Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Jeg trenger sunne og halvsunne påleggtips

#1

Irma sa for siden:

Noen som kan friste meg? Jeg er vanskelig i påleggveien, spiser periodevis ganske så ensidig, gjerne veksling mellom to-tre pålegg av gangen. Spiser ikke fisk, og er ikke veldig begeistret for grønnsaker på brødskiva. Nå tenkte jeg at jeg skulle skrive en ukeplan med alle måltider inkludert, for å sørge for litt mer variasjon. Jeg trenger inspirasjon til sunne og halvsunne påleggsvarianeter som smaker godt. Eventuelt andre ideér om brødmåltidserstatninger som kornblandinger/grøt/salat osv.

Forslag som har kommet inn i tråden:

Falukorv gó og mager (9%) fra gilde med Dijonsennep
Nora lettsyltetøy med Soft Mini margarin
Gilde gó og mager leverpostei (9%) med sylteagurk
Røkt skinke med litt Italiensk salat med kjøtt oppå
Egg med kaviar eller ansjos
Eggesalat
Middagsrester fra dagen før
Kylling/kalkun med litt majones og karri, eller kanskje
En skive skinkestek
Brødskive med banan
Kavli magerost
Fiskepudding med rødbetsalat
Sekt fiskepudding med purre og majones
Gulost er godt med pesto + tomater + pinjekjerner
Kald omelett er godt pålegg, da kan du snike inn litt grønnsaker uten at du merker det selv.
Prøv de smakssatte cottage cheesevariantene fra Arla (Sverige) + kjøtt
Smøreost under skinke
Druer, epleskiver appelsinbåter oppå gulosten
Purre
Spekeskinke
Banan
Philadelphia med gressløk og urter, pinjekjerner, løvtynn skinke, agurkskiver, salt og pepper
Cottage cheese, eplesyltetøy og kanel
Tomatskiver, avocado, basillikum og italiensk skinke (særlig serrano)
Salatblad, revet gulrot, skagensalat og fiskepudding
Paprikabiter, halve oliven uten sten, fetaost eller annen god ost (Manchego feks)
Eggsalat av kokt egg, vårløk, majones og karri, med skinke eller et par skiver kokt egg på toppen
Egg med kaviar
Snøfrisk
Avokado
Fiskekaker
Hardkokt egg med kaviar (evt. med ekstra omega 3)
Cottage cheese med Nora blåbærsyletøy med mer bær og uten tilsatt sukker
Tulip leverpostei (den groveste og beste) med stekt sopp og løk på.
Smilende egg. Ha egget oppi kokende vann og kok i nøyaktig 5,5 minutter. Skvises på brødskiven.
Avocadomos i stedenfor smør under kjøttpålegg
Skagensalat:1 boks kesam/ rømme/ creme fraishe blandes med 1 boks Fiskemannen krepsehaler eller ferske reker +halv finhakket rødløk+masse hakket dill+ et par skjeer lodderogn+skvett sitonsaft+salt og pepper
Kyllingfilet i skiver, egg tomat, salat, majones (BLT)
Stekt kyllingfilet og avocado (i tynne skiver) på brødskiva, gjerne med frisk basilikum på, evt pesto, og sennep
Tacokjøttdeig m/rømme og salsa på brødskiva
Avokado og reker eller røkelaks
Philadelfiaost med marmelade eller lettsyltetøy


#2

Albertine sa for siden:

Spiser du egg? Det er mye godt man kan lage med egg som basis, f.eks. egg med kaviar eller ansjos, eggesalat, omelett etc. Kanskje middagsrester fra dagen før? Jeg elsker kylling/kalkun med litt majones og karri, eller kanskje en skive skinkestek?


#3

Ingrid-lille sa for siden:

Et lite tips bare: smør den italienske salaten under skinka. Det blir mye mindre gris slik. :)


#4

Pingis sa for siden:

Jeg er såpass barnslig at brødskive med banan er en favoritt. Og i noen år levde jeg på knekkebrød med kavli magerost ...


#5

malena sa for siden:

Spiser du ikke fiskeprodukter overhodet?
Fiskepudding med rødbetsalat er nammenam.
Eller stekt fiskepudding med purre og majones.


#6

Søster sa for siden:

-Gulost er godt med pesto. Helst også tomatskiver, men hvis du ikke liker grønnsaker, kan du jo slippe. Du kan evt strø noen pinjekjerner over.
-Kald omelett er godt pålegg, da kan du snike inn litt grønnsaker uten at du merker det selv.
-Om du er en svenskehandler: prøv de smakssatte cottage cheesevariantene fra Arla, den med chili og grillet paprika er herlig, særlig sammen med kjøttpålegg. Da kan du droppe margarin også.

Også må du ha med knekkebrød hvis du skal variere brødmåltidene, det er jo både bedre og sunnere.


#7

Noba sa for siden:

Egg er et godt forslag, det var det første jeg tenkte på. Spekeskinke er godt synes jeg (et magert alternativ til salami og fårepølse). Banan bruker vi mye om vi har lyst på noe søtt, men sunt. Ser du ikke liker grønnsaker på, men vil likevel tipse om å skjære opp litt purreløk, det gir god smak på det magre pålegget som ofte blir utrolig smakløst og kjedelig. En annen ting som gjør det litt mer spennende er å bruke en smøreost under f.eks kokt skinke, da blir det mer smak med en gang. En annen ting jeg liker er å ha enten druer, epleskiver eller appelsinbåter oppå gulosten.


#8

allium sa for siden:

Hvorfor er det sunnere? Det finnes jo både grovt og fint knekkebrød, så jeg går ut fra at du ikke mener fordi det er grovere.


#9

malena sa for siden:

Knekkebrød har en lavere GI enn brød. Så mørkt knekkebrød blir sunnere enn mørkt brød.
Er ikke det riktig?


#10

Søster sa for siden:

Jo, jeg mener fordi det er grovere, forutsatt av du velger de grovere typene. Det skulle jeg kanskje spesifisert.


#11

Røverdatter sa for siden:

Her er mine favoritter for tiden:

Philadelphia med gressløk og urter, pinjekjerner, løvtynn skinke, agurkskiver, salt og pepper. :nam:

Cottage cheese, eplesyltetøy og kanel.

Tomatskiver, avocado, basillikum og italiensk skinke (særlig serrano)

Salatblad, revet gulrot, skagensalat og fiskepudding

Paprikabiter, halve oliven uten sten, fetaost eller annen god ost (Manchego feks)

Omelett

Eggsalat av kokt egg, vårløk, majones og karri, med skinke eller et par skiver kokt egg på toppen


#12

kris sa for siden:

Snøfrisk er vel den sunneste smøreosten man kan bruke (helt uten tilsetningsstoffer), og den er god også. Jeg ser du ikke liker grønnsaker, men jeg vil likevel tipse om avocado på brødskiven. Det er faktisk godt helt alene, med bare litt salt og pepper på. Det har kommet en kaviartype med ekstra omega 3, så det er vel også et forholdsvis sunt alternativ. Og så er det jo flere her som har nevnt egg i ulike varianter. Hardkokt egg med kaviar er jo snadder! Fiskekaker er også godt, synes jeg - og hvis du velger noen som er laget av fet fisk får du litt omega 3 der også.


#13

Irma sa for siden:

Åhhh....masse gode tips. :lykkelig: Tar gjerne i mot flere!

Jeg spiser ikke fisk i det hele tatt (spiser kun reker), men tar gladelig i mot alt som er for vi er jo flere i familien. Jeg er veldig glad for grønnsakstips også, og ser at det har kommet mange gode forslag på den fronten.

En annen ting jeg spiser innimellom er reker på glass fra Engelsviken (svinedyrt, men veldig godt), med bittelitt majones og godt med sitronpepper på. :nam:


#14

Albertine sa for siden:

Spiser du de magre variantene fordi du liker smaken?


#15

Divine sa for siden:

I så faller Irma en gal, gal kvinne. Den magre leverposteien smaker jo rett og slett dynge.

Jeg trenger for øvrig påleggstips selv, så dette var en bra tråd. :nikker:


#16

Pasta sa for siden:

Fin tråd, jeg er utrolig matlei for tiden. Nå fikk jeg lyst på reker og hvitvin :)


#17

daffy sa for siden:

  • Cottage cheese med Nora blåbærsyletøy med mer bær og uten tilsatt sukker
  • Tulip leverpostei (den groveste og beste) med stekt sopp og løk på.
  • Smilende egg. Ha egget oppi kokende vann og kok i nøyaktig 5,5 minutter. Skvises på brødskiven.
  • Avocadomos i stedenfor smør under kjøttpålegg er også veldig godt.

Til helgen kan du lage hjemmelaget Skagensalat:
1 boks kesam/ rømme/ creme fraishe blandes med 1 boks Fiskemannen krepsehaler eller ferske reker +halv finhakket rødløk+masse hakket dill+ et par skjeer lodderogn+skvett sitonsaft+salt og pepper


#18

Dixie Diner sa for siden:

Jeg har dilla på kylling for tiden, så jeg steker gjerne opp 4-5 krydrede fileter, skjærer dem i skiver og legger dem i en tett boks i kjøleskapet. Bruker dem til salat eller pålegg, alt etter hva jeg har lyst på. Kjempegodt. Går mye i egg også. Og bacon, tomat, salat og majones (BLT).


#19

Irma sa for siden:

Jeg spiser ikke mange magre varianter, men f.eks falunkorv og leverpostei forsøker jeg å spise magre (9% er ikke av de aller magreste vel og merke) for å redusere fettmengden i påleggene jeg inntar. Jeg er ikke så veldig glad i magre pålegg som skinke og mageroster, så da forsøker jeg å redusere total fettmengde litt. Noen fettreduserte varianter slik som Salami lett synes jeg smaker bedre enn de vanlige typene.


#20

Irma sa for siden:

Kylling på brødskiva hørtes godt ut. :jupp:


#21

Kanina sa for siden:

Da kan jeg tipse om at det er kjempegodt med stekt kyllingfilet og avocado (i tynne skiver) på brødskiva, gjerne med frisk basilikum på, evt pesto, og sennep. Nammenam! ..sånn hvis du trengte tips med grønnsaker også..


#22

rajraj sa for siden:

En annen ting som er skikkelig digg på brødskiva er tacokjøttdeig. :nam: Med litt rømme og evt. salsa blir det nesten en minipizza.
Er også veldig glad i myke, stinkende oster i et tykt lag - men hvis du vil redusere fettmengden på pålegget var det kanskje et dårlig tips. Det over også, når jeg tenker meg om. :rolleyes:

Hvitost med pesto er en højdare (Søster har fått meg hekta). Egentlig alt mulig med pesto der du (jeg) ellers ville brukt majones (og dermed reduseres også fettmengden): Ost, skinke og annet pølsepålegg, egg med pesto under (jada, det funker) og kyllingfilet i tynne skiver.


#23

Kanina sa for siden:

Men inneholder ikke pesto veldig myeolivenolje, da? Eller er jeg helt på ærtur? Altså mye fett egentlig, men olivenolje er jo litt sundt, da.


#24

apan sa for siden:

Jo, jeg mener også det, men det avhenger selvsagt av hvor tykt lag man tar.
I det hele tatt er jo sjelden flere pålegg på en skive særlig sunt, med mindre noe av det er frukt/grønt, så det avhenger jo litt av om man MÅ ha flere ting for å spise det. Isåfall er tynt lag pesto kanskje ikke det verste.

Jeg anbefaler også avocado. Avocado og reker er nydelig, samme med avocado og røkelaks (ok, ikke røkelaks for Irma, men kanskje andre er interessert).


#25

rajraj sa for siden:

Joda, pesto er laget av blant annet olivenolje. Men mindre enn i majones. Og om man lager sin egen pesto, kan man regulere hvor mye olje man bruker, for det trengs egentlig ikke veldig mye.


#26

Camomilla sa for siden:

Her var det masse gode påleggstips.
Fikk lyst på varianten med filidelfiaost som Kaisa tipset om.
Er utrolig matlei om dagen selv, men det som er godt er fiskepudding med rødbeter :ja:


#27

Pamina sa for siden:

Philadelphiaost med marmelade, gjerne en lettvariant av annet syltetøy - veldig godt!


#28

jolie sa for siden:

Er pesto pesto, eller er det forskjell på merkene?

Dette var jo smart, men jeg får ikke filetene gjennomstekt i panna, jeg. I ovnen blir de jo gjennomstekte, men da får jeg ikke den gode stekeskorpa (som sikkert ikke er bra for meg).


#29

Kanina sa for siden:

Har du prøvd å skjære dem i to på langs først? Slik at det blir tynnere skiver? Da skal det godt gjøres å ikke få dem gjennomstekt, altså. Jeg gjør dette med biff også, nå som jeg er gravid, da får jeg den gjennomstekt uten at den må steke så lenge at den blir tørr. Og når kyllingfiletene skal på brødskiva, er det jo bare bra at de er litt tynne.


#30

Søster sa for siden:

Stek i panna for stekeskorpe, etterstek i ovn. Bruker du stekepose unngår du at de blir tørre.


#31

Tåtti sa for siden:

Stekepanne med lokk! :jupp: Brune/krydre først, og etterstek under lokk. Da blir de gjennomstekte, får stekeskorpe og beholder saftigheten.

#32

Irma sa for siden:

Jeg har listet opp alle forslag som har kommet inn i tråden i hovedinnlegget. :jupp:


#33

Dixie Diner sa for siden:

Jeg får alltid stekeskorpe på kylllingfiletene i ovnen. Jeg steker dem i 30-40 minutter på 200 grader, og så skrur jeg på grillen de siste 5 minuttene. Bruker mye meierismør oppå dem (høvelskiver) mens de stekes, vet ikke om det har noe å si, hehe.


#34

Miss Norway sa for siden:

  • Grovbrød med snøfrisk, røkelaks og tomatskive. Nam nam. (Og ikke uhyre usunt hvis en tar lite pålegg på - og det går fint; de har kraftig smak).
  • Roastbiff med rødløk, salat sylteagurk over et tyyynt lag lettremulade/kesam-blanding.
  • Skinke, gulost, sterk sennep, krydder. I stekepannen. Eller i mikroen; men da bruker jeg knekkebrød istedet for ellers blir det så soggy.
  • Skrapet kaviar med egg, tomat og agurk.
  • Makrell i tomat (det MÅ være fra porsjonspakning... :flau: ) med masse agurk på.

#35

Dixie Diner sa for siden:

Nesj, de porsjonspakningene (og iallfall tubene) er jo bare saus og ingen fisk. Det MÅ være fra disse gamle ordentlige boksene, der man faktisk får en hel stor fiskefilèt. :nemlig:


#36

Miss Norway sa for siden:

Nemlig! Det er jo derfor de smaker GODT! :knegg:


#38

safran sa for siden:

:hehehe:


#39

Tammen sa for siden:

  • Cottage cheese med kjøttpålegg ( kylling, skinke eller hva du måtte ha tilgang/ha lyst på). Selv sluker jeg dette helst med agurk,bladspinat,tomat,urter, revet gulrot,spirer eller hva jeg snubler over av grønne godsaker.
  • Ost med epleskiver (med de rette ostene ( ikke brun?!) i små mengder blir dette ganske så sunt, men saftig)

#40

Dixie Diner sa for siden:

Jaa, ost med epleskiver på er knallgodt! Jeg elsker Rugsprø med smør, osteskiver og masse tynne ostehøvelskivede epleskiver som jeg legger bortover som takstein. Og så krydrer jeg litt med Chili Explotion oppå. Mmmm.


#41

jolie sa for siden:

Stekepose? Er ikke det noe bare gamle damer bruker? :knegg: Men det skal jeg jammen prøve - takk for tips!

Også var det dette med pesto, da. Er det forskjell på merkene?


#42

Søster sa for siden:

Jeg er gamlisungdom. Stekeposer er gull.

Ja, det er forskjell på pestomerkene, men jeg visste ikke hva jeg skulle si om det, jeg bruker litt forskjellige fra supern på skiva, synes alle funker greit, men det er bare å begynne å smake.


#43

Irma sa for siden:

Jeg synes ikke kjøpepestoene smaker noe godt. Det var først når jeg fikk smake hjemmelaget at jeg likte pesto.

Jeg har i kveld tatt en "vi tager hva vi haver" og laget en blanding med kokt skinke, litt majones og rømme, revet gulrot og frisk gressløk. Masse frisk agurk oppå. Det ble skikkelig snadder. :nam:


#44

Joika sa for siden:

Jeg veksler mest mellom gulost og gulost. Men glimtet til med baconost i dag. :stolt:


#45

Dixie Diner sa for siden:

Må være særdeles vanskelig å velge. :knegg:


#46

Susse sa for siden:

Jeg har fått helt dilla på hjemmelaget tunfisksalat ( funnet på vektklubb.no)

1 lite løk (jeg bruker rød)
4 SS. tunfisk i vann, uten vannet
6 skiver sur agurk (kan droppes)
2 ss lett majones
Jeg kjører løken i hakkemaskina så den blir helt finkuttet, hiver så fisken og finhakket agurk oppi. Blander til slutt inn majonesen.
Kjempegodt på grovbrød med et par agurkskiver på toppen :D


#47

Miss Norway sa for siden:

Nam, det hørtes godt ut! :jupp:


#48

Hyacinth sa for siden:

Hvor lenge holder det seg i kjølesskapet? Jeg ser for meg maks to-tre dager?


#49

Pingis sa for siden:

Jeg lager tunfisksalat av tunfisk, purre, chili, paprika og yoghurt naturell. Sist gang lagde jeg av tre bokser tunfisk, det går fort unna!
For tida spiser jeg masse hjemmelaga sursild, lur måte å få i seg litt mer feit fisk på.


#50

Interference sa for siden:

Jeg har for tiden dilla på havregrøt. Det fungerer supert som et alternativ til brødmat her i gården i alle fall. Varierer smaken med å ha i litt tørkede fruktbiter.


#51

Joika sa for siden:

Blir oftest til at jeg spiser gulost ja. :nemlig:

Jeg har kjøpt enda en smøreost i dag da. Har funnet ut at jeg er veldig glad i ost.


#52

Dixie Diner sa for siden:

Brødmat er forresten oppskrytt. Mulig det er lettere for meg siden jeg er hjemmeværende, men jeg spiser sjelden brød. Jeg lager en god salat til lunsj, eller feks. en mini-middag. Til frokost i morges hadde jeg 1 avokado delt i to og fylt med fetaost og lettrømme og masse godt krydder. Helt nydelig, og veldig mettende og sunt. For de som, i motsetning til meg, er redde for fett, har man jo rømmekolle og fettredusert feta (som smaker høgg). Kan fylles med annet også, selvsagt. Eller hva med en god hjemmemekket suppe? Er fort gjort.

Forresten så lager jeg ofte et mini-koldtbord til meg selv og vesla. Vi har ikke brød på tallerkenen, men masse oppskåret deilig pålegg, grønnsaker i staver og skiver, litt dressing/rømme eller lignende, og gjerne litt frukt ved siden av. Eller feks. en omelett, eller egg og bacon.


#53

Pingis sa for siden:

Brødmat er jo noe av det beste i verden! Kunne fint spist brød til alle måltider, men enkelte hevder at middag er så saliggjørende.


#54

Meta sa for siden:

kald fisk, spesielt rød fisk er veldig godt på skiva! Sammen med et salatblad og majones eller remulade.

Vil også komme med et lite tunfisksalatbidrag: Majones, tunfisk, purreløk, krydder og MAIS! Det er utrolig godt med mais til tunfisk. Kombinasjonen var det ei dame fra Peru som lærte meg, hun bruker mais til nesten all mat:jupp:


#55

Hyacinth sa for siden:

Jeg er ikke noen stor maiselsker, men er enig i at mais er prikken over i-en i tunfisksalat!


#56

Dixie Diner sa for siden:

I London solgte de sånne trekantede sandwicher med tunfisksalat med mais i, overalt. Tunfisksalat og mais hører jo sammen og har alltid gjort det. Den der tunfisksalaten de solgte i butikkene for en stund siden (i sånn rekesalatboks, var det Denja?) inneholdt jo også mais. Et must! Om man liker det, selvsagt.


#57

Irma sa for siden:

Har litt påleggsinspirasjontørke for tiden, og dytter på denne gamle tråden. Får lese litt nøyere igjennom de gamle innleggene i morgen. Flere som har påleggstips?


#58

Mjau sa for siden:

Det går også an å ha reker i frysen, og ta opp sånn passe antall på kvelden, legge i kjøleskapet, og vips har man nypillede reker og avocado på skiven til frokost. :)

Må bare påpeke at jeg aldri har kommet på å gjøre dette selv, men det høres unektelig veldig godt ut.


#59

Irma sa for siden:

Reker er godt ja! Jeg har funnet en type reker i lake som er kjempegode (er egentlig ikke så fan av reker i lake), så det kjøper jeg en gang i blant. "Engelsviken" heter produsenten, og det selges bl.a på Maxi. Men ferske reker er definitivt det beste. Takk for tips!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.