Dette er oppskriften på kanskje verdens beste hveteboller. :ubeskjeden:
Denne deigen bruker jeg til alt av søt gjerbakst: boller, kanelsnurrer, kringler mm. Oppskriften gir 16 små eller 8 store boller; den kan (med fordel) dobles. (Bruk samme mengde gjær i så fall.)
1/2 dl vann
2 dl melk
75 g smør
50 gram fersk gjær
Smelt smøret, bland det med melken og vannet, og varm alt til "passe lunken". Rør ut gjæren i vesken.
75 g sukker
1 ts kardemomme (jeg bruker MYE mer)
500 g hvetemel
Bland alt det tørre i kjøkkenmaskinen. Hell vesken i mens kjøkkenmaskinen går, og la den gå på ganske høy fart til all vesken er blandet inn. Ikke elt for lenge.
La deigen heve til minst dobbelt størrelse. Jeg lar den gjerne heve to ganger, hvis jeg har tid, men det er ikke påkrevet.
Bakes ut og etterheves. Stekes midt i ovnen på 225 grader i ca. 8 min.
Det er helt sikkert mulig å lage denne deigen uten bruk av kjøkkenmaskin også, men det har jeg faktisk aldri prøvd selv.
Hvis du bruker både gjær og bakepulver, blir bollene superluftige. :jupp:
Og du kan vel bruke en hvilken som helst oppskrift, bare bytt ut tørrgjær med ferskgjær? Og med fersk sjær, husk å blande den ut i fingervarm væske. :)
Pleier å ha i vesken først så melet og tørr gjær, eller fersk gjær i vesken. Men grunne til at jeg tar det den veien er at vist ikke setter melet seg fast i bunnen på kenwooden. Ellers så tror jeg at det tørre skal først.
Jeg pleier å heve til omtrent dobbelt størrelse, på badet, der det er varmt og lunt. Det tar normalt tre kvarter til en time. Hvis jeg har skikkelig god tid (hvilket jeg sjelden har) knar jeg deigen en gang til og lar den heve til dobbelt størrelse på nytt. Det går veldig fint med bare én heverunde også.
Til gjengjeld lar jeg ikke bollene etterheve så lenge – ca. et kvarter er vel det jeg bruker lande på.
Jeg lager gode boller med alle bolledeiger så lenge det er sukker, mel, melk og masse kardemomme.
Jeg blander det våte og har høy temperatur (45 grader), løser tørrgjær oppi, elter (for hånd eller maskin avhengig av hvor mange porsjoner jeg lager - tilsetter mel til deigen akkurat slipper bollen), dobbelthever (hever til dobbelt størrelse, slår ned deigen og hever til dobbelt størrelse igjen), ruller ut boller, etterhever (ikke så fryktelig lenge) og steker.
(Siden jeg har høy temperatur og blander tørrgjær i det våte så hever deigen uansett hvor kaldt det er i rommet.)
Sånn gjør jeg også, bortsett fra at jeg ikke har så høy temperatur. Er så redd for å drepe gjæren. Litt pysete sånnt sett :p
Jeg ble så inspirert av denne tråden at jeg gikk på kjøkkenet og satte en bolledeig. Tenker nok gutta i familien blir fornøyd når de kommer hjem fra jobb/bhg til nybakte boller :D
Tror det blir en del, for jeg brukte visst nesten 2 kg mel :o
'Tørrgjær skal det mye til å klare å drepe. Jeg har aldri lykkes med bruk av tørrgjær i bakst før jeg fant ut at det var bra å øke temperaturen på væsken. Fersk gjær derimot er jeg mer forsiktig med.
Det har heldigvis blitt bra resultat selv om jeg ikke har brukt så høy temperatur på tørrgjøren til nå. Men da vet jeg at jeg kan øke temperaturen enda mer neste gang da :)
Ver gnien med mjølet, og bruk heller ein nøytral olje når du skal bake ut. Eg brukar litt ulike oppskrifter, alt etter kva eg skal bake, men alt blir luftig så lenge eg set deiga til heving akkurat litt i overkant klissete, og brukar ein eller annan matolje på bakebord og hender når deiga skal bakast ut. Ja, så lenge ein ikkje tek knekken på gjæren, sjølvsagt, og let deiga få heve seg skikkeleg.
Jeg er mnja skeptisk kardemomme i boller og vafler og mener det kanskje burde vært forbudt. Hver sin smak, altså.
Mine boller ble mye luftigere da jeg begynte å kjøre mykt smør sammen med melet før jeg har i væske. Dette er en schlägeroppskrift som gir myke fine boller. Denne deigen kan også kjevles til snurrer eller skillingsboller.
eg bruker alltid tørrgjær, og bedre boller, kanelsnurrer og annen gjærbakst skal du jamen lete lenge etter. Og selvskryt skal du lytte til.
Grunnoppskrift:
1 kilo hvetemel
100 g smør
1 ts salt
100 g sukker (rundstykker vs boller/snurrer)
1 pk søt tørrgjær
4-5 dl melk og kokende vann til 6 dl 37 C væske.
Bland alt det tørre, kjør smøret med melet (det er et magisk triks som gjør all gjærbakst mye lettere) og ha i væsken, kjør på lav hastighet først og deretter full guffe noen minutter. La den heve 40-60 minutter, bak ut (denne deigen er super å kjevle) og etterhev i 40 minutter, pensle og stek på 225 C i 10-15 minutter.
Poenget med å få luftige boller er å ha minst mulig mel. Altså ikke smelte smøret før det er i ovnern, og godta at hendene bli klisssete/bruke kopp til å trille ut bollene.
Julaften og jeg tar frem oppskriften på Teofelia boller, (men smelter ikke smøret og bruker ikke kardemomme)). Her skal det bli kanelsnurrer og julekake. Pelenmannen elsker julekake og Herremannen er ikke noen stor dessertspiser. Så her blir det bakst.