Jeg elsker laks, men hver gang jeg spiser det sitter jeg igjen med dårlig samvittighet. Det passer meg dårlig å spise oppdrettsfisk. Høstens fokus på avmagrede sjøfugl som resultat av at maten de skulle hatt går til oppdrettsanleggene var spikern i laksekista.
Men hva skal jeg gjøre da? Et liv uten fiskemiddager virker veldig trist. Hvilke fiskeprodukter kan man spise egentlig hvis bismaken ikke skal bli for ille? Bare egenfisket?
Litt mer seriøst, så er det da veldig politisk ukorrekt å være imot oppdrettsnæringen? Ser for meg behandlingen av den politikeren som vil legge ned den næringen...
Kanskje vi kan ha et "Vimsens rom for politiske korrekte diskusjoner" der Vimsen legger kritriene for hva som er politisk korrekt? :popcorn:
Jeg kjøper den nydeligste økolaks på Helios, og etter å ha smakt den spiser jeg ikke annet. Den har ikke den ekle litt tranaktige smaken som vanlig laks ha, den er delikat, velsmakende og kjempegod. ikke sinnsvakt dyr heller. Kan anbefales. Sjekk debio.no eller oikos.no, en av dem eller begge (?) har info om økofisk.
Fordi oppdrettslaksen har det fryktelig, står tett i mærene, er fulle av sykdom, fores med antibiotika og elendig for og fargestoff, rømmer og ødelegger villaksstammene gjennom sykdomssmitte og dritt og roter til noe fryktelig i lokale økosystemer. Oppdrettslaks har ødelagt fine elver med lakseparasitter og hele villaksstammer er blitt utryddet som følge av dette. Hvorfor? Fordi nordmenn, som bruker 8 % av lønna si på mat, skal ha enda billigere fisk. Billig, billig, billig, det er alt som står i hodet på folk. De driter i helse, (egen og dyras) kvalitet, smak eller etikk.
Men laks er jo da ikke billig, trodde jeg. Jeg har aldri sett noe lakseoppdrett plass. Har faktisk aldri hørt om akurrat det heller.
Ikke liker vi laks. Så vi kjøper ikke det uannset.
:dulte:Det er ikke oppdrett i seg selv som er problemet, Azi.
Hvis du leser lenken ser du at det går på alt fra dyrehelse, utslipp i verstingklassen og mulig innhold av farlige stoffer som flammehemmere. En av de verste konsekvensene for meg er at fiskeforet fører til overbeskatning av annen fiskebestand og dermed også artstruende. For ikke å snakke om dyre- og fuglehelse.
Nei, det er sikkert oppdrettsanlegg med sjempelykkelige lakser som skvetter rundt og plsker og leker og har det gøy. :nemlig: Konvensjonell matproduksjon har veldig lavt etikkfokus og maksimal profitt som eneste mål.
KOmmer jeg til å gulpe det mindre opp da? Jeg kjøper ikke fisk vi ikke klarer å spise opp. Eller all mat faktisk. Men hvertfall fisk. Du kan lage og invitere meg over? :blafre:
Foret kan umulig være det samme, for de smaker HELT annerledes. Dessuten er det (selv om dette er fra hukommelsen og det er en stund siden jeg leste) krav til kvalitet på foret og medisinering som er ganske forskjellig. Det krever antgelig, uten at jeg vet all verden om fisk, at de har bedre plass og stresses mindre, slik at feks finneslitasje og angrep på hverandre er et mindre problem? For det er jo mye derfor de får så mye antibiotika, at de går så tett at de smitter hverandre med parasitter, lus og svineri, skader finnene fordi de ikke kan svømme uten å dulte borti noen og dermed får sår og angriper hverandre og får sår.
Lover deg, den er IKKE ekkel som billig oppdrettslaks... på den fiskebutikken på Youngstorget har de også vill laks noen ganger, den er helt fantastisk også.
Jeg er litt slem med deg nå, Mim, men det er ikke slik som du tror med økolaksen...
Foret er annerledes, ja, og smaken er sikkert bedre. Men fisken har ikke noen vesentlig andre rammebetingelser ellers, så vidt jeg kan se og lese:
Det er vel ikke bare Nordmenn som vil ha billig fisk?
"For norsk fiskerinæring som eksporterer over 90 % av produksjonen, er den første utfordringen å komme inn på markedene, dernest å arbeide for gunstige vilkår for å operere der"
Nei nei ikke gå.. Eller var det mer siktet til meg kanskje? :humre:
Jeg snakket om økologisk fisk som vist ikke var så bra likevel pga plassen. Men hvor kommer 18-19-20 fra?
Siden smaken er så dramatisk annerledes og kravene til etikk er såvidt mye høyere (og i tillegg til giftfrihet) et av fundamentene innen økologi, så vil jeg vel anta at laksen har noe mer plass? Uten at jeg vet dette for sikkert.
Jeg leser fremdeles, Azi, ang om økologisk fisk er noe bedre enn vanlig oppdrettslaks. (På www.debio.no/_upl/regler_okologisk_akvakultur_feb_2007.pdf ).
Enn så lenge finner jeg bare ut at smaken er bedre, at de får mat som er produsert med mindre utslipp, og at de har strengere krav til rengjøring av anleggene enn vanlige oppdrettsanlegg. Men lite om fiskehelse, og foret er fremdeles produsert med basis i annen fisk. I tillegg er det mye "anbefalinger" og lite krav, og en del dårlige krav. Feks er det lavere krav til brakkleggingsperiode enn det man ønsker seg som genrelle krav ift blant annet smittevern.)
Nå antar du mye Mim, det skuffer meg litt siden du pleier å virke så etterrettelig?
Leste du ikke lenken over om at det var den økologiske norske laksen som hadde høyest innhold av miljøgifter i undersøkelsen noen lenket til?
Og hva referer du egentlig til ift etiske krav som er høyere? Jeg leser kravene nå, og foreløpig ser jeg ingenting som jeg forstår som høyere etiske krav?
Selv om nordmenn bruker så "lite" av lønna på mat (det gjør iallfall ikke vi), så synes jeg rent kjøtt og fisk er usedvanlig dyrt her i landet, og jeg fatter ikke hvorfor. Hadde økomat (nå snakker jeg om kjøtt, fisk og fugl) vært billigere hadde jeg kjøpt det oftere, men med EN inntekt er det jammen ikke lett. Jeg må innrømme jeg har kjøpt billig frossenlaks på Lidl for å i det hele tatt ta meg råd til å spise laks oftere (for jeg elsker det) men det er sikkert uetisk og dumt. Men det er jo synd man skal måtte spise sunn fet fisk mye sjeldnere for å få råd til det.
Fader at vi ikke har Heliosbutikker her. Ingen helsekoster selger økolaks. Gjør Ultra det mon tro? Fristet iallfall å smake, selv om jeg faktisk synes all laks jeg har smakt har vært veldig god.
Det ser dessverre ikke slik ut?
I tillegg til at også økolaksen har det rimelig kjipt, og at kravene stort sett består av anbefalinger, så er den kanskje ikke så sunn heller: