Etter nøye overveiing har jeg bestemt meg for ikke å bake brød selv.
Jeg spiser ikke brød selv for tiden, men jeg vil likevel at mann og barn skal spise sunnest mulig. Så hvilket kjøpebrød er sunnest? Og da snakker jeg om brød man får i vanlig butikk, ikke Ingers rugbrød fra bakeri og lignende.
Knekkebrød? Eller utgår det? Jeg bruker følgende tjuvtriks når jeg handler brød, jeg løfter på de og tar det som er tyngst. Jo grovere et brød er jo tyngre vil det være.
Det er jo helt enormt mye salt i enkelte kjøpebrød. Vi kjøper vanlig Rema brød; Slåttebrød, solsikkebrød (kanskje litt salt...), speltbrød og Simpson brødet. Føler at speltbrød er sunnest, men det er vel ikke bevist at spelt er sunnere enn annet mel (?)..
Jeg kjøper Bakehusets "Ruget" på Kiwi. Det er omtrent det groveste jeg får i Poden. Inneholder vann, hvetemel, 20% sammalt rug, 13% sammalt hvete, rugmel, solsikkekjerner, maltmel, gjær, sirup, salt og vegetabilsk fett.
Om det er sunt eller ikke vet jeg ikke, men det føles sånn og er godt. ;)
Nå for tiden står det jo en grovhetsskala på brødene, så man hvertfall kan sørge for at brødet er nokså grovt. Jeg spiser bare knekkebrød, så her har mannen bestemt at Vita Hjertego-brødet er det som skal kjøpes inn. Jeg har ikke sjekket hva det inneholder. :flau:
Jeg synes det er kjempevanskelig å se hva som er det groveste brødet. Så jeg pleier å veie brødene i hånden, og tar det som er tyngst for det har mest fiber.
Dansk rugbrød, men det blir vel litt heavy for enkelte. Må tilvennes. Ellers er veiing en god idé ja. Jo tyngre, jo grovere. Den grovhetsskalaen er jeg litt skeptisk til, synes det er merkelig når et brød som knapt veier mer enn ei fjær har full skala.
På Mega er mange brød merket med sånn grad av grovhet. Om du skjønner. Det kan være litt kjekt.
Ellers likte jeg de nye Coop brødene, som er ekstra lenge stekt.
Åh? Jeg har stått og veid dem i hendene og synes ikke de er så mye tyngre enn de med mindre skala. Ble faktisk overrasket av det. Men jeg må sjekke igjen. Men hvor grove ER de egentlig med full skala? De ser så lyse ut, ikke er de særlig tunge heller ... :hmm:
Merkelig. Opereres det med forskjellige skalaer fra forskjellige produsenter? Jeg kjenner jeg må sjekke innhold på brødene når jeg skal på butikken i dag. :knegg:
Havrebrød fra Goman/Coop er veldig godt synes jeg. Mye fiber, lite salt og en grovhetsprosent på 100. Det ser ikke så grovt ut, det er et ganske lyst brød.
Jeg bruker Ingers Rugbrød (Kjøpt på Prix) eller Rema sitt Hjertegod-brød.
Ungene (og mannen) vil ikke ha mine brød så de spise Sabeltannbrød eller Simpsonbrød o.l. Donaldbrødet til Rema likte de også, men det finner jeg ikke lenger.
Her spises det såpass lite brød at jeg velger det som smaker best og holder seg best, uten tanke på sunnhet. Det heter Yoghurtbrød og jeg finner det på Rema.
Jeg vet ikke, men dette med å veie brød i hånden har jeg aldri tenkt på før. Men det må bli ganske avhengig av brødenes størrelser også? Noen brød er ganske små...
Er det noen som vet om Spleisebrødet som finnes her i Bergen er sunt forresten? Vi spiser en del av det.