Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Communiòn

#1

Ariel sa for siden:

Min eldste datter skal gå til sin 1. communiòn denne våren, og hun gleder seg veldig. Men jeg, som ikke er katolsk, aner ikke en ting om hvordan det foregår...:sparke: Regner med det må sendes ut normale konfirmasjonsinnbydelser om en måneds tid. Og jeg vet det ikke blir blomster og "stæsj" i kirken, men at de gjerne måtte bruke hvite kjoler. Men hva med maten? Og gaver? Føler meg skikkelig hjernedød her nå, men jeg har virkelig ikke peiling. :flau:


#2

allium sa for siden:

Vi har gjort det veldig enkelt. Én gave, og middag på restaurant etterpå. Ingen gjester.

Vi fikk beskjed om å "bruke de penklærne de har" og "kle dem som til 17.mai". Jeg var glad jeg hadde gutt, for hvis jeg hadde hørt på det når det gjaldt en jente, ville hun vært den eneste uten hvit kjole.


#3

Ariel sa for siden:

Vi blir ca 30 stk, så selskap må det nok bli. Men hva serverer man? Er det noe som er mer typisk enn noe annet? :blond: Og finnes det typiske communiòn-gaver? :blondere:
Kjolen får hun "arve" fra sin tante, så den blir i det minste skikkelig. :knegg:


#4

allium sa for siden:

Guttene har fått slipsnåler. Jenta får vel gullkors i kjede når det blir hennes tur til neste år.

Jeg ser på dette som en betydelig "mindre" anledning enn konfirmasjon. Og det er gjerne et arrangement i kirken etterpå, så det blir mindre tid til private tilstelninger også.


#5

Ariel sa for siden:

Aha. Kanskje det er noe i kirken? Noe jeg egentlig tviler på, siden de har to communiòn'er rett etter hverandre...
Trodde 1.communiòn var noe stort jeg. :flau: Er det ikke det altså? går og graver seg ned


#6

Gremli Skremli sa for siden:

Hvor gamle er de når de går til 1. communión? Er det i tiårsalderen eller tidligere? Og er det noen ritualer mellom dåp og communión? Hilsen uvitende mor til katolikk...


#7

Ariel sa for siden:

Eldste er 9, og hun er sent ute... Tror 8 er "vanlig" alder. Om det er noe i mellom aner jeg ikke, men tror jeg hadde hørt om det om det hadde vært tilfelle?


#8

Gremli Skremli sa for siden:

I México blir barnet liksom presentert for kirken i en egen seremoni når de er tre-fire (utkledd som helgener :knegg: ), men det tror jeg er noe lokalt.


#9

Karamell sa for siden:

Googlet communionkaker. :hjelpsom:


#10

Ariel sa for siden:

Piece of cake!! leker med ord

Men siden jeg er temmelig klønete når det gjelder sånne greier, tror jeg kanskje ikke det blir annet enn et bilde av kaken til eldste. :nemlig:



#12

Ariel sa for siden:

Yeah right!!

:ler:


#13

Enhjørning sa for siden:

:lol:


#14

allium sa for siden:

Vanligvis om våren i tredje klasse.


#15

Ariel sa for siden:

Nå er det ikke lange stunden igjen til denne store begivenheten...
Kjolen tanten hennes brukte har blitt sendt opp av farmor(sammen med cardigan, strømper, sko, undertøy, hansker og hårpynt), invitasjonene(som faktisk ble knallfine:kry: ) sendes ut denne uken, maten er planlagt, billetter til farmor, farfar og tante er kjøpt, lokale er leid og bordpynt er uttenkt.
Men hva gir jeg i gave? Jeg vet hun får et kjede med farmors jomfru derfra, og gudmoren hennes(min beste venninne) leter etter en fin rosenkrans. Men hva gir jeg? Et kors? Et annet smykke? Noe helt annet? Jeg er jo ikke engang troende. :flau:
Ja, jeg har spurt om det før, men jeg er blånn og føler det kanskje blir feil å gi henne et kors?


#16

Gremli Skremli sa for siden:

Spennende!
Jeg ville ikke gitt kors om jeg ikke var troende selv. Kanskje et annet smykke?
Hvor kommer faren fra? Regner med at han kommer fra et katolsk land?


#17

Botero sa for siden:

Jeg hade min comunión da jeg var 11. fint hvit kjøle og en fest med mine venner og familien. En fint gave kan vare en ann smykke, trenger ikke vare en kors som GS skriver.
Hjerte min hoper her med gode minner fra min dager!!


#18

Ariel sa for siden:

Pappa'n er fra Spania, men dette gjøres i hovedsak for farmor og Storemor. Hun er fra seg av lykke, og Storemor nyter hver eneste katekese. :fnis:

Et annet smykke enn kors? Så det vanligste er at jentene får smykker?

Håper virkelig at hjertet hennes vil hoppe når hun tenker tilbake på dagen også, men det skal vel godt gjøres. Her planlegger vi ut ifra hvordan vi tror det skal være. Vi aner jo ikke noe. Men jeg tror nok farmor kommer til å ta litt styring når hun kommer. Det er en driftig dame. :fnis:


#19

Botero sa for siden:

en hjerte eller en armbånd?? Jeg fikk øredover men jeg fikk hull i øre da jeg vart fød :)


#20

Guava sa for siden:

Vi var i selskap til ei jente som feiret første kommunion i fjor. I hennes tradisjon og familie blir det feiret stort. Jeg forstod på foreldrene at akkurat hvordan feiringen er og hvor stort sånt gjøres avhenger av lokale tradisjoner der man kommer fra og litt av tradisjoner i familien. Der denne jenta kommer fra har de egne "bunader" og kroner som brukes på denne dagen og stort selskap med slekta. Vi fikk se film fra selve seremonien som skjedde der slekta til denne jenta kommer fra og der var det slik at hele landsbyen var "rigget" til fest, prosesjoner og voldsom stas. Etter at de hadde hatt fest i hjemlandet sitt hadde de fest med venner og bekjente her i Norge. Gaver hadde hun fått i massevis, mest smykker, men også litt penger, bøker og andre ting.

Jeg vet at mange andre feirer dette mye enklere.


#21

Inagh sa for siden:

Helt ærlig og oppriktig interessert spørsmål fra fullstendig uvitende ikke-katolikk:

Er first communion og konfirmasjon det samme eller to forskjellige ting? :blånn:


#22

Gremli Skremli sa for siden:

First communion = den første nattverden.


#23

Guava sa for siden:

Det er to ulike ting.
Den første kommunion betyr den første nattverd. Det er undervisning fram mot det å motta nattverden for første gang.

Konfirmasjon/ferming er i den katolske kirke et sakrament og skjer her i Norge på samme tidspunkt som andre konfirmeres.


#24

Inagh sa for siden:

Takk for svar! Ser man det, da lærte jeg noe i dag også, og det kan jeg like! :jupp:


#25

Ariel sa for siden:

Da sendes invitasjonene ut i dag. Ble riktig så fornøyd med dem jeg. :kry:
Inni er det et ark med tid, sted etc som er festet med 2 blomsterformede "splittbinders" i 2 rosatoner. Noen av kortene har en lilla perle inni den hvite blomsten på forsiden, og silkebåndene varierer litt i farge.


#26

Gremli Skremli sa for siden:

Fine invitasjoner! Håper på rapport fra dagen også, gjerne litt detaljert (mht seremonien osv.) Siden jeg kanskje skal ha en sånn jeg også etter hvert.


#27

Ariel sa for siden:

Det jeg vet, etter å ha snakket med han som har katekesene, er at de ikke har Corpus Cristi her(der pappan kommer fra er dette en prosesjon gjennom byen etter en eller annen seremoni hvor de går oppå svære blomsterdekorasjoner som denne), men kun en helt vanlig seremoni. Antrekkene varierer veldig,da det er katolikker fra mange land som feirer samtidig, og alle land har jo sine egne tradisjoner men at hvite kjoler(og matrosdresser) er en slager.

Jeg rapporterer mer etter hver som ting skjer, og kanskje jeg rapporterer av meg litt frustrasjon over farmors driftigheter også? :fnis:


#28

Estrella sa for siden:

Vet at i Spania som er et veldig katolsk land er communión veldig viktig og veldig big deal. :nemlig:
Det koster familiene en stor formue og holde det for de inviterer jo hele slekta som ikke er liten og disse kjolene til jentene er jo rene brudekjoler og er ikke billige.


#29

Ariel sa for siden:

Jeg har forstått på farmor at dette er stort ja.:fnis: Nå er heldigvis Storemor overlykkelig for å bruke kjolen etter tanten, så da slipper farmor den utgiften. Her får man jo ikke kjøpt sånt, og selv om den er nesten 20 år gammel, og en smule umoderne, er den virkelig som lagd til henne. Hun har i tillegg til kjolen sendt opp stivt underskjørt(bare det kostet 25 euro), undertøy, sko, strømper, hansker, hårpynt og cardigan. I tillegg tar de med seg diverse mat, og jeg ser for meg farmor over kjelene fra de kommer, og frem til dagen. :knegg: Heldigvis kan ikke kaker transporteres i lasterommet på et fly, så vi slipper de fleste sukkerbombene der. Men at det er stort, er tydelig ja. :nemlig:


#30

Estrella sa for siden:

Veldig stort ja. :nemlig:
Ja det er bra hun ikke får tatt med seg disse kakene. :fnise: Får jeg spørre hvilket land de er fra?


#31

Ariel sa for siden:

De er fra Spania. :)

Mamma husker med gru noen julekaker farmor sendt opp for noen år siden. Frityrstekte, dyppet i honning og rullet i sukker. Grusomt!! Men vi spiste høflig opp den vi fikk servert, og kastet så et par hver dag etter det.


#32

Estrella sa for siden:

Aha, har nemlig bodd 8 år i Spania så kjenner til disse tingene. :)


#33

Ariel sa for siden:

:fnis: Jeg bodde der i 5 år, men siden Storemor er den første av alt fikk vi aldri kommet oss i en communiòn der. Men jeg opplevde Corpus Cristi flere ganger da. Dog kun som tilskuer i bakgrunnen.

#34

Botero sa for siden:

signere denne jeg ;)


#35

Ariel sa for siden:

Da var dagen over, og jeg må si jeg er mektig imponert. Seremonien var nydelig(om enn en smule lang og litt for mange reis opp, sitt ned med tanke på mine grusomme, men lekre sko), gullklumpen min var virkelig stolt, selskapet var en suksess(farmor hadde dog lagd tapas til en armé) og dama er nå rikere enn moren sin. :snill: Skal se om jeg får lagt inn noen bilder etter hvert...

Hva angår seremonien, så kom alle barna inn i kirken med sine dåpslys i hendene. Vi hadde selvfølgelig mistet hennes, men hun fikk et nytt. De toget nedover midgangen, og satte seg på de 2 første radene på hver side. Lysene ble blåst ut, og de ble deretter ropt opp av presten, og måtte da reise seg og hilse til han, og forsamlingen. Så var det preken, og masse opp og ned(jeg vet ikke helt hvorfor), presten snakket til ungene, og de som ville svarte på hans spørsmål, før de gikk bakerst i kirken for å få utlevert "sitt brød". Deretter gikk de nok en gang frem, og satte seg. Så var det kollekt(heldigvis hadde jeg noen småpenger i lommeboka, for det visste jeg ikke), før de gikk frem, hver og en, ga fra seg "brødet" som presten velsignet, og så ga dem for å spise. De gikk tilbake på plass, satte seg, resten gikk frem for å motta nattverd, presten drakk vinen og vasket opp(:confused: ), og så ble de ropt opp for å motta en gave fra kirken(boken "Da jeg møtte Jesus":knegg:), de fikk utdelt lysene sine igjen, disse ble tent på nytt og de toget ut på trappen for bilder. Og alt var pakket inn på en nydelig måte.


#36

Estrella sa for siden:

Så flott at det gikk så bra. :)

Kjenner igjen det du beskriver her ja.


#37

Ru sa for siden:

Vel overstått!

Det høres ut som en fin seremoni i grunnen. :D


#38

Botero sa for siden:

Gratulerer med avgjørt!

one question:

Why dont you understand this things that are done in a catholic seremoni when this is a part of your dougthers life? Whas this the first time for you in a catholic messe?


#39

Ariel sa for siden:

Kan jeg svare på norsk? Hjernen min er en smule surrete etter flere dager med spansk. :knegg:

Det er egentlig et godt spørsmål, og jo jeg har vært på messe tidligere. Bare 2 stk da, samt en begravelse, et bryllup og en dåp.
Jeg har aldri vært religiøs, og har kun vært i kirken av plikt opp gjennom årene. Hun ble døpt katolsk for di vi jo skulle bli boende der nede, men faren er heller ikke særlig religiøs, og dette har mest vært for farmor. Datteren min har vist interesse for sin religion det siste året(gjennom katekesen), og har gått en gang i måneden siden august. Men det har liksom ikke vært noen bruksanvisning som har fulgt disse messene(som har vært velidig barnevennlige), og når jeg har spurt henne, har hun ikke klart å forklare meg det. Men jeg har fått med meg at man "gir fred" når man håndhilser på de rundt en, og at all denne røkelsen vel også har noe med at presten skjenker forsamlingen fred? Og når presten kaster vann over forsamlingen, er det noe med renselse? Men akkurat det med "oppvasken" har jeg enda ikke skjønt, og heller ikke hvorfor kun presten drikker vinen.
Forklar meg gjerne, for det hadde vært fint å vite. :)


#40

allium sa for siden:

Fordi man ikke skal kaste noe av det.

Brødet er greit, blir det noe til overs, settes det inn i det lille skapet det brenner en rød lampe over, som du kanskje har sett. Men vin som er åpnet og skjenket kan jo ikke oppbevares.

Presten skyller ut av kalken med vann og drikker for å få med seg alt.

Det varierer litt om menigheten får vin, men det er i så fall ikke for å drikke, men for å dyppe brødet i. Du kan jo tenke deg logistikkproblemet rundt x antall små kalker å drikke av - for du vil vel ikke dele med et par hundre andre? Og fordi det er vanskelig å beregne mengden, og presten må drikke opp det som blir til overs. Kjedelig om det blir flere liter.... da blir han nok ustø til kirkekaffen.


#41

Ariel sa for siden:

Jo takk.

Og jeg må innrømme at den var finere enn de typisk norske konfirmasjonsseremoniene.


#42

Aminta sa for siden:

En til uvitende her.
Får de ikke nattverd første gang ved kommunion? Er det ikke det det står?
Også etterpå står det undervisning for å motta nattverd første gang?
:forvirret:


#43

C3PO sa for siden:

Det høres ut som om alt gikk bra. Jeg tenker selv mot mine barns første nattverd. Det blir om 4-5 år for sønnen min.

For de som lurte er dette en veldig viktig seremoni. Undervisningen leder frem til den første nattverd, som gir man rett til å delta på messen på samme måte som alle andre. Mine foreldre forklarte ikke dette for meg, så da jeg som 9-åring begynte på katolsk skole, gikk jeg og mottok nattverd lenge før nønnene skjønte at jeg ikke var "berettiget". Da ble det ramaskrik.:D


#44

Botero sa for siden:

Jeg hadde noen bruksanvisning som min man motte leser før vår bryllup og guttene sine dåp, skal se vis jeg finner de..
men her er litt: www.stpaul.no/kirken/messinnh.htm

en ting jeg vet er at det er ikke det samme over helle verden. Jeg fikk vin i min confirmacion sammen med brød.

Men vis dinne datterer skal vokse up som katoliker, jeg sinnes er viktig at dinne spørsmål er svar.

jeg klærte ikke å formulere spørsmål på norsk, pero en español es mucho mas facil para mi ;)


#45

Estrella sa for siden:

Men altså, husker når jeg var liten og bodde i Spania. Så var jeg med en spansk venninne en gang på en sånn her commuión messe. Tror det var en av hennes fetter eller kusine som hadde sin primera comunión. Alle i kirken fikk dette brødet. Til og med lille meg som ikke var katolsk en gang. :himle: Og det smaker rett og slett papir husker jeg. :grøsser:


#46

Botero sa for siden:

hehe.. ja det er ikke ekte brød... hehehe.. meninge er ikke å bli matt i magen men en tu espiritu!


#47

Ariel sa for siden:

Vicky 79: Min eldste ble døpt katolsk fordi vi skulle bli boende der nede. Det skjedde ikke, hun flyttet oppover med meg, og har egentlig ikke hatt noe forhold til religion før hun begynte med katekesen i fjor. Nå er hun stolt av å være katolikk, men ikke spesielt religiøs... Jeg spør henne, og andre katolikker, når jeg lurer på noe, men sånn veldig informert er jeg dog ikke. Jo, jeg burde nok satt meg mer inn i det, men så lenge jeg ikke er religiøs selv, føler jeg ikke akkurat for å løpe ned dørene i kirken. :sparke:

Aminta: Communiòn er da de mottar sin første nattverd. De går til undervisning ca 1 år i forveien, skrifter, og mottar så denne på den store dagen.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.