Velkommen, Gjest.

< Tilbake til oversikten | Hvem kan lese?

Hvor grovt til små barn?

#1

Meta sa for siden:

Da jeg tok heimkunnskapsdelen på førskolelærerutdanninga, sa foredragsholderen noe som at små barn (toddlere- 0-3år) ikke burde spise for grov brødmat. Da kunne metthetsfølelsen komme før de hadde fått i seg tilstrekkelig mengde mat. Men hva er for grovt, er det madam Mims gode brød som jeg har fått dilla på for eksempel?


#2

Tjorven sa for siden:

Dette har jeg aldri hørt før, og stemmer ikke på mitt barn.

Hun fikk vårt brød fra hun fikk brødskiver og det er veldig grovt. Hun spiser faktisk mer når brødet er ordentlig grovt enn når vi en sjelden gang kjøper "finere" brød.


#3

Donald sa for siden:

Jeg har vel ikke det inntrykket. De spiser like lenge og mye uavhengig av grovheten på brødet. Derimot så er man lenger mett av grovbrød kontra loff.


#4

Tallulah sa for siden:

Man blir jo mettere av grovt brød også fordi det er mer næring i det, ikke bare fordi det er tettere. Vi har servert grovt brød fra starten av, og så vidt jeg husker ble vi anbefalt det på helsestasjonen også. Dette fordi grovt brød ikke kliner seg sammen til klumper like lett og er derfor ikke så lett å sette i halsen.

Glitterbarnet (3 år) spiser mer av Mims grovbrød enn av kjøpebrød, han elsker det. Er skorpene for harde, kan man jo skjære dem av, ellers kan de også være gode å gnage på for gommer som klør.


#5

Aminta sa for siden:

Vi har aldri noe annet enn grovt brød av speltmel (for det meste) her i huset. Gjerne med nøtter, havregryn, frø, bønner ol. i også.
Storungene her spiser godt av det, er de borte og får lysere brød, eller kneip (skrekk og gru) så spiser de mindre.


#6

kokosbolle sa for siden:

Knerten får det samme brødet som oss. I begynnelsen kjøpte vi grovt brød som var mere oppmalt, altså ikke med hele korn og slikt, fordi han ikke hadde tenner enda (fikk det sent), men nå spiser han det samme grove som oss.


#7

Bluen sa for siden:

Jeg mener jeg leste her om dagen at helt små barn trenger mindre fiber og mer fett enn oss voksne. At grovt brød skal være skadelig på noen måte, har jeg imidlertid aldri hørt. Liv har hele veien fått det samme brødet som oss - stort sett mannens hjemmebakte grove. Det glir rett ned, selv om hun har minimalt med tenner. :humre:


#8

MorStine sa for siden:

Her har de fått grove brødtyper hele tiden. Før bakte jeg alt av brød selv, men siden jeg ikke spiser brød lenger går det litt mer av butikkbrød, men følger med på brødskalaen og kjøper aldri de som er finere enn 3/4 grov, helst helt grovt. Men det er ofte utsolgt.


#9

Meta sa for siden:

Fiber virker gunstig på fordøyelsessystemet om kroppen får nok væske, men får motsatt effekt om kroppen får for lite. Kanskje er det vanskeligere for de minste å drikke nok om de spiser mye fiber?

Jeg tror aldri hun sa noe om at grovt brød var skadelig heller :humre:

Min jente har alltid pist det samme, grove bødet som meg og mannen


#10

Bluen sa for siden:

Nei, det var kanskje litt vel sterk ordbruk fra min side. Uheldig burde det stått.


#11

Skremmern sa for siden:

Vi spiser bare speltbrød, noe helsesøster mente var bra.


#12

ida76 sa for siden:

Vi har bare spist grovt brød.


#13

Mikkeline sa for siden:

Vi har stort sett bare severt grovt brød hjemme hos oss.


#14

Ariel sa for siden:

Jentene har alltid fått samme brød som meg, ergo temmelig grovt. Nå har Lillemor begynt å brekke seg ved klumper i brødet(frø og hele korn), så nå bruker jeg kun finmalt mel. Men fremdeles grovt.


#15

kiki sa for siden:

Har og hørt at små barn ikke skal ha så mye fiber, men heller mer fett. Husker ikke hvorfor det er slik, men tror det hadde noe med tarmene deres å gjøre, at de ikke er "klar" for mye fiber, det blir for hardt for dem.

Her varierer vi litt mellom kneip og grovere brød. Ser jo at de hele kornene kommer hele ut igjen, så så mye nytte kan de ikke gjøre? :vetikke:


#16

Benzo sa for siden:

Det leste jeg også. Lillebror hadde nærmest kronisk diare fra senhøst til over jul. Byttet over til mindre fiber og mer fett og gutten ble en helt annen. Barnelegen bekreftet dette.


#17

Harriet Vane sa for siden:

Jeg er oppvokst med et brød som er nesten enda grovere enn mitt eget, og vi har aldri strevet med metthetsfølelse. Små barn synes gjerne de større frøene er en uting, man kan jo kjøre frøene litt i blender og hakke de opp litt.


#18

Hyacinth sa for siden:

Jeg har også hørt at små barn skal ha mindre fiber enn voksne og at de bør ha lysere brød. Jeg kan ikke si at jeg har tatt hensyn til dette... :sparke:


#19

Dali sa for siden:

Lysere brød, det vil si brød med store mengder hvetemel? Fører til brå blodsukkerstigning og derpå følgende sultfølelse igjen. Velger heller de grove typene jeg også, når vi skal kjøpe brød :jupp:


#20

Harriet Vane sa for siden:

Hvis frø eller store biter fiber er et problem, ville jeg bakt mitt brød, men byttet ut grovmalt mel med fint sammalt, Fibra, bakemelet fra Helios og i det hele tatt brukt mye Helios-mel, der det grove melet er finere malt enn sagflisa fra de konvensjonelle produsentene. Da får du fiber og næringsstoffer, unngår kjapp blodsukkersvinging, men slipper den konsistensen enkelte barn reagerer på. Hele frø kan være vanskelig å fordøye fra små barn, og da ville jeg ristet det litt og kjørt det i blender til mel og kanskje også lagt frøene i bløt noen timer før jeg kjørte dem i blenderen. Da blir de lettere fordøyd.


#21

Mamm@80 sa for siden:

Spiser ikke de fleste grovt brød da? Enten det er med eller uten hele korn. Jeg liker ikke så godt hele korn men grovt brød spiser vi da. Loff har vi sjelden. Det er evt til helga


#22

HP sa for siden:

Ettåringen vår spiser 3 grovbrødskiver (100% fullkorn, spelt) med et godt lag smør og (ovnsbakt) leverpostei til lunsj, han kunne spist mer hvis han hadde fått det servert. Jeg tror han får i seg nok næringstoffer, klart han hadde fått i seg mer karbohydrater med fint brød og syltetøy, men det er ikke målet vårt, det er ernæringsverdien totalt som teller.


#23

Polyanna sa for siden:

Det orker jeg rett og slett ikke dille med. De spiser så grovt som vi spiser, og så satser jeg på at de blir mette nok.

Jeg orker rett og slett ikke finoptimalisere alt mulig. Fett? Ikke fett? Kan man spise for mye frukt?

Så lenge brødet smaker godt så er det det viktigste, tror jeg. Jeg tviler på at unger flest vil spise brød som er så grovt at det ikke er bra for dem.


Foreldreportalen er i en flytteprosess, denne versjonen av FP er fortsatt under utvikling. Hvis du vil svare i tråden, så kan du gjøre det her.