Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Noen flere som baker brød i leirgryte?

#1

Pelen sa for siden:

Det gjør nemlig jeg. Grunnen til at jeg gjør det er at brødet blir så pass mye saftigere og holder seg lenger.

Jeg gjør en hvilken som helst deig (skikkelig mørkt brød, type danskt rugbrød har jeg ikke prøvd). Jeg lar den jære i ca 30 min. Under denne tiden står leirgryten i vann, deretter oljes den. Jeg legger i deigen i leirgryten og setter inn den i kald ovn som settes på 200 grader ca 1 timme (avhengig av størrelsen på leirgryten).

Om du har en liten leirgryte (1,5l i bunndelen) så er en deig på 5 dl vann passe. Om du har større så passer ca 7,5-8 dl vann. Om du syns at brødet ikke får farge så kan du åpne lokket i slutten.


#2

safran sa for siden:

Takk for tips! Det må prøves. Jeg har en leirgryte som står og støver ned...


#3

malena sa for siden:

Jeg bakte hvalnøttbrød i leirgryta for mange år siden, og det var veldig vellykket! Tror jammen jeg må prøve det igjen.


#4

Eia sa for siden:

Ikke brød, men mange gryter :namnam: Tror jammen jeg skal prøve brød også. Lager du deigen litt løsere eller med normal fasthet?


#5

Adrienne sa for siden:

Smart, det skal definitivt prøves. Men hvordan smaker brødet dersom man også bruker leirgryten til stek av ulikt slag, setter ikke det smak på brødet?


#6

Doxa sa for siden:

Smart!
Bruker somregel vanlig form, men dette skal prøves.

Har du en tips om en god oppskrift som du pleier å bruke?
:)


#7

Storm sa for siden:

:eek: :dulte: :sorry: :knegg:


#8

malena sa for siden:

:undrer:


#9

malena sa for siden:

Jeg har ikke opplevd at gryter og andre kjøttretter setter smak i gryta.
Fisk, derimot, bør man ha egen gryte til.


#10

Myrsnipa sa for siden:

Sitter det ikke fast i formen etterpå?


#11

malena sa for siden:

Klarer ikke å huske om jeg smurte gryta med noe,
men jeg ser Pelen anbefaler å olje den.


#12

Storm sa for siden:

Hval - det store pattedyret/ fisken som svømmer rundt. Nøtt - testikler.

Beklager min dårlige humor. Det var bare en h for mye.


#13

malena sa for siden:

En h for mye?? Hva trodde du jeg snakket om? Valnøtter?
I nord, der jeg kommer fra, kaster vi ingenting! Og det meste blir godt når man baker brød av det!!

:knegg:


#14

Silence sa for siden:

:knegg:

Dette må jeg prøve. Altså ikke det malena snakker om, men å bake brød i leirgryte. :) Jeg er bare helt håpløs, for jeg får ikke brødene til å heve seg... Og tørre blir de også. :sukk:


#15

Christinamor sa for siden:

Jenta si det, som sørger for at ingenting går til spille etter hvalfangsten.
Hvor stor er en hvalnøtt, sånn ca.? :p


#16

Honda sa for siden:

Brød i leigryte med lokk?

Har bare bakt brød i leir blomsterpotter hihi.
De blir og saftige


#17

Storm sa for siden:

:eek:

Gikk på den ett sekund :rofl:


#18

Pelen sa for siden:

Hei!

Jeg smører med olje og den setter seg litt fast, men det går ganske greit å løsne. Lokket er på.

Tidligere hadde je gen liten leirgryte (1,5 liter i bunndelen kanskje), men den sprakk og nå har jeg en stor. Jeg syns nesten brødet ble bedre med en liten. I en liten brukte jeg 5 dl vann. I den store bruker jeg ca 7,5-8 dl veske, kanskje litt mer og nesten to poser jær, 1 i den lille. Og oppskrift ja... Jeg er litt sånn "hell i hva du har og se hvordan det går". Jeg pleier både å ha i hvetemel, rugmel, speltmel, solsikke, linfrø, sesamfrø og noen ganger en sånn 5-korn blandning med litt grove ting (Natuvit - kjøpt på Ultra tror jeg). Jeg gjør nok ikke deigen løsere enn vanlig, kanskje bitte lite, i vært fall gjør jeg den ikke fastere.

Det tok noen ganger før jeg ble helt fornøyd. Saftig og godt har det blitt alle ganger, men utseendet var vel ikke så mye å si hurra for i begynnelsen. Men det er jo ikke det viktigste.


#19

Ginger2 sa for siden:

Dette skal jeg jammen forsøke. Takk for tipset Pelen!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.