Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Når barnet ikke spiser grovt brød

#1

Røverdatter sa for siden:

Ja.

Det er en situasjon vi plutselig er i. Vesla spiste alltid hele matpakken uavhengig av brødtype tidligere, men nå spiser hun bare små musebiter av frokost og skolemat hvis jeg sender med grove skiver. Å tvinge henne til å spise er helt uaktelt så jeg har til nå laget matpakke på hennes premisser. Det blir fint knekkebrød (riktignok fullkorn, men lell), skinke av noe slag og litt grønnsaker. Eventuelt middagsrester om vi har. Pastaskruer (fullkorn) og kyllingbiter for eksempel.

Da spiser hun iallefall. Jeg har tenkt at det er bedre hun får i seg de to knekkebrødene med skinke enn at hun ikke spiser en halv skive en gang. Lyst brød går fint innimellom, men ofte er det bare musebiter da også.

Hva er det lurt å tenke på i forhold til kostholdet hennes når hun ikke vil ha grovbrød? Hun er ikke veldig glad i grønnsaker heller, men jeg kan lure henne med grønnsaker og dip, ta litt i gryter o.l. uten at det blir på daglig basis. Hun tar tilskudd av tran og C-vitaminer.


#2

Filifjonka sa for siden:

Liker hun müsli? Havregrøt?


#3

Storm sa for siden:

Jern og fiber er det vel i så fall du må tenke ekstra på. Leverpostei på det hun spiser av brød? Kornblanding med tørket frukt i? Har du/hun prøvd de grove Polarbrødene? Grove pitabrød?


#4

Røverdatter sa for siden:

Havregrøt kanskje, ja. Det kan jeg prøve til kvelds. Den kan jeg jo lage på vann. Hun tåler ikke rene melkeprodukter noe særlig, men jeg tar gjerne tips om hva annet jeg kan putte müsli i som en halvkresen syns ser fristende ut?.


#5

Røverdatter sa for siden:

Jern og fiber. Grove polarbrød og pitabrød - det kan jeg prøve. :noterer:


#6

DM sa for siden:

Grov pasta i maten (salat, pizzagryte med grov macaroni eller skruer osv.). Det å sende med henne middagsrester er jo genialt om hun spiser det! Omelett til å ha på knekkebrødene.


#7

Røverdatter sa for siden:

Ja, vi har fullkornspasta ca. en gang i uken, grovt mel i pizzabunn og mat vi baker og fullkornstortillas nesten hver fredag. Jeg er bare usikker på om det er nok. Hvor mye fiber er det i fullkornsprodukter tro?


#8

Mei sa for siden:

Vi lager musli av havregryn, biter av (usukret) tørket frukt (eple, banan, aprikos, rosiner, pære, kiwi etc.), hakkede nøtter og mandler (kan hakkes i veldig små biter som knapt merkes også), hirseflak, sesamfrø og det som ellers måtte være for hånden. Nå er ikke storebror i nærheten av å være kresen, men kanskje musli med yoghurt kan gå om hun får være med å lage den/se hva som er oppi selv?

Du kan også koke havregrøt på slik musli.


#9

Propella sa for siden:

Bare et lite tips. Ikke ta pålegg på knekkebrødet på morgenen før du legger det i matboksen. Vi pakker pålegget i litt folie og så tar ungene på det når de skal spise. Ellers så har jeg et barn som kun spiser fine baguetter/knekkebrød/polarbrød. Minstepropell er generelt lite glad i brødmat. Vi sender med mye middagsrester. Idag har grove makaronier og kjøttdeig i tomatsaus med masse hvitløk. Igår hadde alle tre med seg hamburger i pitabrød.

Husk å få i litt c-vitamin feks appelsinjucie samtidig med leverposteien. Da bedres opptaket.


#10

malena sa for siden:

Havregrøt laget på havremelk er kjempegodt.
Storebror er ikke glad i brød og han spiser visse müsliblandinger (spesielt de med bær i) og i det siste har det gått litt i puffet havre med melk og en dæsj 100% bringebærsyltetøy.
Han liker også veldig godt å få frosne blåbær/bringebær i.


#11

Røverdatter sa for siden:

Ja, jeg pakker også pålegget i folie og legger knekkebrødet i en sånn liten hylle på toppen av knekkebrødet. Av og til sender jeg med smør i små pakker, men hun spiser gjerne uten også.

Jeg vet ikke om jeg tør å sende med kjøttdeigprodukter som har stått natten over når det ikke er kjøleskap. Er ikke det bakteriefelle deluxe da?

Ellers, takk for masse fine tips! Jeg suger til meg. :D


#12

Propella sa for siden:

Jeg tror ikke det er så stort problem. Vi pakker sekken rett før de skal gå ca 7.30. Her spiser de kl 10.40. Det er ca 3 timer som maten ikke ligger i kjøleskapet. Ungene har aldri blitt dårlige i hvert fall. Vi gjør matboksen klar mens vi spiser middag og putter den rett i kjøleskapet. Det gjør at maten kjøles raskt ned og minimerer antall bakterier i maten. Det er ikke så mange uker i året at det er veldig varmt heller.


#13

m^2 sa for siden:

vafler laget på grovt mel, kanskje være med å lage selv?
Sojayoghurt med musli (hvis hun ikke tåler melka)
hjemmelagde kjøttboller av karbonadedeig eller kyllingkjøttdeig kan fint "spes" med litt kli e.l.
Du kan lage grove pitabrød også - eller få tak i.
Kanskje noe fibertilskuddgreier så hun ikke blir hard i magen? Benefib f.eks?


#14

DM sa for siden:

Det er jo fiber i frukt og grønnsaker også.


#15

m^2 sa for siden:

hvilke grønnsaker er spesielt fiberrike, forresten?


#16

Høyt&amp;Lavt sa for siden:

Havregryn og sammalt rugmel, grovt, er knallbra i vafler og pannekaker, og røra kan lages av vann og appelsinjuice (max halvparten juce) ...


#17

Harriet Vane sa for siden:

Frøkna mi har plutselig noen perioder der hun ikke skal ha korn/biter/grove korn i maten og da bruker jeg 4-kornsbakemelet fra Helios + at jeg kjører alt av frø i blender til mel. Vi har havregrøt til frokost og der kan du gjøre det samme, altså kjøre frø og/eller müsliblanding fra nøttefabrikken i blender og blande i. Litt raspet eple og/eller rosiner gjør at jern i havren tas bedre opp.

Ellers har jeg prøvd disse med hell:
Stomp

400 g hvetemel
400 g Fibramel
100 g sammalt hvete grov
1 pose tørrgjær
1 ts salt
75 g smør
2 dl melk (litt utgått på dato)
3 dl vann
1 egg

Bland alt det tørre, ha i væske (35 C) og egget. Jeg brukte kjøkkenmaskin.
Deretter skal deigen heve i 45 min.

Så deler man opp deigen i ganske små (ca 50 g. emner) triller boller, kjevler ut og legger på klede for etterheving.

Jeg hevet dem mellom 15 og 30 min og stekte på takke, middels varme. (ca 4) på begge sider. Stek dem på den siden som har ligget ned under heving først. Spises med smør og ost eller vanlig pålegg. :nam:

Pass på at de blir gjennomstekte, ca 5-10 min på hver side, tenker jeg.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.