Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hva er den perfekte maten til 17. mai?

#1

Pelen sa for siden:

Hvilken mat syns du er god, passer og er perfekt til 17. mai?

Jeg foreslo grilling, men mannen min var ikke så gira på det med tanke på røyk om det var slik at vi fortsatt skulle være pyntet.

Gi meg inspirasjon.


#2

Myria sa for siden:

Vi griller alltid på 17. mai hvis været tillater det. Hvis vi ikke griller har vi spekemat med forskjellig tilbehør (eggerøre, hjemmelaget potetsalat, focaccia, aïoli, capresesalat, forskjellige oster osv).


#3

amylin sa for siden:

Jeg skal servere en slags koldtbord som jeg for det meste gjør klart på forhånd. Tenker at jeg skal lage dumplings, krydrete kjøttboller, salat, kyllinggrillspyd, pai, spekemat, eggerøre, rundstykker, bær, melon, druer bl.a.


#4

007 sa for siden:

Jeg er ikke så opptatt av mat, så jeg er mer enn happy hvis jeg får en god hotdog med fersk løk.
De gangene jeg har gjester serverer vi oftes grillmat, rømmegrøt med spekemat, fersk brød med eggerøre/laks/spekemat og hotdog. Ikke alt samtidig, men gjerne en kombo.


#5

IzziCreo sa for siden:

Vi griller alltid (så sant været tillater) og har aldri tenkt på at det setter seg i klærne. Men vi bruker gassgrill, og det er litt mindre os og lukt enn kullgrill synes jeg.


#6

Malama sa for siden:

Vi har også gassgrill og røyk er ikke noe jeg pleier bry meg med. Jeg handler alltid inn god grillmat til 17. mai om det er fint vær, også ender det med at pølse på skolen ble middagen vår fordi vi er så sliten når vi kommer hjem sent, ca sistemann fra skolen siden mannen stadig har mye ansvar for det arrangementet enten som kasserer som skal ha med seg pengene eller i år som fau leder (igjen)

Så reelt: Jeg vil grille. Vi ender med å spise den grillmaten en annen dag.

I år har mamma invitert oss på koldtbord. Så da slipper vi i alle fall lage til noe.


#7

Lyppa sa for siden:

Jeg liker best å ha lapskaus eller en god gryterett med ris og salat, men er det meldt godt vær blir det gjerne grillmat hos svigermor.


#8

Syrinx sa for siden:

Ville lett gått for grillmat, sjeldan det ryk så det set seg i kléa.

For vår del blir det truleg tapas/koldbord av noko slag. Mest fordi eg har lyst på reker.


#9

vixen sa for siden:

På 17 mai vanker det ofte god frokost. Type buffet om vi har gjester eller eggs benedict eller noe om det er bare oss. Middag er stort sett sodd, loff og ingefærøl #midtnorge


#10

Blondie sa for siden:

Vi ender ofte opp med grillmat, men rømmegrøt og spekemat hadde vært perfekt.


#11

veobra sa for siden:

Vi spiser gjerne pølser. Vi har ikke voldsomt program, men har gjerne vært nok på farten til at pølser er perfekt.


#12

him sa for siden:

+1 på denne. Spekemat og hjemmelaget potetsalat er 17.mai mat (og masse, masse kaker!) Har ofte spist på diverse skoler :)

#13

daffy sa for siden:

Rømmegrøt, spekemat, eggerøre og vannkringle da jeg vokste opp. Det er veldig godt, så lurer på hvorfor jeg ikke har fortsatt med det.


#14

Millen sa for siden:

Grillmat eller koldtbord av noe slag. Vet ikke hva det blir iår ennå.


#15

Malama sa for siden:

Frokosten vår inneholder alltid jordbær som vi kutter i småbiter på skiva og strør sukker på. Da spiser ungene fort 1-2-3 skiver mer enn vanlig så jeg innførte det som tradisjon da de var små for at de skulle være mette til etter toget, og det har blitt en forventing med jordbær på frokostbordet, og gjerne blåbær også.


#16

Nextlife sa for siden:

Vi er ikke spesielt glad i grillmat, så hos oss ender vi ofte opp med småretter på 17.mai, i alle fall om vi er flere enn oss 2 i husholdningen. Vi velger rettene slik at alle får mye de liker godt.
Da har vi f. ex:
Surprisepoteter eller parmesanpoteter
Eggerøre eller deviled eggs
Kjøttboller
Sprøstekt choritzo
Spekemat
Kyllingspyd, gjerne satay
Litt helstekt okse av noe slag (indre, yte eller entrecote) i skiver
Asparges
Duxelletomater
Ovnsbakte grønnsaker
En helt enkel salat
Estragonmayo, chilimayo
En varm saus av noe slag
Foccacia og grissini
Jeg baker ofte en fin og god kake til dessert.


#17

My sa for siden:

Når vi har hatt skikkelig 17.mai-frokost (noe vi ikke hadde tid til da ungene var mindre og gikk i skoletoget, men tok opp igjen under covid) er det nesten som et koldtbord, med eggerøre, røykelaks, spekemat, skagenrøre, fletteloff, gode oster m.m., så da har vi bare resirkulert dette til middag, og supplert med litt pølser, karbonader e.l. Det synes jeg har vært noe av det beste. Men når det har vært varmt og fint har vi grillet, og det er også fint synes jeg. Har aldri hatt problem med røyklukt i klærne, men vi har gassgrill. Er det riktig varmt bytter vi dessuten ofte til noe lettere enn bunad når vi kommer hjem fra byen. I år ligger det ikke an til grillvær (12 grader og overskyet), så da får vi se. Sodd har vi også hatt noen år, det er jo genialt enkelt men forutsetter at man er sammen med folk som forstår seg på det.


#18

Strå sa for siden:

Godt spørsmål. Mitt svar er at i år vet jeg ikke ennå. Er det grillvær og kontakt med barnebarna så blir det nok pølser og potetsalat og ev noe Mellomste ordner.


#19

Karamell sa for siden:

Om vi ikke skal bort på ettermiddagen spiser vi bare rester fra 17.maifrokosten.
Der har vi gjester så det er alltid eggerøre, spekemat, røkelaks og oster igjen. Pluss rundstykker og kake. Kanskje vi griller pølser eller noe enkelt.


#20

Nenne sa for siden:

Vi har alltid pølser med god, hjemmelaget potetmos. Seinere iskrembuffet med sikkert ti forskjellige iskremer og med alt av sauser og strø og krem og frukt. Enkelt, barnevennlig og godt.


#21

Malama sa for siden:

Når jeg leser om disse frokostene så lurer jeg av og til på hvor mange folk er eller hvor sultene de er, eller trolig er bare min flokk spesiell, men det er ikke som om halvparten ahdde blitt spist engang. (Mest av alt fordi alle tre ungene bare ville hatt jordbær. Og egentlig meg også. Mannen spiser gjerne noe annet, men ikke et helt koldtbord, liksom)


#22

venla sa for siden:

God frokost med eggerøre og laks.
Sodd, flatbrød og ingefærøl til middag.
Kaker og is innimellom.


#23

My sa for siden:

Hos oss har det ikke vært snakk om denne typen frokost tidlig, før man skal rekke oppmøte i skolegård, korps og flaggheising, etc, det har vært de årene vi ikke har drevet med sånt. Enten før barn, eller før barna var store nok til å gå i tog, eller avlyst tog pga pandemi, eller nå, når de er så store at de ikke lenger går i skoletoget. Og da er dette litt senere, etter at vi har vært oppe en stund, vi har god tid og sitter lenge til bords, og rusler til byen tidligst til borgertoget kl 13. Og da blir ting spist. Da vi måtte skynde oss til tidlig oppmøte i skolegården, ble det bare ei skive i full fart ved benken.

#24

Fløyel sa for siden:

I år kjører vi rekebord med loff, avocado og egg.

Vi har i mange år hatt spekemat og rømmegrøt, men i år har jeg lyst på høye rekesmørbrød.


#25

Høns sa for siden:

Grillmat med godt tilbehør!

Om været er dårlig; koldtbord.
Tidligere år har vi også hatt rømmegrøt med spekemat til lunsj (men det rekker vi ikke elende pga endrede tider for 17.mai programmet.


#26

Pelen sa for siden:

Vi kommer nok ikke å ha rømmegrøt på 17. mai, men jeg lurer på om du har en glutenfri variant?

#27

Blondie sa for siden:

Ja, vi har brukt denne:
coliakikokken.no/?p=1989

Fjordland har også nettopp lansert en gluten- og laktosefri variant, men den har jeg ikke prøvd (og det blir jo dyrt til mange).


#28

Karamell sa for siden:

Reker ja, det skal vi også ha på frokostbordet! Vi har såpass mye mat fordi vi får flere fra familien på brunsjen. Her er borgertoget kl 13, og ingen har skolebarn mer, så da blir det sikkert frokost/brunsj sånn i 11-tiden. Om det regner drar ingen til byen i år, tror jeg. Om vi skal tl byen til kl 13, må nok frokosten være litt før.

Ingen av ungdommene skal være med i år på frokost/brunsjen da. De har egne planer, som involverer den nokså teite trenden med å drikke ganske masse alkohol. :himle: Eldste skal også på frokost da, og jeg håper yngstes greie også involverer mat ...


#29

Tjorven sa for siden:

Vi spiser lang og omfattende lunsj i byen, så på kvelden gjør vi det enkelt. Planen er å kjøpe inn en haug med gode pølser og grille dem, med godt tilbehør til. Og et par maiskolber til meg i tillegg.


#30

Nada sa for siden:

Litt usikker hva den perfekte maten er, men hos oss blir det brunsj med eggerøre og røkt ørret, cabaret med remulade, spekemat og noen gode oster. På kvelden ligger det an til å bli pølser med digg tilbehør.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.