Jeg er muligens rar, men er altså slik skrudd sammen, at jeg måforstå hvorfor det er sånn eller slik.
I min eminente sykdomslærebok står følgende:
"Økt kalsiumnivå i arteriolenes glatte muskulatur er trolig en fellesnevner for mekanismene bak hypertensjon".
Jeg forstår at det fører til at muskulaturen trekker seg sammen, og fører til økt motstand i perifere kar, og at det igjen påvirker trykket, men hvor søren kommer det kalsiumet FRA? :undrer:
Hvorfor er det høyere kalsiuminnhold i glatt muskulatur hos noen, men ikke hos andre igjen? :blond:
Har sett litt mer på det, og etter å ha lest litt i anatomiboka har jeg funnet svar på det meste av det tror jeg. PTH i forhold til innholdet av kalsium i ekstracellulærvæsken, nedbryting av beinvev osv. Slo opp på Angiotensin og der var det :)
Jeg klarer ikke å legge fra meg ting før jeg har funnet det ut... :sparke:
Åja sånn ja. Jo, calsiummetabolismen blir regulert av bl.a. PTH, calcitonin og 1,25 Dihydroksycholecalciferol.
Likevel: jeg tror ikke jeg ville ha tenkt sånn at det er kalsium som gir høyt blodtrykk alene (om det da ikke har kommet ny og revolusjonerende viten som har gått meg hus forbi). Det er mange forskjellige bidrag til det.
Som du tenkte helt riktig så virker calsium på sammentrekning av muskulatur også i arteriolene og øker perifer motstand, og det gjør jo også arteriosklerosebelegg osv. I tillegg så virker jo også volumet man har med å gjøre, derfor senker jo vanndrivende også blodtrykket. Hvor hardt/raskt hjertet slår virker også inn, det er dette betablokkere hjelper på.
I tillegg har man sekundær hypertensjon dvs at man har en annen grunnlidelse som hormonsykdom eller nyresvikt etc i bunn.