Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Ost og kjeks

#1

Bloppy sa for siden:

Hvilke tilbehør MÅ du bare ha til «ost og kjeks»?

Vi skal ha party, og tenkte å gjøre det forholdsvis enkelt. Vi serverer ost og kjeks. Vi har bedt gjestene om å ta med sin favoritt ost, og satser på litt spenstigere utvalg enn om vi skulle kjøpt inn alt. :knegg: Vi er ganske basic av oss.

Men vi skal stå for kjeksen og tilbehøret i tillegg til vår favoritt ost.
Hva må du bare ha? Jeg har laget en chilli/paprika marmelade. Den har jeg testet ut til dette formålet før, og det var skikkelig godt. Jeg husker jeg lagde noe nøttegreier også, men finner ikke igjen oppskriften. Jeg mener jeg hakka litt forskjellige typer nøtter ganske fint, og karamelliserte de på noe vis. Men det var uten svisker. Det har jeg sett noen oppskrifter på. Men det vil jeg ikke ha med. :humre: Har du en god oppskrift?

Druer, paprika og stangselleri er jo kanskje klassikere, om enn litt kjedelige. Så hva annet trenger jeg? Noen som har gode tips? Oppskrift?

Vi tenkte å ha med litt spekeskinke og spekepølser på fatet også.


#2

Syrinx sa for siden:

Eg likar veldig godt fikenmarmelade til. Eller kok ein sirup på like delar portvin, balsamico og brunt sukker.

Om du ristar diverse nøtter og frø og blandar det i flytande honning blir det suksess så lenge ingen har nøtteallergi.


#3

LilleT sa for siden:

Jeg synes det høres ut som du allerede har tenkt på mye godt og ikke trenger så mye mer?

For øvrig er jeg nok kanskje litt sær, for jeg er ikke spesielt fan av kjeks, så blir glad om det finnes knekkebrød som alternativ.


#4

løve70 sa for siden:

Karamelliserte valnøtter i honning er veldig godt. Jeg synes også det er godt med brød og ikke bare kjeks til. Enten valnøttbrød eller baguetter. Her er min favoritt baguette oppskrift:
Ingredienser:
• 3 g fersk gjær
• 300g kaldt vann
• 390g siktet hvetemel
• 6-9g salt
• Sesamfrø til utbaking
Fremgangsmåte:
Rør gjær ut i vann, tilsett mel og salt. Deigen skal være løs. Dekk til bollen og la stå i 8-10 timer

Sett ovnen på 275 grader. En plate på midten og en nederst. Skrap ut deigen på en melet benk. Dra deigen ut i en firkant. Brett inn fra hver side som en pakke. ca 25 x 25 cm. Vend skøyten ned. La deigen heve i ca 40 min.

Del deigen i tre avlange biter og dra de litt i lengeden. Legg de forsiktig over på bakepapir. Vri gjerne baguettene litt og ha på sesamfrø hvis ønskelig. Skyv bakepairet over på platen i ovnen. Legg noen isbiter på nederste plate. Dette gir en god skorpe. Stek baguettene i 15-20 min slik at de får god farge. Slipp ut damp på slutten. Det kan kanskje også være nødvendig å snu baguettene slik at undersiden også stekes. Avkjøl på rist.


#5

Nooria sa for siden:

Jeg varmer Camembert og/eller Brie med båter av fiken rundt eller oppdelte cherrytomater og fersken.


#6

annemede sa for siden:

Pepperkaker og blåmuggost er godt.
Paprika og druer?


#7

Bloppy sa for siden:

Keep it coming! Masse fine tips her.

Jeg tenkte faktisk på å kanskje bake en surdeig focaccia ja. Litt brød er sikkert godt til.


#8

Syrinx sa for siden:

Nøttebaguettar

Snarlaga små brød som er perfekt følge til ost.

200 g nøtter (eg brukar hasselnøtter og/eller valnøtter)
25 g fersk gjær
6 dl vatn
2,5 ts salt
1 ss flytande honning
1 ts sesamolje
12 dl kveitemjøl + ekstra mjøl til utbaking


Grovhakk nøttene og rist dei lett i steikepanna

Smuldre gjæra og rør den ut i vatnet. (Du kan bruke kaldt vatn og kaldheve over natta.)

Tilsett salt, olje, honning, nøtter og mjøl. Deiga skal vere klissete, men arbeidast nok saman til at ho er glatt og smidig.

La heve i 1 time.

Set ovnen på 250 grader, bakeplata skal stå i ovnen medan den blir varm.

Ha deiga over på eit godt mjøla bakebord. Del den forsiktig i tre delar som du forsiktig vrir og formar til tre baguettar.

Legg baguettane over på bakepapir på den varme bakeplata.

Steik midt i ovnen 20 min.


#9

Fløyel sa for siden:

Jeg serverer gjerne noe italiensk spekepølse til. I tillegg til walnøtter, fiken marmelade, akasiehonning, druer, paprika, Stangselleri.


#10

veobra sa for siden:

Varm brie er kjempegodt. Varmes med litt honning og en blanding av rosiner og hakkede mandler, her kan du bruke gløggblanding.


#11

Røverdatter sa for siden:

Jeg pleier å ha masse frukt og bær ved siden av. Melon, kiwi, mango, jordbær, bringebær, druer, ananas etc. Gjerne tørket frukt også. Og oliven.


#12

amo sa for siden:

Sikkert kjedelig svar, men på et ostebord er søte druer og salte kjeks et must. enkel


#13

Tjorven sa for siden:

Jeg synes fikenmarmelade er skikkelig digg til blåmuggost. Gjerne sammen med pepperkake. :nemlig:


#14

Madicken sa for siden:

Jeg blir lykkelig dersom jeg ser at vertene også setter fram brød av noe slag, ikke bare kjeks. Pepperkaker til blåmuggosten, ja, og så er jeg veldig glad i fersken til ost. Ellers er vel det meste nevnt av det jeg liker å ha på et ostebord.


#15

Bayone sa for siden:

Jeg må ha en eller annen form for gelé, gjerne hjemmelaget rips/solbærgelé.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.