Da jeg tok heimkunnskapsdelen på førskolelærerutdanninga, sa foredragsholderen noe som at små barn (toddlere- 0-3år) ikke burde spise for grov brødmat. Da kunne metthetsfølelsen komme før de hadde fått i seg tilstrekkelig mengde mat. Men hva er for grovt, er det madam Mims gode brød som jeg har fått dilla på for eksempel?
Dette har jeg aldri hørt før, og stemmer ikke på mitt barn.
Hun fikk vårt brød fra hun fikk brødskiver og det er veldig grovt. Hun spiser faktisk mer når brødet er ordentlig grovt enn når vi en sjelden gang kjøper "finere" brød.
Man blir jo mettere av grovt brød også fordi det er mer næring i det, ikke bare fordi det er tettere. Vi har servert grovt brød fra starten av, og så vidt jeg husker ble vi anbefalt det på helsestasjonen også. Dette fordi grovt brød ikke kliner seg sammen til klumper like lett og er derfor ikke så lett å sette i halsen.
Glitterbarnet (3 år) spiser mer av Mims grovbrød enn av kjøpebrød, han elsker det. Er skorpene for harde, kan man jo skjære dem av, ellers kan de også være gode å gnage på for gommer som klør.
Vi har aldri noe annet enn grovt brød av speltmel (for det meste) her i huset. Gjerne med nøtter, havregryn, frø, bønner ol. i også.
Storungene her spiser godt av det, er de borte og får lysere brød, eller kneip (skrekk og gru) så spiser de mindre.
Knerten får det samme brødet som oss. I begynnelsen kjøpte vi grovt brød som var mere oppmalt, altså ikke med hele korn og slikt, fordi han ikke hadde tenner enda (fikk det sent), men nå spiser han det samme grove som oss.
Jeg mener jeg leste her om dagen at helt små barn trenger mindre fiber og mer fett enn oss voksne. At grovt brød skal være skadelig på noen måte, har jeg imidlertid aldri hørt. Liv har hele veien fått det samme brødet som oss - stort sett mannens hjemmebakte grove. Det glir rett ned, selv om hun har minimalt med tenner. :humre:
Her har de fått grove brødtyper hele tiden. Før bakte jeg alt av brød selv, men siden jeg ikke spiser brød lenger går det litt mer av butikkbrød, men følger med på brødskalaen og kjøper aldri de som er finere enn 3/4 grov, helst helt grovt. Men det er ofte utsolgt.
Fiber virker gunstig på fordøyelsessystemet om kroppen får nok væske, men får motsatt effekt om kroppen får for lite. Kanskje er det vanskeligere for de minste å drikke nok om de spiser mye fiber?
Jeg tror aldri hun sa noe om at grovt brød var skadelig heller :humre:
Min jente har alltid pist det samme, grove bødet som meg og mannen
Jentene har alltid fått samme brød som meg, ergo temmelig grovt. Nå har Lillemor begynt å brekke seg ved klumper i brødet(frø og hele korn), så nå bruker jeg kun finmalt mel. Men fremdeles grovt.
Har og hørt at små barn ikke skal ha så mye fiber, men heller mer fett. Husker ikke hvorfor det er slik, men tror det hadde noe med tarmene deres å gjøre, at de ikke er "klar" for mye fiber, det blir for hardt for dem.
Her varierer vi litt mellom kneip og grovere brød. Ser jo at de hele kornene kommer hele ut igjen, så så mye nytte kan de ikke gjøre? :vetikke:
Det leste jeg også. Lillebror hadde nærmest kronisk diare fra senhøst til over jul. Byttet over til mindre fiber og mer fett og gutten ble en helt annen. Barnelegen bekreftet dette.
Jeg er oppvokst med et brød som er nesten enda grovere enn mitt eget, og vi har aldri strevet med metthetsfølelse. Små barn synes gjerne de større frøene er en uting, man kan jo kjøre frøene litt i blender og hakke de opp litt.
Jeg har også hørt at små barn skal ha mindre fiber enn voksne og at de bør ha lysere brød. Jeg kan ikke si at jeg har tatt hensyn til dette... :sparke:
Lysere brød, det vil si brød med store mengder hvetemel? Fører til brå blodsukkerstigning og derpå følgende sultfølelse igjen. Velger heller de grove typene jeg også, når vi skal kjøpe brød :jupp:
Hvis frø eller store biter fiber er et problem, ville jeg bakt mitt brød, men byttet ut grovmalt mel med fint sammalt, Fibra, bakemelet fra Helios og i det hele tatt brukt mye Helios-mel, der det grove melet er finere malt enn sagflisa fra de konvensjonelle produsentene. Da får du fiber og næringsstoffer, unngår kjapp blodsukkersvinging, men slipper den konsistensen enkelte barn reagerer på. Hele frø kan være vanskelig å fordøye fra små barn, og da ville jeg ristet det litt og kjørt det i blender til mel og kanskje også lagt frøene i bløt noen timer før jeg kjørte dem i blenderen. Da blir de lettere fordøyd.
Spiser ikke de fleste grovt brød da? Enten det er med eller uten hele korn. Jeg liker ikke så godt hele korn men grovt brød spiser vi da. Loff har vi sjelden. Det er evt til helga
Ettåringen vår spiser 3 grovbrødskiver (100% fullkorn, spelt) med et godt lag smør og (ovnsbakt) leverpostei til lunsj, han kunne spist mer hvis han hadde fått det servert. Jeg tror han får i seg nok næringstoffer, klart han hadde fått i seg mer karbohydrater med fint brød og syltetøy, men det er ikke målet vårt, det er ernæringsverdien totalt som teller.