Det gjør nemlig jeg. Grunnen til at jeg gjør det er at brødet blir så pass mye saftigere og holder seg lenger.
Jeg gjør en hvilken som helst deig (skikkelig mørkt brød, type danskt rugbrød har jeg ikke prøvd). Jeg lar den jære i ca 30 min. Under denne tiden står leirgryten i vann, deretter oljes den. Jeg legger i deigen i leirgryten og setter inn den i kald ovn som settes på 200 grader ca 1 timme (avhengig av størrelsen på leirgryten).
Om du har en liten leirgryte (1,5l i bunndelen) så er en deig på 5 dl vann passe. Om du har større så passer ca 7,5-8 dl vann. Om du syns at brødet ikke får farge så kan du åpne lokket i slutten.
En h for mye?? Hva trodde du jeg snakket om? Valnøtter?
I nord, der jeg kommer fra, kaster vi ingenting! Og det meste blir godt når man baker brød av det!!
Dette må jeg prøve. Altså ikke det malena snakker om, men å bake brød i leirgryte. :) Jeg er bare helt håpløs, for jeg får ikke brødene til å heve seg... Og tørre blir de også. :sukk:
Jeg smører med olje og den setter seg litt fast, men det går ganske greit å løsne. Lokket er på.
Tidligere hadde je gen liten leirgryte (1,5 liter i bunndelen kanskje), men den sprakk og nå har jeg en stor. Jeg syns nesten brødet ble bedre med en liten. I en liten brukte jeg 5 dl vann. I den store bruker jeg ca 7,5-8 dl veske, kanskje litt mer og nesten to poser jær, 1 i den lille. Og oppskrift ja... Jeg er litt sånn "hell i hva du har og se hvordan det går". Jeg pleier både å ha i hvetemel, rugmel, speltmel, solsikke, linfrø, sesamfrø og noen ganger en sånn 5-korn blandning med litt grove ting (Natuvit - kjøpt på Ultra tror jeg). Jeg gjør nok ikke deigen løsere enn vanlig, kanskje bitte lite, i vært fall gjør jeg den ikke fastere.
Det tok noen ganger før jeg ble helt fornøyd. Saftig og godt har det blitt alle ganger, men utseendet var vel ikke så mye å si hurra for i begynnelsen. Men det er jo ikke det viktigste.