Tenkte kanskje jeg kunne legge ut oppskriften på sambosa, selv om jeg pakket flesteparten som vårrruller (jeg er litt lat ;))
900 gram kjøttdeig
2 hele hvitløk
1 stor purreløk
4 mellomstore løk
2 røde paprika
1 gul paprika
1 grønn paprika
Litt kardemomme (underkant av en teskje)
Blandingskrydder
Pepper
Slik gjør du:
Stek kjøttdeig og finhakket hvitløk for seg selv, sammen med litt nykvernet pepper - uten olje i pannen.
Stek finhakket løk, purre og paprika i bittelitt olje.
Bland den stekte kjøttdeigen sammen med den stekte løk/paprikablandingen, og tilsett kardemomme (vær forsiktig med kardemommen) og blandingskrydder etter smak.Bruk ferdig vårrull-deig og brett små konvolutter (sambosa) eller brett som vårruller. Man pensler med en blanding av mel og vann som "lim" i skjøten.
Frityrstek i olje til de blir gylne og fine, og så legges de på papirhåndkle for å "renne litt av seg".
Jeg har googlet litt nå, og ser at det er noe som heter samosa og noe som heter sambosa. Det virker som om de "pakkes" likt, men at innholdet og navnet er forskjellig fra hvor de "kommer fra".
Det er bare snakk om språkforskjeller. Det er stort sett det samme, men man har ulikt fyll i de ulike landene. Som regel bruker de ikke vårrull-deig da, men en hjemmekjevlet deig uten gjær (noen bruker litt tørrgjær i). I Nord-Afrika heter det bourek/brik og de har en deig som ligner mer på vårrull-deig, men den er laget på hvetemel og ikke rismel.
Den deigen jeg brukte til vårruller i går var laget av hvete. Den var fra en asiasjappe. Jeg var litt skeptisk først, men den smakte HELT som ekte tynne vietnamesiske vårruller, knallgod! :D