Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Før julen ringes inn - 3

#1

Kalenderpiken sa for siden:

[CENTER]FORELDREPORTALENS FANTASTISKE FØRJULSTRADISJON

    1. årgang -

3

[1 Pøblis ] [2 Syrinx ] [3 Nenne ] [4 ingling ]
[5 -ea- ] [6 amylin ] [7 Timar ] [8 him ] [9 tink ] [10 Fjols ] [11 Tjorven ]
[12 Maverick ] [13 Magica ] [14 Blånn ] [15 Fersken ]
[16 celebelen ] [17 Tallulah ] [18 Malama ] [19 Tangerine ] [20 Inagh ]
[21 Skilpadda ] [22 Eia ][23 Toffskij ] [24 Heilo ][/CENTER]

Jeg ble utfordret i kaffe-tråden angående tips til julens viner og annen god drikke til julemat. Dette er ikke på noen måte mitt fag, bare så det er sagt, men jeg er en veldig entusiastisk amatør som leser om vin og prøver å få mengdetrening i smaking gjennom både vinklubb og kurs. I denne luka prøver jeg å dekke over drikke til det meste av julemat og alle vinene har jeg smakt selv. :)

Det som ofte er vanskelig med å finne vin til julematen er alt det tradisjonelle tilbehøret. Noen ganger blir det så dominerende at det blir viktigere enn selve proteinkilden, som vi jo ofte tar utgangspunkt i.

Champagne

Sånn helt overordnet til feit julemat kan man alltid stole på Champagne. Både syren og boblene gjør sitt til å bryte ned fettet, så Champagne er alltid et godt valg. Her kommer det noen lenker med drikke som er litt overordnet og som passer til mye, to Champagner og et alkoholfritt alternativ og så slenger jeg med en sider også:

En av de rimeligste Champagnene Vinmonopolet har og et veldig godt kjøp.

Denne her er også blant de rimeligere og den er etter mine begreper et kupp, for den er laget på Solera-prinsippet, noe som betyr at det er blandet inn vin fra tidligere årganger og det gjør at Champagnen får et lagringspreg som vanligvis betyr at den er mye dyrere.

Til den som ikke vil ha alkohol har vi en alkoholfri riesling.

Sider fra Hardanger eller fra Telemark har godt ord på seg. Denne er fra Vestlandet.

Ribbe:

«Alle» er enige om at riesling er det beste alternativet til ribbe og det er jeg enig i og det er det vi kommer til å ha på julaften. Denne tenker jeg vi skal ha.

Et alternativ hvis det skulle være noen som ikke er så glad i riesling er østeriske Grüner Veltliner. Den er litt mer dempet enn riesling, men passer bra til svin.

Tyske bobler kan også være et godt alternativ. Disse er laget på Chardonnay og Weissburgunder.

Vil du veldig gjerne ha rødvin? Prøv denne. Den er syrlig nok til å tåle ribbefettet.

Pinnekjøtt:

Her kan det være litt forskjell på røkt og urøkt. Til det urøkte pinnekjøttet er rieslingen til ribben over her et godt valg, men til det røkte pinnekjøttet bør vi ha litt mer restsødme i vinen. Denne for eksempel. Er dere mange finnes den også i magnum-utgave.

Er det bare rødvin som gjelder? Da ville jeg kjøpt en Bordeaux med noe alder. Denne er fra 2010 og har en fin pris. Går du lengre bakover så se for eksempel etter 2005 eller 2000,

Kalkun

Til kalkun er det nok viner fra Burgund jeg vil anbefale, men Burgund er ikke billig, så her må man velge produsent med omhu. De som er flinke klarer å lage gode viner av også de helt vanlige druene. Denne rødvinen kan jeg anbefale.

Vil du heller ha hvit? Da er denne et godt kjøp.

Ellers gjelder jo "Champagne with the bird" og da er solera-Champagnen jeg lenket til lenger opp et veldig godt valg.

And

Til helstekt and (på dansk vis) er det bare en ting jeg vil anbefale og det er rødvin laget på druen Barbera. Denne produsenten har alltid gode viner.

Andre vil mene at Burgund-viner også vil være gode her og da tenker jeg at forslagene til kalkun også kan prøves her, men jeg kommer til å gå for Barbera.

Lutefisk

Det er ikke en del av min julemat, men gitt det normale tilbehøret til lutefisken kan nok ribbe-anbefalingene absolutt brukes her.

Torsk og kveite

Her vil du ha en smørete Chardonnay, gjerne fra Burgund. Denne her kan passe godt.

Ble prisen litt for stiv? Da kan du prøve den hvite jeg nevnte til kalkunen i stedet. Eller du kan gå for en amerikansk Chardonnay i stedet.

Vilt

Her skiller vi mellom mildere vilt-typer og de litt kraftigere i smaken. Til milde viltretter, av hjort for eksempel kan du gjerne bruke Pinot Noir eller en Syrah, som er et klassisk valg til vilt.

Jeg legger ved lenken til en annen viltvin som dessverre nesten ikke er å få tak i nå, men som er min favoritt og som jeg anbefaler å merke seg så den kan kjøpes i neste årgang.

Til litt kraftigere viltretter kan jeg anbefale denne. Dette er nok et skikkelig kupp! En veldig anvendelig matvin. Eller denne med en klassisk Rhône-blanding.

Av alkoholfritt er denne virkelig god til vilt.

Vegetar/nøttestek

Med forbehold her om at dette har jeg ikke smakt selv, men blitt anbefalt, så skal det være et bra valg med Rioja til nøttestek. Og da må jeg nevne denne vinen. Den finnes også som halvflaske hvis det bare er en som skal ha vegetarmat.

Riskrem og multekrem

Denne, denne eller denne som er litt lettere. Den siste passer nok best til riskrem og saus med røde bær.

Karamellpudding

Denne eller denne.

Julekaker/kransekake/julemeditasjon foran peisen

Denne eller denne. Disse er like gjerne i stedet for dessert, som til dessert. Dyre dråper, men veldig godt!

Er det noen som savner noe? :)

Jeg vet at det ikke er de rimeligste vinene jeg har anbefalt og at noen kanskje synes dette var stive priser, men jeg tenkte som så at er det én gang man skal gi litt ekstra for vin så er det til selveste julemiddagen!

Det er lov å spørre om anbefalinger til rimeligere viner! Blir man mange og må ha flere flasker kan det jo bli dyrt og man må knipe inn der det er mulig. Jeg har noen flere forslag oppe i ermet, men luka kan jo ikke bli FOR lang heller. Spør! :)

NB: Fristen for å bestille varer levert til ditt lokale Vinmonopol er 6. desember, for å være sikker på levering før jul!


#2

Eia sa for siden:

Ho-ho! Her var det en del å dykke inn i! Tusen takk for deling av tips!


#3

Tjorven sa for siden:

:lykkelig: Snakk om å levere på bestilling!!! :hyper:

Jeg er vininteressert, men ligger et stykke bak deg i løypa. Men her var det jo utrolig mye spennende å forsøke seg på. Og det meste er fra bestillingsutvalget, så jeg får gå gjennom lista sammen med mannen min og ta noen beslutninger.

Dypt takknemlig for veldig god luke. :blomster:


#4

Syrinx sa for siden:

Dokker har noko til felles, du og champagnen, skjønar eg. Dokker begge er til å stole på.

Takk for lærerik og fin luke. :hjerter:


#5

tink sa for siden:

En virkelig nyttig og lærerrik luke i dag. Tusen takk! :blomst:

Mulig jeg må oppdatere nettleseren for å komme inn på Vinmonopolet sine sider.


#6

Toffskij sa for siden:

Vin er gøy! :hyper: Kan melde at jeg synes champagne går veldig bra til lutefisk også. Et karamellpuddingtips til er Passito di Pantelleria (kjempesøt, men det må nesten til om man er typen til å ta mye karamellsaus, og det er jeg ...).


#7

nolo sa for siden:

Knall! Takk for gode tips. :xmaskiss:


#8

LilleT sa for siden:

For en innholdsrik luke proppfull av gode tips! :takker: Jeg har jo nesten blitt avholds de siste årene, så glad for de alkoholfrie tipsene også!


#9

Blå sa for siden:

Så gøy. Takk


#10

Polyanna sa for siden:

Tusen takk for tips! Noterer meg Solera-champagnen, og at man faktisk kan tenke sider. Jeg syns den utviklingen som har vært på norsk sider de siste årene er et skikkelig eventyr, og har hatt noen skikkelig gode smaksopplevelser med det, men forbinder det nok med sol og sommer.

Og så lurer jeg på tips til vin til ørret, som vi har en av juledagene. Helstekt, med tradisjonelt tilbehør: Poteter, rømme, agurksalat med eddik.


#11

Syrinx sa for siden:

Sider, ja. Så mykje godt. Eg har "alltid" sider frå Skarbø til pinnekjøtet. Aiaiai.


#12

Inagh sa for siden:

Her var det mye snadder! :nam:


#13

Toffskij sa for siden:

Jeg vurderer sider til pinnekjøttet i år. Synes det er vanskelig å bli helt fornøyd med vinvalgene mine (har prøvd en rekke champagner og rieslinger, og de er alltid bedre uten pinnekjøttet ...).


#14

Skilpadda sa for siden:

Tusen takk for masse fine tips! Champagne til lutefisk tenkte jeg også å tipse om; det har vi (dvs. moren min) innført for flere år siden.


#15

Nenne sa for siden:

Takk for hyggelige tilbakemeldinger. Så gøy at dette traff flere. :)

Polyanna, til helstekt ørret med den type tilbehør passer det veldig fint med riesling. Denne, som er fra Alsace, er veldig god til rød fisk. Hvis du er mer chardonnay- enn riesling-drikker så kan du finne en chardonnay med litt fatpreg.


#16

Strutsen sa for siden:

Jeg er bare misunnelig på dere voksne som klarer å drikke noe annet enn øl. :snurt:

#rølp


#17

Tallulah sa for siden:

Så fin luke! Jeg er ganske glad i vin, men må innrømme at jeg kjøper på etiketten. :knegg: Ikke helt da, jeg leser hyllelappen også, men etikett sier ganske mye, hvertfall når man beveger seg i naturvin-kretsen. Det er verre med klassiske etiketter, for der kan man få både gull og gråstein.

Norsk sider er jeg veldig glad i, men de må virkelig gå noen runder på design, der er det mye "bruttern fiksa noe i Canva"


#18

Toffskij sa for siden:

Jeg ville gått for riesling til ørreten pga. agurksalaten. Eddik og sukker er vanskelig til vin, det kan få en chardonnay eller sauvignon blanc til å smake som vann. Men riesling tåler det. (Tåler også smågodt!)


#19

gnuri sa for siden:

Tusen takk for en fantastisk luke :klemmer: - her er det jammen mange gode tips jeg skal ta med meg! Vi har en tradisjon på julaften med lefseruller og champagne til lunsj, så jeg skal teste ut noen av forslagene


#20

Maverick sa for siden:

Håhå, denne skal bokmerkes for evig tid! Takk! :elsker:


#21

Polyanna sa for siden:

Takk for ørret-tips! Tror vi ofte lander på riesling, men i år har jeg to flasker god Chardonney som jeg kjøpte til meg og datteren i Sør-Afrika.

(En kollega av meg har sluttet hos oss og begynt som vin-influenser. Det er veldig gøy, og i sommer hadde hun en vin-pop-up-bar, der jeg og datteren dro et par ganger. Da ba jeg om en vin som kunne passe både en "gammel" og en ung gane, og fikk en helt FANTASTISK Chadonney, som vi begge elsket. Og det var jo litt gøy at datteren kunne få en litt ordentlig "kvalitets"-favorittvin. Så vi sjekket prisen på polet: 500 kroner. :knegg: Så det blir nok ikke så lenge hun er student. Men i jula, så skal vi kose oss med det jeg kjøpte i Sør-Afrika, i hvert fall! Mannen min har blitt omtrent avholds, så jeg er glad jeg har oppdratt datteren til drikkfeldighet. :knegg: )


#22

Eia sa for siden:

Til pinnekjøtt serverte jeg for i fjor en Pet-Nat-vin som jeg ikke husker navnet på, men som passet helt fortreffelig.

(Note to self: sjekk med langer på polet.)


#23

Teofelia sa for siden:

Takk for masse spennende tips. :hyper:


#24

Nenne sa for siden:

Tusen takk for hyggelige og entusiastiske tilbakemeldinger. :)

Det hadde vært veldig moro å høre om erfaringene deres hvis dere prøver noe av dette!


#25

Blå sa for siden:

Noterer meg sideranbefalingen til pinnekjøttet.


#26

Pamina sa for siden:

Da ble jeg inspirert til å bestille vin til karamellpuddingen og Chmpangnen. Elsker at jeg kan sitte og bestille på nett og hente når jeg har tid. Takk for kunnskap og gode tips.


#27

millact sa for siden:

Pamina: Smart! Godt tips.


#28

millact sa for siden:

Super luke, Nenne! Gleder meg til poltur.


#29

Pøblis sa for siden:

Takk, Nenne - dette var gøy og spennende og en knallbra luke.

:rairai:

(elsker champis og har allerede sendt over liste til mannen, husets pol- og vinansvarlig, for innkjøp)


#30

Dali sa for siden:

Takk for bra luke. Nå slipper jeg å betale Tante Tennfjord for å få juledrikketips.


#31

annemede sa for siden:

Artig luke med masse nyttig informasjon.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i bloggen, så kan du gjøre det her.