Jeg prøver å være flink å kjøpe økomat, men noen ganger er jeg i tvil om det er det beste alternativet. Her om dagen fant jeg økologiske tomater, fra Spania, rett ved siden av lå det norske "vanlige" tomater. Hva tror dere er best og verst, langresit og økologisk eller ikkeøkologisk men lokalprodusert?
Samme med rettferdige varer kontra økovarer, ofte er det enten eller?
F.eks. kom jeg hjem med både øko-bananer og øko-paprika. Begge deler var pakket separat i masse plast!! Mannen måtte kommentere det...
Og jeg har kjøpt økologisk saft, på flaske som ikke kan pantes.
Virker som at det er flere hensyn eller motiver bak "økologisk" og fair-trade. Man kan f.eks. godt legge vekt på økologisk fordi man mener det er best for egen helse, uten å tenke på miljøet (og vice versa), og man kan legge mest vekt på de økonomiske og sosiale forholdene for arbeiderne uten å tenke på verken egen helse eller miljøet. Hadde vært fint med et "kinderegg" med alle tre hensynene!
Akkurat når det gjelder tomater er det faktisk enda mer innviklet: Å dyrke tomater er ekstremt energikrevende, og så lenge tomatene fraktes på båt (og det gjør de vel, stort sett?), så koster det mindre energi å produsere dem et annet sted på kloden og frakte dem hit, enn å produsere dem lokalt. Så da kommer øko utenlandske best ut, nesten uansett hvordan man ser på det. (Bortsett fra om de er produsert i et land som virkelig ikke har mer landbruksareal enn de trenger til å produsere mat til seg selv, og dermed bør produsere mest mulig arealeffektiv mat til eget bruk, helle enn å eksportere luksusvalg til bortskjemte nordmenn. :p)
Jeg tenker på min families helse når jeg konsekvent velger økologisk.
Tenker selvsagt miljø også, men helsen kommer faktisk først.
Økologisk mat (skal i hvertfall- hvem vet egentlig?) inneholder mindre giftstoffer og mer næringsstoffer enn ikke økologisk mat. I tillegg smaker all økologisk mat så MYE bedre enn ikke økologisk.
Jeg får mine økogrønnsaker fra kolonihagen og coop, og der er det i hovedsak norske produsenter. Også av tomater, det meste av året. Jeg synes også at dette regnestykket kan være vanskelig, men sånn som appelsiner og bananer må jo reise uansett, så da kjøper jeg øko. Mye "norsk" er ompakket, kjøtt feks. Og norsk fisk har jo vært halve jorda rundt før den kommer til butikken.
Jeg synes dette reiser flere problemstillinger. For det første synes jeg forbrukere burde aksepetere at årstidene kommer tilbake, altså, at man ikke får tak i jordbær utenom jordbærsesongen, asparges utenom aspargessesongen, osv. Dette vil begrense noen av transportutslippene.
For det andre må man som forbruker være skikkelig nøye med å lese på pakkene og unngå langreist når man kan velge og mase, klage og sende mail. Man må være klar over at dersom man ønsker kortreist og nærprodusert øker prisen og den må man i så fall signalisere at man er villig til å betale. Tomater fra Kina og pærer fra Australia, tenk at det lønner seg, enda man skal dyrke dem, hermetisere dem, laste dem og frakte dem, og allikevel kan de koste en femmer boksen. Hva blir arbeiderne betalt? Er det HMS på de bedriftene? Jeg mener forbrukere i Norge bruker lite penger på mat i snitt og er ensidig opptatt av pris fremfor kvalitet. Som gruppe.
For det tredje: det er viktig solidaritet i å kjøpe økomat fra utviklingsland, for det vil stimulere til økt økoproduksjon der, noe som er bra for miljøet og arbeiderne. Og smaken er vanvittig mye bedre.
:nemlig: Akkurat dette punktet veier tungt for meg.
Og når vi først er inne på det (selv om det ikke er mat), man bør virkelig velge økobomull. Hele 25% av alt miljøskadelig ugressmiddel som blir brukt i verden går til bomullsproduksjon. Tenk hvor mye det ville hatt å si hvis "alle" valgte økologisk på det punktet!
Det fins ingen enkel tommelfingerregel for etisk, sunn, kortreist, økologisk, fairtrade handel. Man må sette på hodet og tenke hver gang, tror jeg. For de fleste produktkategorier vil en eller flere av de ulike dimensjonene være motsetninger.
Det betyr jo ikke at det ikke nytter. Jo mer bevisst forbrukere på de "gode" dimensjonene ved et produkt, jo større sjanse er det for at produsentene baker inn et eller flere av disse i sine varer og tjenester.
Selv om nettoeffekt på kloden og familiens helse ikke endres nevneverdig om man velger norske eller økologiske fairtradetomater, vil det faktum at vi bruker tid og krefter på å tenke over disse dimensjonene, gjøre en forskjell. Trenden og kjøpsmønsteret er viktigere enn hvert enkelt produktvalg.
Veldig sant, Daffy. det er som Divine har i signaturen, vi må ikke la det beste bli det godes fiende, at vi i frykt for å ikke gjøre det ultimate ikke gjør noe som helst. Vi beveger oss langs gode akser, enten vi velger det ene eller det andre, og det faktum at vi tenker på disse tingene fremfor pris alene har mye å si.
Her tror jeg Mim peker på noe viktig!
Viktigheten av å være en "våken", ansvarsbevisst og etisk forbruker er voksende, og heldigvis ser det ut som om stadig flere forbrukere stiller spørsmål ved både produksjonen, frakten, prisen og også arbeidernes løns- og arbeidforhold.
Jeg tror ikke bare viktigheten av å være en våken og ansvarsbevisst forbruker øker, jeg tror også antallet forbrukere som er sitt ansvar bevisst øker, arrester meg om jeg tar feil.
Det er viktige poeng dere kommer med, at vi ikke må slutte å gjøre gode valg om vi ikke får til det ultimate. Det blir som å ikke sortere søppel for det belaster miljøet uansett. Vi får bare fortsette å gjøre det vi mener er mest riktig, og om vi i fremtiden får muligheten til en slags kinderegghandel, så får vi gå over på det da.
Det er i alle fall spennende å være bevisst forbruker. Jeg har nettopp begynt. Kan vel ikke ha dårlig samvittighet for det heller, bare være glad for at jeg faktisk har begynt;)
Jeg bare lurer jeg, når plommene, etter å ha ligget i snart to mnd på fruktfatet, er nesten like fine...?? Hva i all verden er de tilsatt?? Når jeg plukker plommer fra treet vårt går det ikke mer en et par dager så begynner de å mugne...:confused:
I kjemiklassen til en venninne av meg, gjorde de et eksperiment med et grønt eple. Ved skolestart i august, satt læreren eplet på toppen av skapet. Der sto det like fint når elevene skulle ha sommerferie i juni. :nemlig:
Fy fader så ekkelt. McDonalds sin pommes frites er LIKE FIN etter 10 uker i krukken, ser ut som om den kan spises fremdeles. Det verste er jo at de ikke visste hvor lenge den kom til å være slik, for en fyr ble så kvalm av lukten etter 10 uker at han kastet alt sammen. Heldigvis spiser jeg sånt en gang i skuddåret, og da sjelden pommes fritesen. Fysj.
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.