Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Raclette for dummies

#1

Kaktus sa for siden:

Hva gjør jeg? Og hva trenger jeg?

Har det viktigste tror jeg, nemlig sånn raclette-ovn-maskin-sak-ting.


#2

Anne sa for siden:

Vi griller kjøttet på toppen, samt grønnsaker og annet vi har lyst på.

Under putter vi i "skjeene" litt hvitløk, champignon, havsalt, ridderost og matfløte. Osten smelter og det blir en saus.

Serverer med salat, brød og deilig drikke :D


#3

Isolde sa for siden:

Tror jeg har spist den kjedeligste måten som går ann tydelig vis.

Kyllingbiter på toppen, og port salutt i skjene og salat til. (fikk det servert hos min bror)

Hørtes jo mye mer spennende ut med andre ting oppi.


#4

Fruktflua sa for siden:

Du trenger en god ost- aller helst Raclette- ost, men du kan også bruke Port Salut eller vellagret sveitserost. Du trenger også kokte, avkjølte poteter som skjæres i skiver. Disse grilles på jernet.

Vi pleier også å grille mais, bacon, marinert kjøtt (kylling, indrefilet, osv). I tillegg trenger du brød (loff). Vi bruker bestandig franske baguetter som vi deler i serveringsstore skiver. De griller vi lett så de blir gylne, så heller vi den smeltede osten over etterpå.

Sylteløk og suragurk hører også med, og du kan ellers bruke alt du har lyst på. Jeg pleier også å grille champignoner, små pølsebiter, squash og aubergine.

Vi drikker også god vin når vi spiser Raclette, og vi blir alltid sittende uvanlig lenge ved bordet. Det er kjempekoselig. :)


#5

Trolljenta25 sa for siden:

Jeg bare abonnerer på tråden. Min står bare og samler støv, fordi jeg ikke har noen gode ideer om hvordan den skal brukes.


#6

Dixie Diner sa for siden:

Åh nam, raclette er så uvirkelig godt! Jeg så forresten raclette-ost på butikken nettopp og holdt på å svime av midt der og da. Det er noe av det dyreste jeg har sett og havner nok aldri oppi MIN handlekurv iallfall. Hva er så spesielt med den osten siden den koster ei årslønn? Ridderost og Port Salut er vel de ostene som brukes mest, og de er jo knallgode.


#7

daffy sa for siden:

Jeg har ikke Raclette selv (enda!), men når jeg har fått det ,har det alltid vært en noe sær, men veldig god kombinasjon:

Ytre- eller indrefilet av okse eller hjort i biter+ sopp grilles på toppen. I skuffene lager alle sin egen miks (fra småskåler) med sølvløk, hermetisk fersken i biter, tomater i biter, hakket sopp, loffterninger og fløte + ost på toppen. Ja, det høres veldig rart ut, men fløten bløter opp loffterningene og sammen med det syrlige fra sølvløk og hermetisk fersken blir det veldig godt når det blir gratinert med ost på toppen.


#8

Maz sa for siden:

Jeg har ikke spist raclette på mange år. Men i min tid var racletteost vanskelig å få tak i, men verd det. Jeg er vant til at det er ost poteter, sølvløk og eventuelt skinke til.

Jeg er ikke vant til å steke kjøtt til, det er jo ost og poteter som er hovedsaken.

Aner ikke hvor raclettejernet mitt er, mulig hos svigermor.


#9

Jinx sa for siden:

Oppå har vi svin og kyllingkjøtt,som gjerne har liggi i en marinade. Steiker også bacon og sopp. Under legger vi kokte mandelpoteter, ost,løk. Vi har også gjerne tzatziki(?) og aioli som kalde sauser ved siden av.


#10

~TM~ sa for siden:

:jupp:


#11

Interference sa for siden:

Du får ta turen på maxi når de har osteuker eller 10 kroners, da er den på tilbud. Den er vel verd å prøve altså!

Andre gode oster utenom de som er nevnt er munster, vellagret jarlsberg, extra vellagret norvegia, emmentaler, grottelagret ost, og den litt mildere saint nectaire.. Saint nectaire er forøvrig meget god sammen med kirsebærsyltetøy eller frukt på raclettepannen.


#12

Mirasol sa for siden:

Og vi har prøvd vår 1 gang siden vi fikk den for 7,5 år siden. Det røk noe helt for j**lig og røykla hele stua når vi stekte kjøtt. Ingen av oss er noe spesielt glad i ost heller, så den står pent pakket bort gitt!


#13

Dixie Diner sa for siden:

Åh takk for tipset! Jeg er osteoholiker på min hals!
Forresten så må jeg kjøpe meg et raclettejern snart. Hvis noen har et brukt til salgs, så hyl ut. Penger spart. :D


#14

Krem sa for siden:

Har aldri smakt raclette jeg... :hint:

:knegg:


#15

Fruktflua sa for siden:

Det er det som er dritt med raclette på vinterstid. Det stinker jo vellagret ost og stekt mat i huset i dagesvis etterpå. På sommeren kan man jo sitte ute.

Skal man spise raclette inne på vinterstid, så er det i alle fall ingen vits i å vaske håret først. :hehehe:


#16

Kaktus sa for siden:

Når kommer dere på raclette da?


#17

Kaktus sa for siden:

Her var det jammen mange flotte tips. :jupp: Blir nok ikke lenge til vi tester det ut nei. Jeg har bare smakt lightversjonen en gang, loff og ost. Mulig vi hadde noe grønt til, men det husker jeg ikke.


#18

safran sa for siden:

Jeg pleier å lage hvitløkrømme til. Og sølvløk, rå løk og sylteagurk er et MUST.


#19

Veronal sa for siden:

Jeg hadde en gang en raclette m/grill på toppen, men jeg ga den vekk pga. at stekeosen ble for mye for meg. I stedet har vi en kombinert elektrisk fondue og raclette (ingen grill - bare slike smelteskåler).

Raclette er jo opprinnelig kun kokte poteter og smeltet racletteost. I vår gryte kan man dampe poteter og smelte ost (evt. lettgrille ting i smelteskålene), men vi bruker den hovedsakelig til kjøttfondue og smelter racletteost som tilbehør. Jeg synes racletteost er et must. Til fondue har vi en mengde forskjellige grønnsaker (mais, paprika, løk, agurk, tomat), kjøtt, racletteost, marinert hvitløk + andre ting vi har lyst på og sauser (hvitløk, karri osv.). Pleier å lage karrieplesaus også (1 syrlig eple, 1/2 løk, 1 dl majones, 3 ss rømme, sitronsaft og karri til rett smak).


#20

Dixie Diner sa for siden:

Åh karrieplesaus høres nydelig ut, jeg ELSKER å blande frukt i mat.


#21

Dixie Diner sa for siden:

Ja, noen kan det. :mumle:


#22

Fruktflua sa for siden:

Du har vel balkong, har du ikke?


#23

Jinx sa for siden:

Vi hadde raclette senest i jula.Og syns ikke vi har problem med stekeosen. Setter på avtrekk p åvifra, også har vi 2 vinduer på kjøkkenet, setter de opp under hele stekeperioden. Racletten avgir såpass mye varme,så blir iallefall ikke kaldt.


#24

Dixie Diner sa for siden:

Innglasset, kan nesten ikke flytte på vinduene og det kan vel knapt kalles en balkong. Får ikke lov å grille der heller. Fader så irriterende, jeg vil flytte. Føler vi bor i en hermetikkboks om sommeren.


#25

safran sa for siden:

Vi steker baconet og kjøttet på forhånd, og så bare varmer vi det på toppen sammen med brød. Det blir ikke stekeos.


#26

turi sa for siden:

Vi kjøper masse forskjellig kjøtt som vi marinerer selv, kylling, okse, svin og har i forskjellige boller. Pølser med bacon også når jeg tenker meg om.

Har paprika, løk biter i forskjellige boller til å steke "under", pariser loff som varmes "under".

Vi bruker å ha gratinerte poteter ved siden av og forskjellige sauser, salat, tsatsiki, hummus, ja igrunn det meste.

Det blir som regel en kveld av det, men det blir ekstra hyggelig om man inviterer noen, og spiller ett spill og har noe godt å drikke!! (les:cola til meg, noe med alkohol til de andre).


#27

Fruktflua sa for siden:

Æsj da..

Kan du ikke bare si at du "racletterer", ikke griller om noen spør? :nemlig:


#28

Dixie Diner sa for siden:

Jo det kan jeg jo. :knegg: Men vi åpner nok heller skyvedøren inn til "balkongen" og setter vinduet der ute på vidt gap, så kan vi sitte rundt spisebordet. Har ikke møbler der ute, det er så utrivelig å sitte der at vi bruker balkong-greia som lagringsplass. :knegg:


#29

Frk_Fryd sa for siden:

Drar opp en gammel tråd.

Jeg skal på raclettefest (!) i helgen, hvor man skal ha med en kjøtt/ fiske rett hver. I den forbindelse lurer jeg på om man kan grille/ racclettere (?) ribbe? :blond:
Altså dele den opp i små biter, krydre godt og spise med litt julete tilbehør. Siden vi er i julebordssesongen liksom. :knegg:
Hvis ja, hvilket krydder/ marinade er bra?
Hvis nei, hva skal jeg ta med da? :D


#30

Niobe sa for siden:

Nå satt jeg sånn: :what:

Så kikket jeg på datoen på innlegget. Ikke lenger osteoholiker, eller? :knegg:


#31

Frk_Fryd sa for siden:

:fnise:

Gamle tråder er alltid moro! :knegg:


#32

Polyanna sa for siden:

Man googler raclette for dummies, og hvor havner man? :knegg:

Hyggelig bieffekt av å rydde loftet er at jeg fant racletten, og ideen om mat som hovedsakelig består av smeltet ost var så forlokkende at eldste heller ville invitere kjæresten hjem hit på mat, enn å stikke ut og spise. :knegg:

Så nå må jeg bare få det til å bli godt!


#33

Charlie sa for siden:

Fordelen med raclette er at hver enkelt har eget ansvar for at det blir godt. Lykke til, retro-gøy!


#34

Malama sa for siden:

Og vi..... bruker den faktisk som en bordgrill og ikke ekte raclette, for vi bruker ikke ost. Eller, om vi skulle gjort et hadde det for min del blitt enkel norvegia eller noe sånn. Langt fra noen ostoholiker her.

Vi har diverse kjøtt på toppen og legger poteter i skiver, brokkli, blomkål, sopp, tomat eller annet etter den enkeltes ønsker i skjeene under, altså syndig nok uten ost på.

Min bror serverte det sånn til oss førte gang (og ga oss racletten i samme anlednng) med bakte poteter til, vi har ofte kokt ris og evt hatt baguetter til

Burde sikkert prøv med ost, men det smaker godt (og stinker lite ;) ) sånn også#36

safran sa for siden:

Oh, på tide å dra fram raclettejernet igjen! :hjerter: Det er skikkelig høst- og vintermat.


#37

Madicken sa for siden:

Og jeg som trodde racletten var utryddet. :knegg:


#38

IzziCreo sa for siden:

Raclette er jo digg :hjerter:

Vi foretrekker ridderost fremfor racletteost faktisk.


#39

Polyanna sa for siden:

Vi er ganske retro av oss. :knegg: (Og så nekter jeg å la trender bestemme hva jeg syns er godt!)


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.