Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Kan jeg spise laks?

#1

Balanse sa for siden:

Jeg elsker laks, men hver gang jeg spiser det sitter jeg igjen med dårlig samvittighet. Det passer meg dårlig å spise oppdrettsfisk. Høstens fokus på avmagrede sjøfugl som resultat av at maten de skulle hatt går til oppdrettsanleggene var spikern i laksekista.

Men hva skal jeg gjøre da? Et liv uten fiskemiddager virker veldig trist. Hvilke fiskeprodukter kan man spise egentlig hvis bismaken ikke skal bli for ille? Bare egenfisket?


#2

Vimsen sa for siden:

Det burde være en lukket gruppe for disse politisk korrekte diskusjonene.


#3

Vimsen sa for siden:

Og det sa jeg med et smil altså!! :redd:


#4

Balanse sa for siden:

Haha! Jeg hadde et veddemål med meg selv om hvorvidt Vimsen kom med svarinnlegg her i kveld, og jammen slo det til som bare det!


#5

Vimsen sa for siden:

Du har sunne interesser. :stolt:


#6

Balanse sa for siden:

Litt mer seriøst, så er det da veldig politisk ukorrekt å være imot oppdrettsnæringen? Ser for meg behandlingen av den politikeren som vil legge ned den næringen...

Kanskje vi kan ha et "Vimsens rom for politiske korrekte diskusjoner" der Vimsen legger kritriene for hva som er politisk korrekt? :popcorn:


#7

Vimsen sa for siden:

Kan vi godt. :rørt:


#8

Azi sa for siden:

Hvorfor er det galt å drive å oppdrette fisk? Det samme gjør jo folk med hund og katter ol. Og det er jo ikke noe galt i det?


#9

Harriet Vane sa for siden:

Jeg kjøper den nydeligste økolaks på Helios, og etter å ha smakt den spiser jeg ikke annet. Den har ikke den ekle litt tranaktige smaken som vanlig laks ha, den er delikat, velsmakende og kjempegod. ikke sinnsvakt dyr heller. Kan anbefales. Sjekk debio.no eller oikos.no, en av dem eller begge (?) har info om økofisk.


#10

Vimsen sa for siden:

Heldigvis slipper vi å spise katter og hunder.


#11

Azi sa for siden:

Obs.. gjør vi ikke? :eek:

Skatt, ta ut katta ut av fryså



#13

Harriet Vane sa for siden:

Fordi oppdrettslaksen har det fryktelig, står tett i mærene, er fulle av sykdom, fores med antibiotika og elendig for og fargestoff, rømmer og ødelegger villaksstammene gjennom sykdomssmitte og dritt og roter til noe fryktelig i lokale økosystemer. Oppdrettslaks har ødelagt fine elver med lakseparasitter og hele villaksstammer er blitt utryddet som følge av dette. Hvorfor? Fordi nordmenn, som bruker 8 % av lønna si på mat, skal ha enda billigere fisk. Billig, billig, billig, det er alt som står i hodet på folk. De driter i helse, (egen og dyras) kvalitet, smak eller etikk.

#14

Vimsen sa for siden:

Det er ikke alle oppdrettsanlegg som driver det slik.


#15

Azi sa for siden:

Men laks er jo da ikke billig, trodde jeg. Jeg har aldri sett noe lakseoppdrett plass. Har faktisk aldri hørt om akurrat det heller.
Ikke liker vi laks. Så vi kjøper ikke det uannset.


#16

Lisa sa for siden:

Føkk så bra sagt Mim ...


#17

Balanse sa for siden:

:dulte:Det er ikke oppdrett i seg selv som er problemet, Azi.
Hvis du leser lenken ser du at det går på alt fra dyrehelse, utslipp i verstingklassen og mulig innhold av farlige stoffer som flammehemmere. En av de verste konsekvensene for meg er at fiskeforet fører til overbeskatning av annen fiskebestand og dermed også artstruende. For ikke å snakke om dyre- og fuglehelse.


#18

Lisa sa for siden:

Men prøv den laksen Mim snakker om, det er noe HELT annet ...


#19

Vimsen sa for siden:

Føkk? :rofl:


#20

Harriet Vane sa for siden:

Nei, det er sikkert oppdrettsanlegg med sjempelykkelige lakser som skvetter rundt og plsker og leker og har det gøy. :nemlig: Konvensjonell matproduksjon har veldig lavt etikkfokus og maksimal profitt som eneste mål.


#21

Balanse sa for siden:

Nå er jeg helt enig med deg, Mim, men er ikke økolaksen også fra oppdrettsanlegg? Slik at problemet knyttet til fiskeforet er det samme?

Jeg skal lese lenkene dine, altså, bare et kjapt oppfølgingsspørsmål.


#22

Azi sa for siden:

KOmmer jeg til å gulpe det mindre opp da? Jeg kjøper ikke fisk vi ikke klarer å spise opp. Eller all mat faktisk. Men hvertfall fisk. Du kan lage og invitere meg over? :blafre:


#23

Harriet Vane sa for siden:

Foret kan umulig være det samme, for de smaker HELT annerledes. Dessuten er det (selv om dette er fra hukommelsen og det er en stund siden jeg leste) krav til kvalitet på foret og medisinering som er ganske forskjellig. Det krever antgelig, uten at jeg vet all verden om fisk, at de har bedre plass og stresses mindre, slik at feks finneslitasje og angrep på hverandre er et mindre problem? For det er jo mye derfor de får så mye antibiotika, at de går så tett at de smitter hverandre med parasitter, lus og svineri, skader finnene fordi de ikke kan svømme uten å dulte borti noen og dermed får sår og angriper hverandre og får sår.

#24

Lisa sa for siden:

Selvfølgelig, anytime :)

Lover deg, den er IKKE ekkel som billig oppdrettslaks... på den fiskebutikken på Youngstorget har de også vill laks noen ganger, den er helt fantastisk også.


#25

Harriet Vane sa for siden:

Jeg inviterer deg gjerne til min ovsnbakte laks med spinat og purre. Mandelpoteter og grønnsalat til. Deilig. :nam:


#26

Azi sa for siden:

Da ser jeg fram til lakse middag hos deg! :hyper:

Går det an å få laksefile? Eller må man kjøpe hele svære fisken? Kan jo alltid prøve et lite fillet hjemme først!


#27

Balanse sa for siden:

Jeg er litt slem med deg nå, Mim, men det er ikke slik som du tror med økolaksen...
Foret er annerledes, ja, og smaken er sikkert bedre. Men fisken har ikke noen vesentlig andre rammebetingelser ellers, så vidt jeg kan se og lese:


#28

Azi sa for siden:

Denne søndag? :blafre:


#29

Martis sa for siden:

Det er vel ikke bare Nordmenn som vil ha billig fisk?

"For norsk fiskerinæring som eksporterer over 90 % av produksjonen, er den første utfordringen å komme inn på markedene, dernest å arbeide for gunstige vilkår for å operere der"

Hentet fra: www.stortinget.no/inns/1998/199899-093-004.html

Uten oppdrettsnæringen så kunne man vel lagt ned kystNorge nord for Trondhjem?

gammel lakseslakter


#30

Balanse sa for siden:

Økofiskefor er også basert på fisk.


#31

Vimsen sa for siden:

Bor ikke du i Oslo da? jeg kommer neste helg!


#32

Azi sa for siden:

Nå ble jeg ihvertfall forvirret igjen!


#33

Lisa sa for siden:

Du kan kjøpe enten hel fisk eller fileter!

Da får du gi lyd fra deg da neste gang du er på Grunerløkka ;)


#34

Vimsen sa for siden:

18, 19 og 20!!


#35

Azi sa for siden:

Hehe kult. Takk det skal jeg jammen gjøre! :hyper:


#36

Azi sa for siden:

Kan snakke du om? :rofl: Forvirrer meg enda mer?


#37

Vimsen sa for siden:

God natt!


#38

Azi sa for siden:

Nei nei ikke gå.. Eller var det mer siktet til meg kanskje? :humre:
Jeg snakket om økologisk fisk som vist ikke var så bra likevel pga plassen. Men hvor kommer 18-19-20 fra?


#39

Harriet Vane sa for siden:

Jeg kjøper bare fileter. :lat:

Siden smaken er så dramatisk annerledes og kravene til etikk er såvidt mye høyere (og i tillegg til giftfrihet) et av fundamentene innen økologi, så vil jeg vel anta at laksen har noe mer plass? Uten at jeg vet dette for sikkert.


#40

Balanse sa for siden:

Jeg leser fremdeles, Azi, ang om økologisk fisk er noe bedre enn vanlig oppdrettslaks. (På www.debio.no/_upl/regler_okologisk_akvakultur_feb_2007.pdf ).
Enn så lenge finner jeg bare ut at smaken er bedre, at de får mat som er produsert med mindre utslipp, og at de har strengere krav til rengjøring av anleggene enn vanlige oppdrettsanlegg. Men lite om fiskehelse, og foret er fremdeles produsert med basis i annen fisk. I tillegg er det mye "anbefalinger" og lite krav, og en del dårlige krav. Feks er det lavere krav til brakkleggingsperiode enn det man ønsker seg som genrelle krav ift blant annet smittevern.)


#41

Harriet Vane sa for siden:

Interessant, Balansekunstneren. Vi må begynne å maile noen, ser det ut til. Debio, mattilsynet og ministeren.


#42

Balanse sa for siden:

Nå antar du mye Mim, det skuffer meg litt siden du pleier å virke så etterrettelig?

Leste du ikke lenken over om at det var den økologiske norske laksen som hadde høyest innhold av miljøgifter i undersøkelsen noen lenket til?

Og hva referer du egentlig til ift etiske krav som er høyere? Jeg leser kravene nå, og foreløpig ser jeg ingenting som jeg forstår som høyere etiske krav?


#43

Balanse sa for siden:

Aha, flott, da er jeg med igjen!


#44

Azi sa for siden:

Med andre ord så er økologisk laks ikke så bra det heller?


#45

Dixie Diner sa for siden:

Selv om nordmenn bruker så "lite" av lønna på mat (det gjør iallfall ikke vi), så synes jeg rent kjøtt og fisk er usedvanlig dyrt her i landet, og jeg fatter ikke hvorfor. Hadde økomat (nå snakker jeg om kjøtt, fisk og fugl) vært billigere hadde jeg kjøpt det oftere, men med EN inntekt er det jammen ikke lett. Jeg må innrømme jeg har kjøpt billig frossenlaks på Lidl for å i det hele tatt ta meg råd til å spise laks oftere (for jeg elsker det) men det er sikkert uetisk og dumt. Men det er jo synd man skal måtte spise sunn fet fisk mye sjeldnere for å få råd til det.

Fader at vi ikke har Heliosbutikker her. Ingen helsekoster selger økolaks. Gjør Ultra det mon tro? Fristet iallfall å smake, selv om jeg faktisk synes all laks jeg har smakt har vært veldig god.


#46

Harriet Vane sa for siden:

Generelt i debio vs konvensjonell drift, men jeg har bare greie på landbruk/husdyrhold.

Jeg må sette meg inn i dette, men det som jeg vet er at smaken er superb! Og det teller mye.


#47

Balanse sa for siden:

Det ser dessverre ikke slik ut?
I tillegg til at også økolaksen har det rimelig kjipt, og at kravene stort sett består av anbefalinger, så er den kanskje ikke så sunn heller:

Uthevet av meg, sitatet er fra lenken til Kisha, www.pcb.no/text.cfm?ID=0-4235

Jeg er ellers enig med Iset i at all laks er godt, selv om noe laks er bedre. Men jeg må visst ut og fiske selv. (Hahaha, da blir det lite laks.)


#48

Dixie Diner sa for siden:

Skulle ønske mannen min fisket og jaktet. :sur:


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.