Er det andre enn oss (mannen og meg) som opplever at noen typer melk lager dårligere melkeskum enn andre? Vi har for eksempel opplevd i årevis at Q-melk ikke fungerer til melkeskum, vi må kjøpe Tine. Og enkelte ganger funker ikke Tine heller. I det siste har det vært dårlige greier. Det som skjer, helt konkret, er at skummet får litt for store og «tynne» bobler, slik at det kollapser når man heller det over kaffen.
Er det bare oss? Eller er det et velkjent problem?
Det kan nok handle om kvaliteten på melka.
Nå om våren er det mange kyr som skal slutte å melke, (alle kyr har 6-8 uker med ferie før de kalver og begynner å melke igjen) og det gir blant annet et høyere innehold at frie fettsyrer og hvite blodceller. Jeg kan ingen ting om å lagr melkeskum men jeg vet at dette påvirker melkas ysteevne.
Vi merker at det er lettest å lage bra melkeskum med nykjøpt melk, jo eldre den blir, jo vanskeligere blir det å lage stivt skum. (H-melk er best, ingen protest.)
Samme er erfaringen herfra. Jo eldre melka blir, selv om den er langt fra best-før-dato jo vanskeligere blir det å få skum på den. Jeg synes ikke det er så stor forskjell på Q-meireriene og Tine på akkurat dette. Og H-melk er best, men det kjøper innkjøpsansvarlig (dvs. mannen) så sjelden, så hos oss går det mest i lettmelk.
Erfarer også variasjon jeg ikke klarer å systematisere og ble mye klokere av det floksa skrev.
Man glemmer liksom at melk ikke er et industriprodukt, (det også, men), men et resultat av biologiske prosesser som selvsagt ikke kan standardiseres 100%.
Yt proteinmelk gir veldig stivt skum uten fett. Mens den melken som var en periode med annet for til kuene som skulle være miljøvennlig var totalt umulig å bruke.
Jeg liker best å bruke skummet melk til melkeskum, og har også oppdaget at Q-melk ikke fungerer. Men Tine har også sine variasjoner, skummet kan bli veldig forskjellig også med den. Jeg har elektrisk melkeskummer, og den gjør vel det samme hver gang.
Funker skummet melk, altså? Og ekstra lett? Her i huset brukes det ikke så mye melk, det er kun én melkedrikker i huset, og ellers går det noen skvetter til kaffe og evt melk i matlaging. Så vi kjøper kun én type melk, og det er den rosa fra Tine. Den har vel 1 eller kanskje 1,5% fett.
Jeg liker det stive skummet som det blir av skummet melk, og syns det blir mer fett og slapt med lettmelk og helmelk. Det blir et lett og stivt skum øverst og litt melk under som bare er varm, jeg syns det til sammen er perfekt.
Jeg kan jo komme med flere fun facts :lol:
Melkeskummet som oppstår mår man separerer melk er utrolig fint. Stivt og tykt og smaker kjempe godt. Det er vel da laget på skummetmelk.
Har aldri prøvd det i kaffen, men det står nå på to do lista.
Mannen og jeg snakket om dette nå mens vi drakk kaffe. Og han sier at han ofte opplever at melka lager bedre skum når kartongen er nyåpnet. Det kan jo rime med det noen sa her om ny vs eldre melk. :vetikke:
Ellers er det ikke stivt skum vi vil ha, men mykt. Jeg føler at det stive skummet legger seg oppå kaffe, og at man ikke får det i munnen sammen med kafeen. Men det «dårlige» skummet jeg snakker om er det som bare kollapser og forsvinner når man heller det over kaffen.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.