Vi hadde kun grovt mel når jeg skulle sette brøddeig (fullkornshvetemel, grov sammalt rug og grov sammalt hvete), så jeg mixet dette (mest fullkornshvetemel) me litt havregryn, solsikkekjerner og linfrø og litt ekstra vann. Deigen ble fryktelig tung, og det ser ikke ut som om den har tenkt å heve i det hele tatt.:(
Noen som har noen gode tips til å redde brødbaksten?
Jeg har laget endel slike brød, og jeg sitter dem på varme badegulv med et håndklede rundt så det blir skikkelig lunt. Og så bør man ha litt honning eller sukker i (mat til gjæren). Har du ikke et varmt badegulv, så funker det samme dersom du plasserer den forran en ovn/peis med fyr på, eller sitte stekeovnen på 40-50 grader en liten stund med den inni.
De trenger lengre steketid enn vanlig brød, og blir ofte ganske tunge og kompakte uansett. Men duverden så smakfullt! Du hører når de er ferdige når du tar dem ut av ovnen, heller dem oppned i et håndklede som du har i hånden din og du banker på dem på undersiden (som da er opp) og det kommer en hul lyd. :)
Du må ha nesten dobbelt så mye væske i som normalt, for alt sveller og trenger mer plass. Jeg bruker ikke olje i grove deiger, bare vann og salt. Jeg lager grøt, egentlig og heller oppi formene når grøten er blitt dobbelt så stor. Og steker nesten dobbelt så lenge som vanlig. Godt og saftig brød som kan fryses og skjæres i tynne tynne skiver.
Får å redde den nå, ville jeg ha kjørt den på nytt i foodprocessoren med 4-5 ekstra dl med lunken væske og hevet i 30-45 min til. Ha gjerne i litt sukker eller honning også og sett bakebollen på badegulvet eller lignende.
Kan jeg det altså?
Det er mannen som baker brød her i huset, og han rister bare på hodet av elendigheta. Nå har han dratt for å trene, så om jeg kunne overraske med brød i ovnen når kan kom hjem!:cool:
Klart du kan. Samme om du har glemt gjær. (Det har skjedd noen jeg kjenner. :flau: ) Bare å kna den opp igjen med mer væske og sukker eller hvis du glemmer gjær; gjær vann og litt ekstra mel.
Da er aksjon Redd brøddeigen igang. Tilsatte ca. 5 dl væske og litt sukker, så nå lukter det sats på kjøkkenet ...:sparke:
Deigen koser seg i oppvaskmaskinen, og jeg krysser fingre for at dette går veien!
Dette ser lovende ut! Nå er deigen fordelt i 6 former, og plassert i oppvaskmaskinen til etterheving. Men; hva skal jeg sette ovnen på? (Bruker varmluft når jeg steker 6 brød.) Hvor lenge (sånn ca) må jeg regne med å steke dem?