I følge HS trenger man ikke vente til de er over året med å gi fisk. Vi skal ha laks til middag i dag, og når vi har potetmiddager, så får Leo litt potet/gulrot som jeg moser med gaffelen. Det smaker visst mye bedre enn kjøpemiddager, syns han. Hva er det verste som kan skje om jeg moser en pitteliten bit laks sammen med poteten og gulroten? Evt kun i litt av maten, slik at han får smake litt med laks, og litt uten? :vetikke:
Faren er vel allergier? Altså dersom det ikke er allergier i familien er det kanskje ikke så farlig. Men fiskeallergi kan gi voldsomme reaksjoner, og fiskeproteiner kan være ganske harde mot magen etter det jeg har forstått av gastrolegene til barna. Den siste gastrolegen mente forøvrig at vi burde teste ut melk før fisk til barna våre.
Han er jo ikke mye over 6 mnd enda. Det holder jo at han får poteter/gulerøtter enda, og gjerne brokkoli etc.
Det er jo ganske ille også, så da dropper jeg det. :knegg:
Jeg har liksom ikke tenkt tanken på å gi fisk til babyer heller, før HS sa at det måtte vi baaare gjøre. Men jeg burde vel plassere det i "vrøvl-kategorien" sammen med "tran er myye bedre enn Eskimo Kids" og "klart han kan ha smør nå". :knegg:
Jeg har prøvd ut litt smør i middagene hans. Har gått greit det. Melk venter jeg selvsagt med. Fisk har vi ikke prøvd enda, men jeg tør jo ikke prøve det når jeg leser oppover her. Når kan vi prøve fisk da? Vi har bare litt pollenallergi i familien (bare min mann).
Flott! Da blir det straks fisk her i huset. Tran (Eskimo) har han jo fått siden 4 ukers alder. Hvis de er allergiske mot fisk, reagerer de vel på tran, eller?
Jeg ville ikke gitt laks til en baby. Tror jeg ventet til godt over ett-års-alder før jeg ga fisk til Vesla. Men så syns jeg matvareallergi må være noe av det kjipeste som kan ramme et menneske da. :matvrak:
Jeg ga ikke tran heller, men det var fordi Vesla kastet opp av det. Det å ikke gi fisk var etter råd fra lege og astma- og allerigforbundet. Hun er disponert for allerigi.
I følge linken til Veronal kan fisk introduseres i andre levehalvår, hvilket Leo starter på om en uke. I følge andre kilder, f.eks den forrige HSen vår (den vi hadde da Malin var baby), så var fisk like fyfy som honning første året.
Vi har litt allergi i familien, så vi ventet med fisk til de var rundt året. Om det var helt nødvendig vet vi jo ikke, men det er jo en veldig enkel forholdregel. Om de utvikler allergi er det godt å vite at man i alle fall ikke har trigget det selv.
Nei, det tror jeg ikke man kan si. Allergi kan slå ut når som helst i livsløpet og spebarnskostholdet er bare en bitteliten ting som kan forebygge. Man har ingen garantier.
Jeg blir helt forvirret av dette jeg altså. Man blir altså rådet til å gi tran fra 4 uker, men fisk skal man vente med til over året, bortsett fra at myndighetene sier at man bør inkludere det fra rundt 6 måneders alder ... Vanskelig dette her.
Hva er forskjellen mellom Eskimo (eller tran) og fisk i forhold til allergier? Eskimo er olje laget av fisk. Tran av fiskelever (og fiskeavfall). Er det noe som er tatt bort i slike oljer? :gruble:
Lurer oppriktig, da jeg også må vurdere å gi fisk (i tillegg til kylling og kalkun). Gla'gutten (8 mnd) må få i seg mer jern og proteiner og jeg vil gjerne at han spiser det samme som oss snart. Er det ikke lurt å innføre så mange potensielle "allergifremkallere" som mulig mens jeg enda ammer? Eller er dette med morsmelk som allergibeskytter en myte? Og hvor lenge anbefales det å vente med fisk? Hvis man er disponibel for allergier, blir man mindre disponibel over tid?
Prøvde forøvrig en kjøpemiddag (glass merket med 6 mnd) med laks på ferie i sommer og det var ikke populært, så har ikke forsøkt med det siden.
I følge Annemede er proteinene fjernet. Jeg stoler ikke på dem, når vi tenker på de avsløringene som var om hvordan tranen ble produsert :yuk:
Rent teoretisk er tran ren olje, mens proteiner er muskler o.a. Så teoretisk sett skulle det gått an å ha tran uten proteiner.
Det har vel vært en liten omdirigering av kostholdsrådene etter at de fant ut at svenske unger som ikke ble utsatt for gluten mens det ble ammet, hadde lettere for å bli glutenintolerante. Før skulle man unngå alt som var allergifremkallende så lenge som mulig. Nå er det vel først og fremst for å unngå at unger som sannsynligvis er allergiske skal få sjokk mens de er bittesmå?
De glassene liker ikke litjtausa heller, og hun kan spise ei hel flyndre alene. Unger er veldig kresne på at fisken er være fersk.
Kan de ikke få fisk? Vi ga snuppa fisk i dag (fra fiskepinner - blanda med potet og MM) og hun elsket det. Satt og sa "Naaaaam, naaaam, naaaam" hele middagen.
Det er så delte meninger om dette at man vel bare får gjøre det man selv mener er best. Jeg kommer nok til å prøve ut litt fisk snart og se hvordan han reagerer. Vesla tålte absolutt ALT, forhåpentligvis tåler han også alt. Men han er bittelitt atopisk da, så jeg må være forsiktig. Eskimoen har han ikke reagert noe på.
Bare for å presisere, vi gir ikke barna våre tran da det ikke er garantert at de er frie for proteiner. Men i teorien skal det som sagt ikke være proteiner i tran.
Vi har ingen allergier i familien, og knerten har spist laks siden han var omtrentlig 10 måneder. Han liker det veldig godt, og vi har ikke sett noen mer reaksjoner på fisk enn på annen mat. Han har noe prikker, men verken vi eller legen skjønner hva det kommer av.
Helsesøsteren vår er også av typen som sier at vi tidlig kan introdusere fisk, og jeg må innrømme at jeg ikke var helt klar over at det kunne være farlig.
For vår del er fisk en stor del av kostholdet vårt; jeg spiser ikke storfe, sau, svin, vilt mm. og poden må jo ha proteiner. Det er nok mer naturlig for oss å være forsiktig med matvarer som er tungt fordøyelig (som kjøtt) enn å vente med fisk. Han skal få smake f.eks lam også, vi skal ikke nekte han kjøtt, men jeg er nok mer bekymret for at han skal få en reaksjon på svin enn fisk faktisk.
Gla'gutten fikk forresten litt torsk i dag, da vi forsøker å innføre litt større biter og prøvesmaking av vår middag. Lagde noe mos med grønnsaker, og noe hele biter. Kan ikke akkurat si at vi kan vente en reaksjon på noe som helst, da alt ble spyttet ut igjen... :sukk: Tror vi skal prøve igjen senere, men jeg forstår at familier med anlegg for slike allergier ønsker å vente.
Det var svaak skalldyrallergi hos søsteren hennes, og hun har selv bare mistanke om litt katte- og pollenallergi. Men da bør man vel uansett passe seg, jeg er usikker. Hvordan er det hos oss når ingen i familien har allergi, bortsett fra min mann som har pollenallergi?
Takk Iset, jeg fant akkurat den andre tråden der Fibi sier hvilke allergier det er i familien,men klarte av en eller annen grunn ikke å klippe det inn. :blond:
Må springe.
Det vet jeg ikke, men det regner jeg med at hun fint kan vurdere selv. I det som SHdir skriver, gjør de rede for hva de mener med "nær familie", og ut fra det kan alle og enhver vurdere allergirisikoen for sitt barn og om de vil gi fisk eller andre allergene matvarer.
Svigermor er allergisk mot egg, og da vi fikk barn trodde jeg at vi bare skulle holde henne unna egg til hun var året. Men vi fikk bekjed om at det ikke bare gjaldt akkurat den matvaren, men alle de klassiske tingene som mange reagerer på. (Melk, fisk, egg..) Det er sikkert gammelt nytt for mange her, men jeg skriver det nå likevel. :)
Det var nytt for meg... at bestforeldrenes allergier har noe å si. Når jeg leser "hvis både mor og far har betydelig allergisk sykdom" tenker jeg ikke litt kløing av egg etc hos besteforeldrene. Da tenker jeg kraftige allergiske reaksjoner som f.eks pustvansker/opphovnet hals ved nøtte eller skalldyrsallergi hos mor eller far. :gruble:
Men hvis dette er tilfelle, er det bare den klassiske allergifremkallende maten man skal kutte ut eller også det nærmeste familie faktisk får reaksjon av? Uff, så vanskelig dette er... :sparke: Det blir det jammen meg morsomt å finne mat til poden, men jeg antar uansett at dette gjelder kun til han er ett år, så da har vi bare 4 måneder vi må holde oss unna svinekjøtt, egg, skalldyr (og derfor fisk?), tomat, ost, yogurt (og melk - men det hadde vi ikke tenkt å gi på en stund uansett). Med tanke på at storfe, sau, svin og vilt allerede er fjernet fra kosten blir jo dette festlig...