Sunne, gode hverdagsmiddager. Helst ikke for kompliserte å lage.
Grav fram dine beste oppskrifter, og del med oss andre!
Mitt bidrag er en slags baccalao-light som jeg mekket i dag. Fritt stjålet fra annet forum, om enn noe modifisert. Godkjent av mann og barn, den ble veldig god.
Nok til fire personer:
4-600 g torskefilet
5-6 middels store poteter
2 store løk
2 paprika
Del poteter og grønnsaker i skiver, fisk i biter.
Ca 0,5 l. tomatsaus,
feks av et par bokser knuste tomater med chilli og hvitløk. Smak til
med tomatpuré og krydder.
Legg et lag tomatsaus i bunnen av en ildfast form. Deretter
grønnsaker, så poteter og til slutt fisk. Strø salt og pepper over.
Gjenta prosedyren, og avslutt med et lag saus.
Sett formen i ovnen på 200 grader, la den stå i minst en time, gjerne
halvannen. (I mellomtiden kan du feks pusse vinduer eller ta en runde
på ergometersykkelen:)
Et lite ostedryss på toppen mot slutten av steketida er
godt.
Øh ... Her er det litt tørke på den fronten, og jeg trenger inspirasjon.
Denne retten er enkel og god, og ganske sunn, vil jeg si:
(Jeg finner ikke oppskriften nå, men jeg tar det på slump når jeg skal lage den, så det får duge her også. Oppskriften stammer fra et Tine-hefte som jeg i sin tid plukket opp i nærbutikken.)
Torsk (eller annen fisk) med Snøfrisk-ost
én pakke (400 g) torsk eller annen fisk
1 boks Snøfrisk-ost (valgfri smak, vi bruker naturell)
1 liten kartong matfløte
én paprika
en halv purre
salt, pepper og muskatpulverSurr paprika i skiver og purre i ringer. Rør inn snøfriskost og matfløte. Ha i fisk til slutt, gjerne frossen. La stå lenge nok til at fisken har fått putre med en stund. Smak til med salt, pepper og muskatpulver.
600 g. karbonadedeig
1 ss. strøkavring
litt farris
1 ts. Colemans sennepspulver
1/2 finhakket løk
1 egg
salt & pepper
Blandes sammen til deig, formes og stekes i litt smør til de er gjennomstekte.
Sprøstekte båtpoteter:
8-10 økologiske poteter skrelles og deles i ganske små båter
Has i langpanne sammen med:
4 ss. god matolje
Maldonsalt
nykvernet pepper
Basillikum
Oregano
Timian
Stekes på 225C i ca. 25 minutter (varmluft) til de er gylne og sprø.
Serveres med salatblader, agurkskiver, tomatskiver, sylteagurk og finsnittet rødløk.
Igår laget jeg noe ganske godt. Jeg fant frem et ildfast fat og helte oppi en boks creme fraiche og la purreringer oppå, før jeg la laksefileter oppå der igjen. Salt, pepper og litt limejuice på toppen. Inn i ovnen på 200 grader i ca 20 minutter. Kokte poteter og revet gulrot og eple med litt lime over som tilbehør.
Noe sier meg at det hadde vært godt å bytte ut creme fraice med fløte.
3 kyllingfileter
2 gulrøtter i tynne skiver
1 liten brokkoli, små buketter
1 liten paprika i biter
1 fedd hvitløk
1 løk
noen sukkererter
en klype sesamfrø
soyasaus
sesamolje og rapsolje til steking
Skjær kyllingen i biter og stek den i olje
stek grønnsakene, gulrøtter, løk og hvitløk først , deretter paprika og sukkererter. Bland med kyllingen, strø over sesamfrø og ha soyaolje over.
Grove nudler eller fullkornsris ved siden av. Og chili til de voksne.
denne er veldig lik min families tradisjonelle Olaugfisk (etter grandtante Olaug).
Valgfri fisk i en ildfast form, overhelles fløte blandet med salt og pepper, en hakket purre, noen vårløk eller vanlig løk has i og over det hele strøs revet ost. Servers med mandelpoteter og grønn salat. Veldig godt! Jo mindre fiskebitene er, jo fortere går det, men rundt 30 min skulle holde.
Dette hadde vi i går, det er en av favorittene til barna :)
Kyllingsalat
Tre kyllingfileter i småbiter stekes. Krydres med indisk curry, hvitløkspepper og litt salt. Trengs ikke å avkjøles, det er bare godt at de er litt lune i salaten.
Kok litt makaroni (gjerne fullkorns)
Isbergsalat
litt hjertesalat
Ruccola
Cherrytomater
Paprika
agurk
litt fetaost
noen marinerte hvitløksfedd
oliven ved siden av (ikke alle i huset som liker det)
litt ristede solsikkekjerner
Av og til har vi også i litt frisk ananas, det er veldig godt til, synes jeg
Dressing:
mager Kesam med 2 hvitløksfedd, en dasj sweet chilisaus, litt salt og pepper. Smakes til.
Jeg laget en ordentlig hverdagsmiddag på mandag. Den tok litt tid, men jeg deler den likevel, siden det er en sånn klassisk oppskrift som jeg har inntrykk av har vært litt ute av folks daglige reportoar i noen år.
Kjøttsuppe/småsuppe
900 g høyrygg
4 gulrøtter
6 poteter
1/2 persillerot
6 vårløk
litt hakket persille
salt og pepper
Slik gjorde jeg:
Først delte jeg kjøttet grovt i store biter og la dem i en stor kjele med ca. 5-7 liter kaldt vann, jeg tilsatte salt og pepper i vannet. Jeg skummet godt av etter oppkok og lot kjøttet koke i ca. halvannen time, mens jeg gjorde noe annet. Grønnsakene ble delt i ganske tynne skiver og potetene i terninger. Kjøttet ble delt i små terninger etter det var kokt mørt, og alt av fett og slintrer ble fjernet. Så silte jeg kraften, men det hadde jeg ikke trengt for den var klar og fin. Jeg tok av ca. 1,5 liter av kokekraften som jeg fryste og kan bruke til saus siden. Så blandet jeg i grønnsakene og lot dem koke med kjøtterningene i ca. 25 minutter. Hvis man liker litt harde grønnsaker, kan koketiden sikkert kuttes litt. Jeg syns de skal være litt myke i småsuppe. Tilsatte hakket persille de siste minuttene. Serverte med flatbrød.
Vi er to voksne og et barn og det var nesten ingenting igjen etter vi hadde spist. Det var utrolig godt.
Vi hadde gjester i går og laget Saltimbocca (salto i munnen på italiensk), noe jeg har hatt lyst å prøve lenge. Det var utrolig deilig!
En utbanket kalvesnitselskive til hver (Strøm-Larsen skjærer og banker) saltes og pepres forsiktig.
2 salvieblader legges oppå hvert kjøttstykke.
Spekeskinke (jeg brukte Santa Kristinaskinken til Gilde) festes over kjøttstykke med stålnåler.
Masse meierismør i stekepannen, når denne er varm stekes kjøttstykkene noen få minutter på hver side. Kjøttet tas ut av pannen, hell i litt hvitvin (jeg brukte vermuten Noilly Prat siden denne holder seg i kjøleskapet i månedsvis, og derfor er genial til hvitvinsskvetting i matlaging), ha i litt mer smør og skrap opp stekesjyen fra pannen. Tagliatellepasta (best med fersk, men tørket går ogs) siles av og vendes i sausen fra stekepannen. Serveres med en god salat.
Jeg er visst ganske sulten, så jeg slenger ut min oppskrift på laks i folie også. Den er litt inspirert av en fp-tråd fra i sommer, men jeg tror jeg har min egen vri.
Et folieark med en liten klatt smør
1-2 frossen laksefilet (kan være fersk, men frossen gir mer kraft syns jeg)
ca. 1/2 ts maldonsalt og litt nykvernet pepper strøs over fisken
over laksen heller jeg:
1 ss heinz chilisaus (hot)
1 ss rømmekolle
2 ss hakket dill
saften av 1/4 sitron
Alt pakkes godt sammen i foliearket, og folien må ikke sprekke.
Stekes i 25 minutter ca. på 200 C.
Jeg har kokt ris ved siden av og heller kraften som samler seg i foliepakken over risen. En enkel salat med cherrytomater ved siden av er godt. Og gjerne litt tzatziki.
Ris (jeg bruker fullkornsris, men det smaker utvilsomt best med basmatirsi)
Karri
Kok risen og la den bli ordentlig kald.
Hell vannet ordentlig av tunfisken - jo tørrere, jo bedre.
Stek tunfisken mens du "knuser" den med en tresleiv, el. Den skal bli tørr og crispy. Krydre med karri og litt grillkrydder. Ha tunfisken over i en skål.
Stek ris i omganger i stekepanne (bruk litt olje). Bruk mye karri i hver stekeomgang, og hell risen over i en passende bolle.
Vi pleier å ha råkostblanding og fersk ananas til.
Wow, dette var en deilig tråd. Den enkleste sunne hverdagsretten jeg kommer på er laks bakt i folie med masse pesto smurt over. Utrolig enkelt og samtidig digg! :D
Har ikke prøvd denne, men det ser jo enkelt og godt ut:
Hvit fisk gratinert med god saus på en seng av grønnsaker
1.Kutt broccoli, hvit, gul og grønn paprika i halvstore biter og dekk bunnen av en ildfast form.
2.Kutt opp og legg i rød/gul løk eller purre.
3.Stek lett 400-600 gram torsk/steinbit(absolutt nydelig) og evt scampi. Legg dette oppå grønnsakene.
4.Lag 2 pakker Lofotens fiskesaus og hell over.
5.Strø over med ost og gratiner i ovn i ca 15-20 minutter.
Fyll 1 til mannen:
-Et par spiseskjeer Barilla tomatsaus med basilicum (den eneste ferdigsausen som smaker menneskemat) + litt tomatpuré blandes og smøres over creme fraishen.
-Hakket shalottløk og paprika
-Chorizopølse i tynne skiver legges utover
-Jarlsbergost i skiver
-Tynne skiver champignonsopp på toppen
-Maldonsalt +pepper strøs oppå til slutt
Fyll 2 til meg:
-Shalottløk og paprika sprinkles over creme fraishen
-Chorizopølse
-Resten av Stilton blåmuggosten fra jul i små smuler over bunnen
-En halv banan i skiver
-Jarlsbergost
-Champignon i tynne skiver over osten
-Maldonsalt +pepper
Mmmm... bare si fra hvis mennen din ikke har lyst på pizzaen sin, Daffy! :jupp:
(Varianten med blåmuggost og banan tror jeg at jeg står over :skeptisk: )
Jeg skal teste denne fra matprat.no i dag:
Skinkegrateng Ingredienser
300 g kokt skinke i biter
½ stk. løk , finhakket
1 stk. purre i tynne ringer
1 ss olje til steking
4 stk. egg
4 dl skummet melk
4 ss cottage cheese
1 ts salt
½ ts pepper
50 g revet hvitost, halvfet Slik gjør du:
1. Varm olje i en panne og surr løken til den så vidt er blank. Tilsett skinke og purre og stek det raskt, ca 1-2 minutter. Purren skal bare så vidt forvelles på pannen.
Ha alt over i en ildfast form. Strø osten over.
Pisk eggene og tilsett melk, cottage cheese og salt. Hell over eggeblandingen og stek den på 200 grader, nederste rille i ca 30 minutter eller til eggestanden har stivnet og fått fin farge.
Rotgrønnsaker (nå bruker jeg potet (bare1-2 blir seige i stavmikser), kålrot, persillerot, gulerot, sellerirot.
broccoli/blomkål
løk, hvitløk
ingefær
grønnsaksbuljongl
vannKutter grønnsakene i biter, koker i vann med buljong til de er møre. Kjører alt i stavmikser. Krydrer etter ønske. Serveres med rømme/creme fraiche og godt brød.
400 gram karbonadedeig, stekes i litt solsikkeolje
Ha i 1 hakket løk, etpar fedd hvitløk og 3-4 oppskårede gulrøtter, og la det frese med kjøttdeigen litt. (Jeg krydret dette med litt salt, pepper og hvitløkspepper)
Hell over en toppet spiseskje mager kesam, 2 dl melk, en god dasj med soyasaus (smak til soyasausen, slik at det blir passe salt), og en ss. Minced coriander paste.
La dette putre, mens du koker fullkorns pasta, gjerne skruer eller skjell. Bland alt sammen og servèr :nam:
Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling.
Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.