/møll) sin glede, mer enn for deg selv.
Mitt tips er ulike salattyper. Velg plukksalat, ikke hoder, de går opp i stokk og blir uspiselig.
Så litt bredt så kan du så en rad imellom etter 3.-4bukers tid så har du salat utover høsten.
Squash er også ganske enkelt å få til.
Paprika, tomat og agurk tar lang tid så da bør du så inne nå snart evt kjøpe ferdige planter og sette ut når frosten er over, i mai. Da bør du også ha noe over, som di skrev, for å få drivhuseffekten. De trenger varme
Egen erfaring er at du må ha et kjølig sted å ha spirene/plantene etter at de har spirt, for å unngå at de vokser for fort. Du bør også ha vekstlys, hvis du skal forkultivere allerede nå. Selv sådde jeg paprika, chili og blodbeger i januar, mens tomat blir sådd i slutten av mars. De vokser kjempefort, og jeg vil ikke ha en urskog å ta vare på før temperaturen tilsier flytting ut/til drivhus. Agurk sår jeg inne enda seinere, gjerne i månedsskiftet april/mai.
Jeg har kjølig bod og vekstlys til mine planter, som holder dem nede og skaper ganske kompakte planter.
Da er det bare å gå i gang. Det er ikke vanskelig! Men ikke velg de plantene som trenger veldig lang tid på seg for å få avling i inneværende år, siden du ikke starter før nå.
Husk at dersom du har god plass i en mørk og kjølig kjeller, kan du overvintre både paprika- og chili-planter, og da får du mye tidligere avling til neste år. Men da må de opp av pallekarmen og i potter for overvintring.
Det finnes forskjellige merker som leverer plantelys. Jeg har Nelson Garden vekstlys, med både takoppheng og et bordstativ. Jeg ville hatt et takoppheng til, hvis jeg skulle gjort det om igjen. Husker ikke hvorfor jeg syntes det var lurt med bordstativ, for nå må jeg bygge oppunder stativet for å få hevet det mens plantene vokser. Takstativet hever jeg helt til taknivå når plantene plantes ut, og senker det igjen når den deilige forkultiveringstiden kommer. www.nelsongarden.no/plantelys/
Takk! Jeg lurer på om jeg skal repurpose smørebenken til plantebenk og henge lampe i taket over. Klarte ikke helt å navigere på lenken - hva trenger man til ett stykk taklys?
20 grader er bedre enn 25 grader, gjerne 15-20 grader, men særlig viktig med ekstralys.
Du kan så i vanlige potter, urtepotter eller lignende (slike du kjøper urter i på butikken), sett de oppi noe, f.eks noe plastbeger du vanligvis kaster som er rundt kjøttdeig eller lignende, og dekk til med plastfolie løst oppå mens du venter på at det spirer, gjerne på badegulvet eller annet varmt sted. Av med plasten når det spirer. Du kan så i vanlig jord, eller såjord fra plantasjen, ikke noe kompost før plantene har fått litt størrelse. :)
Frø selges på bla Plantasjen, Mester Grønn, Europris.
Ang salat, om du går for det så må du ikke så det i forkant. De spirer og vokser raskt. Plantes tidlig i mai, rett i pallelarmen.
Grønnkål vokser raskt.
Gulrøtter trenger plass mellom, ellers blir de bittesmå.
Jeg har hatt de på badegulvet til de spirer, med plast over. Må dusjes ofte/må ikke tørke ut for å få drivhuseffekten.
Så har de stått på spisestubordet. Har ikke ekstra lys.
Jeg flytter dem fra badegolvet til kjølig (14-16 grader hos meg) under vekstlys så fort jeg ser at det kommer noe ut av frøet. De spretter i været hvis de har varme og lite lys, for da strekker de seg etter lyset og blir lange og tynne. Du vil ha små og tette. Så det gjelder å bremse veksten med en gang de spirer. Derfor må vekstlyset være rett over plantene, og ikke høyt over, fordi de ikke skal strekke seg.
Altså, du MÅ ikke ha alle mulige ting. For det meste til planter lages dessverre i plast.
Du kan så frø i dorullhylser, melkekartonger eller du kan lage potter av avispapir. Legg glapak over og sett dem på badet. Rett på badegulvet kan bli for varmt. Jeg setter dem på et brett oppå alle håndklærne i hylla, da står de mørkt og varmt.
Når de spirer kan de helt fint stå i vinduskarmen på stua (men siden du har kjølig kjeller er det topp). Er vinduet sørvendt MÅ du ikke ha plantelys heller, men det er selvsagt en fordel. Det finner du på plantasjen, Clas osv.
Etterhvert flytter du dem over i større potter, og det er på ingen måte lurt å begynne for tidlig heller, så les på frøpakningene og forhold deg til det som står der. De må bootcampes før de flyttes ut, for å bli vant til sol og vind. Så litt tid ute når det er varmt nok, lenger og lenger om gangen, helt til de står ute hele døgnet.
Pallekarm: En pallekarm er nettopp det; en karm til en pall. Legg pizzaesker på bakken, sett en karm eller to i høyden oppå, sleng oppi kvist og løv og avslutt med plantejord. Kjøp for all del TORVFRI plantejord.
Om du kjøper en standard pallekarm har du den fordelen at den kommer med masse tilbehør: lite drivhus til å sette oppå, spiler du kan legge duk over eller binde opp stenglene tomater i osv.
Jeg er ikke så flink selv, så jeg skal nok ikke skrive noen tips. :knegg: Jeg har funnet mye fint på bloggen Moseplassen. Hun er flink til å forklare, her om før:
Du har fått mange gode svar - når det gjeld om du kan bruke kva som helst av materialer er det i alle fall sånn at vi ikkje skal det i skolehagen der eg har parsell - ein del byggemateriale kan for eksempel vere impregnert med stoff du ikkje vil ha i matjorda. Men ubehandla treverk og liknande kan du bare bruke. Bare ver litt obs når det kjem til maling, impregnering og slikt.
Sånn bue til å sette oppå plantekassen, koster eit par hundrelapper og gir lune vekstforhold.
Hvert år sår jeg inne, koser meg med å se det spire, og lufter plantene når de har fått litt stælk og tenker "DETTE ER ÅRET!", og så blir det for travelt på jobb og så dør alle sammen.
Hvert eneste år.
I år har min datter forsøkt å få meg til å ikke kjøpe frø, fordi det bare ender med plantedrap allikevel. :leppe:
... men ja: Et år fikk jeg til salat! I pallekarm! Og hvis jeg får det til, så får alle det til. 100 % sikkert.
Jeg stikker innom med et tips jeg fikk da jeg ville begynne å dyrke ting. Start med å så erteskudd. Du bruker vanlige tørre erter fra butikken, de kan blottlegger i vann en natt først, og plantes i en melkekartong skåret av på langs eller et druebeger, med litt vanlig jord. Spirer fort, og når de når en høyde på ca 10 cm ser og smaker de nydelig som tilbehør på brødskiva. Jeg har nettopp gått i gang med en liten batch igjen, det er enkelt og gir følelsen av å produsere noe spiselig på veldig kort tid mens man drømmer om alt det andre man skal så og dyrke.
Jeg har nå masse melkekartongbokser med sjalottløk, purre og, hva var det, tomater?
De stod først på badet, nå står de foran terrassedøren, der er det veldig lyst og litt trekkfullt, så ikke varmt. Døren står av og til åpen på dagtid.
De er stort sett 5-6-7 cm høye grønne tingester, og jeg lurer litt på hva jeg gjør nå? Dere har sikkert skrevet det, men jeg har mistet tråden i hjernen min.
Pallekarmene er fylt med rusk og rask og vi skal toppe med kompostjord (oslokompost). Jeg har også kjøpt et sånt "drivhus" til å ha oppå en av dem, og har også en sånn duk.
Det varierer mellom 2 og 15 grader gjennom døgnet her nå.
Tomatene må stå inne lenger. De bør få større potte etterhvert som de vokser. Jeg har sådd purre ute i kaldt drivhus og den tåler kulda fint, er ca 5-10 cm høy.
Denne tråden trenger jeg, så jeg abonnerer uten å egentlig si noe. Eller litt: Vi har pallekarmer med noe i, men siden dette "noe" ikke har vært stelt på tre år så er det fullstendig kaos.
Jeg har en pallekarm jeg engang satte poteter i. Har igrunnen ikke vært stelt på et par år og er vel rimelig gjengrodd. Problemet er, vel, det går jo hjort i hagen så¨, det spises jo en del av det som plantes... Har en til når jeg tenker meg om, som det engang var jordbær i, men den er vel 100% skvalderkål nå.
Jeg er som Maverick, tenker at i år skal jeg få det til, men så er jeg nesten ikke hjemme på sommeren og alt dør. Jordbær og ruccolasalat er det jeg har fått til. Skal prøve meg på gressløk i år. Det er jo nesten umulig ikke få til, men har faktisk klart å drepe gressløk også. Har hatt det før og det vokste over alle grenser. Målet i år er egentlig å sette blomsterløk så det kommer noe neste vår, grave opp ugress og plante litt jordbærplanter.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.