Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Fløtegratinerte poteter

#1

Røverdatter sa for siden:

Hvordan blir de perfekt knallgode?

Jeg har to oppskrifter som jeg bruker for å lage dem:

  1. Jeg skjærer potetene i syltynne skiver og legger dem lagvis med løk, krydder og ost og heller over en blanding av melk og matfløte. Det blir god smak, men veldig vannete.

  2. Jeg skjærer poteter i tykke skiver og forkoker dem litt. Lager en tykk, hvit saus av melk, fløte og ost som jeg har løk og krydder, og heller det hele over de forkokte potetene før de settes i ovnene. Det blir liksom litt mye saus og litt lite potet.

Hva skal til for å gratengen skikkelig tykk og god, og ikke så sausete?


#2

allium sa for siden:

Jeg lager ofte fløtegratinerte poteter til stek, og da har vi et kollisjonsproblem i ovnen.

Derfor pleier jeg å koke potene med fløte, hvitløk og litt salt til de er nesten myke, for så å skru opp varmen i ovnen til 225 grader og sette dem der når steken er ferdig.


#3

Røverdatter sa for siden:

Takk for tipset! Det var nettopp stek jeg hadde i tankene, siden jeg skal ha middagsgjester på søndag.

Et annet spørsmål:
Hvordan og hvor lenge bør steken stekes for å bli perfekt? Jeg tenkte på en oksestek på rundt to kilo eller så.


#4

Eia sa for siden:

Mine fløtegratinerte har fått mye skryt, så jeg våger meg frempå;

Poteter i litt tykke skiver kokes møre i fløte, hvitløk, salt og pepper (da kokes fløten litt inn også, så det ikke blir så vannete). Husk å krydre mye, for fløte tar mye smak. Smak til underveis.

Hell blandingen over i ildfast form, strø ost over og gratinér til osten er gyllen, ca. 5-10 min. Ferdig.


#5

Røverdatter sa for siden:

Hvor mye fløte bør jeg bruke?


#6

Eia sa for siden:

Så lite som mulig. Det behøver ikke dekke 100%. Jeg bruker en relativt vid kjele og rører stadig rundt, så alt blir kokt og får fløte på seg.


#7

Senna sa for siden:

Jeg veksler litt på det om jeg bare legger dem rett i formen i ovnene, eller om jeg forkoker dem.
Men om jeg ikke tar for mye fløte så synes jeg ikke de blir vannete selv om jeg legger dem rett i ildfast form og setter dem i ovnene. Men da pleier jeg å steke dem på 250 grader i nesten en time.
Det som er viktigst synes jeg, er å ha rett type poteter. Synes enkelte typer forblir harde uansett hvor lenge de er i ovnen.
Så om noen har gode tips til potetsort så blir jeg glad.


#8

Filifjonka sa for siden:

Jeg har prøvd litt forskjellige metoder, inkl. forkoking, men jeg bruker nå bare denne fremgangsmåten og syns det blir veldig godt: Skjærer potetene i ganske tynne skiver (5-7 mm?), legger dem i en form med maldonsalt, pepper og litt finhakket hvitløk innimellom lagene, heller over kremfløte. Ikke så det dekker helt.
Så steker jeg dem på 200 grader eller litt mer i ca en time. Når fløten begynner å boble dytter jeg potetene litt nedi så alt blir dekket. Mot slutten av steketiden strør jeg noen ganger på litt revet parmesan, for å få litt ekstra smak. Jeg syns absolutt ikke det skal være et tykt, seigt ostelokk på potetene, og bruker aldri annen ost på.



#10

Filifjonka sa for siden:

Ja, bruker bare kremfløte. Hadde dette vært noe vi spiste hver dag så ville jeg nok prøvd å finne på noe mindre fett, men det blir absolutt best med kremfløte. :)


#11

him sa for siden:

Maximillia: Hvorfor maladonsalt? Jeg bruker det jeg også, men bare til å strø over mat. Smaker det anderledes i mat også?


#12

Filifjonka sa for siden:

Nei, det vet jeg ikke akkurat, jeg pleier bare å bruke det i de fløtegratinerte potetene. Kan ikke akkurat dokumentere at det blir noen forskjell på smaken. :)
Jeg bruker ikke maldonsalt i kokevannet og sånn, men det hender ofte at jeg bruker det til annet enn bordsalt.


#13

Veronal sa for siden:

Jeg forkoker aldri, deler poteter i tykkere-enn-løvtynne skiver og legger lagvis med salt, pepper og hvitløk i mellom lagene og ost på toppen før jeg skvetter oppi melk og matfløte ca. halvt om halvt. Vannete blir de bare hvis jeg bruker feil poteter, men jeg husker ikke hvilke som er feil. :gruble:

Noen som har litt potetkompetanse her?


#14

Harriet Vane sa for siden:

Bruk bakepoteter, som gulløye, ringerike el. med lite vann og mye stivelse. Mandelpoteter blir også godt.

Jeg skjærer potetene i 2-3 mm stykke skiver og legger lagvis i ildfast form Jeg beregner 2,5- 3 poteter pr. pers. I en bolle blander jeg mat- eller kremfløte (aldri melk), salt, pepper, hakket hvitløk og smaker til. Blandingen skal være litt for salt. Jeg tømmer blandingen over. Det skal absolutt ikke dekke, det holder med en boks fløte til 10-12-15 poteter. Så steker jeg potetene på 200 C i 45 minutter, strør over ost og steker et kvarter til. Poteter skal ha ca. en time i ovnen for å bli møre :tommelfingerregel:


#15

Leandra sa for siden:

Her er min oppskrift,og den har jeg fått av en kokk;)
Jeg skjærer potetene i tynne skiver og legger dem i en ildfast form.innimellom lagene strør jeg litt salt,og aromat(krydder) fløtegratinerte poteter uten aromat er ikke fløtegratinerte poteter..:blunke: og hvitløkspulver(eller fersk)
Så heller jeg over kremfløte,pleier bruke nesten en hel,kommer an på hvor mye poteter,også melk,Dekker potetene helt.
Når potetene har stått i ovnen til de er nesten ferdig strør jeg på ost og gratinerer. :riktig: Blir alltid kjempegode.


#16

Harriet Vane sa for siden:

[LEFT]Aromat ville jeg ikke brukt. Jeg har heller aldri jobbet med kokker som har brukt det. Bruker man gode råvarer, er det ikke nødvendig å bruke smaksforsterker. Samme med hvitløkspulver, samtlige profesjonelle kokker jeg har jobbet med, bruker det real thing.

Kokkene der jeg har jobbet har stort sett laget gratinerte poteter slik jeg gjør (poteter i skiver, oppi form, hell over fløte og krydder, stek en time, ha på ost underveis.) På et sted jeg jobbet ble potene forkokt i fløte til potene var møre, og gjort klar i små former, som deretter ble stekt i ovnen mens resten av bestillingen ble gjort klar. Et ganske dårlig hotell jeg jobbet en liten stund på, hadde en kokk som laget hvit saus og brukte det til gratinering av poteter.
[/LEFT]


#17

Honda sa for siden:

:jupp:

Og masse hvitløk ;)


#18

Veronal sa for siden:

noterer

Ah - når jeg tenker meg om så bruker jeg enten bare matfløte eller 50-50 med melk og kremfløte. Sistnevnte blir vel sånn ca. matfløte? :blond:


#19

Harriet Vane sa for siden:

Skulle tro det. Matfløte har 22 % fett, kremfløte har 38 %


#20

daffy sa for siden:

Hvis du vil ha litt "kremet" konsistens på fløtepotetene, og det vil man jo oftest, så bør du:

  • bruke de potettypene madam mim lister opp
  • forkoke potetene i fløte/melkeblandingen i 10-15 min for å koke ut stivelsen av potetene. Dette er gulltrikset som gjør forskjellen på ok fløtepoteter og helt geniale, kjempegode fløtepoteter.

#21

Angelique sa for siden:

Jeg lager fløtegratinerte poteter slik Madam Mim gjør det.
Jeg har også lært av kokk fordi jeg jobbet på kjøkken mens jeg gikk på gym og et helt år etter gym 100% stilling

Bruker bare kremfløte.
Bruker også kun vanlig krydder, kvernet pepper,hvitløk som jeg hakker saelv og salt.Og alltid fersk baslilikum :D

Men jeg legger litt ost mellom lagene med poteter
Det er en variant jeg har lagt til meg med årene


#22

Babe sa for siden:

Lager de også på Mims måte. :nikker: Har prøvd flere varianter opp gjennom årene, men det er denne som gir best resultat. :nam:


#23

Røverdatter sa for siden:

OK, jeg tok til meg tipsene og laget potetene på følgende måte.
Snittet dem i tynne skiver vha. foodprosessor (det var 20 poteter, så jeg hadde ikke tid til å skjære dem). Så hadde jeg dem i et digert ildfast fat. Helte over en blanding av kremfløte, salt, pepper og to hvitløksfedd. Stekte i ovnen i nesten 1 time. Da ble det verken kremete eller vått, men veldig, veldig godt. Det var såvidt bittelitt igjen i det ene hjørnet.

Takk for hjelpen alle sammen!


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.