Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Oppskrift til skikkelig luftige boller

#1

Azi sa for siden:

Som jeg kan bruke søtfersk gjær i?

Kan noen være så snill gi meg en bolleoppskrift. Jeg trenger virkelig sårt en deig å banke på!

Også har jeg noen søtdeig ferskgjær som jeg må virkelig bli kvitt snart. Går det forresten an å fryse ferskgjær?


#2

annemede sa for siden:

Møllerens og Regal har sånne ferdige bolledeiger, jeg synes de er helt topp.


#3

Azi sa for siden:

Jeg har kun mel hjemme. Orker ikke å gå til butikken akurrat nå. :(


#4

annemede sa for siden:

Da stiller det seg annerledes.


#5

Teofelia sa for siden:

Dette er oppskriften på kanskje verdens beste hveteboller. :ubeskjeden:

Denne deigen bruker jeg til alt av søt gjerbakst: boller, kanelsnurrer, kringler mm. Oppskriften gir 16 små eller 8 store boller; den kan (med fordel) dobles. (Bruk samme mengde gjær i så fall.)

1/2 dl vann
2 dl melk
75 g smør
50 gram fersk gjær

Smelt smøret, bland det med melken og vannet, og varm alt til "passe lunken". Rør ut gjæren i vesken.

75 g sukker
1 ts kardemomme (jeg bruker MYE mer)
500 g hvetemel

Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen. Hell vesken i mens kjøkkenmaskinen går, og la den gå på ganske høy fart til all vesken er blandet inn. Ikke elt for lenge.

La deigen heve til minst dobbelt størrelse. Jeg lar den gjerne heve to ganger, hvis jeg har tid, men det er ikke påkrevet.

Bakes ut og etterheves. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 8 min.

Det er helt sikkert mulig å lage denne deigen uten bruk av kjøkkenmaskin også, men det har jeg faktisk aldri prøvd selv.


#6

Ariel sa for siden:

Hvis du bruker både gjær og bakepulver, blir bollene superluftige. :jupp:

Og du kan vel bruke en hvilken som helst oppskrift, bare bytt ut tørrgjær med ferskgjær? Og med fersk sjær, husk å blande den ut i fingervarm væske. :)


#7

annemede sa for siden:

Her er verdens beste bolleoppskrift!

500 gr hvetemel
100 gr sukker
150 gr margarin
3 dl melk
50 gr fersk gjær
1/2 ts hornsalt
2 ts kardemomme

(jeg pleier alltid lage dobbelt av denne - så lager jeg både småboller, skoleboller og skillingsboller)

Fremgangsmåten kan du vel kanskje men skriver for sikkerhetsskyld:

  • bland alt det tørre

  • smelt margarin på platen

  • ha i melken og tilpass temp til 37 grader

  • ha gjæren i litt av vesken, tilsett resten av væsken og kna godt

  • heves i 30 min.
    *bak ut bollene du vil ha

  • etterhev i ca 20-30 min.

  • pensle med egg

  • stekes i ovnen i ca. 12-14 min på 180-200 grader

  • avkjøles på rist

NAM NAM! Det lover jeg deg!

Lykke til!
Stjålet fra ei på SM, har ikke prøvd den selv.


#8

Teofelia sa for siden:

Jeg har hørt at det går fint, men jeg har ikke prøvd det selv, så jeg garanterer det ikke.

#9

Azi sa for siden:

Tusen takk for oppskrift, Teofelia. Det skal prøves nå. :blomster:

Akurrat nå er jeg mer effektiv enn kjøkkenmaskin. Så jeg tror det kommer til å gå bra! :knegg.


#10

Azi sa for siden:

Annemedde, hornsalt? :skremt:


#11

Teofelia sa for siden:

Du har en sånn dag, ja. :dakars:

Bare husk å ikke elte deigen alt for mye, for da kan den bli seig. Den skal bare eltes til den er smidig, ikke lenger.


#12

Azi sa for siden:

Da får vi lage tribbelporsjon.

Takk for trøsten! :klemme:


#13

Azi sa for siden:

Hvor mye bakepulver?


#14

Ariel sa for siden:

1-2 ts pr pose/pakke gjær. :)


#15

pippimamma sa for siden:

Min bolleoppskrift: 250 grader i 5- min.

3 1/2 dl melk - varmes
1 pk gjær - tilsettes melken. La stå i 2 min.
Ha i
1 dl sukker
100 g mykt smør
1 ts kardemomme
1 ts bakepulver
ca 9 dl hv.mel
evnt. rosiner
egg til pensling

Arbeid deigen sammen. Forhev to ganger. Etterhev godt.

Ikke bruk alt melet når du elter sammen deigen, men spar noe til du triller ut bollene. Minst mulig mel og lang hevetid, bollene blir superluftige.


#16

Hannah sa for siden:

Dette tipset skulle jeg komme med også :) Har lært det av min mormor som lager helt fantastiske boller :ja:


#17

Isolde sa for siden:

Disse bollene er fantastiske

5dl melk/vann
100g smør
2dl sukker
1 pakke gjær
1-2ts kardemomme
14dl mel

Pleier å ha i vesken først så melet og tørr gjær, eller fersk gjær i vesken. Men grunne til at jeg tar det den veien er at vist ikke setter melet seg fast i bunnen på kenwooden. Ellers så tror jeg at det tørre skal først.

blir rundt 16 gigantboller. (hever LENGE)


#18

Donald sa for siden:

Denne er helt utrolig, jeg bruker den mye. Spesielt til skolebrød:D

2 dl melk
2 dl vann
100 gram sukker
Kardemomme etter eget ønske
2 dl smør

  • passe med mel. (Deigen skal heller være for myk enn hard, det er viktig)
    50 gr gjær

Gjør og sukker blandes, tilsett lunken væske, smør og tørt. Hev.

Ideelt sett burde stekeovnen stå på 300 C, og de burde stekes i 3-5 minutter.

Min går ikke høyere enn 250 og da steker jeg de i 7 minutter.


#19

Donald sa for siden:

Væsken skal være litt varmere dersom du bruker tørrgjær.


#20

Azi sa for siden:

Vet du sånn ca hvor lang tid dette tar før det har hevet seg slik som den skal?


#21

Azi sa for siden:

Takker masse alle sammen. Ser ut som det kommer til å bli mange boller på oss framover! :D


#22

Teofelia sa for siden:

Jeg pleier å heve til omtrent dobbelt størrelse, på badet, der det er varmt og lunt. Det tar normalt tre kvarter til en time. Hvis jeg har skikkelig god tid (hvilket jeg sjelden har) knar jeg deigen en gang til og lar den heve til dobbelt størrelse på nytt. Det går veldig fint med bare én heverunde også.

Til gjengjeld lar jeg ikke bollene etterheve så lenge – ca. et kvarter er vel det jeg bruker lande på.


#23

Azi sa for siden:

Takk for svar. Da setter jeg deigen på badet! :D


#24

Donald sa for siden:

Sørg for at det ikke blir trekkfullt for den. :knegg:

#25

Veronal sa for siden:

Jeg lager gode boller med alle bolledeiger så lenge det er sukker, mel, melk og masse kardemomme.

Jeg blander det våte og har høy temperatur (45 grader), løser tørrgjær oppi, elter (for hånd eller maskin avhengig av hvor mange porsjoner jeg lager - tilsetter mel til deigen akkurat slipper bollen), dobbelthever (hever til dobbelt størrelse, slår ned deigen og hever til dobbelt størrelse igjen), ruller ut boller, etterhever (ikke så fryktelig lenge) og steker.

(Siden jeg har høy temperatur og blander tørrgjær i det våte så hever deigen uansett hvor kaldt det er i rommet.)


#26

Hannah sa for siden:

Sånn gjør jeg også, bortsett fra at jeg ikke har så høy temperatur. Er så redd for å drepe gjæren. Litt pysete sånnt sett :p

Jeg ble så inspirert av denne tråden at jeg gikk på kjøkkenet og satte en bolledeig. Tenker nok gutta i familien blir fornøyd når de kommer hjem fra jobb/bhg til nybakte boller :D

Tror det blir en del, for jeg brukte visst nesten 2 kg mel :o


#27

Donald sa for siden:

'Tørrgjær skal det mye til å klare å drepe. Jeg har aldri lykkes med bruk av tørrgjær i bakst før jeg fant ut at det var bra å øke temperaturen på væsken. Fersk gjær derimot er jeg mer forsiktig med.


#28

Azi sa for siden:

Jeg tror jeg har drept gjæren. Deigen vil ikke heve seg! gråter

Jeg får prøve på nytt igjen imorgen. Dobbel :sukk:


#29

Hannah sa for siden:

Det har heldigvis blitt bra resultat selv om jeg ikke har brukt så høy temperatur på tørrgjøren til nå. Men da vet jeg at jeg kan øke temperaturen enda mer neste gang da :)


#30

Azi sa for siden:

Da prøver jeg engang til! :riktig:

Lager "vanlig dobbel" porsjon sånn at vi kan ta neste på listen her etter det! :D


#31

Olvina sa for siden:

Ver gnien med mjølet, og bruk heller ein nøytral olje når du skal bake ut. Eg brukar litt ulike oppskrifter, alt etter kva eg skal bake, men alt blir luftig så lenge eg set deiga til heving akkurat litt i overkant klissete, og brukar ein eller annan matolje på bakebord og hender når deiga skal bakast ut. Ja, så lenge ein ikkje tek knekken på gjæren, sjølvsagt, og let deiga få heve seg skikkeleg.


#32

Ru sa for siden:

:gaah:
Nå skulle jeg akkurat til å bake masse gode boller, men så har vi ikke kardemomme. :mumle:


#33

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er mnja skeptisk kardemomme i boller og vafler og mener det kanskje burde vært forbudt. Hver sin smak, altså.

Mine boller ble mye luftigere da jeg begynte å kjøre mykt smør sammen med melet før jeg har i væske. Dette er en schlägeroppskrift som gir myke fine boller. Denne deigen kan også kjevles til snurrer eller skillingsboller.

eg bruker alltid tørrgjær, og bedre boller, kanelsnurrer og annen gjærbakst skal du jamen lete lenge etter. Og selvskryt skal du lytte til.

Grunnoppskrift:

1 kilo hvetemel
100 g smør
1 ts salt
100 g sukker (rundstykker vs boller/snurrer)
1 pk søt tørrgjær
4-5 dl melk og kokende vann til 6 dl 37 C væske.

Bland alt det tørre, kjør smøret med melet (det er et magisk triks som gjør all gjærbakst mye lettere) og ha i væsken, kjør på lav hastighet først og deretter full guffe noen minutter. La den heve 40-60 minutter, bak ut (denne deigen er super å kjevle) og etterhev i 40 minutter, pensle og stek på 225 C i 10-15 minutter.


#34

Pingis sa for siden:

Jeg tror nok man kan stole på selvskryt fra deg, men jeg har også hørt knortebollebakere skryte av bakverket sitt. Så man bør være varsom!


#35

Harriet Vane sa for siden:

Haha, ja, svigermor er jo også ganske så fornøyd med sin blytunge, rå men samtidig overstekte tropiske aroma. :gal:

#36

Isolde sa for siden:

Poenget med å få luftige boller er å ha minst mulig mel. Altså ikke smelte smøret før det er i ovnern, og godta at hendene bli klisssete/bruke kopp til å trille ut bollene.

Da blir de deilige.


#37

Harriet Vane sa for siden:

Jepp, det er det som skjer når smøret er knadd med deigen.


#38

Pelen sa for siden:

Julaften og jeg tar frem oppskriften på Teofelia boller, (men smelter ikke smøret og bruker ikke kardemomme)). Her skal det bli kanelsnurrer og julekake. Pelenmannen elsker julekake og Herremannen er ikke noen stor dessertspiser. Så her blir det bakst.



Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.