Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Leser du varedeklarasjonen?

Leser du varedeklarasjonen før du kjøper?

  • Selvsagt
    72 stemmer
  • Næsj
    21 stemmer
  • Annet
    22 stemmer
#1

safran sa for siden:

Jeg leser alltid varedeklarasjonen på matvarer jeg kjøper, men har inntrykk av at det ofte blir sett på som litt sært. Jeg på min side syns det er rart at folk ikke vet hva de putter i seg og familien sin. Så - leser du bakpå eller ikke?


#2

Alfa sa for siden:

Sjølvsagt gjer eg det.


#3

kisha sa for siden:

Nei.


#4

Fruktflua sa for siden:

Jeg gjør det og har gjort det så lenge jeg kan huske. I disse dager er fokuset størst på alle produkter med feks. herdet fett, og de settes tilbake i hyllen. Mannen vil nesten ikke gå i matbutikker med meg på grunn av det. :fnis:


#5

safran sa for siden:

Dere som svarer nei - hvorfor ikke? :gruble: Jeg lurer oppriktig, altså. For meg synes det nemlig uforståelig å ikke ville vite hva man får i seg.


#6

Erica sa for siden:

Ja det gjør jeg, fordi vi har en liten egg/melk/fiskeallergiker i huset. Også har jeg litt noia for palmeolje.


#7

Veronal sa for siden:

Jeg stemte ja, men det er stort sett fordi jeg allerede vet innholdet i varer vi kjøper til vanlig (matvaretabellen er min venn). (Dvs. jeg står stort sett aldri og leser varedeklarasjonen i butikken i praksis.) Dessuten lager vi stort sett maten fra bunnen av.

Jeg leser ikke på junk - hvis vi kjøper det så kan vi like gjerne kjøpe løpet ut.


#8

Nenne sa for siden:

Nå kjøper jeg så lite halv- og helfabrikata, at jeg ikke gidder å bry meg med det lille jeg kjøper. Tidligere var jeg mer opptatt av innholdet, men nå kjøper jeg så og si bare "rene" produkter og da er det jo ikke noe hokuspokus med det.


#9

torsk sa for siden:

Ofte, men ikke alltid (så det ble "Annet"). Jeg stoler for eksempel ganske mye på at pasta ikke innholder så mye skummelt selv om det er i en litt annen form enn jeg vanligvis handler. (Hvis produsenten er kjent that is, ukjente produsenter leser jeg alltid varedeklarasjonen til samme hvor kjedelig varen er).


#10

Bequita sa for siden:

Alltid. :nemlig:


#11

malena sa for siden:

Som regel, ja. Sammenligner ofte innholdet i like matvarer av forskjellige produsenter.


#12

Mei sa for siden:

Selvfølgelig :)





#16

5barnsmor sa for siden:

Ja, det gjør jeg!!


#17

kisha sa for siden:

Jeg har stort sett kjøpt den samme maten i alle år og ser ikke noen grunn til å studere innholdet. Jeg regner med at alt er trygt å spise, ellers ville det vært fjernet fra hyllene.


#18

Enhjørning sa for siden:

Jeg kan med stolthet melde at jeg de siste årene har blitt mer bevisst på hva som er i maten jeg spiser. :tøff:

Lurer på om det kan ha sammenheng med at jeg har blitt mor... :knegg:

Før i verden kunne jeg ikke brydd meg mindre, nå leser jeg oftere og oftere varedeklarasjonen på varene før jeg kjøper dem.


#19

HP sa for siden:

Jeg leser alltid på nye matvarer, greit å vite hva som er i, og jeg blir stadig overrasket og setter ting tilbake i hyllen. Ting som ser "ekte" og sunt ut er ikke alltid det om en lese på lappen.

Feks.:

  • "Grovbrød" som har fint hvetemel som hovedbestanddel.
  • Noras hjemmelagde jordbærsyltetøy inneholder for eksempel 20% mer jordbær og mindre tilsatt sukker enn bestemor Lerums, som skryter av at det har mindre sukker - mindre enn hva sier de riktig nok ikke noe om på glasset.
  • Gilde ovnsbakt leverpostei inneholder mye mer jern enn Stabburets "barneleverpostei" som en del helsesøstre sier at barna spise fordi den er den eneste som er jernberiket, Gildes inneholder i tillegg mer kjøtt som gjør at også proteininnholdet er høyere. :nemlig:

#20

Bluen sa for siden:

Så å si aldri. Tenker som Kisha.


#21

Christina sa for siden:

Jeg leser alltid den før jeg kjøper, men det er også pga. at vår sønn har matallergi.


#22

safran sa for siden:

Den var da fryktelig naiv, kisha. Vil du si det er trygt å spise næringsfattig mat full av fett og/eller sukker? Det er jo tillatt å selge?


#23

Mandarin sa for siden:

Sier det samme som torsken jeg.


#24

Bluen sa for siden:

Det hender i alle fall titt og ofte at jeg kjøper næringsfattig mat full av fett og/eller sukker - med åpne øyne, og uten at jeg trenger å sjekke innholdsfortegnelsen for å skjønne det. :dum som et kneippbrød spekket med herdet fett:

Fett og sukker er ikke farlig. Jeg føler ikke akkurat at jeg utøver noen risikosport når jeg sitter og trøkker marsipan inn i trynet.


#25

Martis sa for siden:

Jeg leser på nye varer, som vi ikke har kjøpt før. Junior er allergisk mot egg og derfor prøver jeg å unngå ting som innholder det.

Ellers så lager vi det meste fra gunnen, slik at inneholdet er kjent.


#26

Ekorn sa for siden:

Sefølgelig. Vi spiser ikke kjøtt, så da vil i forsikre oss om at det ikke har lurt seg litt kjøtt inn i diverse ferdigfabrikata.


#27

safran sa for siden:

Du aner ikke hvor mange som blir overrasket over at det er sukker i ketchup! Og at fiskepudding er stort sett laget av stivelse. Og at potetmos fra pose er svært lite næringsnyttig, men i stedet inneholder uhorvelige mengder salt. For eksempel.


#28

annemede sa for siden:

Man kan jo få ketchup uten sukker, åh, er den tilsatt kunstig søtning? Nei det visste jeg ikke.


#29

safran sa for siden:

:knegg: Nettopp.


#30

Honda sa for siden:

Jeg leser bestandig men mest for at jeg har laktoseintoleranse.Og er en del ting jeg ikke vil putte i meg,eller jeg liker åvite hva jeg putter i meg:)

Da lærte jeg noe nytt i dag.
Men er ikke gilses ovnabakte posteier grovere enn eks gulboksene?


#31

Alexa sa for siden:

Alltid.


#32

goldnugget sa for siden:

Ja. Har alltid gjort det pga allergi.


#33

Esme sa for siden:

Før leste jeg sjelden varedeklarasjonene, mest fordi jeg visste fra før av at ketchup inneholder sukker og sånne ting og fordi jeg spiser stort sett bare mat laget fra grunnen av.

Etter jeg ble sammen med mannen min som er allergisk mot egg, nøtter og skalldyr finleser jeg varedeklarasjonen på alt.


#34

Ru sa for siden:

Ja, stort sett. Vi lager det meste fra bunnen, så det er ikke mye hel- og halvfabrikater som blir kjøpt, så det er ikke så mange varer det er snakk om.
Jeg er mest hysterisk når det kommer til dusj/såpe/shampoo/tannkrem etc. pga. min egen allergi. Dessuten setter jeg min ære i å unngå parabener. :hysterisk mamma:


#35

Sokk sa for siden:

:nemlig:

Det er stort sett når jeg handler alene (uten barn) at jeg har tid til å stå ved butikkhyllene og finlese, og kan glatt bruke en time på å handle på kveldstid i en forholdsvis liten butikk. :o Jeg prøver også å unngå herdet fett, palmeolje og store saltmengder.


#36

kisha sa for siden:

Nå spiser jeg ikke mat full av sukker og fett. Jeg baker brødene selv og prøver å holde de så sunne som mulig. Jeg fråtser en del med sauser, men det er sjelden. Når det gjelder råvarer og grønnsaker ser jeg jo på varen hva den består av. Jeg er ei godt voksen dame og spiser den maten jeg liker. Nymotens slankemat liker jeg ikke, selv om jeg er på slanker konstant. Lettprodukter er jeg skeptisk til. Hvilke varer mener du jeg skal sjekke?
Når det gjelder småen er jeg nøye med at han får i seg sunn mat.


#37

Hjertensfryd sa for siden:

Lager stort sett all mat frå grunnen av, så det er ikkje så mangen ting me snakker om. Men enkelte ting må lesast nøye, grunna allergi.


#38

løve70 sa for siden:

Ja, det gjør jeg.


#39

MorStine sa for siden:

Jepp, særlig etter jeg la om kosten i sommer:D


#40

Propella sa for siden:

Noen ganger leser jeg varedeklarasjonen. Det gjelder spesielt nye matvarer. Jeg leser sjelden på varer som jeg kjøper flere ganger i uken.


#41

Kanina sa for siden:

Ja, leser alltid varedeklarasjonen, fordi jeg har cøliaki. Utrolig hvor mange produkter de klarer å slenge gluten oppi, tilsynelatende kun for moro skyld.

Men før jeg fikk diagnosen for et års tid siden, leste jeg sjelden varedeklarasjonen, annet enn når jeg lurte på om det var kunstig søtning eller vanlig sukker i noe, f.eks. Det har derfor medført litt omstilling å plutselig måtte lese bakpå alt, og jeg glemte meg også et par ganger i starten (sjeldnere nå).

Kan ikke fatte at så mange av dere gidder å bruke så mye tid på å lese bakpå varer når dere er i butikken, hvis ikke dere er nødt??
Jeg leser ikke lenger bakpå alt, så lenge jeg sjekket samme vare for kort tid siden. Men det hender jo at de endrer oppskrifter, så det gjelder å følge med innimellom..


#42

Skytte sa for siden:

Det forekommer, men ikke alltid.


#43

Bluen sa for siden:

Det er muligens mange som ikke vet det, men jeg synes mediene er flinke til å mjære om den slags. Sjøl spiser jeg ufortrødent ketsjup og potetmos på pose den ene gangen i måneden det er aktuelt - mot bedre vitende, altså. :eek: Jeg ser ikke noe behov for å leve på diett.


#44

Kanina sa for siden:

Og de som ikke får med seg denslags i mediene, er neppe blant dem som går og nileser bakpå varer i butikken, altså.

Jeg er heller ikke redd for ketchup, og en og annen kjeks med transfett (så lenge den er glutenfri, da). Jeg er oppfostret på halvfabrikata, håper ikke det kommer til å forfølge meg resten av livet!:paranoid:



#46

Myrsnipa sa for siden:

Jeg har dessverre såpass liten peiling at det ikke hjelper meg noe særlig å vite at mat inneholder dinatriumfosfat,natriumglukamat eller annattoekstrakt.

Er heller ikke flink til å sjekke f.eks leverposteityper opp mot hverandre, eller lese hva wienerpølser inneholder.

Hvilke varer er det dere sjekker? Melkeprodukter, f.eks? Oster?
Jeg sjekket faktisk nettopp inneholdet i en frokostblanding, men det hjelper meg liksom ikke å vite hvor mange g "energi" den inneholder, eller om stivelse alltid er usunnt.

Hvor i alle dager finner jeg et slikt intro-kurs?


#47

Marge sa for siden:

Her kan jeg bare signere alt. :knegg:


#48

safran sa for siden:

Hvilke varer jeg mener du skal sjekke? :humre: Jeg mener iallefall ikke at du skal sjekke bakpå purreløken, for der står det neppe noe. Jeg snakker selvsagt om varer som er fabrikkprodusert. Jeg finner det iallefall veldig nyttig å vite hvor mye kjøtt det er i kjøttprodukter, og hva de ulike påleggstypene inneholder. Posesupper og slikt kjøper jeg ikke, nettopp fordi jeg vet hva det inneholder.


#49

Pasta sa for siden:

Tror jeg bare må si meg enig. Jeg skjønner fint lite av varedeklarasjonen når jeg leser den.


#50

safran sa for siden:

Men dere skjønner vel hva det betyr når det står x antall gram tilsatt sukker i en frokostblanding? Det er iallefall nok til at jeg styrer unna det som hverdagskost.


#51

Divine sa for siden:

:ler: Siterer Eddie Izzard (min helt!):

And there’s also labels in supermarkets; you’ve got labels on the food stuff now, so you can- it says “Four grams of protein,” you go, “Ah!” Is that good? Is that far too little protein? Is it you’re gonna die of protein shortage, or you’re gonna overdose on it? “0.02 milligrams of sodium.” Sodium explodes in water. Do I need 0.02 milligrams of that? Calcium- can you overdose on calcium? Can you go… (grins impossibly, miming having huge teeth)
“Well, I think there’s too much calcium in your diet.”
“Yes, that’s what I thought.”
“Are you eating a lot of chalk salad?”
“Yeah…”


#52

Susse sa for siden:

Om jeg kjøper matvarer jeg ikke kjenner innholdet på ut og inn leser jeg. Har en matallergiker i huset og jeg vil dessuten gjerne unngå smaksforsterker og herdet fett.


#53

Myrsnipa sa for siden:

That's me! :flau:


#54

Myrsnipa sa for siden:

Selvsagt. Vi spiser kun havregryn vi, men jeg testet en special activ K eller noe sånt her om dagen.

Jeg har jo sunnt matvett og vet jo hva som er direkte dårlig mat. Kjøper sjelden halvfabrikata, tror jeg. Hva er det dere kaller halvfabrikata? Gryterett-poser? Vi bruker ikke sånne ting, lager det aller meste fra bunnen, og som du selv påpekte- det står ikke noe på baksiden av purreløken. (hvor er forresten baksiden av en purre? :knegg: )


#55

Olympia sa for siden:

Vi er ikke allergisk mot noe, lager maten stort sett fra bunnen (i hvert fall den vi serverer til barna og spiser til hverdags), og den søplematen og godisen som jeg spiser spiser jeg uten å bry meg en døyt om hva den inneholder. Jeg kjøper ikke den slags i formening om at det er sunt. Men det er ikke alltid jeg bryr meg om å være så fryktelig sunt, hvis du skjønner hva jeg mener. Det hender rett som det er at jeg gir blanke f i både glutamater og ander ol-er og at-er.


#56

Myrsnipa sa for siden:

Kan noen gi meg en link til basic kunnskaper om glutamater og ol-er og at-er? (takk for formuleringshjelp Olympia)


#57

safran sa for siden:

Ja, men da har du jo orientert deg. :nemlig: Gryterettposer er vel halvfabrikata?

Interessant link, forresten: forbrukerportalen.no/Artikler/2005/1119953845.23


#58

Hjertensfryd sa for siden:

Eg har ikkje den store peilingen i det heile tatt. Men eg tåler ikkje glutamat og andre smaksforsterkara. Men det er ikkje alltid at det står glutamat på pakningane. Så eg sendte mail til mattilsynet og fekk tilsendt ei liste over kva nr smaksforsterkarane har.

Kort og godt, ingen e stoffer som starter på 600 kjem inn i dette huset.



#60

Dragen sa for siden:

Jeg finleser på alle pakkene, og kjøper og prøver alt som ikke inneholder hverken melk eller gluten.


#61

Shannon sa for siden:

Ja, siden jeg har cøliaki. Men jeg gjør det som regel på "trygge" podukter også.


#62

Superior sa for siden:

Nei, ikke til vanlig. Men er det noe nytt jeg skal ha eller lurer på noe, så selvfølgelig.


#63

Aminta sa for siden:

Selvsagt, hvis det er noe jeg trenger å lese på for å finne ut hva de inneholder.


#64

bina sa for siden:

Normalt sett ikke. Hvis jeg skal ha noe spesielt allergivennlig, eller det er et nytt produkt jeg ikke vet hva er, da leser jeg varedeklarasjonen. Men for det meste kjøper jeg det som ser godt ut.


#65

Maverick sa for siden:

Ja, ofte. Prøver å bli mer bevisst på hva vi putter i oss. :nyttårsforsett:


#66

turi sa for siden:

Er blitt mer nøye de siste årene, men prøver å kjøpe mer rene produkter og lage fra bunnen selv. PRØVER er ett nøkkelord her!


#67

Skilpadda sa for siden:

Ja, det gjør jeg - ikke for at noen av oss er allergiske eller fordi vi er spesielt opptatt av tilsetningsstoffer, men bare for å finne ut hva ting er før jeg kjøper dem. Bildet på pakken og navnet på varen er veldig sjelden nok til at jeg kan være sikker på hva dette egentlig er og om det er noe jeg har lyst på.


#68

Toffskij sa for siden:

Ofte, men ikke alltid. Kommer helt an på varegruppe.


#69

safran sa for siden:

Godt eksempel. :nemlig:


#70

Honda sa for siden:

er det palm olje som ikke er så bra?

:blond:

for i dag leser jeg på en grøt mann har kjøpt til snoopy.
Tine sin småfolk, mildfulkorn med no frukt og den inneholder palmeolje, solsikker og en til olje...


#71

safran sa for siden:

Palmeolje bør man ligge unna. Produksjonen er blant annet med på å ødelegge regnskog.


#72

Honda sa for siden:

ok:blond:
Jeg trodde den var "farlig" for kroppen




#75

Noba sa for siden:

Jeg leser ofte varedeklarasjonene, men ikke alltid.


#76

Røverdatter sa for siden:

Jeg gjør det som oftest, men av og til glemmer jeg det i butikken og leser det når jeg kommer hjem i stedet. Vi har også allergi og matintoleranse i familien så det meste må uansett lages fra bunnen.


#77

Fibi sa for siden:

Stemte "annet". Leser bruksanvisningen i blant, men ikke alltid.


#78

safran sa for siden:

Bruksanvisningen? :humre: Må stekes før den spises og sånn?



#80

safran sa for siden:

Den her skjønte jeg forresten ikke. Er det fullstendig på trynet å ha et ønske om å vite hva man spiser? :confused: Jeg på min side kan ikke fatte at det går an å lukke øynene for at det fins stoffer i mat som kan virke uheldig på kroppene våre, og det virker fullstendig tanketomt å ha en sånn holdning som du viser her.


#81

trøtt sa for siden:

Ja det gjør jeg, men hovedsakelig pga unger som ikke tåler melk og egg. Alt må finleses.


#82

Kanina sa for siden:

Selvsagt er det ikke på tryne å ville vite hva man putter i seg. Jeg bare undret meg på en litt respektløs måte, kanskje. Det blir jo aktuelt igjen når man hører om benzosyre og sånt. Selv leste jeg sjelden bakpå varene (visste jo uansett ikke hva jeg skulle se etter), og etter at jeg ble nødt til å gjøre det pga cøliaki, synes jeg det er veldig slitsomt.


#83

trøtt sa for siden:

Nei for best resultat ta av plasten før den sette på rist midt i ovnen.

#84

Amelie sa for siden:

Anbefaler fiskepudding/fiskekaker/fiskeboller fra Lofoten (produsent), de inneholder MYE fisk og ingen kunstige tilsetningsstoffer.

Potetmos fra pose hørte jeg i et eller annet TV-program at var omtrent like næringsrikt som kokte poteter. Det påstår forresten Mills selv også. Men posene inneholder tilsetningsstoffer som natriumglutamat og dinatriumfosfat, som ikke er bra for små barn. Dette oppdaget jeg nylig.

Men jeg leser stort sett varedeklarasjonen, ja.


#85

Kirsebær sa for siden:

Ikke alltid, men på noen varer. Stemte annet.


#86

Slettet bruker sa for siden:

Jeg leser alltid på nye matvarer. Må jo det for å se om jeg kan spise dem. Også har det blitt vane å sile ut mest mulig av det resten av familien skal spise på en del ting også. Transfett feks får de ikke spise når det er jeg som handler.


#87

Snippa sa for siden:

Jeg leser på noe, men langtfra alt. Jeg er mer nøye i yyytlandet.


#88

Dinochef sa for siden:

Jeg vil oppfordre alle til å lese "den hemmelig kokken" veldig bra skrevet og en vekker for de fleste.


#89

GeekyGirrrl sa for siden:

Leser ikke. Orker ikke bekymre meg så mye om det som er i maten. Lager helst mat fra bunnen av og baker brød selv.
Leser på pakkene mens jeg spiser, f.eks pålegg, men ikke i butikken. Det har jeg aldri tid til.

Jeg ser faktisk ikke på datostemplingen heller. :ærlig:


#90

Dinochef sa for siden:

At Mills sier at pose potetmos er like næringsrikt som kokte poteter kommer vel i samme kategori som når tobakk produsentene sa at røyking var sunt, og det er ikke så mange år siden.


#91

Amelie sa for siden:

Godt tips. Tror jeg har sett han i et program på tv også.


#92

Amelie sa for siden:

Det var fra den ene ytterligheten til den andre.
Men det ble også sagt på et tv-program for noen måneder siden, om det var forbruker helse eller hva husker jeg ikke. Noen andre som har hørt dette?
Uansett, hjemmelaget potetstappe er hundre ganger bedre.


#93

Turban Smukk sa for siden:

Jeg stemte "annet" siden jeg ofte leser, men ikke alltid. Vi har ingen allergier eller intoleranser og har sluttet med halvfabrikata (stolt!). Vi spiser lite brød og kjeks, men jeg pleier jeg å sjekke slike varer. Jeg sjekker pålegg, juice, yoghurt og frokostblandinger (særlig sukkerinnholdet), det er vel det. Ellers spiser vi "rene" matvarer. Junk er junk, da kan det være det samme. Altså sjekker jeg ikke godis, pølser og ferdigpizza, det spises såpass sjelden likevel og jeg vil faktisk helst ikke vite hva det inneholder.

Tillegg: Jo, jeg har visst sjekket pølser og ferdigpizza også, når jeg tenker meg om. :sparke:


#94

Amelie sa for siden:

Man kan ha god samvittighet når man spiser pølser fra Grøstad Gris! Kjempegode og uten tilsetningsstoffer, og fra lykkelige griser.
Det finnes også økologisk pizza fra Dr Øtker.
Og nydelig Stangekylling.

Dessverre er jeg slett ikke flink nok til å prioritere økonomisk, eller tidsmessig - det går nok endel i halvfabrikata. Fiskepinner, pizza, tomatsuppe m.m.


#95

Turban Smukk sa for siden:

Grøstad Gris har kjempegode pølser, ja! Dessverre ikke alltid like lett å få tak i for meg, men nå spiser vi pølser kanskje to ganger i året, så det representerer ikke så stort problem. Jeg ville nok ha spist pølser oftere dersom virkelig gode pølser var litt lettere å få tak i. Stangekylling har vi også i blant, og det er nydelig. Ferdigpizza spiser vi heller ikke så ofte, men når vi gjør det er det fra doktoren.

Hey, jeg høres jo ut som en helgen, her. :fnise: Men det har faktisk vært uproblematisk å kutte ut halvfabrikata. Tomatsuppe lager man selv i en fei, for eksempel. Den største utfordringen for min del er planleggingen.


#96

Niobe sa for siden:

Selvsagt.


#97

Fru Snurp sa for siden:

Varedeklarasjonen må finleses dessverre. Det står ikke med store bokstaver bestandig at de f.eks putter svinespekk i et kalkunprodukt.


#98

Kanina sa for siden:

Morsomt at denne tråden kom opp igjen. Den ga meg faktisk en vekker den gangen.

Jeg sliter litt med å finne leverpostei uten alle de skumle konserveringsmidlene...? Og så må de i tillegg være uten hvetemel, men det viktigste er jo hva jeg putter i barna, da. Må jeg begynne å lage leverpostei selv, og er det særlig sunt med tanke på miljøgifter i lever? :forvirra:


#99

Amelie sa for siden:

Grøstad produserer leverpostei, men den har jeg aldri sett. Skal etterlyse den på vår Ica Super.

Tulip Leverpostei (dansk grov) inneholder visstnok ikke uheldige tilsetningsstoffer. :)


#100

Snuppa sa for siden:

Jeg gjør det fordi jeg er ny i gamet hva matintoleranse gjelder...
Her skal det ikke være melkeproteiner eller soyaproteiner.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.