Jeg minnes søndagsmiddagene fra da jeg var liten, som middager som var litt ekstra gode, og som en veldig trivelig stund rundt kjøkkenbordet med hele familien. Og kronen på verket var selvfølgelig at på søndager var det alltid dessert.
Nå kunne jeg tenke meg å innføre skikkelige søndagsmiddager og desserter som en del av tradisjonen i min egen lille familie, men jeg har nesten glemt hva det var vi brukte å ha som middag på søndager, så jeg trenger litt tips.
Noen som har tips til gode søndagsmiddager, og desserter?
Her er min egen lille liste:
Svinestek, med poteter, grønnsaker, og brun saus
Roastbeef, med stekte poteter, salat (eller kokte grønnsaker), og sjysaus eller bernaise
Ovnsbakt laks, med poteter, salat, og hollandaise
Småsteik, med poteter, og gulrot, og masse brunsaus
Kjøttkaker i brun saus, med kålstuing, og poteter
Desserter:
Gelé og vaniljesaus
Sjokoladepudding og vaniljesaus
Mandelkjærnepudding og rødsaus
Sjokolademousse
Halve hermetiske fersken med krem
Stekte epler med vaniljeis
Lammestek og elgstek er deilige søndagsmiddager. Og kalkun!
Jeg syns det er veldig godt å lage litt "nye" tilbehør som sauser og f.eks. ovnsstekte rotgrønnsaker/poteter, selv om vi ikke hadde det da jeg var liten. :) Det er jo så mange gode oppskrifter som man kan komponere sine egne søndagsmiddager fra.
Desserter som jeg husker: Smuldrepai med epler, kirsebær eller rabarbra, med vaniljeis til. Og hermetiserte plommer med is. :nam:
Kjøtt og suppe var noe vi hadde til søndagsmiddag ofte da jeg var liten. Med Poteter og løksaus til.
Ellers gikk det i sosekjøtt, koteletter, svinesteik o.l.
Vi hadde ikke alltid dessert, men hvis vi hadde så var det gele, sjokoladepudding, fromasj eller Dronning Maud pudding :)
Jeg liker også å lage gammeldagse middager på søndagene og ikke alltid sånne "fine" søndagsmiddager heller, men oppskrifter fra mor og bestemor som tar litt for lang tid i hverdagen. Eksempler på ting jeg lager på søndager:
Lapskaus
Fiskegrateng
Småsuppe
Kjøttkaker med brun saus og kålstuing
Bankekjøtt i gryte
Oksestek
Svinestek
Bayonneskinke med fløtegratinerte poteter (ikke gammeldags, men så er jo moren min bare 50 år, :p)
Finnbiff med fløtesaus
Sosakjøtt: Kok kjøtt (gjerne med bein), lag brunsaus med kokekrafta. Skjær kjøttet i serveringsstykker, la det trekke videre i sausen mens du koker poteter.
Kålruletter. Stekt i meierismør. Åh!!! Og så sutte på hyssingen etterpå - nam!
Desserter: Tilslørte bondepiker. Madeira-krem (en slags lett fromasj). Og rødgrøt med fløte!
Stekt flesk, sånne tjukke feite skiver som er skåret for hånd og ertestuing... NAM! Før i tiden, da jeg ikke hadde barn og ramlet innom mamma på en sånn dag så spiste jeg meg helt sønder og sammen. Men tror ikke noen av barna hadde synes det hadde vært det helt store..