Kor mykje mat berekner ein til ni guttar i på 13-14 år, der tre av dei kjem rett frå håndballkamp?
Eg hadde tenkt å lage pizza, men 13-åringen vil visst servere burger eller taco. Eg aner ikkje kor mykje eg skal berekne av den typen mat (og vurderer å trumfe gjennom pizza, fordi det er enkelt å fryse viss eg lager for mykje).
Jeg synes egentlig taco er ganske greit til mange, har gjort det noen ganger. Alle grønnsakene kan kuttes opp på forhånd, og oppevares i skåler med plast over, også bare steke kjøttdeigen rett før. Normalt ville jeg beregnet ca en pakke kjøttdeig på fire personer, med vanlig apetitt, så kanskje tre pakker kjøttdeig til ni tenåringsgutter da, sånn for å begynne et sted. Tacokjøtt som ikke brukes kan jo fryses også, og brukes til taco senere. Taco til mange serveres best i buffet-format. Sett alt i boller og skåler ut over kjøkkenbenken, og la dem forsyne seg. Så går det også kjapt å fylle på når det går tomt for noe. Oppkuttede grønnsaker som blir til overs kan du bruke i en salat til middagen dagen etter.
Det er også lett å tilpasse hvis noen ikke skal ha gluten, du kan ha både tacoskjell og lefser, og skjellene er glutenfrie.
Jeg ville gått for taco. 3 pakker kjøttdeig. Er det kjøtt igjen så kan det stekes i tortilla til frokost dagen etterpå eller fryses. Det er lett å tilpasse for kresne.
Rema sine prima lefser(billige og gode 3 pakker, 1 glass mild saus, 2 bokser mais, 200g? ost, 1 paprika og 1 agurk. Da er du kommet langt. En boks rømme.
Det er faktisk ikkje uoverkommeleg, når eg tenker litt nærmare på det. Stresshjerne med omstillingsproblemer ... (Jubilanten spiser ein boks rømme til eit tacomåltid, så eg må justere litt på den handlelista, men med greit med tilbehør er det overkommeleg, ja).
Jeg ville også satset på to bokser rømme, og kanskje økt til to paprika (men muligens bare kuttet opp den ene og hatt den andre i bakhånd), ett glass hot saus i tillegg til den milde, og så ville jeg hatt en skål med tortillachips. Jeg er lat, og bruker ferdig revet ost, og da ville jeg kjøpt to poser (Tine sin original, tror det er 300g), åpnet den ene, og hatt den andre i reserve. Jeg lager guacamole, det er obligatorisk for mine. Til ni personer ville jeg da brukt fire avocado (bruker to til oss som er fem i familien, hvor alle er glad i guacamole).
Men det handler om preferansene her hos oss. Du vet hva dere liker best hos dere, også bare ganger du opp i forhold til det. De får det de får, blir det tomt for det ene, så får de ta mer av det andre. Det blir bra uansett. Kjøp brus.
Jeg er enig med My om at taco er utmerket å servere i slike sammenhenger. Det går med mye kjøtt. I min kjernefamilie er det nok med en pakke kjøttdeig til 4 pers, men det holder ikke når vi inviterer resten av familien. (Broren min sier at de steker to hele kjøttdeig til 5 pers hos ham.) Jeg steker i porsjoner i stekepanna og putter det i en gryte hvor det holder seg varmt. Jeg krydrer under stekinga for hver porsjon. Hvis du trenger "oppskrift" på hjemmelagd krydderblanding, så rop ut.
Blir det for mye kjøtt, så er det egnet til frysing. Vi bruker rester av tacokjøtt til mye rart.
Min erfaring er at det går mindre grønnsaker enn man skulle tro. Så det er jo godt mulig at du skal spise salat dagen etterpå.
Tacoefser er mye mindre søl enn tacoskjell. :nemlig:
Bortsett fra at jeg synes mengdene som blir nevnt, muligens er for knappe, er taco veldig håndterlig å lage til mange. I vår familie (småspist) pleier vi å bruke 2 pk kjøttdeig, men det gjøres med hensikt for å få rester til lunsjer osv. Jeg tror jeg ville stekt 4 pk, beregnet i overkant av to tacolefser pr. person, og nok ost og rømme. Tacokjøttdeig er genialt som fyll i halvstekte bagetter som toppes med ost, eller i wraps til lunsj, i tacoboller eller -pizza, så det er ingen problem å bli "kvitt" i etterkant.
Jeg lager 1,5 kg kjøtt.
2 agurker
1 paprika
1 liten løk
To tomater
To bokser mais
To glass saus (stek og mild)
Ost- vi river ikke, lar folk høvle. Det går mindre ost da
To kopper rømme.
Teller lefser til hver, men her er det to som ikke spiser lefse så i praksis mer. Ville tenkt 2,5 lefse pr person kanskje?
Vi lager sjelden guacamole (fordi avocado)
Dette er til 5-7 voksne. Blir rester som alle spiser til frokost dagen etter.
Jeg laget hamburgere, valgfritt med salat og garnityr, lurt med potet i en eller annen form fordi det metter mye. Han som spiste mest fikk ned nær 400 gr hamburger. Ungdom i voksen størrelse som trener seks dager i uken er sulten.
Har endt opp med å kjøpe 32 lefser (24 var litt sånn akkurat, tenkte eg), 1600 gram kjøttdeig, masse nachos, ost og rømme, grønnsaker etc. I tillegg baker eg boller og brownies, så tipper det blir nok mat.
Når det er tacorester hos oss, så bruker vi fylle de gjenværende wrappene, legge dem i en ildfast form og strø over ost. Pakk inn i plast. Vips, så har du enkel middag neste dag som kun trenger å varmes opp i ovnen.