Skremmern sa for siden:
Det kan være noe så enkelt som et generasjonsskille, men jeg har mine tvil.
< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?
Forum for generell diskusjon av temaer som ikke passer inn under andre kategorier.
Skremmern sa for siden:
Det kan være noe så enkelt som et generasjonsskille, men jeg har mine tvil.
Kanutte sa for siden:
Nei, man er ikke lat, men smart og kan kunsten å prioritere. Hadde vi bare hatt råd og litt større plass hadde vi også hatt hushjelp.
Benzo sa for siden:
Man er veldig smart.
løve70 sa for siden:
Hushjelp hadde vært tingen ja.. :drømme:
Inntil videre får vi nøye oss med vaskehjelp annenhver uke.
Ina sa for siden:
Helt enig! Med full jobb og barn er det ikke noen dum prioritering å få noen til å tørke over gulvet innimellom.
Maz sa for siden:
Jeg synes en hushjelp er noe annet enn en vaskehjelp hver 14 dag, om jeg skal flisespikke. Men selv det synes jeg ingen andre har noe med.
Jeg synes det høres fornuftig ut.
Skremmern sa for siden:
Potet potet.
Skremmern sa for siden:
Hva er forskjellen?
Apple sa for siden:
Akk, det har jeg tankt på ved flere anledninger. Merker at det er noen i vår familie som ville himlet med øynene av sånt. Folk som mener at det er unødvendig snobberi og latskap. Det kan selvsagt ikke nevnes at de er skilte og har flere brutte forhold.
Selv synes jeg det er en smart investering. Jobber man fulltid er det mer verdifullt å tilbringe tiden med barn og mann i helgene, enn med husarbeid. Det er en investering i familie. Jeg tror at de samme personene ikke ville sagt noe dersom man jobbet deltid og tok husstell selv. :rolleyes:
Heiko sa for siden:
Hushjelp, det hadde vært noe det! Vaskehjelp hadde for så vidt vært bra det også. :D
DM sa for siden:
Nja, jeg tenkte på en daglig tilstedeværende når jeg leste hushjelp, og ikke en vaskehjelp.
Jeg skjønner ikke hvorfor folk absolutt skal kalle andre merkelapper. Lat fordi man har vaskehjelp liksom? :rolleyes: Nei, det synes jeg ikke man er.
Skremmern sa for siden:
Så bra! La oss flytte hele tråden til flisespikkerforumet. :rørt:
Kanutte sa for siden:
Vi hadde hushjelp da jeg var liten. Hun het Ingeborg, kom hver dag (vi bodde hos farmor som var utearbeidende og praktisk) og gjorde alt av husarbeid; middag, klesvask/tørk/brett og andre huslige sysler. Hun kom for seint på jobb en eneste gang, og det var fordi hun hadde brukket lårhalsen på veien. Et rivjern av ei dame.
løve70 sa for siden:
Hushjelp tenker jeg på som en person som er i huset daglig.
Heiko sa for siden:
:knegg:
Uansett, jeg ha hushjelp. Gjerne et rivhjern av en kjærring som sørget for at huset og ungene var rene og pene til enhver tid, samt at jeg fikk en nydelig ferdig laget matpakke i hånden når jeg reiste på jobb om morgenen.:D
Trolljenta25 sa for siden:
Nei, lat synes jeg overhodet ikke man er. Skulle veldig gjerne hatt en hushjelp/vaskehjelp. Mamma hadde nok kommet med en kommentar hun også, men det hadde jeg brydd meg fint lite om. Hadde nok også fått høre hvor "amerikansk" jeg har blitt.
løve70 sa for siden:
Det hørtes jamen deilig ut. En sånn skulle jeg og gjerne hatt...
Apple sa for siden:
Jeg må le! Det mått jo bli en slik diskusjon ut av det. Du må formulere deg riktig, Skremmern. :knegg:
Skremmern sa for siden:
Fair enough, man definerer ordet forskjellig. Har endret overskriften for dere idioter. :knegg:
nolo sa for siden:
Jeg har vaskehjelp hver fjortende dag, og jeg er lat.
Anne C sa for siden:
Jeg hadde vaskehjelp en stund, rett og slett fordi jeg var lat..... Er fremdeles lat, men har så lite hus at vi nesten klarer å holde det i orden selv. (Hadde dobbelt så stor plass før)
him sa for siden:
Nei. Jeg har jo selv vaskehjelp, men det har ingenting med saken å gjøre. :p
En annen ting (som ikke har med det opprinnelige innlegget å gjøre) er at jeg får litt Dubai følelse av at vi har en vaskehjelp fra Polen. Hadde hun vært fra Norge hadde ikke jeg tenkt slik, men er det et problem at vi i Norge importerer hjelp? Vaskehjelp fra Polen, snekkere fra Litauen og au pair fra Filipinene? Jeg er ikke helt sikker på hva jeg mener.
Pepper Lemon sa for siden:
Vel, ettersom vi har en unaturlig lav arbeidsledighet i Norge kan jeg ikke se annet enn at det er fornuftig å importere arbeidskraft.
him sa for siden:
Ja, men vi importerer bare arbeidskraft til spesielle yrker. Samfunnet endrer seg mot et klasseskille med bakgrunn i hvor man kommer fra. Synes du det er helt uproblematisk? (Jeg har som sagt ikke gjort meg opp en mening.)Benzo sa for siden:
Til spesielle yrker, utført til lave priser. :nemlig:
Lisa sa for siden:
Jeg skjønner godt hva du mener og har tenkt mye over dette selv. Jeg synes vel ikke det er noe galt i det så lenge vi ikke bryter loven å betaler de svart. Jeg var ikke komfortabel med å betale min polske vaskehjelp svart, ikke bare er det ulovlig men jeg jeg er da med på å holde henne utenfor det offentlige systemet hva angår rett til trygd, sykepenger osv. Det blir veldig "dubai" følelese synes jeg .....
Pepper Lemon sa for siden:
Det er synd hvis vi kun skal importere arbeidskraft til lavstatusyrker. Men det er vel ikke helt riktig? Innen helsevesenet har det vel også blitt importert en del arbeidskraft? Håndverkere også. Jeg antar at det vil bli stadig mer arbeidsinnvandring til Norge. At det blir et klasseskille er ingen god følelse, men forhåpentligvis blir det ikke like markant etterhvert som vi blir mer vant til utlendinger i det norske arbeidslivet. :vetikke:
Nessie sa for siden:
Jeg hadde vaskehjelp en hel dag, før hun fant seg en ny jobb. :snurt:
Har ikke funnet meg en ny en etterpå. Synes forøvrig det går greit å ta det selv.
Men om folk synes jeg er lat OM jeg har det, så får det så være.
Det handler vel om å prioritere hva man ønsker å bruke tid (og penger) på?
Milfrid sa for siden:
Dummeste jeg har hørt!
Hvor lat er ikke vi som har au pair da :knegg:.
Seriøst - selvfølgelig er man ikke lat fordi om man setter bort litt arbeid man ikke liker/føler man vil bruke tid på.
Men noen foreldre er sånn at det bare finnes en måte å gjøre ting på, og det er den de selv har valgt....
Lisa sa for siden:
Du har rett men vi har jo også importert en del leger og etter det jeg forstår kommer flere og flere ingeniører i de norske oljeselskapene fra utlandet.... ettersom vi har stor mangel på "scientists" i Norge vil vi vel etterhvert også måtte importere flere høyt utdannede fagfolk.
Martis sa for siden:
Jeg må være dobbelt så lat, som har vaskehjelp hver uke. :fnis:
Pasta sa for siden:
Jeg er lat og skulle gjerne hatt både hushjelp og vaskehjelp, men akkurat nå har vi ikke mulighet til å prioritere det økonomisk. Vi hadde ei jente som kom til oss og vasket hver 14. dag for noen år tilbake. Deilig følelse !
Candy Darling sa for siden:
Man er lur. Martyrer er det kjedeligste jeg vet. :rolleyes:
Candy Darling sa for siden:
Altså, den var ikke rettet til de som ikke kan eller prioriterer det, men til folk som sier:
Milfrid sa for siden:
Men hva er alternativet da? Hindre polakker og fillipinere å jobbe i Norge? Det er jo ikke noe alternativ å ansette dem i jobber de ikke er kvalifisert til...
Det er jo systemet som lager klasseskillet. Jeg kjenner noen godt kvalifiserte indere (sivilingeniører) som ikke fikk jobbe i Norge, Norske myndigheter mente de burde jobbe i India. Men de dro til Canada, som var mer enn lykkelige for å ta i mot dem :rolleyes:.
Jeg på min side klarer ikke å ha dårlig samvittighet fordi min au pair er fra Fillipinene. Det er jo ingen som tvinger henne, og for henne er det faktisk en veldig god måte å forsørge familien (foreldre og søsken, hun har ikke barn selv, det hadde jeg ikke orket). Alternativet hennes er en mye dårligere betalt jobb på Fillipinene, eller au pair et annet sted....
Dessuten, trenger klasseskille alltid å være så negativt? Selvfølgelig - det er jo et negativt ord... Men for å si det på en annen måte: Er det nødvendigvis så trist at man har ulike jobber og tjener ulikt, så lenge man trives med det man gjør, og kan forsørge seg selv og familien sin?
Jeg fikk et litt annet syn på ting etter å ha vært i Colombia, sett klasseskillene der (som er satt i system!), og så sett at de kom som nr to (etter en karibisk øy...) på en internasjonal lykkemåling.
Hvorfor må vi på død og liv definere vaskejobber og tilsvarende som drittjobber? Er et ikke vår definisjon som skaper klasseskillene, ikke nødvendigvis jobben i seg selv? Det er jo nødvendige jobber i samfunnet, egentlig på lik linje med det meste annet. Hvis ikke kunne vi jo bare sluttet med dem :rolleyes: .
Satt på spissen ;)
petra sa for siden:
Nei man trenger for all del ikke være lat om man har vaskehjelp! Vurderer å skaffe meg det jeg å! Men syns det er litt vanskelig å finne en man kan stole på! Mamma har faktisk sagt at jeg burde skaffe meg det og syns det ville vært fint og avlastende for meg!!:o Hadde enda mamma bodd i nærheten ville hun gladelig ha hjulpet meg og jeg hadde gladelig betalt med både penger og kjærlighet!! Mamman min er snill.......
Inagh sa for siden:
Nei, man er slett ikke lat!
Har man råd til å ansette en vaskehjelp prioriterer man i mine øyne bort en oppgave som kan brukes til andre gjøremål, f.eks. bedre tid til å være sammen med familien.
Man gjør kanskje til og med en samfunnsnyttig ting ved å ansette vaskehjelp - det er jo da et menneske som faktisk får en inntekt av å gjøre jobben du slipper. Mulig man til og med finner en vaskehjelp som skatter av inntekten, så bidrar man til å opprettholde velferdssamfunnet med. :knegg:
Men altså - nei, man er ikke lat - man bare prioriterer annerledes med tiden og pengene sine.
Nessie sa for siden:
Er det ille å være lat forresten?
Go\jenta sa for siden:
Jeg synes ikke de som har vaskehjelp har late. De er heldige som har råd, og prioriterer sikkert tiden på andre ting.
Hadde jeg jobbet fulltid, hadde jeg også hatt vaskehjelp, men siden jeg jobber 50 % og har ungene i bhg og på skole, har jeg tid til å gjøre husarbeidet selv, og samtidig ha tid til egentid, trening o.l.
polarjenta sa for siden:
Jeg er jo lat, men rengjøringshjelp har vi ikke. Men jeg har jo mannen min ;)
Jeg syns forøvrig at det ikke er et tegn på latskap at man har rengjøringshjelp, det er jo et valg og en prioritering man foretar seg og det kan hende det er noe vi prioriterer om noen år når vi sannsynligvis har større plass å bo.
Skremmern sa for siden:
Enig!
Skilpadda sa for siden:
Jeg er rimelig lat, og skulle gjerne hatt hjelp til både det ene og det andre. :D Men jeg synes uansett det er lurt å bruke pengene sine på det som gir en selv og familien best livskvalitet. For oss, og for de fleste yrkesaktive som har grei økonomi, er tid den ressursen det er minst av, og å kjøpe seg ekstra fritid virker for meg som veldig god utnyttelse av pengene. Liker man f.eks. å bake, baker man selv, og det blir vanligvis billigere og gjerne bedre enn å kjøpe, men liker man det ikke, er ikke tiden man bruker på det verdt den nytten man har av det, så da kjøper man brød og kaker og betaler dermed noen andre for å bake for seg. Og tilsvarende kan man velge mellom å bygge/pusse opp selv, eller betale håndverkere for det. Ser ingen prinsipielle problemer med å gjøre det samme med vasking og annet husarbeid.
lucifine sa for siden:
Folk med vaskehjelp er heldige syntes jeg- folk som slenger dritt er sikkert bare misunnelige. Hvem vil ikke slippe å vaske??
Line* sa for siden:
Vi har ikke barn i hus, "bare" to bikkjer. Jeg er syk, og vi har derfor vaskehjelp en dag i uka.
Lat?
Neppe. Smart? Ja. :nemlig:
Angelique sa for siden:
Jeg syntes ikke man er lat om man har vaskehjelp.
Skulle mer enn gjerne hatt det selv, men siden jeg jobber på hjemmekontor 80 % av arbeidstiden min, gjør jeg det like gjerne selv i småpauser i løpet av dagen.Tar ikke så lang tid selv om vi har stort hus samt hund og katt.
Min mormor må ha vært særdeles lat hun da siden hun hadde både hushjelp og barnepike til min mor og hennes søsken :p. Og hun hadde ikke annen jobb ute fra hjemmet.
Divine sa for siden:
Jeg også. Leiligheten er bare på 80 kvm, men jeg takler ikke å vaske. Så det er ikke for å få frigjort tid jeg ellers ville brukt på å vaske, det er for å få vasket leiligheten i det hele tatt.
Line* sa for siden:
Det er ubeskrivelig å komme hjem til rent hus hver fredag.
Line* sa for siden:
Og nå sms'et hun. Har ødelagt hånda si, og kommer ikke i dag! :wræl:
Huff, stakkars.
Gaia sa for siden:
Jeg syns ikke man er lat hvis man har hjelp i huset, det være seg vaskehjelp, hushjelp, praktikant eller au pair. Jeg har selv vokst opp med at vi har hatt hjelp i huset, det samme har moren min, som kommer fra en stor gård og dessuten hadde to foreldre som begge jobbet ved siden av. Mamma syns det er helt merkelig at vi "bare" har vaskehjelp. Hun mener det ville hjulpet hverdagen vår veldig å ha au pair. Jeg syns ikke vi har plass til det, men ut over det så ser jeg ikke bort fra at vi på ett eller annet tidspunkt vil kunne finne på å ansette en au pair for å lette hverdagen noe.
Det som kan være "problematisk" ved å ha for mye hjelp i huset er at barna ikke lærer seg til å hjelpe til hjemme. Mannen min (som har måttet gjøre husarbeid fra han var tidlig i tenårene) er mye ryddigere og flinkere til å vaske enn det jeg er. Vi liker begge å ha det ryddig og rent rundt oss, men der jeg sitter og venter på at gulvet skal vaske seg selv, så gjør han faktisk noe med det.
allium sa for siden:
Jeg har ikke vaskehjelp, men det er ikke fordi jeg mener det ville være latskap å ha det.
Derimot ønsker jeg at barna mine skal se hva det innebærer å ha et hjem sammen. Gulv må vaskes. Og jeg foretrekker å gjøre det sammen med barna, fremfor å la en annen vaske mens vi er borte på jobb eller skole, for så å "kose oss sammen" når vi er hjemme. Jeg synes det reduserer det en familie er.
Og så kjenner jeg nå på at jeg ikke klarer å formulere det jeg mener særlig godt. Men jeg er på jobb, og burde ikke bruke tid her.
mammamia sa for siden:
Vi har vaskehjelp ca. hver 14. dag, men vi er langt fra late. Vi har det jo nettopp fordi vi er så ekstremt aktive og har fult opp med aktiviteter hver helg......:rolleyes: Vel vi liker i hverfall ikke vaskinga og kjøper oss bort fra diskusjonen om hvem som skal gjøre det.
Line* sa for siden:
Jeg er faktisk veldig enig med deg. Jeg mente også det da barna var små. At husarbeid var en del av fellesskapet og flokktilhørigheten, etc.
Men da var jeg ikke syk. Jeg var ung og sprek.
Jeg hadde vel egentlig ikke hatt råd til det den gang, alenemor som jeg var, Men tenkte likevel de samme tankene som deg. ;)
Ekkir sa for siden:
Da er jeg lat :knegg:
Jeg er i permisjon og har vaskehjelp hver 14. dag.
Filifjonka sa for siden:
Vi har vaskehjelp hver 14. dag, men har mer enn nok husarbeid igjen til at ungene ser hva det innebærer å ha et hjem og hva som må gjøres. Det er jammenmeg ikke bare "kosetid" hjemme selv om hovedvaskingen blir tatt annenhver fredag. Det er matlaging, handling, rydding, klesvask, bretting, støvsuging osv. Nok av husarbeid hver eneste dag, som ungene kan være med på, eller se at blir gjort. Jeg har en rygg som ikke tåler å vaske et helt hus på en gang, og en mann som jobber veldig mye. Men jeg kunne godt hatt vaskehjelp uansett.
Gaia sa for siden:
Hvorvidt barna ser at det mye å gjøre hjemme kommer da også helt an på hva slags type hjelp man har i huset. ;) Mamma hadde aldri mindre hjelp enn en som kom minst to ganger i uken, som ryddet og vasket, skiftet på senger og tok klesvasken. "Min" vaskehjelp støvsuger og vasker en gang i uken, rydding, klesvask og annet må vi ta oss av selv. Som oftest støvsuger vi i tillegg minst annenhver dag, da Snupp er kilde til mye bøss på gulvet.
Filifjonka sa for siden:
Det skjønner jeg selvfølgelig. Jeg svarte på alliums innlegg.
bina sa for siden:
For å svare på hovedinnlegget først: tja. Det KAN være latskap som ligger bak.
Jeg ser ikke på alle som har vaskehjelp som late, noen, ja, men ikke alle. Derimot har jeg vel inntrykk av at en del som har vaskehjelp nærmest føler seg litt for gode til å "drive med slikt". Det er liksom et arbeide som ikke gir status. Derimot gir det litt status å ha vaskehjelp, og jeg registrerer i enkelte sammenhenger at "da kommer vaskehjelpen" fremmes som en slags "se på meg"-greie.
Ett eksempel: jeg tror det var i tråden om når man hiver ut jula - der mange svarer "På torsdag, for fredag kommer vaskehjelpen". Det oppfatter jeg litt som et forsøk på å "skryte". Få lov til å fortelle at man har vaskehjelp, selv om DET var helt uvesentlig i tråden.
Men så for å spore av litt. På en måte ser jeg på det med bruk av vaskehjelp, hushjelp, au pair osv som (i samfunnsmessig sammenheng) en uheldig utvikling. Utviklingen har vært der lenge, og vi har for lengst vennet oss til at man leier snekker, maler, rørlegger og elektriker.
Denne utviklingen bidrar til at vi som enkeltindivider blir stadig mer uselvstendige, og på en måte fremmedgjorte i forhold til dagligdagse gjøremål. Vi gjør oss avhengige av andre hele tiden, vi blir så vant til å betale for alt mulig, at for mange er det nesten umulig å gjøre noe så enkelt som å skifte dekk på bilen eller henge en hylle på veggen.
Jeg tror at dette på sikt bidrar til å skape et slags klasseskille. Det vil aldri bli sånn at "alle" har økoniomi til å leie alt de trenger av hjelp. Så man vil på den ene siden ha de som "tar i et tak" selv, og på den andre siden de som aldri tar i "manuelt arbeid".
Signalet er jo egentlig tydelig. MIN tid er så verdifull at DEN kaster jeg ikke bort på meningsløst arbeide som andre kan gjøre for meg. (Deres tid er det jo ikke så farlig med?)
Line* sa for siden:
Jeg føler meg veldig langt fra truffet av binas innlegg. :himle:
Tjorven sa for siden:
Jeg er sikkert heldig når det gjelder dette. Vi hadde egentlig ganske dårlig råd da jeg var barn, men vaskehjelp var noe mamma prioriterte.
Derfor får jeg bare applaus og skryt for gode prioriteringer fra foreldregenerasjonen, når jeg nå har vaskehjelp annenhver uke.
Filifjonka sa for siden:
Det skrev jeg i den tråden. Det var absolutt ikke ment som skryt, kun en forklaring på hvorfor jeg valgte akkurat den dagen å kaste ut juletreet (som jeg ellers ville latt stå litt til).
Jeg føler meg overhodet ikke for god til å vaske, jeg jobber og står på omtrent døgnet rundt, også med husarbeid, i en stor familie. Vi maler og pusser opp selv, og mannen skifter dekk på bilen. Ryggproblemene mine gjør at gulvvask og støvsuging i flere timer som regel gjør at jeg har vondt i et par uker etterpå. Det er det liksom ikke verd. Vaskehjelp (selv om det bare er 4 timer hver 14. dag) øker livskvaliteten min veldig.
Men jeg ser virkelig ikke på det å ha vaskehjelp som noen status-greie. Det er et nødvendig kjøp av en tjeneste som vi trenger i vår familie.
Milfrid sa for siden:
Akkurat der er jeg veldig bevisst, så her må ungene rydde av bordet, rydde etter seg og være med å vaske litt i ny og ne. Au pairen har fri hver helg, og da er det eldstemann sin oppgave å ta kjøkkenet etter frokosten.
På den andre siden er jeg vokst opp i et hus hvor vi ikke hadde hjelp, og hvor mine oppgaver var å rydde kjøkkenet og vaske opp (ta oppvaskmaskinen etter at vi fikk det), og vaske badet m.m. Det har likevel ikke ført til at jeg er særlig flink til å se hva som må gjøres og gjøre det :knegg:: Jeg liker rett og slett ikke husarbeid, uansett hvor mye trening jeg fikk som liten.
Men som sagt, vi er veldig obs på at ungene ikke har fått tjener, så de hjelper til i huset og har sine plikter.
Line* sa for siden:
Sånn oppfattet jeg det også.
Skilpadda sa for siden:
Jeg synes du høres ut som du har en veldig dyster og mistenkelig innstilling til folk hvis det er slik du tolker det som blir sagt om dette temaet. Det falt meg ikke inn en gang at det skulle være skryt å fortelle hvorfor man valgte en spesiell dag, ikke noe mer enn "På torsdag, for fredag får vi middagsgjester".
Synes ikke du tiden din er verdifull? Jeg synes tiden min er omtrent det mest verdifulle som er, det er så veldig mye jeg har lyst til å gjøre med den, og jeg har på ingen måte nok tid til alt, så da må noen ting prioriteres ned og kanskje organiseres helt bort. Jeg forstår for eksempel godt at folk med lang og upraktisk reisevei kjøper seg bil for å slippe å bruke to timer om dagen til å komme seg til og fra jobb og barnehage, og oppfatter det absolutt ikke som skryt om de forteller at de har bil, eller som om de føler seg for gode til å ta t-banen, slik jeg gjør selv. Jeg skjønner godt at man velger å kjøpe brød i stedet for å bruke tid på å bake det selv, uten at dette er ment som et "statusvalg" (se, jeg er for travel til å bake!), og om noen betaler håndverkere for å bygge et hus for seg, synes jeg det ville være merkelig å se dette som et uttrykk for at "det er ikke så farlig med håndverkernes tid, de har sikkert ikke noe bedre å ta seg til enn å bygge huset mitt likevel". Håndverkerne har selv valgt å jobbe som akkurat det, på samme måte som hushjelper og renholdere har valgt sine yrker. Jeg synes det er respektløst overfor dem som har disse jobbene å antyde at de kaster bort tiden sin med meningsløst arbeid (som "vi" egentlig burde gjøre selv).
Dessuten betaler jeg andre for å gjøre jobber jeg forsåvidt kunne har gjort selv av flere grunner. Å slippe å gjøre det selv (og dermed spare tid), er én grunn, ja, men en annen er fordi jobben da blir bedre gjort, og i en del tilfeller er grunnen at jobben da blir gjort overhodet. Når jeg en gang i tiden skaffer meg vaskehjelp igjen, kommer den tredje grunnen til å være den viktigste.
MokkMokk sa for siden:
Jeg må gjerne kalles lat, som har hatt vaskehjelp. Det bryr meg midt i der jeg er høyest når jeg plukker bær.
Dessverre har vaskehjelpen jeg har brukt vist seg å være minst like lat, så vaskingen har sklidd ut og blitt slurvete etter en viss tid. Nå er hun sparket, og jeg er dermed for øyeblikket en latsabb uten vaskehjelp. :sur:
Divine sa for siden:
Deres tid? Jammen, det er jo jobben deres? Jeg sitter da ikke her og tenker på at kundene som sendte meg en oversettelse, sitter der meg beina på kontorpulten og sier "moahaha, min tid er for verdifull, så jeg sender skiten til Divine".
Line* sa for siden:
Hvor finner man egentlig de polske? :blond:
Filifjonka sa for siden:
Skryter du av at du skal ha middagsgjester? :eek:
Skilpadda sa for siden:
Hver gang. :kry:
Line* sa for siden:
:dulte:
Men jeg vil gjerne ha en polsk vaskehjelp. Where to look?
Nenne sa for siden:
Skilpadda er så klok og sier det så fint. :nemlig:
Vi har vaskehjelp og det uten å være late i det hele tatt. De timene hun kommer én dag i uka sparer oss for masse arbeid, men det er da nok igjen til oss også, så late har vi ikke tid til å være.
Milfrid sa for siden:
:knegg:
Lisa sa for siden:
Hvorfor vil du helst at de er polske? oppriktig nyskjerrig
Harriet Vane sa for siden:
Vår foreldre/mødregenerasjon elsker martyriet sitt, det har gjort dem til dem de er. Å slite og slepe og klage og syte har konstuttert generasjoner av kvinner som ekte kvinner. Livet skal være slitsomt, alt skal være fælt, har man ikke noe å klage over, har man intet liv.
Jeg, derimot, nekter å væe martyr, og prioriterer glatt å betale noen for å vaske gulv og bad, slik at jeg har mer tid til å lage skikkelig mat, trene og hygge meg med familien.
Lisa sa for siden:
Jeg hadde vaskehjelp (en gang per uke) fra 2003 og frem til i fjor høst. Dette var en polsk kvinne (utdannet som regnskapsfører) som jeg betalte svart. Hun vasket flere av leilighetene i oppgangen der vi bor, alle betalte henne svart. Felles for oss alle oss beboere er at vi passer inn i kategorien politiske korrekte, resurssterke oppegående folk, samfunnsengasjerte osv (ja dere vet hva jeg mener) - alikevel var det ingen som overhode hadde noen problemer med å betale denne kvinnen svart.
Jeg glemmer aldri den fredag morgenen vaskehjelpen kom og tok med seg Morgenbladet og Aftenposten inn og la på kjøkkenbordet. Vesla og jeg satt og spiste frokost. På forsiden var det en sak om den FAFO undersøkelsen fra i fjor som satte søkelyset på polske kvinner som i økende grad vasker hjemmene til den norske middelklassen .... ikke bare om dobbeltmoralen men om denne industrien og de problemer den medfører særlig med tanke på mangel på rettigheter disse kvinnene har, (de opparbeider seg jo ikke pensjonspoeng, rettigheter til sykepenger osv)
Ja jeg vet mange av de ønsker å jobbe svart og ikke ønsker å betale skatt men det blir alikevel ikke riktig og støtte opp under denne industrien. Så dette er faktisk hovedgrunnen til at jeg ikke lenger har vaskehjelp, det ble bare veldig feil for meg personlig ..... Savner det inderlig og vurderer nå å gjøre det på lovlig selv om dette vil bli mer en 3 ganger så dyrt.
Så jeg er overhode ikke motstander av å kjøpe seg hjelp til renhold men håper flere i økende grad velger å gjøre det på den lovlige måten selv om det koster ganske mye mer.
Her er forøvrig en artikkel som setter fokus på noen av sakene jeg har problemer med:
www.aftenposten.no/nyheter/iriks/article1661068.ece
mosol sa for siden:
Skilpadda: :tilber:
Jeg mener heller ikke at man må være lat for å ha vaskehjelp. Vi har vaskehjelp hver uke, og verken jeg eller mannen min synes det er gøy å vaske - så kanskje er vi litt late også. Det viktigste for meg, ved siden av at jeg faktisk kan bruke den tiden det tar å vaske på noe annet, er at jeg også slipper å gå og irritere meg over at det er skittent og rotete. Vi har nok litt ulik terskel for irritasjon i heimen der min mann og jeg, og vaskehjelp skåner ham i alle fall for sure miner fra meg ;) Det er nok å gjøre hjemme likevel, med mat, hage, klær etc.
At generasjonen over oss kanskje synes det er ekstravagant å ha vaskehjelp blåser jeg langt i (selv om mine foreldre faktisk noe overraskende ser ut til å synes at vi gjør en fornuftig prioritering). Vi har råd til det, og prioriterer derfor vaskehjelp.
Mandarin sa for siden:
Klart man ikke er lat!!!
Sitron sa for siden:
Selvsagt er man lat. Enhver som går hjemme og suller og trenger folk til å vaske for seg er enten lat eller har altfor stort hus. Men det er da ingen skam i å være lat.
lat og stolt
MorStine sa for siden:
Ikke lat, bare heldig:drømme:
Skilpadda: :tilber:
Left sa for siden:
Det er snakk om prioriteringer og hva man vil bruke tiden sin på.
Hadde jeg hatt råd skulle jeg definitivt hatt vaskehjelp ja.
Jeg tror jeg kunne likt å bo i et digert hus med hushjelp også når jeg kjenner etter. Som tok klesvasken, ryddet, laget mat og organiserte heimen.
Hva jeg vil bruke pengene mine til er det ingen som har noe med, om det er vaskehjelp eller yogatimer. Så får de heller karakterisere meg som "lat" etc etc. :highfive:
LilleRosin sa for siden:
Jeg synes det er greit å innse at man ikke klarer å gjøre alt i verden. Jobber man full tid og har barn, er det alltids nok å gjøre. Å kjøpe tjenester for å slippe å gjøre det man ikke kan eller liker, er uproblematisk i mine øyne.
Jeg er vokst opp med... praktikant? Hva kaller man det - en person som var hjemme hos oss på dagtid da vi var små. Som fikset middag og gjorde litt husarbeid, og som var der da vi kom hjem fra skole/barnehage. En periode hadde vi nabokona som nettopp var kommet ut i arbeidslivet etter år som husmor. Hun var inkarnasjonen av "den gode husmor". Vasket hele huset, strikket til oss, fylte fryseren med bakst. Jeg husket en gang jeg kom hjem og fikk se henne vaske yttertrappa. Et syn jeg aldri før hadde sett. Da jeg spurte hvorfor hun gjorde det, svarte hun "fordi jeg har lyst". Dette er noe jeg aldri kommer til å forstå, men gjett om foreldrene mine var glad for at det fantes et slikt mennekse!
Synes du man bør klare alt selv? Bygge sitt eget hus? Legge opp sin egen strøm? Tømme sitt eget søppel og levere sin egen post?
Simone sa for siden:
Eg ønsker meg vaskehjelp, og det er fordi eg er lat. Det tar jo ikkje SÅ lang tid å ta helgevasken i ei leiligheit på 80 kvadrat. Og no når eg har pemisjon burde eg absolutt klare å få tid til det. No har eg f.eks surfa på nettet i snart ein time. I løpet av den tida kunne eg ha støvsugd her og tatt badet. Kanskje eg hadde fått skifta på sengene og.
Det blir vaska altfor sjelden her. Og grunnen er rett og slett at både eg og mannen hatar å vaske. Vi har prøvd å skjerpe oss fleire gangar og innføre faste dagar då ting skal gjerast, men det sklir alltid ut igjen etter ei stund. Så no har eg innsett at dersom det skal sjå nokonlunde skikkelig ut her så må vi skaffe oss vaskehjelp. Då tenker eg eit par timar kvar torsdag for å få vaska badet og vaska over golva. Resten bør vi klare sjølv.
Pepper Lemon sa for siden:
Kjøp og salg av tjenester er en del av markedsøkonomien. Vi sysselsetter faktisk andre ved å sette bort en del av arbeidet. Det gagner samfunnet at vi gjør det på denne måten. Tenk på bakeren. Kjempefint for ham at jeg kjøper brød fremfor å bake det selv. Da får han inntekter på noe han er spesialisert i, mens jeg kan bruke min tid på noe jeg er spesialisert i (altså min jobb). Det handler om økonomisk vekst, som igjen handler om viktige samfunnsforhold som helse og miljø.
At det er status å ha vaskehjelp er jeg ikke enig i. Det var kanskje det på syttitallet. I dag er det ikke et gode forbeholdt overklassen. Foreldregenerasjonen vår synes kanskje i større grad at det er "fint", men det varer nok ikke lenge før det er glemt. Jeg tror, som du selv sammenligner det med, det hos folk flest blir oppfattet som like snobbete som å leie inn hjelp til rørleggerarbeid eller tapetsering.
noen sa for siden:
Mannen og jeg deler på husarbeidet og den dagen vi går lei eller begynner å krangle om det, blir det vaskehjelp hos oss. Men da skal det være en som jobber "hvitt".
Den som mener det er galt å leie andre til ting man kan klare selv, må jo leve på steinaldervis. Slakt din egen ku, klipp ditt eget hår og dyrk poteter i hagen. Jada gitt, da hadde alt vært meget bedre...
bina sa for siden:
Bare for å presisere: jeg skjønner godt at mange i det daglige velger bort oppgaver som de lett kan få andre til å gjøre. Jeg skjønner at vasking er nedprioritert. Og jeg mener selvsagt ikke at man skal gjøre alt selv. Og faktisk var det heller ikke ment som en anklage mot enkeltpersonene som har vaskehjelp. Jeg prøvde å se det i den store sammenhengen. For bruken av vaskehjelp, praktikanter og lignende er et ledd i det som har pågått lenge.
Og hvis man skal se enda større på det så kan man godt sammenligne det som skjer nå med overklassesamfunnet slik det eksisterte den gang det fantes adel. Noen mennesker som er så rike at de bruker sitt liv på pene klær og livet ved hoffet, og andre mennesker som er der for å oppfylle alle de "rikes" behov. Den gang da de virkelig fine hadde påkledersker...
Vi er ikke helt "der" ennå. Og vi kommer nok aldri dit igjen. Men i mellomtiden, fra tiden med sterke klasseskiller, har det spesielt i land som Norge vært en sterk trend i motsatt retning. Det handler ikke om martyri, som Mim mener, men om sjølberging. Det er noe som har stått sterkt i norsk kultur og tradisjon. Man har jobbet i mot klasseskillene, og ønsket at alle skal være likeverdige.
Og jeg ser på dette som en pendel som svinger. Og fortsatt snakker jeg om samfunnsnivå, ikke individ. Fra den tiden hvor de "rike og vellykkede" altså hadde påkledersker, via tiden med sjølbygging og sjølberging, og nå altså tilbake til at de som kan kjøper seg ut av oppgaver. Som Lisa (?) var inne på, så jobber svært mange av renholderne svart. Og mange av dem er dessuten innvandrere. For den enkelte kan det være en god løsning med en skattefri polsk vaskehjelp, men i samfunnsperspektiv er det ikke heldig. Verken i forhold til klasseskiller, i forhold til integrering i samfunnet, og i forhold til samfunnsdeltagelse.
Mange av endringene vi ser her til lands har kommet i løpet av de siste 30-50 årene, og er derfor så godt synlige. F.eks. dette med å bygge sitt eget hus. Før i tiden gjorde "folk flest" det. Langt utover 80-tallet gikk folk på Leca sine selvbyggerkurs og bygde sin egen grunnmur. Men gradvis fjerner man seg fra dette. I dag ønsker folk flest fiks ferdig hus. Man kjøper seg gradvis vekk fra alt av manuelt arbeid.
Man kan like godt også se på Mims kjepphest, lage maten selv. Det blir nok det neste. Nå har vi holdt på i årtier med halv- og helfabrikata - det neste, når den økonomiske veksten har pågått lenge nok, er at man ansetter en til å lage maten for en hjemme.
Og det er da jeg av og til tenker på da jeg flyttet på hybel og var sjokkert over at andre jeg delte kjøkken med f.eks. ikke var i stand til å betjene vaskemaskina. Jeg anså dem som bortskjemte og uselvstendige, og mente at foreldrene hadde sviktet alvorlig i oppdragelsen. Det er tragisk hvis det er dit vi er på vei. Hvis det nå i "overklassen" atter skal fostres mennesker som ikke kan dekke sine egne primære behov, enten det gjelder klesvask, oppvask, matlaging eller husvask - da syns jeg det er en uheldig samfunnsutvikling.
Jeg lengter selvsagt ikke tilbake til steinalderen, og jeg mener ikke at man skal kunne beherske alle oppgaver selv. Det er bare å innse at en del ting er blitt så teknisk avanserte at det er ikke forsvarlig (og i mange tilfeller heller ikke tillatt) for Hvermannsen å fikle med det selv. (Tenker her på elektro, rør, teleinstallasjoner, osv). Biler i dag er så tekniske og elektroniske at det "å skru bil" er en hobby som er på vei ut. Men å koke egg eller moppe over golvet, vaske toalettet eller kle på seg selv - det er ikke mer avansert at folk KAN.
Og så kan man jo igjen, i et samfunnsperspektiv, og med et blitt bakover i historien spørre seg: hva skjedde egentlig med adelen? Hvor ble de av, og hvorfor? Dette er ikke spørsmål jeg forventer svar på, men mer spørsmål til litt ettertanke. Jeg tror at i det øyeblikket klasseskillene blir for store så snur pendelen. Brått og brutalt. Og da står de der, våre barnebarns barn, og vet ikke en gang hvor man får tak i mat, langt mindre hvordan den tilberedes.
Harriet Vane sa for siden:
Signerer Maximillia. Vi fikk vaskehjelp da jeg fikk en krevende jobb som innebar lange dager og en svært skjev fordeling hjemme. Mannen min endte opp med 95 % av husarbeidet, og det var for å avlaste ham og gi ham mulighet til å gjøre noe annet på fridagene sine eller på dagen før kveldsvakt eller ettermiddagene etter dagvakt, at vi skaffet oss vaskehjelp. Det er min interesse at mannen er blid, veltrent og ikke opplever arbeidsfordelingen hjemme som urimelig.
Harriet Vane sa for siden:
Jeg synes bina overdriver veldig,og henvisertil min femåringsom kan bake, sette påen vaskemaskin, tømme oppvaskmaskinen og heneg opptøy. Hun drar mer enn gjerneoveret gulv eller tørker støv. Jeg er en dugandes dame og skal oppdra ungen til å bli likedan. Jeg ser ikke at det å ha vaskehjelp hver uke eller hver 14. dag for å fålitthjelp, få strukturert rydding og vasking forhindrer dette. Vi gjør jo det meste selv.
noen sa for siden:
Vi hadde hushjelp en gang i uken da jeg var liten, men jeg klarer å vaske gulv, lage mat og andre ting likevel. Hjelp i huset betyr ikke at man blir bortskjemt! Jeg har møtt mange som ikke har vokst opp med slik leid hjelp som er både upraktiske og hjelpesløse. De fleste av de er gutter/menn, og de fleste har en mor som har gjort alt i heimen. Min 2,5-åring er med og rydder og støvmopper i dag og det kommer hun også til å være den dagen vi får oss vaskehjelp annenhver uke.
Bina har rett i at bruken av vaskehjelp, praktikanter og lignende er et ledd i det som har pågått lenge. Men er det ikke påfallende at det er typiske kvinneoppgaver (historisk - og til en viss grad i dag) som er de siste der vi kan "kjøpe oss avlastning"?
Skilpadda sa for siden:
Bina, det høres ut som om du er skeptisk til en utvikling der noen har mye mer penger enn andre, og det er det jo mange gode grunner til å være. Men jeg synes ikke det er vesentlig mer urovekkende at de som har penger til det, betaler for at andre (med mindre penger) skal vaske huset deres, enn at de som har penger til det, kjøper drøssevis av klær som andre (med mindre penger) har sydd. De som har mer penger, har et høyere forbruk - det er jo mye av poenget med å ha penger - og å kjøpe tjenester man strengt tatt ikke har bruk for synes jeg ikke er verre enn å kjøpe varer man strengt tatt ikke har bruk for. (I et miljøperspektiv er det til og med bedre, uten at jeg skal påstå at det er det som ligger bak når folk skaffer seg vaskehjelp eller au pair.)
Milfrid sa for siden:
Signerer!
Og jeg kan si det samme om min 7-åring, selv om vi har au pair.
Så er vi kanskje "den nye adelen" som har råd til å kjøpe oss fri fra en del arbeidsoppgaver vi ikke liker. Og hva så? Er det reelt med et helt "klasseløst" samfunn? Hvordan i alle dager skal vi gjennomføre det? Da må jo alle tjene det samme, uavhengig av hva de gjør. Vaskehjelpen og direktøren. Realistisk? Eller skulle vi ikke ha vaskehjelper, kanskje?
Noen må nødvendigvis sitte i kassen på Rema, vaske på skoler, tømme søppel, og vi trenger bedriftsledere, overleger etc også. Og vi er jo alle enige om at det er bra at kvinner også jobber, og ikke bare steller hus og heim (noe som må bety at vi ikke vil ha mannen til kjøkkenbenken heller...).
Men nå snakker jeg meg langt ut over tråden her :knegg:.
Svart arbeid blir en litt annen diskusjon enn hvor vidt man er lat når man har vaskehjelp/hushjelp, spør du meg.
Og det er helt rett at man ikke lengre kan skru på moderne biler. Noe vi har løst med å ha en ny bil som MÅ på verksted, og en gammel bil som min kjære kan hobbyskru på :nemlig:.
Pepper Lemon sa for siden:
Adelen forsvant da markedsøkonomien kom. Da oppstod handel av goder, og det ble knyttet profitt til transaksjoner. Handelsmenn tjente seg rike av en dimensjon som overgikk adelens, og vasallsystemet forsvant. Å kjøpe tjenester er en videreutvikling av markedsøkonomien.
Jeg synes ikke du snakker fornuft her, bina. Rett og slett. At folk bygde husene sine selv for 30 år siden skyldtes dårlig råd. At vi nå kan sette det bort vil både kunne øke kvaliteten på huset samt gi økt bruttonasjonalprodukt ettersom huskjøper kan bruke sin tid på sitt spesialfelt.
bina sa for siden:
Nei, Mim, vi snakker bare om forskjellige ting. Du snakker om deg og din femåring. Jeg snakker i samfunnsperspektiv, dvs både i forhold til utvikling fremover, og i forhold til samfunnsstruktur. Det er stor forskjell på de to perspektivene.
bina sa for siden:
Jeg er jo også fristet til å minne om den franske revolusjon - men skal la det være. ;)
Det er ikke bare økonomi som styrer samfunnet. Det har også vært sterke krefter som har jobbet f.eks. for allmenn stemmerett, for arbeidernes rettigheter, og mot klasseskille. (En lite kjent retning i politikken kalt sosialisme :)).
Pepper Lemon sa for siden:
Hva er det du vil minne meg om hva gjelder den franske revolusjonen da?
Du misforstår meg. Jeg mener ikke at det er greit med klasseskiller. Jeg mener derimot at å sette bort arbeid ikke nødvendigvis medfører klasseskiller. Det er ikke lenger den rikes privilegium å kunne hyre vaskehjelp. Eller leie en snekker. Det er folk flest som kan det. At noen vil ha høyere lønn enn andre er vanskelig å motarbeide, da dette styres av tilbud og etterspørsel. Slik det er i dag er det skrikende mangel på arbeidskraft. Dette vil medføre økt lønn, også i tradisjonelle lavtlønnsyrker. Forskjellen mellom rik og fattig i Norge har økt, men i Norge er de fattige gjerne syke og uføre, gamle og mennesker i sosiale vansker. Det er ikke folk i visse yrker som er fattige.
Og jo, økonomi ligger bak som styrende kraft i det meste. Jo større økonomisk vekst, jo større velstand. Jo mer ryggrad har nasjonen til å takle velferdstiltak etc.
him sa for siden:
I norsk perspektiv stemmer det du sier, men i globalt perspektiv er dette feil. Det er de rikes privilegium, vi er steinrike her i Norge.
Pepper Lemon sa for siden:
Å ja, for all del, det er jeg helt enig i. Ettersom dette var snakk om norske folk som ble beskyldt for å være late, og at man hevdet det var et statuselement mener jeg altså at det er for folk flest, da folk flest ikke er fattige i Norge.
him sa for siden:
Ja, OK. Jeg synes det som er mest interessant i diskusjonen er om vi driver å skaper et globalt klassesamfunn og om dette er problematisk eller ikke. Jeg tror ikke vi er i ferd med å få et klassesamfunn i Norge, tvert imot tror jeg det er jevnere og mindre klasseforskjeller i Norge enn det har vært noen ganger tidligere.Nå ser jeg at flere sier at vi også importerer arbeidskraft til høystatusyrker, feks leger. Jeg har ingen tall på det, det er bare et inntrykk fra min side at vi (som i Norge) importerer mest folk til såkalte lavstatusyrker. Men dette er ikke noe jeg har tall på. I tillegg er det jo et aspekt som Lisa nevner mtp svart arbeid, nemlig: Har vi tall på det arbeidet som foregår? Eller er det utstakt bruk av svart arbeid?
Pepper Lemon sa for siden:
På globalt nivå er jo klasseskillene enorme. Vi kan vel knapt få større forskjeller, slik vi i deler av verden har overflod av mat, mens det andre steder finnes mennesker som dør av sult.
Jeg er usikker på om det å importerer fattige arbeidere til Norge gjør klasseskillene verre. Ved å lønne disse arbeiderne gir vi dem samtidig tilgang til noe av vår rikdom. Ved å stenge grensene holder vi dem virkelig utenfor. Det er jo ikke akkurat slik at de har alternativer i sitt eget land. Å tømme fattige land for mennesker med verdifull utdannelse er nok en tragedie for landet. Men å ta imot ufaglærte som ikke har noen funksjon i eget land vil kanskje heller være en styrke?
Det var en professor i samfunnsøkonomi som nylig uttalte at han mente at et virkelig bidrag til u-hjelp var å ta imot fattige arbeidere som fikk gå i lære i Norge, og som senere kunne dra tilbake til sitt eget land med verdifull fagkompetanse, i tillegg til at de hadde mottatt norske lønninger. Da naturligvis ikke som vaskehjelper, men mennesker som kunne utdanne seg innen viktige felt som medisin, agronomi (ville jeg tippet), teknologi etc. Jeg mener å huske at han mente å gi både utdannelse og arbeidserfaring. Jeg synes det er en spennende tanke.
mamsi sa for siden:
Vi har vaskehjelp hver fjortende dag, men late er vi absolutt ikke.
Vi har valgt å prioritere ungene i helgene istedet for å vaske hus....
Og hvis noen vil si at vi som prioriterer ungene er late, ja, så da så....
lijander sa for siden:
Man er vel ikke lat om man har vaskehjelp, man er bare flink til å prioritere :humre:
Skulle gjerne hatt det selv også, men er så gjerrig (pluss at jeg tjener ikke så veldig mye pr mnd). Så gulvene får :mann: vaske (iallfall innimellom ;) )
Miss Norway sa for siden:
:undrer: Det er vel ikke akkurat nytt? Jeg vokste opp i nærheten av en studentby med masse utenlandske, og eksotiske i mine øyne, studenter. De var på slike programmer, og tanken var nettopp at de skulle lære kompetanse mens de (midlertidig) var i Norge for at denne kompetansen så skulle komme U-landet til gode når de reiste hjem igjen. Det var bare det at de oftest ikke ville tilbake etter endt studium; og det kan jeg egenlig godt forstå.Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.