Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg kaster så mye mat!

#1

Candy Darling sa for siden:

:gaah:
Bare de siste dagene har følgende gått i søpla, fordi det har gått ut på dato eller blitt dårlig:

2,5 kartonger kremfløte (det er pokker meg 0,8 L!), gikk ut 24.12.
1 pk asparges (halvråtne)
2 halve poser sopp (sleipe og myke)
1 nesten full pakke tomater (grønne og lodne)
1 ingefær (fra gudvetnår)
1,5 hvitløk (brun og tørr)
en liten bunt vårløk (åpenbart død)
1 pk fryste kamskjell (gikk ut i 06!)
2 pk frossenfisk (gjentar)
1 pk grillben (ble tatt opp av fryseren og ikke brukt i tide)
2 kjøttpølser (åpnet pakke fra før jul)
4 småkartonger lettrømme (hadde gjemt seg veeeldig langt bak i kjøleskapet)

Og dette er det jeg husker. Hadde jeg ikke nettopp flyttet, hadde helt sikkert skapet fremdeles vært fullt av vaniljesukker og Toroposer fra 90-tallet. Og hermetikken har som nevnt begynt å utgå med flying colours. Veien til helvete er visstnok brolagt med gode intensjoner, og mine finnes åpenbart i kjøle-, fryse- og kjøkkenskap. :sur:

Er det rart det går mye penger? Hva i all verden kan jeg gjøre? Ikke planlegge mer, for det er jeg helt klart fullstendig ute av stand til. :snill:


#2

Isolde sa for siden:

Akkurat som vårt kjøleskap det der.

Mindre ting i skuffer og skap er det som hjelper det.

Rett og slett ikke handle inn så mye for før du får brukt det så har du ikke lyst på det lenger. Og så er det lettere å se hva som er der.


#3

Albertine sa for siden:

Jeg kjenner meg igjen... :sparke:


#4

Propella sa for siden:

Jeg kjenner meg godt igjen, dessverre. Jeg kjøper inn mye mat i den hensikt at jeg skal lage det ene eller det andre. Så blir det aldri gjort. :o


#5

Agent Scully sa for siden:

Mannen min nektet å tro meg da jeg ville lage riskrem av restene etter risengrøten. For gammel grøt skulle da kastes, da mann! :snill: Han er av den mer ekstreme varianten, da. Mat skal kun presenteres 1 gang ...


#6

slaraffen sa for siden:

Uff. Sånt skjer meg heeele tiden... Kaster altfor mye mat, ja. Litt flau, ja!


#7

Filifjonka sa for siden:

Det kommer vel inn under planlegge bedre, så det er kanskje et dårlig og selvfølgelig råd. Men hva med å ta en titt i kjøleskap (ofte), skap og fryseboks (en gang iblant), og se hva du kan bruke de matvarene du faktisk har til? Planlegge ut fra det som finnes i skapene?

Det hender selvfølgelig at noe kastes her også, men jeg prøver virkelig å være bevisst på å ikke gjøre det. Tror det er ganske mye en vanesak.


#8

tink sa for siden:

Jeg er fæl til å handle ting som jeg tenker blir godt til et eller annet, som medfører at det aldri blir brukt. Sambo er flinkere til å planlegge aktuelle retter, og handle inn deretter.

Et annet tips er å holde seg til de planene man har på matlagingsfronten, ikke handle inn fersk fisk til middag - også gå ut å spise akkurat den dagen. Noe vi synder mot en gang i blant.

Ellers så er det å ta en restedag innimellom - hvor en ikke handler inn middag, men planlegger ut i fra alt gullet som finnes i fryser, kjøl og skap.


#9

IOA sa for siden:

Vi skriver middagsplan og handleliste for hele uka, og da tar jeg alltid en titt i skuffer og skap først, for å se om det er noe å ta utgangspunkt i der. Vi har litt lite lagringsplass på kjøkkenet også da, det hjelper jo litt!


#10

Mei sa for siden:

Resteretter og man-tager-hva-man-haver-retter er nyttige. Det meste av grønnsaker kan brukes i gryteretter, wok, fisk-i-folie og grønnsakslasagne. Å planlegge ukas middager og gjøre innkjøp deretter er også lurt, det samme er å spise middagsrester til lunsj dagen etterpå - ztjerna elsker kald middag i matpakken ;). Også er det jo greit å ha en mann som spiser det meste uten for mye mugg på :knegg:


#11

tinkadott sa for siden:

sånn er det her og. Mitt nyttårsforsett bør vel være å tømme tre frysere og et stort matskap. Holder på med det... Vi kaster sinnsykt mye mat, og jeg tror vi kan spare mye på å spise opp alt vi har nå, og så kjøpe mindre mat senere så det er lettere å ha oversikt!


#12

Skilpadda sa for siden:

Uff ja. Kanskje man skulle bytte ut kjøleskapet med et mindre ett? :o


#13

kisha sa for siden:

Nei. Jeg kaster lite mat fordi jeg kjøper ikke inn i store partier, kun når det er noe som mangler.


#14

Storm sa for siden:

  • Rydde kjøleskapet med jevne mellomrom, så ser du rømmebegerne før de går ut på dato.

  • Lage liste over mat i fryseren, som du krysser av etterhvert som du spiser av og skriver på når du handler nytt.

Ellers tror jeg det er nærmest uunngåelig å kaste noe frukt og grønnsaker innimellom. Jeg tror det er prisen om man vil ha mye tilgjengelig og spise mye av det.


#15

Honda sa for siden:

tomater skal ikke være i kjøleskapet.for kaldt.
derfor blir de øddelagte

Vi har et 170 cm høyt kjøleskap som har bare innhold på 2 hyller ler
Vi kjøper ikke inn mere en det vi spiser og det vi skal ha.

Har vi eks taco en kveld så blir det somoftet kastet 1\3 av rømmen. Men er bare til taco vi spiser eks rømme...


#16

Dixie Diner sa for siden:

Remaen ligger rett ved barnehagen her, så jeg går innom der hver eneste morgen etter å ha levert vesla. Da kjøper jeg inn det vi trenger for maks et par dager (tørrvarer og hermetikk kan jeg jo kjøpe for lengre perioder da). På den måten kastes lite mat. Mannen får alltid med seg middagsrestene på jobben, til lunsj. Ellers spiser vi ofte middagsrester til kvelds også. Ser jeg at noe hoper seg opp, googler jeg på oppskrifter eller noe, og finner mat der jeg kan bruke det. :)

Nå er jo jeg hjemmekjerring da, og har jo litt mer tid enn det mange andre har, så det er gjerne lettere for meg, iallfall dette med hverdagshandling.


#17

Røverdatter sa for siden:

Jeg har skjerpet meg der altså. Det hjelper veldig å handle stort en gang i uken og rydde før man setter inn nye varer.

Hm. Det var ikke meningen å høres ut som en superhusmor med stor kontroll på husstell altså. De fleste tingene i huset er mye verre enn kjøleskapet.

Forresten så er det verre i matskapet. Jeg kastet nettopp en sekk med suppeposer, melis og kokos som hadde gått ut på dato fra 2004 til nå. :flau:


#18

Zip sa for siden:

Her et mannen det meste av rester så det blir ikje kasta.
Småtteri som brødskalkar, grønnsaker som ikkje blir brukt opp, sausrestar o.l blir kasta, men alt i alt syns eg ikkje det blir kasta så altfor mykje her.
Me handlar ein stohandel i veka og ein gong med påfyll av mjølk, grønnsaker o.l. Planlegg ei og ei veke.


#19

lucifine sa for siden:

*Før opp handlelapp etterhvert som ting går tom
*kun handle det på handlelappen
*ikke handle sulten
*hold oversikt i kjøleskapet: ei hylle til småting som pålegg, rømme, smør osv. Ei hylle til frukt og grønt. Ei hylle til middagsrester og planlagte middager.
Ei hylle til drikke. Eller det som passer dere best. Det viktigste er at du kan til enhver tid se det allermeste og dermed ha et overblikkover hvilke matvarer er der ennå. Hvis du ikke kan se det- så blir det kastet.
*det samme med frysen: Ha forskellige kurver, hjørner i frysen, evnt bæreposer med de enkelte matvarene oppi: eks en til fisk, en til kjøtt, en til kylling osv. Alt ettersom hva dere pleier å kjøpe inn. Er du skikkelig strukturert så klister du ei liste på fryselokket der innholdet er. Før opp/stryk ut etterhvert (så flink er ikke jeg altså. Men vet om de som er det..)
*Lag ferdige matretter/gryteretter/middager/supper av de forskjellige matvarene. D a har du alltid noe "klar til bruk" og mindre kastes.

Bare noen tips..


#20

Nebbia sa for siden:

Betyr det at du har tatt vare på Suree Green Curry instant soup som gikk ut for et par år siden? :skremt:


#21

annemede sa for siden:

Kremfløte som ikke er sur og rømme som ikke er grønn kan man da lage vafler på vel?


#22

Nebbia sa for siden:

Og kjøtt som er utgått på dato kan man lage kebab av.


#23

lucifine sa for siden:

HAHA!!


#24

Candy Darling sa for siden:

Nei, mannen kastet den nå i kveld. Jeg håpet noen skulle si at hermetikken kunne brukes uansett. :p

Den måtte spas ut av kartongen. :kvalm:

:latter:

Ja, noe må bare gjøres. Enten kaster vi ut hele kjøleskapet og satser på gammeldagse isbokser, eller så må vi begynne å t e n k e. :idiot:


#25

lijander sa for siden:

Har ingen gode råd å komme med, da vi kaster minst like mye mat (eller vi gir noe til hunden også da ;) )


#26

GinaK sa for siden:

Er ikke SÅ gæli her men synes jeg kaster altfor mye mat her også.. særlig slumper av kremfløte, rømme og creme fresh. Også kaster jeg alltid det som er igjen etter middagen. Vet at det bare vil bli liggende i kjøleskapet i altfor mange dager for så å bli kastet da isteden..
Og potetposer.... tenker at nå skal det spises poteter så blir det etpar middager med poteter så glemmes de og kommer på det når de er sånn passe bløte og skrukkete.. :o Må nok ta frem middagsukeplanen min igjen tenker jeg..

Tenkte på dette på nyttårsaften og bestemte for meg selv at jeg skal bli flinkere til å bruke opp rster.. :nikker:


#27

annemede sa for siden:

Men om man må spa den ut av kartongen er det ikke automatikk i at den er dårlig, men det visste du sikkert.


#28

Left sa for siden:

Sur melk og fløte kan man meget vel lage vafler av, men den må ikke være så sur at det er klumper :knegg:
Vi kaster nok for mye mat vi også, enda jeg prøver å være restriktiv når jeg handler. Er som kjent student, og vi har ikke det helt store budsjettet. Har nok skjerpet meg en del, men fortsatt litt å jobbe med :(


#29

Chanett sa for siden:

Her ryddes kjøleskapet hver onsdag, dagen før jeg ukehandler. Vi kaster minimalt. Heldigvis. Men så er vi også flinke til å lage mat av det vi har og å skrive handleliste ut i fra hva vi har.

Jeg får vondt inni meg når jeg må kaste mat og lager alltid vaffelrøre av utgåtte ting som jeg fryser ned. sjerring


#30

Filifjonka sa for siden:

Fløte går det godt an å fryse ned i små porsjoner så man har hvis man trenger en skvett i mat. Jeg har noen ganger fylt det i isbitposer, samme med hvitvins- og rødvinsslanter.


#31

Maz sa for siden:

Vi kaster enorme mengder mat, men har litt spesielle innkjøp som er årsaken. Mye kommer i huset her til en billig penge heller enn å kastes av grossist og da har jeg ikke dårlig samvittighet for å kaste halvparten.

Mye har da dårlig dat, men langt fra alt.


#32

rajraj sa for siden:

Kaster veldig lite mat, men det er sikkert fordi jeg spiser veldig mye. :knegg: Også har jeg sluttet å handle når jeg er sulten! Det gjorde susen her i gården.


#33

safran sa for siden:

:nemlig: Jeg lager ofte matvafler på kesam/rømme/melk/fløte som har passert eller står i fare for å passere holdbarhetsdatoen.
Og så bruker vi ofte restemat som matpakke, eller vi fryser det. På kjøleskapet henger det (vanligvis :flau: ) en liste med innhold i fryseboksen. Det gjør det lettere å ha oversikt. På kjøleskapdøren henger en handleliste der man fører opp ting som holder på å gå tomt eller er tomt.


#34

Macky sa for siden:

Slik gjør jeg også, etter å ha levd med en mor som handler inn altfor mye mat, og må kaste MASSE mat innimellom, har jeg lært.


#35

Azi sa for siden:

Slik hadde vi det helt til forfjor faktisk på denne tiden. Fant ut at jeg aldri mer skal ekstra storhandle på helligdager. Heller kjøpe inn for 1 uke omgangen. Og rydde i kjøleskapet hver uke. Det hjelper faktisk på!


#36

Michayla sa for siden:

:knegg: Jeg heller spiser ikke rester, men det er et par unntak.
Men lage riskrem av risgrøt er jo ikke det sammme, men grøten kan ikke stå mer enn 1 døgn før kremen blandes og spises, hehehe.

Det jeg kan spise pizza fra sjappa her nede hvis jeg varmer den i stekeovnen dagen etterpå, men ikke lenger.

Lasagne kan til nøds spises igjen, hvis det fryses med en gang etter måltidet.

Vet ikke hvorfor men jeg blir kvalm og uvel av å vite at det er rester.

Vet jeg det ikke går det greit, men hvis jeg vet det, nei takk..

Men ting som er er gått ut på dato men ikke åpnet smaker jeg på før jeg kaster det. Ofte så er varen helt fin, men da bruker jeg den opp samme dag.


#37

him sa for siden:

Du kan kanskje få mannen til å handle? Det fungerer her, mannen handler nemlig bare det som står på handlelista, mens jeg handler etter "Å, kanskje jeg skulle lage ditten og datten og det derre ser jo spennende ut ... hmmm .... Oj, lenge siden jeg spiste slik" osv :p

Jeg hiver lite mat av typen du beskriver her, men middagsrester hiver vi alltid, det blir aldri noe av uansett.


#38

Susse sa for siden:

Vi kaster også mye mat, men det er som regel rester etter barna. Har ei som ikke spiser skorper og en som knapt røren maten uansett hva som serveres.
Pålegg har jeg funnet en grei løsning på ved å samle alt i en plastkurv i kjøleskapet slik at hele kurven tas frem når vi lager brødmat. Dermed ser man alt som er og passer på å bruke opp i tide.
Tørrvarerer derimot er jeg helt håpløs på og jeg vil tro at endel i langskapet er som antikt å regne.
Jeg har en mann som skal spare på allt jeg da, alle middagsrester skal fyses må vite, selv om de aldri blir spist !


#39

safran sa for siden:

Noe sier meg at du bør jobbe litt med innstillingen din. Mat som tildekkes og settes kaldt etter måltidet er det ingenting i veien med.


#40

Michayla sa for siden:

Har ikke nektet for det heller, men har vært slik fra jeg var liten. Mamma slet med meg ang. dette.

Kan ikke noe får at jeg blir dårlig, tro meg har prøvd.

Men heldigvis så har vi såpass sjelden rester at det ikke er et problem.;)


#41

Java sa for siden:

Mitt beste råd er å innimellom bestemme seg for å spise ut av skap og kjøleskap. Dvs, se hva du har og lag retter deretter. Vi kaster mye mindre mat etter at vi begynte med det.

Tomater som begynner å bli godt modne kan du bruke blande med løk og lage en god saus til hvit fisk. Når frukten bør spises opp skjærer du den i biter og serverer evnt. lager smoothie. Bananer "redder" du ved å skjære dem i skiver og fryse ned. Da er de klar til smoothie senere.

Melk, rømme og fløte er det som oftest kastes her også.


#42

safran sa for siden:

Mye av problemet er jo løst om du lager akkurat nok mat slik at det ikke blir rester.


#43

Honda sa for siden:

Fikk tips om at rømme i vaffelrøre.
Så det vil si at jeg må begynne å lage vaffler som ingen spiser? Ellerturbo spiser vafler,men oldemoren hans lager det somoftest når han er der,en gang i uka. ca så det holder

(Jeg liker verken vaffler eller pannekaker)


#44

Michayla sa for siden:

Jupp, er ikke enkelt å få ungene til å spise rester når en ikke gjør det selv, så vi har lært meg til å lage nok mat uten at det blir for mye.
Og blir det for mye så er det akkuratt nok til kveldsmat for gubben.


#45

safran sa for siden:

Hæ?


#46

Skilpadda sa for siden:

Ja, det er klart at om du får et tips om å lage noe som ingen av dere liker eller spiser, så du straks begynne å lage det. Selvsagt. :nemlig:


#47

gajamor sa for siden:

:nemlig: sparer mye penger på å sende mannen på butikken!


#48

Harriet Vane sa for siden:

Ganske selvsagte råd fra min kant også: Rydd ofte i kjøleskapet, handle en gang i uken med handleliste, når ting nærmer seg dato og du ikke skjønner hvordan du sal få brukt det, stek opp løken og frys ned, stek opp soppen og frys ned, lag vaffelrøre og frys ned i porsjonspakker, (jeg gjør det med pannekakerøre, når det er sinnsvakt travelt er det deilig å ta opp en literskartong med grov pannekakerøre) osv. Å ta en runde gjennom fryser og kjøleskap og planlegge hvordan man skal få brukt restene er lurt.


#49

Dixie Diner sa for siden:

:knegg:


#50

turi sa for siden:

Det hadde ikke funka her i huset, å sende mannen alene i butikk kan bare oppsummeres med ett ord :vettlaus!!


#51

Candy Darling sa for siden:

Her er mannen også ansvarlig for mange av de overlure kjøpene. Men det jo min feil, samme hva. :snill:

Det er en god idé å gjøre noe (aka skjære/steke og fryse) når det begynner å synge på siste verset, ja. Da er det bare å høre etter før dødsarien kommer.

En egen hylle for åpnede burker/restemat tror jeg også ville hjulpet for Kjøleskapsblindheten. Og middagsplanlegging har lenge stått på agendaen. Før eller siden begynner jeg. Kanskje. :nemlig:


#52

tinkadott sa for siden:

allerede i dag har jeg kastet mye kalkun og tlbehør som vi rett og slett glemte vi hadde.
saus som jeg var sikker på at vi kunne få bruk for
2 pakker fløte
halv stang marsipan som ingen vet hvem er sin
3 pepperkakehus som pynten er spist av
1 pakke kjeks ballerina som var best før 1 juni 2006.....


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.