kie sa for siden:
I nettaviser og ellers i media, kan man få med seg mange viktige og gode nyheter. For eksempel får man vite at en NTNU-forsker skal starte et millionprosjekt og at det er Alzheimer det skal forskes på. Flotte greier. Eller man kan lese om et nytt forsøksprosjekt i Oslo, der nybakte mødre skal få anledning til å dra hjem raskere etter fødsel og motta barselomsorg hjemme, med besøk av jordmor 1-2 ganger i døgnet. Spennende!
Men så er det altså en sak til. Nemlig denne, der det avdekkes at negative forskningsresultater om antidepressiva ikke blir publisert i like stor grad som de positive. Jeg mener ikke at man skal tie sånne funn ihjel. Men etter å ha jobbet innen psykiatrien og sett hvordan slike og lignende avisoppslag påvirker de som kanskje trenger hjelp mest, så synes jeg det er skremmende å lese hvordan dette formuleres i media.
Da blir jeg på den ene siden veldig glad når fagfolk tar bladet fra munnen og nyanserer bildet, slik som overlege og stipendiat Signe Dørheim Ho-Yen gjør i sitt innlegg “Vær varsom med overskriftene“. Og på den annen side, så lurer jeg på hvorfor ikke media selv viser litt ansvar for å i det minste stå for en korrekt fremstilling.
Som Signe Dørheim Ho-Yen skriver i sitt innlegg, så har man tidligere sett hvordan mediaoppslag om farlige p-piller gir økte aborttall, til tross for at p-piller er en mindre påkjenning for kroppen enn abort. Tenker mediene på hvordan oppslagene kan slå ut når vi snakker om antidepressiva? Føler de ikke engang et bittelite ansvar for å i det minste fremstille saken korrekt?
Bør de føle et visst ansvar?
Hva synes du?