Jeg har arvet min bestemors brødoppskrift. Til sammen er det mellom 1,8 og 2 kg tørt. Så er det jo sånn med gamle brødbakere at "vann tilpasses". Hva er rimelig å anta er en grei mengde? :confused: Min bestemor hadde ikke idé på stående fot for mye vann hun pleier å ha i deigen. :rolleyes:
Vi bruker 16 dl vann til 2 kg mel + et par dl solsikkekjerner/linfrø. Melet vi bruker er ca 1 kg fint hvetemel og 1 kg sammalt fint. En gang prøvde jeg et sånt posebrød, og syntes det var beregnet altfor lite vann til deigen, så jeg hadde oppi et par dl ekstra. :nemlig:
Jeg bruker 1 liter vann til en kilo mel og et par hundre gram frø. Det blir en grøtete deig som bare heves og helles over i formene. Knaing er oppskrytt. Lar dem heve opp til kanten, steker i 1 time og 10-20 min og spiser. Jummi-jummi!
For folk (barn ol) som er skeptiske til frø og veldig grovt men som likevel bør ha fiber og mindre hvete:
600 g helios 4-korns bakemel,
300 g fibra eller fint sammalt hvetemel,
100 g små havregryn,
2 ts havsalt (fra helios)
1 ss sukker eller honning eller sirup
2 ss odelia rapsolje for baking
1 pakke tørrgjær
bland alt
ha i 7-10 (se det an, det skal bli tykk grøt, ikke suppe) dl 37 C vann og kjør til grøt. La heve til dobbel størrelse, ha i godt smurte former, hev til kanten og stek på 180 C i 80 min.
brød med frø:
300 g helios 4-korns bakemel,
300 g hvetemel,
200 g grov sammalt hvete
200 g rugmel
100 g små havregryn,
100-200 g frøblanding, jeg bruker solsikke, gresskar, sesam og lin)
2 ts havsalt (fra helios)
1 ss sukker eller honning eller sirup
2 ss odelia rapsolje for baking
1 pakke tørrgjær
bland alt
ha i 10 eller mer dl 37 C vann og kjør til grøt. La heve til dobbel størrelse, ha i godt smurte former, hev til kanten og stek på 180 C i 80 min.
Hm...du kan jo lage din egen blanding, ta en del fin sammalt hvete, en del fin sammalt rug, en del byggmel og en del havremel og vips har du firekorns bakemel, nok til flere runder. 4-korns bakemel er det du som oftest er garantert at de har på helsekosten, forresten. Brun pose.
Arken, ikke si det til Mim, men jeg bruker bare mel fra vanlig butikk. Det blir nydelig og grovt og sunt. ;) Jeg tar det jeg har, gjerne fra litt forskjellige ferdigblandinger som rugbrød, 4-kornsbrød, solsikkebrød, Fibra grovbakst osv. Og masse solsikkekjerner og havregryn. Nam.
Scarlett; de blandingene er ikke så innmari grove at det gjør noe, altså, selv om de gir inntrykk av det. Jge bruker innimellom Møllerblandingene, de økologiske, og de er ikke like grove som mine, men jeje, heimalaga slumpebrød gir noen husmorpoeng, altså! Jeg lager også som oftest blandinger på måfå med det jeg har, de eneste prinsippene jeg følger er "litt av alt", "husk litt salt", "1 liter vann til 1 kilo væske, sånn ca" og "300 g fint, resten grovt".
Neida, men med Fibragrovmelet og litt grovt sammalt og sånt blir det ganske bra. Jo mer blandingsmel jeg bruker, jo mindre rent spelthvetemel tar jeg. Også så godt! :nam:
Jeg glemmer forresten ofte salt. :o Men det er vel litt salt i de ferdigblandingene? Jeg savner det sjelden. Nå begynner snuppeliten å kose seg med litt skalk også, så da er det vel like greit, kanskje?
Uten salt blir langt fra så godt som med, brød trenger salt for å smake riktig. Da Eira var liten brulte jeg en halv teskje til to brød, og det er innafor, altså. Hun gnagde på skalkene fra hun var 6 mnd.
Innbiller meg at det blir billigere på Rimi enn helsekost, lizzom. :prøver å spare inn den nyinnkjøpte Kenwooden:
Jeg prøver det, jeg. Og sier selvsagt ikkeno til Helios-nazien.
Jeg blander grovbakst, havregryn og sammalt grovt hvetemel i halve bollen. Så fyller jeg på vann til det blir ei suppe. Deretter fyller jeg på hvetmele til deigen blir passe. Det blir forskjellig fra gang til gang. Men gode blir de.
Lånte en bok fra det åpne bakeri på bibloteket og der sto det masse lur lesing og mange fine oppskrifter så etter det ble ikke bødene mine harde pannekakerler