Jeg har sjelden laget muffins, så jeg har ikke noen bestemt oppskrift. Jeg skal lage muffins til Storesøsters bursdag neste helg, og søker rundt etter oppskrifter. Jeg har funnet oppskrifter hvor
smør og sukker røres hvitt
sukker og egg piskes til eggedosis
det tørre og det våte bare røres sammen
Hva blir egentlig forskjellene? Jeg regner med at de med eggedosis blir luftigere? Hvordan gjør du det?
Jeg liker best amerikanske store tunge brownieaktige muffins og vesla elsker dem. De skal IKKE piskes til eggedosis men bare røres lett sammen. Lager ofte med blåbær, de er sykt gode.
Ellers er det vel de eggedosisbaserte som er mest vanlig, de blir sånn sponge-luftige. Har ikke pleid å røre smør og sukker hvitt i muffins, men det er vel egentlig ett fett. :usikker:
Jeg lagde blåbærmuffins en dag denne uka, og der skulle tørt og vått bare blandes lett. De ble ganske så luftige likevel, var både bakepulver og natron i.
Signerer Iset. De amerikanske hvor du blander det våte og det tørre hver for seg og så rører sammen, er de beste. Og det er det som er ordentlige muffins så klart.
Men jeg går rett og slett til butikken og kjøper med meg en pakke Møllerens muffins på 1-2-3 og bruker dene som basis... Tilsetter det jeg eventuelt vil ha. Alt fra bær til sjokoladebiter eller kakaopulver...
De blir alltid borte fra fatene, så de smaker nok ok! :ja:
Haha nei det var ikke det jeg mente, jeg ble bare usikker på hvordan du skulle gjøre det siden du ville ha tips om selve røra. Sjokolademuffins ville jeg nok laget da, og så hatt sjokolademus inni slik Veronal sier, fantastisk tips. :D
Det blir bare et uglehode, da, ikke hele ugla. Da måtte jeg vel hatt to muffins. Når jeg tenker meg om ble muffinsene mine overhodet ikke runde sist jeg bakte, hvorfor ble de ikke det og hvordan blir de det? De stakkars uglene kan jo ikke være helt firkanta i hue heller!
Dette er "the real thing", ikke de eggedosisbaserte muffinsene man vanligvis spiser her til lands (cup cakes, som amerikanerne ville sagt). Ingrediensene skal bare såvidt røres sammen for hånd, og man trenger kun to boller og en stor ballongvisp eller sleiv i tillegg til muffinsformene. Røren holder til 6-12 muffins, alt etter hvor store former man har.
Det tørre:
4,8 dl hvetemel
ca 1,5 dl farin (gjerne brun, mengde etter smak)
3 store ts bakepulver
en klype salt
Det våte:
1 egg
3/4 dl olje (f.eks. rapsolje, kalt "Salat- og matolje")
2,5 dl melk
Smakstilsetninger bestemmer du selv! Min favoritt er most banan (i det våte) med hakkede mandler, gjerne også fire-fem dråper mandelessens. Man kan og bruke vaniljesmak (-dråper eller -sukker), og der bruker jeg kakesprøyte til å sette en god sprut vaniljekrem midt inne i muffinsen før steking. Andre alternativer er rosiner, hakket sjokolade, valnøtt, kanel, blåbær etc. Dersom man bytter ut 1/3 av melet med maismel får man såkalte cornmuffins.
Fremgangsmåte: Sett ovnen på 200-225 grader. Det tørre og det våte blandes hver for seg, deretter røres det såvidt sammen. Røren skal IKKE bli jevn, da blir resultatet bare seigt og kjedelig.. Fyll røren i muffinsformer med en skje - så fullt du bare tør! Det er en fordel å bruke muffinsbrett med papirformer i bunnen. Muffinsene stekes på nederste rille (dersom både muffinsbrett og stekeplate) i 15-20 minutter.
Nigella Lawson skriver "alt de krever er søvnig røring. Sannheten er at du får de letteste muffinsene med en tung og klumpete røre"
Dette trenger du til ca 12 muffins:
75 g smør
250 g hvetemel
2 ts bakepulver
25 g malte mandler
1/2 ts natron
75 g sukker
revet skall av en appelsin
1 dl nypresset appelsinjuce
1 dl helmelk
1 egg
12-hulls muffinsbrett med 12 papirformer (jeg bruker ikke papirformer selv - har de bare rett i muffinsbrettet)
Forvarm ovnen til 200 grader.
Smelt smøret og sett det til side.
Bland mel, bakepulver, malte mandler, natron, sukker og revet appelsinskall i en stor bolle.
Mål opp appelsinjuce og melk i en mugge og pisk inn egget og det avkjølte, smeltede smøret.
Hell så de våte ingrediensene i de tørr og miks det gradvis sammen med en gaffel.
Røren blir full av klumper, men det er slik den skal være, alt skal bare så vidt være blandet. Ikke jobb for mye med røren!!
Fyll røren i formene og stek muffinsene i 20 minutter. Avkjøl dem litt på rist.
Del dem i to mens de forsatt er varme og ha på f.eks smør, appelsinmarmelade, syltetøy eller honning - munnfull for munnfull
Hvis dette var rettet imot å ha mus i magen synes jeg du kan ha det allikevel. Magen er jo selvfølgelig selve muffinsen.. med glasurhode på toppen. Den titter opp må vite:rolleyes:
Uglemuffins med sjokolademus i magen var jo en fantastisk idé. :haha: Men sjokolademusene vil kanskje smelte til det ugjenkjennelige - hva med å lage geleugler i stedet, med mus inni?
Men sånn ellers: Har du muffinsbrett? Det bruker alltid jeg, med papirformer inni, da holder de fasongen fint, hvis altså poenget var å holde dem runde. Du kan låne mine hvis du trenger, hvis du ikke må ha dem før om noen dager kan jeg jo sende dem i posten eller noe.
Jeg har også brukt den pakken en gang, men da ble det syting fra omgivelsene siden det ikke var mine gode amerikanske muffins. :knegg:
Mulig jeg har skjemt bort familien min, klagehønefolk.
Det blir lite oppvask uansett, en bakebolle og et litermål og en visp/skje. :)
Skilpadda: Har bare noen veldig rare og grunne og upraktiske muffinsbrett som egentlig ikke er muffinsbrett, vil veldig gjerne låne! Skal bake på fredag. Søren også at jeg ikke så dette før i dag, jeg som var på dine kanter med bil i kveld, sånn går det når det er for travelt til å være på FP i arbeidstida! Omprioritering må til! :rolleyes:
Jeg prøvde disse nå. Laga dobbel porsjon og hadde most banan og hakka mandler i halvparten og grovhakka sjokolade i den andre. De med banan og mandler ble definitivt best.
Denne oppskriften fra Kristi på NM har jeg også laget mange ganger med stort hell..
Gubben liker best vanlige med store biter av hakket melkesjokolade i. Jeg liker de med en skje blåbærsyltetøy. De blir iallefall skikkelig fluffy og veldig gode. :)
Ja det er den samme oppskriften som jeg la ut oppfor her, den er fra www.kakemonsen.no. Men jeg mener å ha sett den på et annet kakested (ikke NM) skrevet nøyaktig som i ditt innlegg, hvor var nå det mon tro? Jaja, det er iallfall samme oppskrift og den er knakende god. Det er den jeg nesten alltid bruker. :)
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.