Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor mye vann i brøddeig?

#1

Hasselnøtt sa for siden:

Jeg har arvet min bestemors brødoppskrift. Til sammen er det mellom 1,8 og 2 kg tørt. Så er det jo sånn med gamle brødbakere at "vann tilpasses". Hva er rimelig å anta er en grei mengde? :confused: Min bestemor hadde ikke idé på stående fot for mye vann hun pleier å ha i deigen. :rolleyes:


#2

Magica sa for siden:

I slike kilosposer med mel til brød pleier det å være 6 dl vann. Tror jeg ville tatt sjansen på det, alts 6 dl per kilo tørt.


#3

Sokk sa for siden:

Vi bruker 16 dl vann til 2 kg mel + et par dl solsikkekjerner/linfrø. Melet vi bruker er ca 1 kg fint hvetemel og 1 kg sammalt fint. En gang prøvde jeg et sånt posebrød, og syntes det var beregnet altfor lite vann til deigen, så jeg hadde oppi et par dl ekstra. :nemlig:


#4

Harriet Vane sa for siden:

Jeg bruker 1 liter vann til en kilo mel og et par hundre gram frø. Det blir en grøtete deig som bare heves og helles over i formene. Knaing er oppskrytt. Lar dem heve opp til kanten, steker i 1 time og 10-20 min og spiser. Jummi-jummi!

For folk (barn ol) som er skeptiske til frø og veldig grovt men som likevel bør ha fiber og mindre hvete:

600 g helios 4-korns bakemel,
300 g fibra eller fint sammalt hvetemel,
100 g små havregryn,
2 ts havsalt (fra helios)
1 ss sukker eller honning eller sirup
2 ss odelia rapsolje for baking
1 pakke tørrgjær

bland alt

ha i 7-10 (se det an, det skal bli tykk grøt, ikke suppe) dl 37 C vann og kjør til grøt. La heve til dobbel størrelse, ha i godt smurte former, hev til kanten og stek på 180 C i 80 min.

brød med frø:

300 g helios 4-korns bakemel,
300 g hvetemel,
200 g grov sammalt hvete
200 g rugmel
100 g små havregryn,
100-200 g frøblanding, jeg bruker solsikke, gresskar, sesam og lin)
2 ts havsalt (fra helios)
1 ss sukker eller honning eller sirup
2 ss odelia rapsolje for baking
1 pakke tørrgjær

bland alt

ha i 10 eller mer dl 37 C vann og kjør til grøt. La heve til dobbel størrelse, ha i godt smurte former, hev til kanten og stek på 180 C i 80 min.


#5

Harriet Vane sa for siden:

NB: I mine oppskrifter kan hvetemelet byttes ut med spelt.


#6

Beckett sa for siden:

Kan dette erstattes av noe kjøpt på super´n? :sparke:

#7

Harriet Vane sa for siden:

Hm...du kan jo lage din egen blanding, ta en del fin sammalt hvete, en del fin sammalt rug, en del byggmel og en del havremel og vips har du firekorns bakemel, nok til flere runder. 4-korns bakemel er det du som oftest er garantert at de har på helsekosten, forresten. Brun pose.

#8

Candy Darling sa for siden:

Arken, ikke si det til Mim, men jeg bruker bare mel fra vanlig butikk. Det blir nydelig og grovt og sunt. ;) Jeg tar det jeg har, gjerne fra litt forskjellige ferdigblandinger som rugbrød, 4-kornsbrød, solsikkebrød, Fibra grovbakst osv. Og masse solsikkekjerner og havregryn. Nam.


#9

Harriet Vane sa for siden:

Scarlett; de blandingene er ikke så innmari grove at det gjør noe, altså, selv om de gir inntrykk av det. Jge bruker innimellom Møllerblandingene, de økologiske, og de er ikke like grove som mine, men jeje, heimalaga slumpebrød gir noen husmorpoeng, altså! Jeg lager også som oftest blandinger på måfå med det jeg har, de eneste prinsippene jeg følger er "litt av alt", "husk litt salt", "1 liter vann til 1 kilo væske, sånn ca" og "300 g fint, resten grovt".


#10

Fara sa for siden:

Det trodde jeg også at de skulle ha, men ikke der jeg sjekket.


#11

Harriet Vane sa for siden:

Da tager du hva du haver og gjør det beste ut av det, jeg er sikker på at det blir veldig godt!

#12

Candy Darling sa for siden:

Neida, men med Fibragrovmelet og litt grovt sammalt og sånt blir det ganske bra. Jo mer blandingsmel jeg bruker, jo mindre rent spelthvetemel tar jeg. Også så godt! :nam:

Jeg glemmer forresten ofte salt. :o Men det er vel litt salt i de ferdigblandingene? Jeg savner det sjelden. Nå begynner snuppeliten å kose seg med litt skalk også, så da er det vel like greit, kanskje?

Husmorpoeng. :rørt:


#13

Harriet Vane sa for siden:

Uten salt blir langt fra så godt som med, brød trenger salt for å smake riktig. Da Eira var liten brulte jeg en halv teskje til to brød, og det er innafor, altså. Hun gnagde på skalkene fra hun var 6 mnd.


#14

Beckett sa for siden:

Innbiller meg at det blir billigere på Rimi enn helsekost, lizzom. :prøver å spare inn den nyinnkjøpte Kenwooden: Jeg prøver det, jeg. Og sier selvsagt ikkeno til Helios-nazien.

#15

kisha sa for siden:

Jeg blander grovbakst, havregryn og sammalt grovt hvetemel i halve bollen. Så fyller jeg på vann til det blir ei suppe. Deretter fyller jeg på hvetmele til deigen blir passe. Det blir forskjellig fra gang til gang. Men gode blir de.


#16

Sokk sa for siden:

Blir ikke den deigen innmari våt? :fnise:

(Måtte bare...) :o


#17

scilla sa for siden:

Sokken kom meg i forkjøpet :leppe:


#18

Harriet Vane sa for siden:

:rofl: Haha, jo! Suppe, kan man trygt si!

Bakstemelet kster 20,- ca, men det er veldig godt og uansett er det billig å bake selv. :ser stor på det:


#19

Honda sa for siden:

samme gjør jeg.

Jeg likerå ha brøddeigen litt klisjette. Melet trekker jo til seg veske og er det for lite veske blir brødene stein harde.
Er nå min erfaring


#20

Harriet Vane sa for siden:

Enig! Jo grovere brød, jo mer suger det tørre til seg, frøene må ha væske å svelle i osv.


#21

Honda sa for siden:

:nikker:

Lånte en bok fra det åpne bakeri på bibloteket og der sto det masse lur lesing og mange fine oppskrifter så etter det ble ikke bødene mine harde pannekakerler


#22

malena sa for siden:

Et lite tips; røde linser er nyydelig i brød. Bare ha dem tørre i deigen. :jupp:


#23

Candy Darling sa for siden:

Linser? Min nye favoritt! Noen grunn til at grønne linser ikke skal funke?


#24

malena sa for siden:

Har ikke prøvd grønne. Funker sikkert det også. :jupp:


#25

Harriet Vane sa for siden:

Tror de grønne bør kokes først, for de tenger nærmere 30 min koking, mens de røde er kokt på 5 min.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.