Jeg har gjenoppdaget te etter å ha fått noen gode løsvekt-teer fra England i gave.
Nå vil jeg flotte meg litt og ønsker alle tips og triks angående te. Behøver jeg en tekanne og i hvilket materiale? Glass? Støpejern? Jeg har en liten tekanne som bare tar to små kopper og det er som oftest litt knapt.
Hvilken te-sil eller -klype er best?
Tekanne er kjekt å ha. Jeg pleier å lage meg en liter til frokost, og da bruker jeg dobbeltsidig glasskanne, slik at den holder seg varm gjennom måltidet. Den jeg har selges ikke lengre, så kan ikke gi deg link til den. Jeg har også en i porselen fra Villeroy & Boch, som heller ikke selges lengre. Jeg synes støpejernkannene er uhåndterlige og tunge. Jeg har også halvliterskopper (XL kopper) fra Indiska som jeg bruker når jeg skal kun lage meg en kopp.
Jeg bruker tefilter og ikke klyper. Klyper lekker teblader som blir liggende i bunnen av koppen, og det gjør teen bitter (og pass på å ikke vri posen når man fjerner den. Da gjør man teen bitter). Tefilter får man kjøpt rimelig på Normal. Jeg foretrekker de som har en snor på toppen, som man snurper sammen når man har tatt teblader oppi, så lekker det ikke blader i teen. Jeg har også en tesil fra Muji som er så tettmasket at den ikke lekker blader.
Ellers så kan jeg anbefale Kaffemesteren.no for Kusmi te, Perchs.no for A.C Perchs te (de har også butikk og tesalong i Oslo), harneys.no for Harney & Sons teer, Solberg & Hansen har også mange gode teer.
Jeg er periode-tedrikker, og det blir jo ekstra godt når man gjør det skikkelig.
Jeg bruker ikke tekanne. Jeg drikker nesten aldri mer enn én kopp, og da blir det bare kaldt i kanne. Men om man bruker så er det viktig å varme den opp først, hvis ikke forsvinner bare varmen fra teen raskt.
Jeg liker å kjøpe te på Spill the tea, Black Cat, Perchs og Palais des Thes. Alle har nettbutikk, samt fysiske butikker i Oslo. Palais des Thes har butikker også andre steder. På spill the tea kan du lære mye om te og brygging også.
jeg ender ofte opp med å bruke en slags teklype/tett sil som senkes ned i koppen, selv om det ikke er optimalt, rett og slett fordi jeg har så mange fine :knegg: (en dinosaur! En ubåt! Dødsstjernen!). Teen får ikke utvidet seg skikkelig, og blir bløtt opp ujevnt. Så jeg prøver i det minste å bruke en veldig mye større klype/sil enn teen jeg putter oppi.
Men jeg har også en bitteliten kanne med veldig finmasket metallsil, de kan du også få kjøpt løst. Jeg foretrekker siler man kan gjenbruke, framfor engangs. Du finner billige, finmaskede metallsiler på Søstrene Grene og mange andre steder.
Også er det enormt forskjell på te når man faktisk brygger det riktig med tanke på tid og temperatur.
Jeg har en fantastisk japansk sencha fra Gravaak Teatelier i Trondheim, men ser ut som det er noe feil på siden deres.
Tastingboksen fra Perch er en økonomisk måte å teste litt ulike smaker på. Du får ca to kopper pr dose. Det står beskrevet tid og temperatur på alle sammen. Jeg liker kronprinsesseblandingen deres veldig godt.
Hos Palais des Thés liker jeg godt Hammamblandingen, den finner du både i sort, grønn og rooibos.
Jeg drikker ikke te, så jeg har ikke noe å bidra med, men det er spennende å lese om alle bryggeteknikkene deres. Jeg er oppvokst med at te taktes i kaffitrakter (Altså, den omtales som te-trakter, det byttes både filterholder og kanne dersom det skal traktes KAFFI i den en sjelden gang) Jeg har kjøpt slike engangsposer til henne på normal til bruk på campingtur da, da har de vanligvis ikke med trakter.
Jeg drikker mye te, og jeg har nok blitt mer "jålete" i tevalgene mine med tida. Men jeg har mye å lære om tebrygging! Vi har porselenskanne fra Villeroy & Boch, en mindre keramikkkanne og en gammel tebrygger i klart glass. Disse brukes svært sjelden. Til vanlig bruker jeg store tekopper som rommer minst 4 dl. og en metallsil med underskål. Foretrekker den tesila fordi den er enklere å rengjøre enn teklypene, men jo, den lekker en del teblader sånn at det blir en del "bøss" i koppen.
Jeg drikker mye svart og grønn te, noe hvit, oolong og urtete. Jeg kjøper rimeligere te på nett fra kaffebrenneri og Te- og kaffehuset og litt finere teer fra Perch og Palais des Thes. Nå ble jeg fristet til å forsøke de andre butikkene som blir tipset om over her. Det er gøy med te! :D
Det er verdt å merke seg at endel teer ikke skal ha kokende vann. Flere av tehusene opererer med enten 90°C eller 95°C på sorte teer. Grønne og hvite har gjerne 70°C eller 80°C. Personlig så opplever jeg det litt forskjellig hvor sensitive de er for temperaturer, men alltid greit å følge anvisningene. Bruk enten vannkoker med temperaturinnstillinger eller et lite termometer.
Og vel verdt å følge Dowager Countess of Granthams pekefinger "Don't burn the tea, dear!" - først vannet i koppen/kannen og så teen.
Liker det fordi det er god nok plass til at teen kan utvide seg, og så er lokket praktisk, fordi man kan sette filterdingsen på lokket når teen er ferdig.
Det mest generelle tipset er å passe på temperaturen, som Izzi sier; det pleier å stå på teen hvor varmt vannet skal være og hvor lenge teen skal trekke.
Jeg drikker ofte ren svart eller grønn te, og det er verdt bryet å finne ut hva slags type man liker best (det er stor forskjell også innen gruppen «svart te»). En favoritt som ikke er «ren» er ellers Palais des Thes-blandingen Montaigne Bleu.
Enda en tedrikker her. :juhu: Jeg har vannkoker fra Wilfa der man kan velge temperatur selv. Den har også hold-varm funksjon. De har også en tekoker nå ser jeg med innebygd filter. Men jeg har så mange tekanner så den skal jeg prøve å la være å kjøpe. :knegg:
Jeg drikker stort sett bare matcha latte for tiden, og til å piske den bruker jeg melkeskummeren fra Ikea.
Nå har jeg fått til innkjøp av vannkoker med temperaturregulering, så nå blir nok smakene mer optimale.
Tror jeg dropper tekanne i denne omgang, da jeg stort sett drikker enten en liten eller stor kopp.
Takk for innspill om teposer på Normal, det var jo mye diggere uten alt smårusk som kom ut av den finmaskede silen.
Jeg drikker stort sett urtete fra pukka eller yogi te. Favoritten er fersk mynte-te med ingefærskiver i.
Jeg er veldig glad i min gamle bodum tekanne som er 25 år gammel, den er dobbelt plexiglass og holder te varm evig lenge. Jeg har også te kopper i samme teknologi, der må jeg passe meg sånn at jeg ikke brenner meg hvis jeg har kokt vannet helt opp.
Jeg har klyper, men er ikke så glad i bosset som følger med, og drikker derfor sjelden tørket te i klype.. Har også en en-koppskanne jeg har fått fra min kollega fra myanmar, den har en smart metallsil som ligner på chineske siler, som jeg har på jobben til te i løs vekt.
Jeg er jo alt for glad i te, så jeg trenger egentlig å redusere koffeininntaket mitt. Jeg drikker noen koffeinfrie teer, for eksempel Londonte, og jeg drikker noen som er koffeinsvakere, for eksempel oolong. Men jeg ønsker meg gjerne andre anbefalinger om helt koffeinfrie teer. Jeg likerikke roibos …
Det kan man jo diskutere. Men det er i alle fall lang tradisjon for å kalle f.eks. nypete, kamillete og eplete for te, selv om ingen av dem faktisk inneholder noe fra teplanten. Jeg synes vi trygt kan bruke ordet «te» litt mer generelt om avkok/uttrekk av ulike typer planter.