Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Vår i hagen

#1

Sokk sa for siden:

Sola skinner ute, og det er nesten vårstemning i bartebyen. Før i verden, da vi bare hadde veranda, betydde denne første vårsola at jeg stakk av gårde til Plantasjen og drev litt formålsløs shopping av frøposer og diverse prosjekter som ikke nødvendigvis endte spesielt bra, men målet var i hvert fall å fylle noen krukker på verandaen. :nikker:

I år har vi en hel hage, og selv om jeg vet at a) "vårsola" i midten av februar kommer ikke til å vare og b) jeg er ikke utstyrt med såkalte grønne fingre, så merker jeg at jeg får litt behov for å gjøre et eller annet der ute snart. :himle:

Spørsmålet er altså: Hva gjør man i hagen tidlig-tidlig i sesongen? Vi har gress, bærbusker, kirsebærtrær (ganske små/nye), rabarbra, syriner, peoner, roser og en hel del uidentifiserte stauder og vekster. I tillegg har de som bodde her før lagt komposthauger de merkeligste steder, så jeg ser for meg at vi må bruke litt tid på opprydding, rett og slett.

Jeg har slett ingen ambisjoner om striglet plen (uten løvetann) og kantstein og sånt, bare så det er sagt. Men en hage vi kan bruke og kose oss i når sommeren kommer!

Noen som har et godt boktips til hagenoviser, kanskje? :grønn: ( :fnise: )


#2

Røverdatter sa for siden:

Jeg har iallefall store planer om å klippe ned busker og trær, rufse opp i bed og rake opp litt løv fra i fjor. Jeg er ikke noe hagemenneske, men litt rydding er bare hyggelig, og det er vel litt tidlig å så ting nå.

:ikke mye hjelp å få av denne dama:


#3

Adrienne sa for siden:

Man gjør lite annet enn å rydde rot i fra året før. :sparke: Og så venter man på at tulipaner, påskeliljer, krokus og andre løker man plantet om høsten skal komme opp og gi vårstemning. Men enn så lenge så venter man på at snøen skal forsvinne i fra hagen, og det skjer nok ikke før om en god måned.

I månedsskiftet mai/juni pleier jeg å ta meg et raid på plantasjen og fylle opp med litt sommerblomster og plante ut der som de tidligste staudene har begynt å gi seg, samt i krukker og slikt. Erfaringsmessig så er det ikke noe smart å gjøre slikt før etter 17. mai, for man risikerer frostnetter som tar knekken på ha det skal være.



#5

Misteri sa for siden:

Det eneste jeg har gjort i hagen hittil er å beskjære epletreet. Skal ut å grave ned noen løk som jeg glemte i høst. Kommer de ikke i år, så kommer de til neste år. :)

Er ingen vits med blomster før i mai, ikke annet tulipaner eller andre tidlige vårblomster.

Så det du kan gjøre er å beskjære busker og trær, rydde klart i beddene. :)


#6

Pepper Lemon sa for siden:

Jeg er dårlig på å gjennomføre hageprosjektene mine, men igangsettingen hacker jeg. I mars tenkte jeg å begynne å så frø innendørs. Ting man kan begynne med nå er å f eks putte sitron- eller appelsinsteiner i jorden, så får man en grønn og fin liten busk til sommeren. De kan stå i vinduskarmen enn så lenge. Jeg sår også solsikker ganske tidlig, med varierende suksess. Tomatplanter kan vel også sås i løpet av noen uker?

Utendørs ville jeg ikke giddet annet enn å rydde bort råttent løv og knekte greiner. Det kan jo fortsatt komme store snøfall, all den tid vi fortsatt er i februar måned.

Lykke til med hagearbeidet, ukjente stauder og andre buskevekster hørtes spennende ut!


#7

Sokk sa for siden:

Og nå har det snødd et par dager igjen, så da slapp jeg å tenke mer på opprydding, planting og gressklipping i denne omgang. :D

Takk for svar så langt :neie: , så skal jeg mase litt mer neste gang sola varmer...


#8

Adrienne sa for siden:

Med tanke på at du bor der du bor, så er det kanskje ikke veldig overraskende at det snør i februar. Det er vel heller ikke overraskende at det snør i mars og april. Det er når det snør 16. mai at jeg blir litt lettere gretten. :selvopplevd: :mumle:


#9

Sokk sa for siden:

Nei, det ville være en overdrivelse å påstå at jeg var overrasket. :knegg: Men jeg synes det er helt ok at det er litt fint vårvær før snøen legger seg og blir liggende både i mars og april sånn som den pleier! :fnise:


#10

Heiko sa for siden:

Vi går også inn i den første våren med egen hage, og jeg aner virkelig ikke hvordan jeg skal gripe det hele ann.
Hagen er overgodd av mer eller mindre uidentifiserte vekster. Det eldre ekteparet som eide boligen før oss har virkelig brukt de 20 årene de har bodd der på å grave ned røtter og frø. Det er et salig kaos.
Det eneste jeg er sikker på er at vi skal beholde plommetreet :hjerter: , solbær, stikkelsbær og ripsbuskene samt jordbærplantene.
Ellers drømmer jeg om en urtehage, men først må det fjernes store mengder av disse uidentifiserte vekstene. Det blir litt av en jobb.

Kos deg i hagen din Sokk.


#11

Frances sa for siden:

Ikke gjør noe med hagen før du har sett samspillet i plantene utover året.
Vi overtok også en hage etter et eldre ektepar som har plantet og sådd en masse. Vi oppdaget at det var en plan i all rotet. Når noen vekster avblomstrert, begynte nye å spire. Det var egentlig helt utrolig godt planlagt hele sesongen igjennom.


#12

Susse sa for siden:

Det høres jo helt fantastisk ut ! En kjempemulighet.
Vi kjøpte dette huset for snart 5 år siden og kom til en gammel hage som var ramponert av forrige huseier som ikke så verdien i gamle roser ect. virkelig trist.
Se hva som kommer opp først er absolutt det smarteste. Urtehage er supert, jeg koser meg veldig med min. Jeg har valgt en løsning med markduk under stein som magasinerer varmen fra sola. Det blir virkelig hett der, også utover sommerkveldene. Duken holder ugress vekk og holder på fuktigheten i jorda :) Anbefales.


#13

Kaprifol sa for siden:

Jeg kan virkelig tenke meg å legge ned mer arbeid ute i hagen i år, vi skal kose oss med utearbeid i sommer har vi bestemt oss for.

En sånn urtehage, Susse. Den må anlegges. Kan du beskrive i detalj hva du ville gjort hvis utgangspunktet er et svakt skrånende felt med gammel plen m/mose?


#14

Nooria sa for siden:

Hva gjør dere for å beskytte urtehagen mot Iberiasnegler? I dag har jeg sådd frø inne, men jeg tror kanskje de skal få stå på verandaen i sommer.


#15

Azi sa for siden:

Vi har kjempe stor hage, vi bygde huset for 2 år siden. Vi er langt i fra ferdig. Men det blir nok fint engang her også.


#16

Sokk sa for siden:

Oi, jeg har kjøpt akkurat den på mammut i dag, uten at jeg husket anbefalingen din! Den ser veldig bra (enkel...) ut. I tillegg har jeg fått "Fra frø til frodig hage" i bursdagspresang, så nå har jeg ingen unnskyldninger! Nå er det ca 50 cm snø ute, så det haster vel ikke så fælt, men... :sparke:


#17

Nooria sa for siden:

Jeg har "Late hager" og tar den frem hver vår. Jeg jobber systematisk med å utvikle min late hage. En vakker dag skal jeg lene meg tilbake og kose meg i hagen min som er fargerik, velduftende og krever minimalt med arbeid :D.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.