Sambo satt her i sted og drakk av en boks Kilkenny. Da han nærmet seg bunnen hørte han dunkelyder fra boksen. Etter nærmere undersøkelse viste det seg at det lå en hvit plastkule inni ølboksen.
Er dette en produksjonsfeil, eller skal det være slik i dette ølet? grønn
Noen typer øl har en kule i seg. Jeg vet ikke hvilken type det er. Jeg drikker ikke øl men mannen gjør. Jeg vet at det har vært kuler i noen typer ølbokser. Det vel gjerne mørke øltyper?
Den kula i ølboksen inneholder øl under veldig høyt trykk. Den har et bittelite hull i seg. Så lenge ølboksen ikke er åpnet, så holder ølet seg i kula. Når boksen blir åpnet, senkes trykket i boksen slik at trykket i kula blir høyere på innsiden enn på utsiden. Ølet i kula skyter da ut gjennom det lille hullet som en geysir og pisker opp ølet til å generere luft og skum.
Mener å ha hørt på jobb for noen år siden (er i bransjen) at man også skal gi boksen et lite "kakk" etter at man har åpnet den for å virkelig få fart på skummet. Mulig jeg husker feil eller at den noe beduggede kollegaen min ikke hadde hodet på rett plass (dette var under en firmafest hvor jeg stod og serverte i baren).
Er det ikke slik at man helst ikke skal drikke mørkt øl fra boksen? Mener å ha lært at man skal tømme det over i et glass, helst fort slik at skummet får utviklet seg?
Denne kula ble også oppdaget her i hus da mannen kjøpte seg Kilkenny for en stund siden. Han lurte veldig, men jeg bad ham lese på boksen før han eventuelt gikk på butikken og klaget :knegg: Leser man på boksen står det forklart hvorfor kula er der.
Når ølboksen blir pasteurisert ved 60 grader i 15-20 minutter, så øker trykket i kanna og øker ølmengden inne i kula. Likevekt er nådd ved ca 25 psi. Når du så åpner ølboksen, sier det "pfoff."