Kan noen anbefale meg gode barnebøker for min snart 4 år gamle sønn? Vi har mange bøker, men de er nesten uten unntak fra 70-tallet da jeg var medlem av bokklubbens barn. Mye har vel skjedd på barnelitteraturfronten siden det, men jeg går meg litt vill i bokjungelen.
Et must er Bjørn F. Rørviks bøker om Reven og Grisungen. (Konglesugeren, Rebusløpet, Værhårene, Kumatpakkene, Cafe Haletippen, og så er det ei ny som heter et eller annet med jul..)
Andre populære bøker hos oss er Gruffalo(Og Lille Gruffalo), Mamma Mø, Jeg vil spise et barn, Kake kake!(Den har jeg lest 137 ganger de siste ukene), Jone er full av prikker og Pulverheksa.
Gubben og katten-bøkene er populære her. Jeg liker også veldig godt "Alle sammen" av Anna Clara Tidholm, den handler om forskjellige barn i en barnehage, og poenget er at folk er forskjellige. :)
Vi leser visst bare gamle bøker, vi. :flau: Mormor og de åtte ungene-bøkene er ganske nylig innkjøpt, og dem liker Lillegutt godt. Lillebror og Knerten har vi vært gjennom 2-3 bøker av flere ganger. Og Ruffen er en kjempehit her også - de to siste bøkene kom jo for øvrig i år og i fjor, så de er jo rykende ferske, da. ;) De siste kveldene har vi lest "Hvem skal trøste Knøttet", som han elsket da han var halvannet (og bare "forstod" rytmen) og nå har funnet frem igjen, dypt fascinert over både ordene, handlingen og "slurvebokstavene".
Gutten min har vært veldig glad i en ganske ny bok som heter Lille Frosk. Den er oversatt fra dansk tror jeg, husker ikke forfatter. Den handler ihvertfall om en liten frosk som gjør skrekkelige rampestreker og er riktig slem, blant annet tisser han i vesken til skolepsykologen når han etterhvert blir tatt med dit, han steker telefonen i ovnen og tegner i ansiktet til pappaen mens han sover.
Tilslutt bestemmer han seg for at han er så slem at han må bare dra sin vei, men etter mye om og men kommer mammaen, pappaen og søsknene hans i elikopter og henter ham hjem og sier at de er glade i ham uansett.
Når han blir voksen blir Lille Frosk veldig berømt og får sitt eget museum, der alle rampestrekene er stilt ut. Den stekte telefonen, skolepsykologens veske osv.
For å anbefale noe litt annet. To amerikanske bøker, på engelsk. Disse to ble kjøpt til oss av en bestemor på ferie i USA med sterkt ønske om å utvide barnebarnets litterære horisont. Hun gjorde visst en del research både på bibliotek og i barnebokhandler først.
En klassiker: The Runaway Bunny (1942) av Margaret Wise Brown. En riktig søt liten bok om en kaninunge som truer med å rømme, og en kaninmor som forsikrer at hun uansett vil finne den.
Og en mer cutting edge: And Tango Makes Three (2005) av Peter Parnell og Justin Richardson. En sann historie om et par hannpingviner i Central Park zoologiske hage i New York, som blir kjærester, adopterer et egg, og oppdrar en pingvinunge sammen. Fantastisk bok.
Ingen av disse er gitt ut på norsk. Det burde de være. Men de har et ganske enkelt språk, og burde være ganske greie å oversette fra engelsk sånn noenlunde på sparket mens man leser (Ingen av oss snakker engelsk til vanlig).
Treåringer har imidlertid en imponerende evne til å huske ting ordrett etter bare en gjennomgang, så vær sikker på at du husker hvordan du oversatte forrige gang (og vurder å oversette likt om dere er flere som leser), da "feil" oversettelse har resultert i ville protester her.
Linker går til amazon.com (USA). Det går nok å kjøpe dem andre steder også.
Kardemomme by er kjempepopulær her. Ellers går det i Karsten og Petra, Elias, Onkel Blå, Tante Grønn, Tante Fiolett og Tante Brun-bøkene, Askepott, Rapunzel, Barna i Bakkebygrenda, Ronja Røverdatter, Nøffi, Snehvit, Alice i Eventyrland og en del andre bøker jeg ikke kommer på nå.
Hadde glemt Ruffen. Skal jammen kjøpe noen av dem igjen.
Tvillingene mine på snart 4 er veldig glad i bøker:nikker: (akkurat som moren):p
Tror ikke jeg overdriver når jeg sier at vi leser hvertfall 6-7 bøker hver dag..heldigvis liker ikke barn i denne alderen så laange\tykke bøker,hvertfall ikke mine barn.De bør være lettleste og lett forståelige.
Favorittene her er Karsten og Petra.-Lillesøster bøkene.-Ludde.-Kardemommeby.-Thomas og Emma
Og boken over alle bøker for 3-4 åringer,den store BÆSJE boken:rolleyes: Den lille muldvarpen som ville vite hvem som hadde bæsjet på hodet hans.
Den leser vi mye,og de må visst lese den hver dag for ungene i barnehagen også:D Kjæmpepopulær bok.
Rim og regle bøker er også populære her.
Vi har lest oss gjennom et par Prøysenbøker i løpet av de siste dagene, bl.a. "Den grønne votten" som slo godt an. Men som tidligere nevnt, dette er bøker jeg leste da jeg var barn. Gleder meg til å oppdage de nye bøkene og forfatterene! Begynner å få en flott liste takket være dere :D
"Sinna mann". En bok som både jeg og mannen gråt da vi leste, men ikke leste til ungene. Den blir - heldigvis - for fjern for dem. Jeg anbefaler den ikke til barn. Dette sier en anmeldelse om boka:[INDENT]Det blir en tøff opplevelse å lese denne boken for barn, og jeg tror man skal være varsom med det. Selv gråt jeg da jeg leste den og måtte legge den bort med jevne mellomrom for å komme til hektene igjen. Den er grusom, direkte og griper rett inn i en virkelighet altfor mange barn og voksne, lever i. Det handler om ukontrollert sinne hos voksenpersoner, om vold i hjemmet og et sinne som slår i stykker barns opplevelse av verden. Og det handler om barns lojalitet, den uforbeholdne kjærligheten og lojaliteten barn har til nære voksenpersoner, en lojalitet som ødelegger barna fordi de tar på seg all skyld.
[/INDENT]Men jeg anbefaler den til voksne. Virkelig.
Personlig er det bildene i denne boken som setter meg helt ut. Jeg ble også truffet av denne faren som er voldelig og som er ekstra "snill" med ungen når han har dårlig samvittighet. Er det ikke slik vi er alle sammen? En ekstra leke hvis vi må jobbe overtid? Denne boken viser i alle fall godt at denne type "snillhet" ikke betyr så mye. (Det er selvfølgelig andre temaer som er mer viktige i boken, men det var det som traff best hos meg.)
Mathias elsker bøkene om Karsten og Petra, også har han en bok som heter noe sånt som " Godnatthistorier for gutter" eller noe i den duren (blå bok), med masse morsomme eventyr.
Han liker ikke bøker uten bilder, det må til for å fenge.
Det som er så morsomt med Karsten-bøkene, er at han nå kan dem utenat, så hvis vi bytter ut ord underveis, kan du være sikker på at han korrigerer oss, tjihi.