Hva bruker dere dette til? Pai? Sauser? Takker og bukker for tips, da vi har kjørt oss litt fast for tiden når det gjelder middagsidéer, og snart-fem-åringen har en litt vrien periode når det gjelder grønnsaker. (Jeg tenkte at spinat muligens er greit å "lure" i ham. Potetmos med spinat? Går det?
Det beste jeg visste om når jeg var mindre var fiskekaker med kokte poteter og spinatsaus.
Min mor lagde bare vanlig hvit saus, og blandet i frossen spinat. :nam:
Jeg lager en slags spinatsaus av frossen spinat, lettrømme og snøfrisk som jeg synes er helt snadder. Den bruker jeg ved siden av ymse kjøttretter - fra koteletter til kylling. Det er ekstra godt til grillet mat.
Som Vimsen skriver er det godt i pastasauser og også i gryteretter.
Frossen spinat er genialt. Vi bruker det for eksempel i "grønne pannekaker" som vesla stadig etterspør. Det er vanlige pannekaker med hakket spinat rørt inn. Vi bruker ganske mye, en 300 - 400 g passer til røre laget på fire egg. Basilikum kan man også ha oppi, og persille og hakket rukkola. Så kan man velge å fylle dem med fx parmesan, pesto og artisjokkhjerter, eller bare spise dem med rørte blåbær e.l.
Vi lager også spinatpai rett som det er, den pleier å slå an hos store og små:
Skipperns herlige
Feta- og spinatpai!
Ingredienser (pr langpanne):
1 kg spinat, ferdig hakket frossen er kjapt og enkelt. Finnes til og med økologisk! Da slipper man alt pillet...
Butterdeig (jeg kjøper ferdige plater, men andre er jo så flinke til å lage den ordentlig)
5-6 egg
1 beger cottage cheese
200 – 300 g revet ost
200 – 300 g fetaost i terninger.
En håndfull marinerte, soltørkede tomater, hakket. Eller oliven i stedet (svarte).
1 løk
Nok hvitløk (gjerne en hel :-D)
Olje til steking
1 spiseskje pesto
Man kan også ha oppi litt rømme eller fløte.
Salt og pepper, spisskum, timian, cayenne/chili, koriander.
Så gjør man så:
Tin opp spinaten.
Stek løken og hvitløken møre i oljen sammen med spisskum, cayenne/chili og evt andre krydder du selv finner på.
Bland resten av fyllet og det stekte i en bolle, fetaosten til slutt så ikke terningene blir rørt i stykker. Ha i salt og krydder.
Kle panna med butterdeig i pannekaketykkelse. Ha oppi røra. Det blir en stilig effekt av å pynte toppen med stjerner og hjerter av butterdeig, laget med pepperkakeformer.
Stek ved ca 180 grader i ca en time (avhenger litt av tykkelsen).
Nam!
Dessuten kan man lage "Lasagna tricolore", lagt med vekselvis tre sauser: En rød tomatsaus, en hvit ostesaus og en grønn spinatsaus. :D
Jeg bruker ofte spinat når jeg lager lunsj til guttene av middagsrester. Kutter opp det jeg har og lager suppe av det. Tilsetter litt buljong, spinat, hakket tomat(frisk) og hvitløk. Det elsker de :)
Kjøttsaus med spinat i er veldig godt. Det laget en venninne av oss et par ganger da vi bodde sammen. Jeg er ikke sikker på om det var tomat i, men det var løk og kjøttdeig og slikt, og en del rømme og hvitløk.